Atarashii 19.07.2004 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2004 Witam. Od jakiegoś czasu mam założone w pokoju oświetlenie halogenowe. Niestety od początku mam z nim problemy. Często spalają się żarówki a przy dłuższym użytkowaniu światło gaśnie. Czy ktoś kiedykolwiek spotkał się z podobnym problemem?? A może ma ktoś jakiś pomysł co może powodować ta zakłucenia w działaniu??? Prosze o pomocne rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Thomas 19.07.2004 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2004 Dwie rady na początek: 1) W czasie montażu nie dotykać żarówki palcami (chodzi o osadzający się tłuszcz który doprowadza do przepalenia się żarówki)2) Może masz problemy z transformatorem - czy jest należycie chłodzony ??? - jeśli nie to może to powodować uszkodzenie transformatora i skoki napięcia powodujące przepalanie się żarówek. TG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzejzs 19.07.2004 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2004 Nie napisałeś czy halogeny są na 230 czy na 12 V. Jesli na 12 to przyczyną może byc kiepskiej jakości transformator. Może byc sytuacja nagłych wzrostów napięcia, które powodują spalenie sie żarówek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
modulor 20.07.2004 01:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2004 Dwie rady na początek: się zastanów ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtMedia 20.07.2004 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2004 Albo przegrzewają się oprawy, jeśli nie są wentylowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 20.07.2004 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2004 Albo przegrzewają się oprawy, jeśli nie są wentylowane. A jak im zapewnić wentylację? Czy zamknięta przestrzeń nad halogenkami wystarczy? Buduję właśnie stelaż na skosach w łazience i planuję podwójny sufit GK. Aby zapernić szczelność paroizolacji, daję na profilach folię, na nią płyty GK, szpachlowanie, potem odstęp (myślę, że ok 10cm wystarczy) i znowu płyty GK na metalowych profilach bez folii aby się nie spaliła od halogenków. Czy tak może być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtMedia 21.07.2004 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2004 Tego nie wiem. Po doświadczeniach z halogenkami (w wynajmowanym wczesniej mieszkaniu) w niewentylowanym suficie, wiem, że nagrzewają się tak, że nawet niepalne osłonki kabli się "zwęglają", plastiki się "topią" a kable się utleniają. Wszystko razem śmierdzi palonym plastikiem. Teraz mam przestrzeń nad płytą w łazience, podłączoną do kanału wentylacyjnego w kominie. Przez szczeliny wokół halogenków jest lekki przepływ powietrza. Nic się nie "wypala". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Atarashii 21.07.2004 11:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2004 Dziękuje wszystkim za rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts