Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z oświetleniem halogenowym!!

Recommended Posts

Witam. Od jakiegoś czasu mam założone w pokoju oświetlenie halogenowe. Niestety od początku mam z nim problemy. Często spalają się żarówki a przy dłuższym użytkowaniu światło gaśnie. Czy ktoś kiedykolwiek spotkał się z podobnym problemem?? A może ma ktoś jakiś pomysł co może powodować ta zakłucenia w działaniu??? Prosze o pomocne rady.

Dwie rady na początek:

1) W czasie montażu nie dotykać żarówki palcami (chodzi o osadzający się tłuszcz który doprowadza do przepalenia się żarówki)

2) Może masz problemy z transformatorem - czy jest należycie chłodzony ??? - jeśli nie to może to powodować uszkodzenie transformatora i skoki napięcia powodujące przepalanie się żarówek.

TG

Albo przegrzewają się oprawy, jeśli nie są wentylowane.

A jak im zapewnić wentylację?

Czy zamknięta przestrzeń nad halogenkami wystarczy?

Buduję właśnie stelaż na skosach w łazience i planuję podwójny sufit GK.

Aby zapernić szczelność paroizolacji, daję na profilach folię, na nią płyty GK, szpachlowanie, potem odstęp (myślę, że ok 10cm wystarczy) i znowu płyty GK na metalowych profilach bez folii aby się nie spaliła od halogenków.

Czy tak może być?

Tego nie wiem. Po doświadczeniach z halogenkami (w wynajmowanym wczesniej mieszkaniu) w niewentylowanym suficie, wiem, że nagrzewają się tak, że nawet niepalne osłonki kabli się "zwęglają", plastiki się "topią" a kable się utleniają. Wszystko razem śmierdzi palonym plastikiem. Teraz mam przestrzeń nad płytą w łazience, podłączoną do kanału wentylacyjnego w kominie. Przez szczeliny wokół halogenków jest lekki przepływ powietrza. Nic się nie "wypala".