gaza 17.02.2016 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 witam Chciałbym zastosować do ogrzewania wspomagającego przewody grzejne zalane w posadzce. Pomijając już samą technologię wykonania podłogi mam pytanie dotyczące zastosowanych przewodów. Przeczytałem, że są samoregulujące przewody grzewcze, które wraz ze wzrostem temperatury na danym odcinku zwiększają swoją rezystancję, a tym samym w miejscu tym temperatura już nie rośnie. Dzięki temu unikamy uszkodzenia przewodu. Rozwiązanie fajne, ale trochę droższe niż tradycyjne przewody grzewcze. Aby oszczędzić chciałbym kupić taki przewód na znanym azjatyckim portalu aukcyjnym. Niestety przewody tam prezentowane są przedstawiane jako zabezpieczenie rynien i rur. Czy taki przewód mogę wtopić w beton w podłodze ? Jakie parametry powinien mieć taki przewód ? Czy powinien mieć np maksymalną temperaturę nie większą niż powiedzmy 85 stopni ? Moc wybrałbym na jakieś 20 W na metr ( to ma być*tylko ogrzewanie wspomagające - w przyszłości kominek ma być głównym źródłem ciepła ) Pewnie zaraz ktoś powie, że tu nie należy osczędzać, bo to na lata - pewnie będzie miał rację. Dla mnie jednak ważny jest rachunek ekonomiczny i jak mam zapłacić w kraju za 100 metrów 2,6 tyś , to wybieram produkt za ok 600 zł Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 17.02.2016 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 A w czym przeszkadzają ci takie typowe kable grzejne do ogrzewania podłogowego ...?Jakie ma być to ogrzewanie główne w domu że potrzeba montować jeszcze kable do wspomagania ...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noc 17.02.2016 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 Nie obawiaj się uszkodzenia przewodów grzejnych w podłodze, z powodu wzrostu temp. Gdyby przewody, izolacja miała się stopić, to do jakiej temp musiałaby być rozgrzana podłoga. Kilkaset stopni? Bo przy nawet 50oC nie ma szans. Beton musiałby być rozgrzany do czerwoności. Oznaczałoby to już zagrożenie pożarem domu. Nie słyszałem o takim wypadku-pożar od kabli podłogowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaza 17.02.2016 19:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 to jest domek na zgłoszenie o rozmiarze 5x7 metrów. Domek jest sezonowy z możliwością*pomieszkiwania ( weekendy ) jesienią, wiosną i czasem trochę*zimą. Posadowiony jest na płycie fundamentowej. Styropian eps 200 o grubości 20 cm, do tego 12 cm beton ( chyba b 20). Ściany szkieletowe z belek 12x12 i 12x6. Do tego z zewnątrz styropian grafitowy 15 cm i od środka 12 cm wełna. Dach 25 cm wełna. Generalnie nie powinno być zimno, ale nie wiem, bo nie jestem architektem i nie umiem tego wyliczyć. Dlatego chciałbym zrobić podłogę ogrzewaną prądem ( możliwość zdalnego włączenia np 10 godzin przed spodziewanym przyjazdem). Kominek jako główne ogrzewanie ( ale dopiero jak go zrobię, bo teraz jest tylko w planach. Na kable samoregulujące zdecydowałem się właśnie z powodu samoregulacji. Przed położeniem nie muszę wiedzieć gdzie co będzie stało ( za dużo miejsca to tam nie ma ) żeby potem nie przegrzać , a tym samym nie spalić przewodów w podłodze. Chodzi mi właśnie o to zabezpieczenie przed przegrzaniem kabla. Wydaje mi się*też, że jak kabel sam się będzie regulował to pozwoli to nieco oszczędzić na prądzie ( tam gdzie już się nagrzał , tam będzie mniej prądu pobierał ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaza 18.02.2016 13:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2016 Nie obawiaj się uszkodzenia przewodów grzejnych w podłodze, z powodu wzrostu temp. Gdyby przewody, izolacja miała się stopić, to do jakiej temp musiałaby być rozgrzana podłoga. Kilkaset stopni? Bo przy nawet 50oC nie ma szans. Beton musiałby być rozgrzany do czerwoności. Oznaczałoby to już zagrożenie pożarem domu. Nie słyszałem o takim wypadku-pożar od kabli podłogowych. Nie boję się pożaru Boję się przepalenia kabli. Jeżeli zrobię pętlę grzewczą i z powodu wzrostu temperatury pętla ta mi się przepali,to przestanie działać. Dlatego chciałbym zastosować nieco inną technologię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts