LifeGuard 18.02.2016 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2016 Witam, w mieszkaniu, w którym przyszło mi mieszkać mam ściany (wszystkie) zrobione z bloczków betonowych. Są one strasznie twarde i pylą się. Wierciłem otwory pod puszki gniazdek i to była droga przez mękę. Chciałem zrobić tunel do przewodów od TV i już czuje w kościach że to będzie niezła zabawa.Jakie polecacie sposoby na zrobienie korytka w takiej ścianie?Warstwa tynku jest zbyt płytka aby to pomieściła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 18.02.2016 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2016 Kurzu nie unikniesz. Ja osobiście naciął bym na szerokości planowanej bruzdy kilka podłużnych rowków, szlifierką kątową (głębokość ze 3cm, zresztą dużo głębiej tarcza nie wejdzie), druga osoba trzyma rurę od odkurzacza aby jak najwięcej kurzu wessać. "Rowki" łatwo potem wykuć przecinakiem. Myślę że 30-40 minut i metrowej długości bruzda zrobiona. Ewentualnie można zastosować metodę addatywną - pogrubić ścianę np. płytą GK. Kabelki grube nie są, 1cm głębokości bruzda w płycie GK spokojnie je pomieści. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiesiek6308 18.02.2016 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2016 Najlepiej jak znajdziesz spoinę bloczków tam będzie Ci łatwiej zrobić rowek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LifeGuard 19.02.2016 06:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2016 Odkurzacz to raczej przemysłowy trzeba będzie pożyczyć. A tak zapytam przy okazji, czy to normalne że nawet ściany działowe w lokalu są zrobione z tego materiału? Czy to nie jest przerost formy nad treścią? P.S. Kiedyś oglądałem zdjęcia jeszcze ze stanu surowego lokalu i byłem przekonany że to bloczki ceglane, nawet jak wierciłem gniazdka, to wcześniej podkułem tynk żeby ocenić z czym mam do czynienia. Patrze pomarańczowo ceglany kolor, mówię - pójdzie jak po maśle. A to się okazało że budowlańcy szprycowali czymś te bloczki a to było w takim kolorze Dzięki za wskazówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 19.02.2016 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2016 Odkurzacz to raczej przemysłowy trzeba będzie pożyczyć. A tak zapytam przy okazji, czy to normalne że nawet ściany działowe w lokalu są zrobione z tego materiału? Czy to nie jest przerost formy nad treścią? Może być też zwykły, ale zaopatrzony w separator cyklonowy - wrzuć na Youtube tą frazę i zobacz o co chodzi. Można to zbudować z wiadra i kilku kształtek kanalizacyjnych. Oczywiście że to przerost formy nad treścią, przy okazji to znacznie droższe rozwiązanie (no chyba że bloczki dawali na sztorc). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek88.8 19.02.2016 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2016 Do wykonania bruzdy jedno metrowej wystarczy zwykły odkurzać podstawić. Panowie nie przesadzajmy. To tylko 1 metr małej bruzdy. Zamiast przecinaka przydałaby się wiertareczka z funkcją młota udarowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts