map78 27.02.2016 23:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2016 U mnie nie ma i nie będzie gazu. Mam pompę ciepła i jestem zadowolony. Nie lubie jednak naciągania ludzi i wciskania im pc pw jak niektórzy tu robią. Każdy musi to skalkulować indywidualnie i wybrać to co mu pasuje. Niestety każdy kto zapłaci więcej lub mniej przez niektórych jest uważany za deb... itp. Masz pompę ciepła i wklejasz jakieś durne tabelki zamiast podać własne wyliczenia:confused: Tabelka jest skalkulowana dla taryfy G11, a nikt myślący i posiadający PCi z takiej taryfy nie korzysta. Jestem ciekawy, czy gdyby gaz w określonych godzinach był 3 razy tańszy to jego użytkownicy nie chcieliby z tego skorzystać poprzez proste wysterowanie kotła:confused: Mojemu domowi daleko do energooszczędnego i akumulacyjnego, ale mimo to koszt kWh z PCi wynosi u mnie 0,11zł i bynajmniej nie kosztem komfortu, bo mogę się założyć, że żaden posiadacz gazu nie pozwoliłby sobie na takie temperatury jakie panują u mnie w domu.... Dlatego jeszcze raz proszę o nie wklejanie durnych i nie prawdziwych tabelk, z których to zaraz jeszcze wyniknie, że ogrzewanie gazem będzie tańsze niż pompą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 27.02.2016 23:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2016 Masz pompę ciepła i wklejasz jakieś durne tabelki zamiast podać własne wyliczenia:confused: Bo szukaj to jest nawiedzony nie wiem czy sprzedawca czy marketingowiec vieska czy zwykły troll który liczy na parę groszy w porfelu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 27.02.2016 23:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2016 (edytowane) Wczoraj zauważyłem, że przez rok ceny pomp P-W spadły. Masz jakiś dziwny wzrok bo ceny pomp powietrznych od stycznia WZROSŁY Od 5 lat ceny pomp powietrznych idą sukcesywnie w górę dlatego podtrzymuje to co pisałem To już pewne nowe modele będą droższe bo nowe i pewnie dlatego że dolar bardzo zdrożał.Ciekaw jestem czy to będzie 15 czy 20% a może 20% z okazji kursu dolara i 10% bo nowe... Może pora się obudzić darianus zamiast gadać idiotyzmy ? Edytowane 28 Lutego 2016 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 27.02.2016 23:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2016 (...)Wczoraj zauważyłem, że przez rok ceny pomp P-W spadły. Nibe Split spadły nieco. Z poziomu niesprzedawalności do poziomu trudnosprzedawalności... W kalkulacji warto wziąć pod uwagę żywotność P-W i perspektywę znalezienia się po 20-25 latach w punkcie wyjścia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 28.02.2016 00:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2016 Co z tego że może nas nie będzie? Będą nasi "następcy" - ja bym wolał zostawić im problem wymiany sprężarki za 5000zł niż pompy (nawet ładniejszej i sprawniejszej) za 25000zł... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szukaj 28.02.2016 02:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2016 Masz pompę ciepła i wklejasz jakieś durne tabelki zamiast podać własne wyliczenia:confused: Tabelka jest skalkulowana dla taryfy G11, a nikt myślący i posiadający PCi z takiej taryfy nie korzysta. Jestem ciekawy, czy gdyby gaz w określonych godzinach był 3 razy tańszy to jego użytkownicy nie chcieliby z tego skorzystać poprzez proste wysterowanie kotła:confused: Mojemu domowi daleko do energooszczędnego i akumulacyjnego, ale mimo to koszt kWh z PCi wynosi u mnie 0,11zł i bynajmniej nie kosztem komfortu, bo mogę się założyć, że żaden posiadacz gazu nie pozwoliłby sobie na takie temperatury jakie panują u mnie w domu.... Dlatego jeszcze raz proszę o nie wklejanie durnych i nie prawdziwych tabelk, z których to zaraz jeszcze wyniknie, że ogrzewanie gazem będzie tańsze niż pompą Tabelkę znalazłem w Necie i opiera się do MOJEJ sytuacji. Mam taryfę G11 bo nie chciałem być niewolnikiem taryfy. I ogólnie napisałem że to jest przykład. Co do moich wyliczeń to powiem Tobie że ciężko jest zrobić takie po takich zimach jak mamy teraz oraz że budynek był wygrzewany