Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Panasonic Aquarea czy viessmann

chemik666

Recommended Posts

Co prawda dotyczy to gruntowki ale przeczytaj kilka postow nizej. Instalatorzy viessmanna właśnie wszędzie proponują bufor nawet tam gdzie jest 100% podłogówki. Bufor który tylko komplikuje instalacje, podnosi koszty eksploatacji itd. Jak uda Ci sie namówić i zamontuja bez bufora to sie okaze ze nie potrafia dobrze ustawić sterownika. Jeśli zdecydujesz się na Viessmanna to kup go od któregoś np z forumowych instalatorów wraz z montażem, unikniesz problemów, które przy ich instalatorach są niemalże pewne.

• 2 weeks później...
Nie prawda. Nie jest regułą, że instalatorzy z Viessmana montują bufory. Viessmann zaleca montaż bufor tylko w określonych przypadkach.

Tak, niby nie wiemy tutaj nic o pompie ciepła, którą chcesz zastosować, więc trudno wgryźć się w temat, jednak bufor jest zalecany do układów mieszanych ( podłogowka i grzejniki) lub jeżeli występuje ogrzewanie podłogowe ze sterowaniem temperaturą np. poprzez siłowniki na rozdzielaczu.

Dla przykładu: Pompa powietrzna 200-S:

Polecamy dwa rozwiązania bufora: równolegle przeliczony wg zależności 25litrow/kW wg normy (A-7/W35) lub szeregowo na powrocie przeliczony do zapewnienia energii na czas rozmrażania parownika (około 50litrow). Układ szeregowy można łączyć ze sterowaniem siłownikami na rozdzielaczu jeżeli dodatkowo na instalacji zamontujemy bypass.

Pozdrawiam,

A w jakim celu?. W czym ten bufor pomoże.

W tym przypadku akurat pomoże, a nawet jest konieczny. Załóżmy, że sterownik zechce zamknąć wszystkie elektrozawory i grzać tylko jedną pętlę podłogówki - wtedy zład wody w układzie będzie za mały żeby funkcjonowało to prawidłowo.

W tym przypadku akurat pomoże, a nawet jest konieczny. Załóżmy, że sterownik zechce zamknąć wszystkie elektrozawory i grzać tylko jedną pętlę podłogówki - wtedy zład wody w układzie będzie za mały żeby funkcjonowało to prawidłowo.

Tylko to wszystko nie ma sensu. Nikt kto ma podlogowke nie bedzie w ten sposob sterowal temperatura w domu bo jak wiadomo czas reakcji bedzie tak dlugi ze mozemy juz zmienic zdanie. Zamkniecie już kilku petli moze skutkowac zbyt wczesnym wylaczeniem sie pompy a w efekcie taktowaniem - czyli znowwu bufor gora. A chyba lepiej poustawiac, przydławić gdzie chcemy mniej a gdzie wiecej rozkrecić na rotametrach, puscić bez bufora i cieszyc sie niskimi rachunkami.

Ale to tylko moje zdanie

Edytowane przez photos

Pewno jesteś klientem strategicznym:D

A dlaczego ?

Jestem klientem który jest zadowolony z obsługi i z pracy pompy.

Niestety życie mnie nauczyło że nie polecam firm - produktów dopóki się nie przekonam na sobie.

Pompa mam za krótko aby wydawać osądy typu że jest to:

- najlepsza pc pw ( na pewno nie jest wiele lepszych - na dzień dzisiejszy skusił bym się na zubadana )

- bez awaryjna i będzie mi służyć 25 lat albo dłużej

- firma V to jest ach ech i och.

Kupiłem ich tak naprawdę z jednego względu - wszystko kompleksowo pod jednym logo od jednego dostawcy włącznie z projektem wszystko po ich stronie włącznie z ułożeniem styropianu i wylaniem wylewki.

Cena - duża ale taką decyzja zapadła.

Uzyskałem to czego oczekiwałem bo taki miałem kaprys.

Pompa Vitocal 200-s całkiem fajnie się prezentuje, ale strasznie duża różnica w cenie

Witam,

Korzystając z okazji chciałbym przedstawić najnowsze wyniki rankingu w którym własnie brała udział nasza pompa vitocal 200S.

Mowa o rankingu Sun Age Sp. z o.o. w którym pompa ciepła zdobyła pierwsze miejsce. To niezależny ranking 12 producentów pomp ciepła typu powietrze/woda w kategorii pompy typu monoblok i typu split.

My tutaj mówimy o kategorii split.

W zestawieniu ujęto takie elementy jak:

- kraj pochodzenia producenta,

- moc grzewcza w warunkach A7W35,

- COP w podanych warunkach,

- napięcie elektryczne pracy urządzenia,

- poziom hałasu wytwarzanego przez pracujące urządzenie,

- czy w urządzeniu jest zamontowana grzałka tzw. back-up,

-cena netto urządzenia

- koszt jednostkowy COP.

Dane naszej pompy: COP w warunkach A7W35 wynosi 4,3, poziom hałasu 62 dB, a cena netto 15 572 zł.

Pozdrawiam!

A dlaczego ?

Jestem klientem który jest zadowolony z obsługi i z pracy pompy.

Kupiłem ich tak naprawdę z jednego względu - wszystko kompleksowo pod jednym logo od jednego dostawcy włącznie z projektem wszystko po ich stronie włącznie z ułożeniem styropianu i wylaniem wylewki.

Cena - duża ale taką decyzja zapadła.

Uzyskałem to czego oczekiwałem bo taki miałem kaprys.

Witaj!

Ciesze się, że wybrałeś naszą markę i postawiłeś na kompleksową obsługę. Mam nadzieję, że instalatorzy Ci o tym powiedzieli, ale jeśli to informuję, że gdybyś kiedyś miał problem z urządzeniem - mamy dla klientów i instalatorów serwis 24/h

Przez 365 dni w roku i 24 godziny na dobę udostępniamy Państwu pomoc techniczno-serwisową. Pomoc skierowana jest zarówno do użytkowników naszych urządzeń, jak i do instalatorów oraz serwisantów.

W przypadku, gdy konieczny okaże się przyjazd służb serwisowych, pracownicy Infolinii organizują ich przyjazd do Państwa w jak najkrótszym czasie.

801 0801 24 | viessmann-serwis.pl