Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła czy gaz

meczesiu

Recommended Posts

Arturo, wiem ze jesteś wszechwiedzący Gandalf, i nawet nie dorastam Ci do pięt, ale nie zadałem nigdy pytania czy gaz jest tańszy czy prąd, bo to wynika z taryf oraz z indywidualnego zapotrzebowania każdego domu:) Może, fakt irytuje Cie brak wiedzy tego ciemnogrodu, gdyż ludzie często zabierając się za budowę nie mają o tym zielonego pojęcia,nie żadko dostając po własnej d%*(_ i ucząć się na swoich błędach, ale po to jest forum by może tą wiedzę zdobyć? Zauważyłem, że poświecasz sporą część swojego życia na forum, chwała CI za to, gdyż nie jedna osobą zdobyła dzięki TObie bagaż cennego doświadczenia, ale czy to upoważnia Cię by odnosić się do niektórych z takim brakiem szacunku? Chyba nie. pozdro!

• Odpowiedzi 194
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Bardzo trafny temat, wiele osób na etapie doboru źródła ciepła ma taki dylemat, sam mam podobny i dalej stoję w miejscu...gaz w granicy działki ,kawałek do domu, niby się nie chce być zależnym od rosji czy tam innych szejków, ale najgorsze jest to ze w ostatnich latach nie bylo żadnej zimy... no i fakt stopa zwrotu tutaj poruszona jest bardzo ważna, gdyż skoro temat brzmi "pompa ciepła czy gaz", ktoś ma taki dylemat i oczekuje pewnie jakiś rad lub mniej czy bardziej trafnych argumentów...Sam zbieram teraz oferty na całą kotłownie z Tcap-em 9kw 1f i kotłownia kompletna to ok 28-30 tyś pln,natomiast koszt zagazowania domu to ok 12 tyś zł...przy czym jak posypie mi się coś w kotle to koszt wymiany na pewno będzie dużo mniejszy niż w pc, no i serwisantów od kotów jednak jest więcej niż serwisantów od pomp ciepła, tak pompa to troszke bardziej wypasiona klima, ale czemu ta troszke bardziej wypasiona klima tyle kosztuje jak i jej serwis nie jest najtanszy?...pewnie zaraz ktoś napisze,czym się przejmujesz, przecież są użytkownicy na forum co 4 lata maja panasa im działa bez zarzutów(choinka z tym, ze niektorzy z nich to sprzedwacy-kto o swoim towarze cos zlego napisze?). Od dłuższego czasu śledzę to forum i szukam odpowiedzi na to pytanie i dalej nie wiem co robić, pewnie zaraz mi arturo napisze, że czym się przejmuje, przecież pompa to jedyne słuszne rozwiązanie, szacuneczek dla Ciebie, każdy ma prawo do swojego zdania, ale mieszkajać w terenie podgórskim obawiam się o sprawność takowego urządzenia przy niskich temperaturach(pow -15), koszt ekploatacji niestety wtedy wzrasta, włączają się grzałki i cop nie jest juz taki jak na ulotkach ... no i jeszcze zostaje kwestia sprawności z biegiem czasu, jak będzie ta wyglądać za np 5 lat...

Bywały tansze te PC. Mi wycenili na 24.5 ale słyszałem że drożeja. Jakby Ci starczyla mniejsza PC 8kw to just po 18-19 tys robia, ale tu moc w mròz spada.

A gaz wtedy za 12 tys sie nie opłaci.

No ale jak potrzebujesz wieksza moc to w gazie niemal niezmienny koszt te kilka KW ròżnicy.

Zatem jak Dom potrzebuje wiekszej mocy a pic wychodzi ci o 16 tys drożej to pewnie z 8 lat zaczekasz az wyjdzie na zero. Decyzja nie łatwa. Ja bym chubs gaz wybrał. Zalete ma 1: Tania naprawa i serwis dostepny, czéści.

Gość Arturo72
ale nie zadałem nigdy pytania czy gaz jest tańszy czy prąd, bo to wynika z taryf oraz z indywidualnego zapotrzebowania każdego domu:)

Identyczna sprawa jest jeśli chodzi o pompa ciepła vs gaz zatem w czym masz dylemat ?

Zużycie Twojego domu na ogrzewanie jest jakie ?

Powtarzam,bez tej wiedzy nie jesteś w stanie porównywać jednego źródła ciepła do innego.

Koszt 1kWh z gazu to 0,22-0,25zł

Koszt 1kWh z pompy ok.0,10zł

Koszt 1kWh z prądu ok.0,30zł

Mała podpowiedź i teraz licz wg swojego domu...

Edytowane przez Arturo72

Np. w S dom grzany pradem moze miec tylko moc ca 5kW na ten cel. ( i.e nowy dom )

w Polsce od 2014 r. 90% domów nie dostałoby pozwolenia na grzanie prądem po uczciwym obliczeniu wymaganej energii pierwotnej w projekcie. w kolejnych latach przepisy będą jeszcze bardziej zaostrzane i nawet dom pasywny będzie musiał mieć bardziej "ekologiczne" źródło energii niż grzałka i kable elektryczne, pomimo że z ekonomicznego punktu widzenia do pasywniaka bez sensu pchać droższy system (szczególnie CO, co innego CWU przy licznej rodzinie)

Jest jedna największa różnica pomiędzy kotłami gazowymi vs pc.

Szanujące się firmy branży kotlarskiej mają bardzo dobry, szybki i sprawny serwis.

Mówię tu o takich markach jak Junkers, Dedietrich, Vaillant, Viessmann, Sunier Duval itp.

Fabryczni serwisanci posiadają dużą ilość części zamiennych na stanie a awarie usuwają maks w 48h.

Koszt przeglądu kotła kondensacyjnego to około 160-280zł. ( kwestia rejonu kraju ).

Co do pomp ciepła rozmawiałem z kilkoma firmami i szczerze mówiąc sieć serwisowa raczkuje w Polsce.

A części zamienne są nie zawsze dostępne w Polsce.

Arturo72 przytacza tu jak mantre posty użytkowniczki z Szwecji / Norwegii ale drogi Arturo72 tamten rynek a Nasz rynek to dwa inne światy.

U nich PC to tak jak u Nas gazówka. Rozbudowana sieć sprzedaży i serwisu. Preferencje w zakresie prądu i inwestycji w zakresie odnawialnych źródeł energii odnawialnej a nie jak w Naszym grajdołku.

Dam ci przykład z życia mojej branży.

Szafa klimatyzacyjna o mocy 18kW w maszynowni. Padła sprężarka Copelland Scroll trójfazowa o mocy 18kW.

Koszt naprawy - wymiany całości wraz z materiałem około 15000zł.

To nie jest jakiś wyssany z palca koszt tylko rzeczywisty koszt materiałów i robocizny 8 roboczo godzin po 150zł. netto i dojazd 350zł. netto reszta to materiały,

I nie mówię że PC PW jest zła. Jest idealnym rozwiązaniem dla świadomych użytkowników którzy znają rzeczywiste koszty eksploatacji i chcą mieć ekologiczne tanie w eksploatacji źródło ciepła.

Oczywiście czym więcej PC sprzedaje się w Naszym kraju tym lepiej to będzie działało u Nas.

Edytowane przez szukaj

Gość Arturo72
Jest jedna największa różnica pomiędzy kotłami gazowymi vs pc.

Szanujące się firmy branży kotlarskiej mają bardzo dobry, szybki i sprawny serwis.

A do czego serwis ? To po pierwsze ?

Po drugie między prądem a gazem jaka jest różnica w tym zakresie ? Kolosalna na plus prądu.

Gaz nie ma racji bytu bo przegrywa z prądem jak i z pompami.

na dzień dzisiejszy najlepsze źródło ciepła do ciepłego nowego domu z trzyosobową rodziną na pokładzie (CWU) to prąd. szkoda tylko, że (przynajmniej w teorii) coraz trudniej dostać pozwolenie na dom grzany prądem...

Szczególnie w bardzo ciepłym domu termosie 80m2 zamiast pakować tam pompę za 40tys.zł prawda szukaj ? :D

Edytowane przez Arturo72

Arturo72 ale te 40tys co wydałem Ja nie ty boli cię jakoś??

Powiem Tobie więcej wydałem ponad 80tyś.

Zrobiłem w domu pcpw + reku + stacje uzdatniania wody na V za ponad 48tys.

Zrobiłem klimatyzację w całym domu za około 10tyś ( nie liczyłem urządzenia dostałem za 1zł. netto )

Zrobiłem odkurzacz za 10tyś ( uwzględniając jednostkę która dojdzie niedługo )

Instalacje ID za ponad 18tyś.

I mam przygotowane wyjścia pod fotowoltaike.

Wydałem to ze swojej kieszeni a nie twojej.

Nie brałem kredytu z banku bo nie chciałem.

Ale nie tyczy się to mojej sprawy tylko większości budujących.

Tak samo jak z samochodem mogę kupić za 40tyś ale mogę kupić za 300tyś czy to jest twój problem czy mój ile wydam na auto??

Gość Arturo72

Zrobiłem klimatyzację w całym domu za około 10tyś ( nie liczyłem urządzenia dostałem za 1zł. netto )

Zrobiłem odkurzacz za 10tyś

Tak samo jak z samochodem mogę kupić za 40tyś ale mogę kupić za 300tyś czy to jest twój problem czy mój ile wydam na auto??

Dlatego to dotyczy większości budujacych,że prąd w takim domu byłby korzystniejszy a nigdy w zyciu gaz bo dziwnie pisałeś,że zastanawiałeś się nad gazem a w miedzy czasie nad gruntową pompą pewnie za 60tys.zł ;)

Dlatego to dotyczy większości budujacych,że prąd w takim domu byłby korzystniejszy a nigdy w zyciu gaz bo dziwnie pisałeś,że zastanawiałeś się nad gazem a w miedzy czasie nad gruntową pompą pewnie za 60tys.zł ;)

Powiem tobie że brałem pod uwagę:

- prąd

- pc gruntową

- pc pw

- olejowy kocioł kondensacyjny

- gaz z butli.

I wybór padł na BARDZO DROGĄ pompę Viessmann a nie na Panasonic. ;)

To znaczy jaki bedzie wymog? Ograniczenie mocy? Do ilu kW

nie mocy, ale zapotrzebowania na CO+CWU przeliczonego na energię pierwotną. energia pierwotna (energia ze źródeł nieodnawialnych) to energia wymagana przez dom przemnożona przez współczynnik nakładu, który wynosi:

- dla gazu i węgla chyba 1,1

- dla drewna 0,2

- dla prądu 3

- współczynniki poniżej 1 dla solarów i ogniw (nie pamiętam wartości)

od 2021 maksymnalne Ep dla domu na CO i CWU to 70 kWh/m2. czyli ogrzewając prądem, trzeba wybudować (albo raczej zaprojektować) dom, który bierze max 23,3 kWh/m2 na CO i CWU. na dzień dzisiejszy, to mało prawdopodobne. żeby przy prądzie uzyskać odpowiedni Ep, trzeba będzie wspomóc się PC, klimą, solarem, PV albo kominkiem. przy PC dochodzi COP, np. 3, który równoważy współczynnik nakładu dla prądu - czyli wychodzi, że od 2021r. przy PC z COP 3 dom może ciągnąć na CO i CWU maksymalnie 70 kWh/m2, przy prądzie max 23,3 kWh/m2, przy drewnie max 350 kWh/m2

Gość Arturo72
Powiem tobie że brałem pod uwagę:

- prąd

- pc gruntową

- pc pw

- olejowy kocioł kondensacyjny

- gaz z butli.

Skoro piszesz tak często serwisie to nie tylko na tym forum niejednokrotnie inwestorzy skarżyli się na autoryzowanych instalatorów vieska,że są to ćwoki nie znające się na niczym co zresztą widać po ich instalacjach :)

Czyżbyś Ty był wsród nich ? ;)

Zrobiłem odkurzacz za 10tyś ( uwzględniając jednostkę która dojdzie niedługo )

ok, ale co to ma do rzeczy i do doradzania inwestorom racjonalnego wyboru?

dlaczego? jak nie ma sensownego argumentu (ekonomicznego, bo różnicy w komforcie nie widzę), to po co ta dyskusja?

Skoro piszesz tak często serwisie to nie tylko na tym forum niejednokrotnie inwestorzy skarżyli się na autoryzowanych instalatorów vieska,że są to ćwoki nie znające się na niczym co zresztą widać po ich instalacjach :)

Czyżbyś Ty był wsród nich ? ;)

Masz rację że firma V nie mam wszędzie dobrego serwisu.

Kilka razy miałem z nimi do czynienia w pracy na kilku obiektach w całej Polsce.

I raz trafiasz na ogarniętego a raz na g....

Ale tak jest z każdą firmą.

Nie zajmuje się zawodowo kotłami ani pc za mała kasa za dużo biegania.

ok, ale co to ma do rzeczy i do doradzania inwestorom racjonalnego wyboru?

dlaczego? jak nie ma sensownego argumentu (ekonomicznego, bo różnicy w komforcie nie widzę), to po co ta dyskusja?

Wybrałem Viessmanna tylko dlatego że zaproponowano mi kompleksowe rozwiązanie - jeden system jeden wykonawca jedna gwarancja.

Obsługuję dużo obiektów przemysłowych gdzie układy firmy V są i działają niezawodnie ale są i wpadki.

Nie polecam firmy V nawet w postach kilka osób się pytało i napisałem że jestem zadowolony bez wykonania i rozwiązania ale na polecanie za wcześnie.

Edytowane przez szukaj

Witam

Mam rekuperator Vitovent 300 od Viessmana. Kupiłem go tylko dlatego, że robił go dla Viessmana Brink. Rok temu padła w nim płyta sterująca - po gwarancji.

Serwis V. zaproponował sprowadzenie nowej w cenie - bagatela 3.200 zł netto.

Żadnej dyskusji o rabacie. Termin - cyt. nie wiadomo, jak przyjdzie poinformujemy pana.

Odpuściłem, zastanawiając się nad kupnem nowej jednostki.

W ciągu 7 dni kumaty elektronik naprawił zepsute ustrojstwo za kwotę 200 zł.

Życzę powodzenia z serwisem Viessmana.

Pozdrawiam

Pratchawiec

Gość Gos**c
Jak wynika z różnic cenowych to aby mieć takie oszczędności musiałeś zużywać tylko 30% taryfy dziennej i 70% nocnej.

Zmierze u siebie ile mniej więcej normalnie zużywam taryfy dziennej i nocnej.

Policzyłem też, że taryfa G12w zwraca się już po zużyciu energii w taryfie nocnej tylko w 25%.

A wracając do tematu, bo mnie wzięło na liczenie i wyszło mi

1. CO i CWU gaz 1000m3 (tyle planuje u mnie), wsp. konwersji 11.2030

2278zł brutto

2. Grzanie prądem 112030kWh w G11

6829zł

3. Grzanie prądem 112030kWh w całości w G12

3609zł

4. PC PW z SCOP 3 w G11

2276zł

5. PC PW z SCOP 3 w G12

1203zł

Jak widać gas i PC PW w taryfie całodobowej wychodzą podobnie. Zysk PC PW jest z taryfy nocnej i SCOP. Ale czy warto inwestować to zależy od róznicy ceny za kocioł gazowy i PC PW. W eksploatacji wychodzi 1000zł taniej rocznie.

Edytowane przez Gos**c