po budowie. Nie mam pompy osobno opomiarowanej ( poza danymi z pompy ) i nie biegam podniecając się że zaoszczędziłem 20zł. Fakt faktem dałem się "naciągnąć" V i kupiłem ich pcpw i ich rekuperator i ich podłogówkę i ich stacje do uzdatniania wody ale taki wybrałem układ i jestem zadowolony z obsługi, montażystów ( mimo mojego czepiania się o pewne detale ) oraz z serwisu. Co do zachwalania ich pompy to jestem daleki od tego bo jak na razie jest to za krótki czas może za 2-3 lata. Mam dodatkowo jeszcze klimatyzację kanałową z pompą ciepła bo chciałem. Kable grzewcze na zewnątrz budynku - bo jestem wygodny. Teraz w budynku firmowy ( biuro z małą manufakturą ) będzie pompa Aristona 6kW wraz z rekuperacją ( chyba na rekuperatorze TheslaGreen ) i klime do chłodzenia. I nie piszę że gaz wychodzi taniej tylko że inwestycja w prostą małą kotłownie gazową wychodzi dłużo taniej jeśli poszukamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szukaj 28.02.2016 02:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2016 (edytowane) Bo szukaj to jest nawiedzony nie wiem czy sprzedawca czy marketingowiec vieska czy zwykły troll który liczy na parę groszy w porfelu Drogi Arturo72 jeśli ja jestem nawiedzony to kim ty jesteś? Uczysz wszystkich i każdego kto ma inne zdanie niż ty obrażasz. Zachowujesz się jakby nagonka na pc pw była Twoim celem życiowym i każda przekonana dusza dawał duże zyski dla Ciebie lub zaprzyjaźnionej firmy. Czy nie wiesz że są ludzie którzy WYBIERAJĄ rozwiązanie takie na jakie ich stać? Nie jest istotne czy zapłacę 1730zł za sezon czy zapłacę 2640zł. I tak będę zadowolony z bezobsługowego rozwiązania jakie dała mi pc pw niezależnie od ceny. Mam umowę serwisową i kontakt z serwisantem kiedy mi jest potrzebny bo tak chciałem. Niestety zmartwię cię, ale ja nie żyje ze sprzedaży urządzeń pc pw ani nikt mi nie płaci za pisanie o urządzeniach firmy V ( ponadto piszę o wielu innych ). A twoje aroganckie i chamskie zachowanie wobec użytkowników którzy mają inne poglądy niż Ty udowadnia tylko tyle że sporo ludzi może cię odebrać jako chama i prostaka. A nabijanie licznika postów i kreowanie rzeczywistości jest dla Ciebie czymś co podnosi twoje ego i pozwala choć przez chwile wywyższyć się nad osoby chcące się dowiedzieć cokolwiek o ogrzewaniu lub opisać swoje rozwiązanie i podyskutować jak człowiek z człowiekiem. Edytowane 28 Lutego 2016 przez szukaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 28.02.2016 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2016 Nie lubie jednak naciągania ludzi i wciskania im pc pw jak niektórzy tu robią. Każdy musi to skalkulować indywidualnie i wybrać to co mu pasuje. . Na czym polega naciąganie? Są jakieś metody utrudniania w podejmowaniu rozsądnych decyzji przez klienta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 28.02.2016 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2016 Niewiele widać. Może jeszcze raz. http://dniwolne.home.pl/kotly/wp-content/uploads/2015/07/koszt_1_kWh.jpg Bzdura, przynajmniej w odniesieniu do LPG. Jest znacznie poniżej 20 gr/kWh Dlaczego tylko ta jedna pozycja jest tak strasznie nieprawdziwa??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 28.02.2016 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2016 Dlaczego tylko ta jedna pozycja jest tak strasznie nieprawdziwa??? LPG jest rażąco nieprawdziwa - przeszacowanie prawie trzykrotne W pozostałych błędy również, np. przy ogrzewaniu energią elektryczną pomieszanie taryf lub raczej kompletny brak znajomości tematu przez autora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oberwatorPC 28.02.2016 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2016 To chyba tabela z 2014r więc ceny są prawdziwe. Teraz LPG i olej opałowy znacznie spadło co nie oznacza, że nie wróci na swoje miejsce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 28.02.2016 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2016 To chyba tabela z 2014r więc ceny są prawdziwe. Teraz LPG i olej opałowy znacznie spadło co nie oznacza, że nie wróci na swoje miejsce 1. Używanie jako argumentu nieaktualnych danych jest niczym innym jak nadużyciem. 2. W tabeli prawdopodobnie posłużono się cenami propanu do zbiorników w dzierżawie i to sprzed 2 lat, które mają/miały niewiele wspólnego z cenami rynkowymi. 3. Faktem jest, że ceny propanu ulegają na przestrzeni lat wahaniom. Wynika to z prostego faktu - nie są to ceny regulowane. Od roku właściciele zbiorników korzystają na spadkach cen w odróżnieniu od odbiorców gazu ziemnego, chociaż gaz kupujemy obecnie ponad 2 razy taniej 4. W ostatnich kilku latach koszty ogrzewania propanem w porównaniu z gazem ziemnym były zbliżone. Raz 2-3 grosze/kWh taniej, w innym roku o tyle samo drożej. 5. Publikowanie niezgodnych z rzeczywistością porównań utrwala nieprawdziwe stereotypy ograniczając tym samym inwestorom możliwości wyboru. Powyższe dotyczy nie tylko LPG, ale również np. PC czego /śledząc FM/ doświadczacie codziennie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 28.02.2016 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2016 Mam taryfę G11 bo nie chciałem być niewolnikiem taryfy. Nie bądź niewolnikiem. Zmień sobie na próbę na G12 lub G12w, a jeżeli uda Ci się zapłacić więcej to zwracam różnice - serio. Musiałbyś na siłę starać się sabotować zużycie w drogiej taryfie, ale i tak pewnie by Ci się nie udało... To jest na prawdę dość prosta matematyka, ja korzystałem z taryfy G12w na długo zanim kupiłem pompę ciepła bo wyobraź sobie, że mi się to opłacało:eek: Bez pompy oszczędzałem dzięki temu rocznie około 1000zł teraz jest to już ponad 2000zł - myślę, że warto się po to pochylić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szukaj 28.02.2016 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2016 Na czym polega naciąganie? Są jakieś metody utrudniania w podejmowaniu rozsądnych decyzji przez klienta? Pan Arturo72 w każdym możliwy temacie promuje pompy ciepła i wciska każdemu w głowę że to jest jedyna słuszna decyzja dotycząca ogrzewania w nowym domu. Kreowanie kosztów na podstawie danych wyssanych często z przepowiedni bez poparcia OZC budynku, które nie często jest naciągnięte ( np. temp. wew +20 a nie +23 ) nie uwzględniająca błędów budowlanych związanych z ociepleniem budynku czy choćby z nie uwzględniając kosztów eksploatacyjnych np. pc pw vs kondensat. Nie jestem przeciwnikiem pc pw ale trzeba też pamiętać że jest mnóstwo innych rozwiązań nowo budowanych domów: gaz, pc gruntowa, pellet, holzgaz, prąd. Nie każdego inwestora stać na pc pw ale nie jest on przez to idiotą. Podawanie cen kosztów budowy np. komina, kotłowni tak bardzo zawyżanych aby pc pw wychodziło dużo korzystniej. Nie każdy ma dom który ma zapotrzebowanie na poziomie który ogranie pc panasa 9kW może być 18, 20, 50kW. Nie każdy inwestor kupi Panasa może chcieć V, D, ME i zapłacić 10000 i wtedy słysz od Pan Arturo72 że jest idiotą, debilem itp. Szczerze dla mnie Pan Arturo72 JEST NAGANIACZEM POMP CIEPŁA który krzewi jedyne słuszne źródło ogrzewania budynku jak święta inkwizycja w ciemnym średniowieczu mieczem i ogniem. Jest tylko jedne prawdziwy Bóg PC PW i jeden prawdziwy papież ON. Zawsze ma rację a jak się myli to i tak ma rację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gos**c 28.02.2016 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2016 Bez pompy oszczędzałem dzięki temu rocznie około 1000zł to jest 83zł miesięcznie oszczędności... jak dla mnie jest to mozliwe ale trzeba przestawić sie na tryb nocny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oberwatorPC 28.02.2016 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2016 Pan Arturo72 w każdym możliwy temacie promuje pompy ciepła i wciska każdemu w głowę że to jest jedyna słuszna decyzja dotycząca ogrzewania w nowym domu. Kreowanie kosztów na podstawie danych wyssanych często z przepowiedni bez poparcia OZC budynku, które nie często jest naciągnięte ( np. temp. wew +20 a nie +23 ) nie uwzględniająca błędów budowlanych związanych z ociepleniem budynku czy choćby z