Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła czy gaz

meczesiu

Recommended Posts

• Odpowiedzi 194
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Napisałeś to w kontekście PC za 10 tysięcy. Mam nadzieję, że do twojego "poziomu" wyliczeń mi jeszcze daleko

A gdzie tam widzisz słowo pompa ciepła i kontekst? Można zrobić kotłownie gazową za 8 tys z przyłączem i projektem baaardzo budżetową. Normalna cena z dobrym piecem przyłączami, projektami, kotłownią wyjdzie bliżej 12.000 a nie 8000 zł tylko tyle napisałem. Widać, że jest ci daleko nie musisz mnie uświadamiać.

Witam, mam dom 100 m2 parterowy i zastanawiam się nad wyborem ogrzewania: gaz czy pompa ciepła. Wiem ile mniej więcej będzie kosztował mnie gaz, ale nie wiem ile będzie kosztowała mnie pompa bo się na tym nie znam:

Przyłącz gazu do działki - 2500

Przyłącz do domu ok 1000 zł

Mapy, ZUD - ok 1000 zł

Piec jednofunkcyjny - 3500 zł

Razem: +- 8 000 zł

Jak to wygląda w przypadku pompy ciepła powietrze woda - jaki jest koszt takiej pompy i mniej więcej koszty w porównaniu do gazu.

Pozdrawiam

Witaj

oba rozwiązania są dobre bo bezobsługowe.

Pamiętaj jednak, że do gazu dojdzie jeszcze mały zasobnik CWU do 1 tys, dojdą bajery (pompka obiegowa, pewnie mieszacz, itp) nawet dp 2 tys, dojdzie montaż tego wszystkiego i to z 2 tys. Także licz sobie na gotowo gaz za ok 12-13 tys.

Pompy ciepła słyszałem (jak poszukasz) 8kW Atlantic za 18 tys montują. Taka pc pw ma już (wygląda jak lodówka) zasobnik ok 200L i pompki. W sumie to 18 tys cena była z montażem, Pewnie coś braknie z rurek, zaworków i wyjdzie cena 19 tys.

To tak myślę realnie możesz równać gaz 12-13 tys z PC PW za 19 tys.

Na dziale ogrzewanie Ci powiedzą dokładnie co oprócz kotła jest potrzebne i ile kosztuje montaż, ale myślę że gaz to 12-13 tys będzie to wycenione.

W sumie gaz będzie tańszy w inwestycji a droższy w użytkowaniu. Jak masz dom 100m2 z zapotrzebowaniem na moc ok 4kW (to się liczy w OZC - zlecenie tego ok 400zł) to taka PC 8kW zapewni CI jakieś 80% w sezonie pobór energii tylko w taniej taryfie (cena 1kWh ok 27-30gr) średnia cena za 1kWh z udziałem drogiej pewnie wyjdzie Ci ok 35-40gr a z COP ok 2.7 (mały liczę) da Ci cenę za 1kWh średnio ok 13 groszy. Na gazie będzie to od 19-23gr. Zależy od pieca. Pewnie z 21-22gr za 1kWh gazu musisz policzyć.

W sumie rachunki za gaz ok 2 x większe od PC wyjdą. Myślę, że ok 1 tys rocznie PC ogrzeje dom taniej.

p.s. ja akurat biorę 100% ciepła w 2 taryfie po 27 gr od Energa. PC mam może "mocniejszą" i skromnie licząć daje COP 3. Czyli 1kWh mnie kosztuje 27gr/3= 9 groszy.

p.s.2. oczywiście nie znamy twojego domu i trudno ocenić ostatecznie ile on pobierze kWh, ile zmagazynuje w 2 taryfie w posadzce wiec trochę tu gdybamy,

Gość Gos**c

W sumie rachunki za gaz ok 2 x większe od PC wyjdą. Myślę, że ok 1 tys rocznie PC ogrzeje dom taniej.

Policz uczciwie. Grzej PC wtedy kiedy potrzeba a nie kiedy taniej. Dolicz CW oraz wyższe rachunki za energię na cele bytowe.

Przez okres 10 lat jedno i drugie wyjdzie tyle samo.

Policz uczciwie. Grzej PC wtedy kiedy potrzeba a nie kiedy taniej. Dolicz CW oraz wyższe rachunki za energię na cele bytowe.

to jakiś żart?

sugerujesz zatem, że PC zrówna się z gazem bo używam 2 taryf w domu

zatem sugerujesz, że mój rachunek roczny (12 msc) na Co/Cwu to 1120zł (pc ma licznik + ja pod licznik) powoduje, że wg. Ciebie w energii bytowej dopłacam kolejne 1120zł

zatem wiedz, że rocznie na Co/Cwu, bytowy z indukcją za rok płacę za prąd średnio 3100zł

gdybym rozumował jak Ty to bez PC a z gazem za prąd bym płacił rocznie 3100 - 1120zł - 1120zł dopłaty = 860zł (super!!)

p.s. są domy z gazem, ekogroszkiem i ludzie liczyli sami, ze im się 2 taryfy opłacają pod sam prąd bytowy

p.s.2. u mnie w domu różnica temperatur przez ok 11msc miedzy grzaniem - a przerwą w grzaniu to 0,2 st C. Słownie dwie dziesiąte stopnia cenciusza. Nie widzę sensu za 0,2 st C grzać w taryfie za 70gr/1kWh jak mogę grzać za 27gr/1kWh. A i tak jakieś 10 msc grzeję praktycznie gdy trzeba bo od 13-16.00 zawsze i w nocy coś same PC dobierze z 2-3-4h (Nie wiem kiedy bo śpię)

Na bytowym tylko się zyskuje...

Ja liczyłem zwrot pompy w stosunku do gazu i wyszło mi 7 lat.

Tyle,że za gaz płaciłem w transzach (przyłącze-projekt-instalacja-kocioł) a za pompę musiałbym wyciągnąć 20tyś od reki.

To zadecydowało.

Dla mojego domu różnica w kosztach użytkowania gruntowej pompy ciepła vs. gaz z sieci to ok. 1000zł na rok na korzyść pompy ciepła. To wyliczenia robione z projektu. Różnica w inwestycji to w moim przypadku ok. 20 tys.zł na korzyść gazu. Okres tzw. zwrotu to ok. 20 lat. Jeśli więc masz gaz, to dobrze ociepl dom i grzej gazem.

Cóż za odpowiedź, wydaje mi się ..... po co w ogóle pisać takie pierdoły nie mając zielonego pojęcia?

Masz pompę ? liczyłaś koszty ? proszę o wyliczenia.

Jak wiekszość , pompy nie ma a poleca. Palą węglem , w komikach ale jak ktoś inny chce to są idiotami. Każdy namawia aby grzać samym prądem a na forum takich osób można wyliczyć na palcach ręki.

Można też porozglądać się za dofinansowaniem.

Ja za swoją pompę zapłaciłem 13tyś z montażem. Oczywiście po dofinansowaniu i opłaceniu podatku.

Rachunki na co i cwu zamykają się w 1500 zł rocznie w domu 300m2. Grzeję w 92% (średnia z ostatnich 3 sezonów) w II taryfie. 1 kWh wychodzi prawie 7 gr. W moim przypadku kotłownia z pompą kosztowała podobnie do kotłowni z kotłem kondensacyjnym zatem z każdym rokiem jestem na większym plusie. Licząc tańszy kocioł już po dwóch latach jestem na 0 w stosunku do gazu a dalej to same korzyści. Każdy ma jednak inny dom o różnym zapotrzebowaniu energetycznym, różne ceny energii elektrycznej, instalacje co. Przy pompie najlepiej dobrze wszystko przemyśleć a opłaci się z pewnością bardziej niż gaz.

Np. w Sieradzu można uzyskać dodatkowo 6tyś zł do pompy z U. Miasta.

Edytowane przez asaselllo

ja nie liczyłem kiedy się zwróci. Zdecydował komfort i wygoda użytkowania.

Wybulić trzeba słono - to fakt ale luksus użytkowania jest wart tych pieniędzy - mieszkając w domu nie jesteś na etacie palacza ( ekogroszek)

ale tak jak napisał Värmepumpsägare - czy wszystko w domu musi się zwrócić ? blaty granitowe, drewniane schody itp ?

Tematem wątku jest pompa czy gaz. Przy prawidłowo zrobionej instalacji (niskotemperaturowej) pompa ciepła będzie zdecydowanie tańsza w utrzymaniu. Efekt jest ten sam - oba systemy, o ile oczywiście zostaną odpowiednio dobrane, zapewnią nam ciepło w domu bez dźwigania węgla lub pelletu. Teraz trzeba policzyć ile wyniesie nam zakup i montaż obu systemów.

Im większy lub mniej energooszczędny dom tym bardziej opłaca się kupić pompę. Do małego dobrze ocieplonego domku to nawet ogrzewanie czystym prądem wyjdzie korzystniej choć dla większości brzmi to jak herezja.