Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wydane warunki zabudowy a konieczność odralniania działki pod budowę domu jednorodzin

marqs76

Recommended Posts

Pierwszy raz piszę na forum więc witam wszystkich. Mam pytanie z zakresu prawa chyba budowlanego:

Posiadam działkę z wydanymi w 2013 roku warunkami zabudowy. Powierzchnia działki to niecałe 800m2. W wypisie z rejestru gruntów napisano, że są to grunty orne (wiem też że jest to II i III kategoria gruntów)

W warunkach zabudowy tej działki jest napisane:

" Stosownie do przepisów art. 7 ustawy z dnia 3 lutego 1995r. o ochronie gruntów rolnych i leśnych (Dz. U. z 2004 r. nr 121 poz. 1266 z późniejszymi zmianami) teren dla którego ustalono niniejsze warunki zabudowy nie wymaga uzyskania zgody na zmianę przeznaczenia gruntów rolnych i leśnych na cele nierolnicze i nieleśne"

I teraz po tym przydługim wstępie moje pytanie:

Czy w świetle ostatnich zmian ( 2013-2015r.) dotyczących odralniania gruntów, oraz ustawy która dopiero wejdzie w życie 1 maja 2016 roku dotyczącej możliwości dysponowania gruntami rolnymi (np. sprzedaż itd) zapis z moich warunków zabudowy dalej obowiązuje? i czy przy budowie domu nie będę musiał odralniać tego gruntu?

Hmmm... Pewna nie jestem, ale co innego odralnianie a co innego wyłączanie z produkcji rolnej... Zdaje mi się, że odralniać całej działki nie musisz, ale przed wystąpieniem o PnB trzeba wyłączyć z produkcji rolnej to co będzie wyłączone z produkcji rolnej, czyli ziemię pod domem, garażem, tarasem, podjazdem, etc... Co i jak dokładnie to niech się wypowie ktoś biegły w temacie...