nie uwzględniając kosztów eksploatacyjnych np. pc pw vs kondensat. Nie jestem przeciwnikiem pc pw ale trzeba też pamiętać że jest mnóstwo innych rozwiązań nowo budowanych domów: gaz, pc gruntowa, pellet, holzgaz, prąd. Nie każdego inwestora stać na pc pw ale nie jest on przez to idiotą. Podawanie cen kosztów budowy np. komina, kotłowni tak bardzo zawyżanych aby pc pw wychodziło dużo korzystniej. Nie każdy ma dom który ma zapotrzebowanie na poziomie który ogranie pc panasa 9kW może być 18, 20, 50kW. Nie każdy inwestor kupi Panasa może chcieć V, D, ME i zapłacić 10000 i wtedy słysz od Pan Arturo72 że jest idiotą, debilem itp. Szczerze dla mnie Pan Arturo72 JEST NAGANIACZEM POMP CIEPŁA który krzewi jedyne słuszne źródło ogrzewania budynku jak święta inkwizycja w ciemnym średniowieczu mieczem i ogniem. Jest tylko jedne prawdziwy Bóg PC PW i jeden prawdziwy papież ON. Zawsze ma rację a jak się myli to i tak ma rację. Trochę tu nie masz racji. Jesli masz zaprojektowane 20C w pomieszczeniu a bedziesz utrzymywał 23C czy to będzie pompa czy gaz zapłacisz więcej za energię. Pompa bezsprzecznie najtaniej wyprodukuje tę energię. To samo tyczy się OZC i błędów budowlanych. Tylko, że pompa nie wybacza pomyłek a przy gazie najwyżej będą wyższe rachunki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 28.02.2016 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2016 (edytowane) to jest 83zł miesięcznie oszczędności... jak dla mnie jest to mozliwe ale trzeba przestawić sie na tryb nocny Następna bzdura nie potrafiacego liczyć. Nie trzeba w żadnym wypadku przestawiać się na tryb nocny. Nie wiem skąd wam takie kretynizmy do głowy przychodzą zamiast pomyśleć i policzyć. Matematyka z podstawówki jest dla Was za ciężka ? Taryfa G12W to całe weekendy tania taryfa i już na tym człowieku jesteś do przodu w stosunku do G11 nawet jak nie masz ogrzewania opartego na prądzie bo w soboty i niedzielę od rana do wieczora wszyscy domownicy są w domu. Tłumaczyć dalej co z tego wynika czy zajarzysz w końcu czemu tak i nie będziesz już więcej opowiadał podobnych głupot ? Edytowane 28 Lutego 2016 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 28.02.2016 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2016 Pan Arturo72 w każdym możliwy temacie promuje pompy ciepła i wciska każdemu w głowę że to jest jedyna słuszna decyzja dotycząca ogrzewania w nowym domu.ę. Wcale się nie dziwię .Ja też uważam PC PW za fajne ustrojstwo. Nie sądzę ,żeby ktoś podejmował decyzje tylko na podstawie info od Arturo 72. To jest forum. Ja np do dzisiaj nie dostałem informacji ile kosztuje ogrzewanie gazem LPG . Jeden kolego twierdzi ,że bardzo tanie , a klienci ,że drogo. I najciekawsze ,że wszyscy w to wierz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 28.02.2016 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2016 Ja np do dzisiaj nie dostałem informacji ile kosztuje ogrzewanie gazem LPG . Jeden kolego twierdzi ,że bardzo tanie , a klienci ,że drogo. I najciekawsze ,że wszyscy w to wierz Przy aktualnej cenie ok. 16 - 17 gr/kWh. PS. Wszystko wskazuje na to, że będzie taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 28.02.2016 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2016 (edytowane) Pan Arturo72 w każdym możliwy temacie promuje pompy ciepła i wciska każdemu w głowę że to jest jedyna słuszna decyzja dotycząca ogrzewania w nowym domu. szukaj,szukaj Panie szukaj a znajdziesz Za dużo faktów Ci się myli i sam nie wiesz kim jesteś Ja jestem na etapie poszukiwania i montażu pompy ciepła. Rozważałem zarówno powietrzną jak i gruntową. Wybrałem gruntową. Mam domek 80m2, Ja też mam pc ............powietrze - woda. Ja budując dom pod pompę bardzo dobrze go zaizolowałem i zrobił się termos. Bufor z grzałką lub Kospel i za ogrzewanie zapłacisz max.1500zł czyli ok.5000kWh a to na te 70m2 to i tak za dużo a "kotłownię" podziel na pół i powstanie ci pralnia z jednej strony a z drugiej spiżarka. Edytowane 28 Lutego 2016 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts