Gość Gos**c 29.02.2016 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2016 Poza tym zużywamy dość dużo prądu bytowego, bo około 6000kwh rocznie. Możesz napisać jaka wychodzi ci cena za kwh w taniej i drogiej taryfie ze wszystkimi opłatami? I jak mozesz to napisz jeszcze ceny jednostkowe za energię, opłaty, abonament itd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasza 29.02.2016 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2016 Ja mam bardzo nienormowany tryb pracy. I z mojego punktu widzenia nie jest to dobry pomysł. Bardzo często pracuje w domu bo mi się nie chce jechać do roboty. Piły, heblarki itp. biorą od groma prądu. i tu Cie zdziwię nieco. Na ulicy mam 2 sąsiadów i rodzinę co mają G12. Zwykłe G12 a nie weekendowe. Każdy z ich ma licznik czyli ma dane dla 1szej i 2giej taryfy za kilka lat sumarycznie. Czyli mają najważniejsze - DANE do policzenia opłacalności 2 taryf. Jak nie ma się twardych danych to wypowiadania się o 1 czy 2 taryfach to bardziej "widzimisię" niż fakty. Każdemu z nich opłaca się 2ga taryfa od kilkudziesięciu do kilkunastu zł oszczędzają na rachunku 2 miesięcznym. Przy czym najmniej oszczędza moja rodzina z ulicy gdyż w domu jest biuro i 3 pracowników pracujących oczywiście głownie w drogiej taryfie od 8 do 16. Do tego dochodzi 1 osoba stale mieszkająca w domu. Sąsiedzi z trybem życia "przeciętnym" czyli dzieci-szkoła, oboje rodziców-praca wychodzą na 2 taryfach lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 29.02.2016 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2016 Powoli zastanawiam się nad wyborem taryfy. Czy u każdego operatora jest korzystna opcja dwutaryfowa? Na moim terenie działa PGE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 29.02.2016 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2016 Powoli zastanawiam się nad wyborem taryfy. Czy u każdego operatora jest korzystna opcja dwutaryfowa? Na moim terenie działa PGE U każdego operatora są taryfy strefowe,mogą się różnić przedzialami czasowymi i cenami za kWh. U mnie np.są 3 rodzaje taryf G z różnymi przedzialami i cenami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 29.02.2016 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2016 (edytowane) Możesz napisać jaka wychodzi ci cena za kwh w taniej i drogiej taryfie ze wszystkimi opłatami? I jak mozesz to napisz jeszcze ceny jednostkowe za energię, opłaty, abonament itd A Ty żyjesz w Peru,że nie znasz taryf i cen kWh na własnym terenie ? Jak wypowiadasz się tak bezmyślnie to długopis w rękę i zczytuj sobie zużycie energii przez tydzień normalnego życia czyli od poniedzialku do poniedzialku ale z uwzględnieniem zużycia dla poszczególnych przedziałów czasowych i sobie sam to policzysz zamiast pisać bzdury i powielać mity ciemnogrodu że trzeba się w nocy myć a lodówkę w dzień trzeba wyłączać podobnie jak sprzęt RTV nie zostawiać na dzień w trybie czuwania... Edytowane 29 Lutego 2016 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 29.02.2016 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2016 U każdego operatora są taryfy strefowe,mogą się różnić przedzialami czasowymi i cenami za kWh. U mnie np.są 3 rodzaje taryf G z różnymi przedzialami i cenami. Mógłbyś mi rozszyfrować: Jak się ma cena za KW normalnej taryfie w stosunku do G12 lub G12W ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 29.02.2016 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2016 Możesz napisać jaka wychodzi ci cena za kwh w taniej i drogiej taryfie ze wszystkimi opłatami? I jak mozesz to napisz jeszcze ceny jednostkowe za energię, opłaty, abonament itd Nie zajmuję się tak szczegółowymi wyliczeniami. Mogę podesłać Ci kilka faktur to sobie policzysz. Generalnie za 2015r zużyłem 11114kWh za które zapłaciłem 4430zł, więc średnia cena za 1kWh w skali roku to około 0,4zł, w 2014 roku za cały rok średnia wyszła mi 0,43zł natomiast w taryfie G11 cena 1kWh o ile dobrze pamiętam to około 0,65zł - można więc łatwo policzyć jak duże są to oszczędności w skali roku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 29.02.2016 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2016 Mógłbyś mi rozszyfrować: Jak się ma cena za KW normalnej taryfie w stosunku do G12 lub G12W ?