Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak dobrać bramę garażową pod otwór szerokości 303 cm?

Recommended Posts

Sorry ale podajesz nazwę producenta paneli a nie wytwórcy bram. Pytając nie miałem złych intencji (chciałem poszerzyć wiedzę) a teraz satysfakcję mam wątpliwą, ale od początku podejrzewałem że masz bramę "no name" a trudno rozwiązania rzemieślnicze odnosić do całego rynku. Rzemiosło, cena, więc i tych paneli dali "krócej" niż by mogli.

Ja to tak widzę.

Tak mam składaka pisałem już chyba o tym wcześniej w innym wątku. Pisałem również że panel w bramie mam 400cm ani centa więcej czy mniej. Zamawiając bramę moja wina nie podałem że brama ma być do o danego otworu tylko podałem wymiar bramy 4x3m i taką otrzymałem. Podczas montażu dopiero się przekonałem ze powinienem zamówić szerszą. Stąd moja brama powinna być do otworu mniejszego niż 400cm. Dlatego jak wcześniej pisałem warto się dopytać do jakiego otworu pasuje dana brama. Nie mam pojęcia jak wygląda to w bramach firmowych, czy tam podają wymiar bramy czy otworu. I właśnie o to warto się dopytać

I jeszcze coś znalazłem o doborze bramy http://bramygarazoweblog.com/10-najczesciej-zadawanych-pytan-przed-dokonaniem-zakupu-bramy-garazowej/ punkcie drugim pisze o tym o czym ja wcześniej pisałem.

Taki blog to nic innego jak marketing stworzony pod sprzedaz raka jak Ty sie skusiles. Nic eiecej.

Bez urazy ale ja ze swojej bramu jestem zadowolony w porównaniu z firmowymi zaoszczędziłem kupę kasy, powiem więcej jak czytam jakie problemy mają ludzie z bramami firmowymi to aż się dziwie za co płacą tyle kasy. Ale chyba nie powinniśmy pisać jaką kto ma bramę i pisać o wyższości jednej nad drugą, tylko jak dobrać bramę do wielkości otworu. Ktoś zadał pytanie wiec odpisuje z wiedzą jaką posiadam, i podtrzymuje ze do otworu 300cm panel bramy musi być szerszy o kilka cm żeby zachodził na ścianę, a ty skoro masz większa wiedzę możesz doradzić i rozjaśnić innym wątpliwości jakie mają. Chenie się dowiem jak szeroki powinien być panel bramy gdy otwór na bramę mamy 300cm?

W firmowych produktach podaje się szerokość. Długość panela dobiera fabryka wg swojej technologii. I nie ma mowy by było "za krótko" - o ile otwór jest równy. Twoje doświadczenie też jest pomocne - podałeś wymiar światła po obrobieniu styropianem i to faktycznie mogło okazać się za małe i należało dobrać szerszą bramę. Ale to wynik błędu a nie reguła.

Dlaczego nie przechodzę nad tym do porządku dziennego? Bo nie rzadko otworu mają małe węgarki boczne a wtedy szersza niż potrzeba brama może zajmować zbyt dużo miejsca lub w skrajnych przypadkach po prostu nie wejść.

Zgadzam się z tym co piszesz, że fabryka dobiera szerokość panela bramy do szerokości otworu , a klient czy monter ma podać tylko światło otworu. Wszystko to powinno być podane w katalogu producenta jaka brama do jakiego otworu pasuje i czy daje jakaś tolerancję co do szerokości otworu. Ale prawda jest również to o czym pisałem panel bramy powinien być szerszy od światła otworu, wiec jeżeli producent podaje że jego brama pasuje do otworu 300cm to rzeczywista szerokość takiego panelu zapewne jest o kilka cm większa. Dodam że z ciekawości dziś zadzwoniłem do przedstawiciela Hormann i tam uzyskałem jednoznaczną odwiedź że do gotowego wykończonego otworu 300cm zamawia się bramę 300cm jednak rzeczywista szerokość panela tej bramy jest o 4-5cm szersza i zachodzi po dwa cm z każdej strony na prowadnice. To powinno chyba rozwiać już wszystkie wątpliwości. Dlatego zamawiając samemu bramę warto o to dopytać, bo jest teraz wiele firm które składają bramy samodzielnie z gotowych elementów i ich wymiary bram mogą dotyczyć szerokości bramy a nie swiatła otowru.