Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła czy gaz

meczesiu

Recommended Posts

Nie rozumiem. O co ci chodzi ??

Wybrałem gruntową i zmieniłem na powietrzną pc.

Mam w domu na wsi takową i jestem zadowolony

W mieście ogrzewam mieszkanie elektrycznymi grzejnikami i pc pp.

W nowej firmie będę miał pc pw

Nie można w trakcie budowy zmieniać zdania?

Ponadto wyrwałeś treść wpsiu i ułożyłeś wszystko tak aby tobie pasowało.

Zabawny jesteś SPRZEDAWCO PC PW Panasonica ;)

Edytowane przez szukaj

• Odpowiedzi 194
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Arturo72

Tobie nie sprzedam :D

Mogę jedynie współczuć głupoty,że mając 80m2 dom,bardzo dobrze izolowany z reku pakuje się tam pompę za 40 kawałków zamiast grzać prądem za 1000zł na ogrzewanie :)

Edytowane przez Arturo72

Tobie nie sprzedam :D

Mogę jedynie współczuć głupoty,że mając 80m2 dom,bardzo dobrze izolowany z reku pakuje się tam pompę za 40 kawałków zamiast grzać prądem za 1000zł na ogrzewanie :)

szukaj ewidentnie wygląda na sprzedawcę viessmana, grzeje dom 80 m2 ich pompą, nawet rekuperator ma tej firmy! :)

szukaj, czy masz dodatkowo kocioł gazowy w domu?

Edytowane przez imrahil

Od kogoś takiego bym nie kupił nawet pianki ;)

Wydałem ile wydałem i zadowolony jestem z tego.

Zrobiłem to za swoją kasę a nie Twoją.

Widzisz jest tak jak pisałem wcześniej że tylko twoje zdanie i twój wybór jest dobry.

Jeśli bym miał żyć twoimi kategoriami to wszyscy w Polsce musieli by jeździć Dacią bo jest najtańsza a kupując np. audi z 4.2 litra pod maską był bym kretynem.

szukaj ewidentnie wygląda na sprzedawcę viessmana, nawet rekuperator ma tej firmy! :)

Hymm a do firmy kupuje Aristona i reku TheslaGreen :) Idąc tym torem na pewno Viessmann jest właścicielem Arisotna i TheslaGreen.

A klimy :) mam różnych marek pewnie też Viessmann jest ich cichym właścicielem. Kolejna teoria spiskowa ;)

T... To samo tyczy się OZC i błędów budowlanych. Tylko, że pompa nie wybacza pomyłek a przy gazie najwyżej będą wyższe rachunki.

O jakich błedach ozc mówimy, 50, 100%, czy moze 10-15%?, z mojej perspektywy wynika ze ozc na ogół (99% przypadków) przeszacowuje projektowe obciazenie o ok 15-20%. Kazda pompa to wybaczy, a nawet wykorzystamy w wiekszym stopniu II taryfę.

Nie rozumiem. O co ci chodzi ??

...................................

Z mojego doświadczenia wynika że Artur nie sprzedaje pc - przynajmniej na teraz.

Dlaczego tak sądzę - ponieważ nie potrafił "załatwić" sobie głupiego czujnika temp. do pc tylko zapłacił mi za dostawę i usługę.

to jest 83zł miesięcznie oszczędności... jak dla mnie jest to mozliwe ale trzeba przestawić sie na tryb nocny

Nocnym trybem bym tego nie nazwał... W zasadzie pilnowałem tylko trzech urządzeń - pralka, suszarka kondensacyjna i zmywarka - tu faktycznie dość restrykcyjnie pilnowaliśmy się by włączać to po 2200, co w dobie opóźniaczy startu nie jest specjalnie uciążliwe. Natomiast reszta urządzeń bez ograniczeń, choć akurat w moim przypadku to naturalne, że np koszenie trawy, czy jakieś większe prace odbywają się w soboty. Żona też zazwyczaj pierze w soboty... Poza tym zużywamy dość dużo prądu bytowego, bo około 6000kwh rocznie.

Gość Arturo72
Zaraz będzie taryfa nocna to weźmiesz prysznic i pozmywasz :goodnight: a reszta moze iść spać

Przecież jest weekend i chyba nie zrozumiałeś że calutki od piątku od 22 do poniedziałku do 6.00 jest tania taryfa :)

Nie dociera to do Ciebie ?

Poza tym w tygodniu cwu 300l grzane do 15 spokojnie wystarcza dla 3 osób nawet do wieczornego mycia ;)

Edytowane przez Arturo72

Ale jest jedno ale jeśli ma się w domu klimę do pracy latem to raczej ciężko jest chłodzić nocą aby było taniej.

Jak się lubi w wolnej chwili robić zaprawy na zimę, nalewki, wyroby i piec piecze cały czas to też jest sporo inaczej.

Wydaje mi się że wybór taryfy jest indywidualną sprawą.

Ja nie mam i jakoś to nie obciąż mi budżetu.

Ale to nie znaczy ze uważam że to nie jest dobre rozwiązanie dla ludzi którzy chcą.

Gość Arturo72
Ale jest jedno ale jeśli ma się w domu klimę do pracy latem to raczej ciężko jest chłodzić nocą aby było taniej.

Jak się lubi w wolnej chwili robić zaprawy na zimę, nalewki, wyroby i piec piecze cały czas to też jest sporo inaczej.

Ale to nie znaczy ze uważam że to nie jest dobre rozwiązanie dla ludzi którzy chcą.

A kto kogo do ch...a zmusza do przejścia na G12W ?

Jedynie głupie i idiotyczne są wstawki bezmyślnych osób o myciu i życiu w nocy.

Miałem przez cały rok G11 testowo potem G12W też testowo i zostałem w G12W nie pogarszając w żaden sposób komfortu życia a jest taniej.

Dlatego takim bezmyslnym osobom które plota głupoty radzę żeby pomyslaly zanim wypowiedza bzdurę.

A klima chodzi i tak z COP to i tak będzie tanio nawet w G12W.

Edytowane przez Arturo72

Gość Arturo72
Arturo72 ale jak znam życie prowadzicie unormowane życie i w 80% czasu spędzasz dnia w pracy, dojazdach itp. a pod wieczór zaczynasz życie w domu??

Jak znaczna część społeczeństwa gdzie w rodzinie pracuje się na etatach i chodzi do szkół,przedszkoli zlobkow a do domu wraca się po południu lub wieczorem i gdzie weekendy są wolne.

To się z tobą zgodzę.

Ja mam bardzo nienormowany tryb pracy.

I z mojego punktu widzenia nie jest to dobry pomysł.

Bardzo często pracuje w domu bo mi się nie chce jechać do roboty.

Jak przyjadę na wieś to w ogóle nie chce mi się wracać.

Wtedy coś zaczynam w wolnym czasie robić w drewnie.

Meble, altankę, płot na wybiegu, renowuje kredens itp.

Piły, heblarki itp. biorą od groma prądu.

Po noc nie chce sąsiadom truć życia

bzdury wypisujesz. my nawet G12W nie mamy, tylko G12 i wychodzimy na +. żona i dziecko cały dzień w domu. jak się coś piecze lub gotuje to głównie w drogiej. jedyny rygor to zmywarka i pralka, ale przy nowych cichych i programowalnych urządzeniach to żaden problem.