[ATTACH=CONFIG]348271[/ATTACH] Brakuje stawek sprzedazowych, ta tabela dotyczy dystrybucji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 29.02.2016 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2016 Brakuje stawek sprzedazowych, ta tabela dotyczy dystrybucji o to chodzi: oferta ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 29.02.2016 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2016 tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 29.02.2016 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2016 [ATTACH=CONFIG]348289[/ATTACH] No i widzisz Varme, stówkę jesteś do przodu na tej jednej fakturze. A tak długo się opierałeś przed przejściem na dwutaryfowy;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 29.02.2016 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2016 Przy 12862kWh za 2015 to troszke $$$ bedzie Srednia za 2013 G11 byla 0,637, 2014 gdzie juz bylo mieszane 0,551... no i 2015 0,500 I to są pieniądze, które leżą na ulicy;) wystarczy się po nie schylić... Można też oczywiście je olać i głosić dyrdymały, że się nie jest więźniem dwóch taryf... Ja tam wolę te pieniążki dzieciom dać na lody niż Enerdze, ale każdy wybiera jak chce.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gos**c 29.02.2016 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2016 Bez pompy oszczędzałem dzięki temu rocznie około 1000zł Jak wynika z różnic cenowych to aby mieć takie oszczędności musiałeś zużywać tylko 30% taryfy dziennej i 70% nocnej. Zmierze u siebie ile mniej więcej normalnie zużywam taryfy dziennej i nocnej. Policzyłem też, że taryfa G12w zwraca się już po zużyciu energii w taryfie nocnej tylko w 25%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chive 29.02.2016 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2016 Nie wiem jaką dokładnie w domu rodzinnym mamy taryfę ale jest taniej chyba od 14 do 16 i po 22 , codziennie i może weekendy całe ?To po przeliczeniu ceny z kWh , wychodzi tak samo jak ma zwykłą taryfę na budowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 29.02.2016 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2016 Policzyłem też, że taryfa G12w zwraca się już po zużyciu energii w taryfie nocnej tylko w 25%. O widzisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafalcn 29.02.2016 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2016 Bardzo trafny temat, wiele osób na etapie doboru źródła ciepła ma taki dylemat, sam mam podobny i dalej stoję w miejscu...gaz w granicy działki ,kawałek do domu, niby się nie chce być zależnym od rosji czy tam innych szejków, ale najgorsze jest to ze w ostatnich latach nie bylo żadnej zimy... no i fakt stopa zwrotu tutaj poruszona jest bardzo ważna, gdyż skoro temat brzmi "pompa ciepła czy gaz", ktoś ma taki dylemat i oczekuje pewnie jakiś rad lub mniej czy bardziej trafnych argumentów...Sam zbieram teraz oferty na całą kotłownie z Tcap-em 9kw 1f i kotłownia kompletna to ok 28-30 tyś pln,natomiast koszt zagazowania domu to ok 12 tyś zł...przy czym jak posypie mi się coś w kotle to koszt wymiany na pewno będzie dużo mniejszy niż w pc, no i serwisantów od kotów jednak jest więcej niż serwisantów od pomp ciepła, tak pompa to troszke bardziej wypasiona klima, ale czemu ta troszke bardziej wypasiona klima tyle kosztuje jak i jej serwis nie jest najtanszy?...pewnie zaraz ktoś napisze,czym się przejmujesz, przecież są użytkownicy na forum co 4 lata maja panasa im działa bez zarzutów(choinka z tym, ze niektorzy z nich to sprzedwacy-kto o swoim towarze cos zlego napisze?). Od dłuższego czasu śledzę to forum i szukam odpowiedzi na to pytanie i dalej nie wiem co robić, pewnie zaraz mi arturo napisze, że czym się przejmuje, przecież pompa to jedyne słuszne rozwiązanie, szacuneczek dla Ciebie, każdy ma prawo do swojego zdania, ale mieszkajać w terenie podgórskim obawiam się o sprawność takowego urządzenia przy niskich temperaturach(pow -15), koszt ekploatacji niestety wtedy wzrasta, włączają się grzałki i cop nie jest juz taki jak na ulotkach ... no i jeszcze zostaje kwestia sprawności z biegiem czasu, jak będzie ta wyglądać za np 5 lat... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 29.02.2016 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2016 (edytowane) Od dłuższego czasu śledzę to forum i szukam odpowiedzi na to pytanie i dalej nie wiem co robić, pewnie zaraz mi arturo napisze, że czym się przejmuje, przecież pompa to jedyne słuszne rozwiązanie, Mylisz się : Ogrzewanie będzie elektryczne tzn.piec elektryczny: http://www.elterm.pl/pl/files/karta_ekw_major.pdf +wodna podłogówka. +bojler do cwu: http://www.elektromet.com.pl/nordic-2400-elektronik/ lub jak kasa wg budżetu będzie na plus to do cwu zaszaleję i będzie coś tego typu: http://www.abatronic.pl/pompa_ciepla_z_wentylacji.html Całość będzie grzana prądem w II taryfie. Gaz mam przy działce i chciałem grzać prądem. Wniosek ? Kopara opadła ? Edytowane 29 Lutego 2016 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafalcn 29.02.2016 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2016 Niestety żaden z powyższych osobników nie odpowiedział na żadne z moich pytań... Szanowny Värmepumpsägare, droga dedukcji, skoro kocioł przykładowo kosztuje 5k, to przy najgorszej z mozliwych awarii kupie nowy za 5k, jeżeli pompa kosztuje 20k ,a sprężarka np4k? sorry,ale tutaj akurat wnioski nasuwają się same. Czemu poruszam temat kocioł i gaz, ponieważ przed wyborem chciałbym poznać wszystkie mocne i słabe strony obu systemów , po to jest forum ze rózni ludzie z mniejszym lub wiekszym bagazem wiedzy prowadzą dyskusje, oczywiście nie kazdy rozumie te zasady i jego prawda jest "najmojsza":) "Wiem ze wielu sie z tego smieje... ale czy takie same rozwazania masz wybierajac samochod?" tak, gdyż lubię rozwiązania trwałe i bezobsługowe i nie koniecznie one muszą być droższe w zakupie. Może Ty się kierujesz tylko emocjami kupując samochód, mam takeigo bliskei znajomego, który kupił q7 w 30tdi, emocjami,ach jaki był dumny i jak żonie sie podobało po pół roku sprzedał, bo spalanie od 15l na miasto to nie na jego kieszeń, tak samo jak serwis i eksploatacja;) Wracając do temtu: "Ile dni w roku masz -15*C", w odpwoeidzi na to , powiem Ci to samo co kilki instalatorom, a co w momencie jak będą 3 zimy pod rząd gdize w styszniu bedzie po -20 przed 3 tygodnie?jest to teoria,ale pamietam za dzieciaka,bo mieszkam tu od dziecka,ze takie zimy się zdarzały, więc nie mowię o anomaliach, a wtedty niestety sprawność tych urzadzeń jest gorsza tak jak wspominałem. "I jak masz wątpliwość... to wez gaz... po co nieprzespane noce." Tak mam po prostu nurtujące mnie pytanie i wrzucam je do dyskusji, ale niestety TY nie udzieliłeś żadnej, rzeczowej i fachowej odpowiedzi na moje pytania. Nocami sobie głowy tym nie zaprzątam gdyż mam ważniejsze sprawy na głowie, lecz w wolnym czasie może uda mi się uzyskać, wzbogacić wiedzę o nowe doświadczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafalcn 29.02.2016 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2016 Zapomnialem dodać iż jestem przekonany do instalacji pompy ciepła i na 95% ją wybiorę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 29.02.2016 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2016 (edytowane) Niestety żaden z powyższych osobników nie odpowiedział na żadne z moich pytań... Zacznijmy od tego,że sam nie wiesz,nie masz pojęcia,nie chcesz wiedzieć ile Twój dom zuzyje energii na ogrzewanie w klimacie podgórskim tam gdzie mieszkasz. Bez tej wiedzy kicha,niczego nie porównasz ani niczego się nie dowiesz a ja Ci powiem na ucho,że nawet prąd jest tańszy od gazu. A nie na ucho ale ogólnie dla ciemnogrodu: Witam! Troszkę wtrącę sie do dyskusji. Od 10 lat użytkowuje PC powietrze woda, nikogo nie namawiam i uważam, ze każdy ma prawo zdecydować we własnym domku na najbardziej dla niego optymalny rodzaj ogrzewania. Powiem może tylko tyle, ze tu gdzie mieszkam, jest zimniej i wietrznej niż w Polsce i nigdy nie zdażyło mi sie zmarznąć W nowym domku tez planujemy podłogówkę i PC. Pozdrawiam Prosto ze Szwecji Edytowane 29 Lutego 2016 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts