imrahil 01.03.2016 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2016 No tak mi sie jakos nie zgadzalo.... gdzie 70kWh/m2 to i tak nie jakos bardzo rygorystycznie. CWU jest przeciez i tak tylko teoretyczne w wyliczeniach wedlug jakis ustalonych norm. ( asolt? ) Przypuszczam wiec ze dom bedzie mogl byc 40-50kWh/m2 ( CO ) Ale tu zgaduje . A znalazlem z ciekawosci przepisy z S dla domow ogrzewanych pradem ( tak dla porownania, nie ma to znaczenia oczywiscie w PL ) Poludniowa strefa, max zainstalowana moc na cele CO 4,5kW, a dom max 55kWh/m2 ( dom do 130m2 ) jako tako wymagania nie będą trudne do spełnienia, ale nie przy grzaniu czystym prądem, gdzie zapotrzebowanie na CO+CWU trzeba pomnożyć przez 3. można było wprowadzić próg zapotrzebowania rzeczywistego a nie Ep. dodatkowo wprowadzenie współczynnika nakładu dla drewna równego 0,2 spowoduje, że wystarczy mieć w domu kominek czy kocioł na drewno i cały przepis staje się martwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 01.03.2016 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2016 przed. gdyby było po, to byłby dom 210 kWh/m2, zakładając COP 3. Nie chce byc zlosliwy, ale minimum wiedzy w obszarze dyskusji bardzo wskazane. Wracajac do meritum. Aktualnie obowiazujące WT2014 okreslają ze budynek powiniem spełniac dwa warunki jednoczesnie: 1) minimalną izolacyjnosc przegród - szczególy w tekscie rozporządzenia WT2014 2) Ep<= 120 kWh/m2*a Niestety budynek ok 210 kWh/m2*a liczac ze sprawnosc urzadzenia grzewczego wynosi 3 (powiedzmy ze to COP a w zasadzie SCOP) nie spełni I warunku. Kolejna sprawa to uwzglednienie w Ep cwu co znacznie utrudnia osiagniecie zakladanego Ep. Idzmy dalej, Ep to jest Ek*wsp nakładu, a Ek to Eu/sprawnosc. Uwgledniajac te wszystkie zaleznosci dodając cwu okazuje sie nie tak prosto jest uzyskach bez pomp ciepła Ep=120 kWh/m2*a, a w 2017 roku bedzie to 95 kWh/m2*a, zas w 2021 roku tylko 70 kWh/m2*a. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 01.03.2016 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2016 jako tako wymagania nie będą trudne do spełnienia, ale nie przy grzaniu czystym prądem, gdzie zapotrzebowanie na CO+CWU trzeba pomnożyć przez 3. można było wprowadzić próg zapotrzebowania rzeczywistego a nie Ep. dodatkowo wprowadzenie współczynnika nakładu dla drewna równego 0,2 spowoduje, że wystarczy mieć w domu kominek czy kocioł na drewno i cały przepis staje się martwy. Nie, nie wystarczy miec komiinek, przepisy ,a dokładnie prawo budowlane stanowi ze kominek nie mozy byc głownym zródłem ciepła w domu, kocioł na pellet tak, kominek nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 01.03.2016 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2016 Nie, nie wystarczy miec komiinek, przepisy ,a dokładnie prawo budowlane stanowi ze kominek nie mozy byc głownym zródłem ciepła w domu, kocioł na pellet tak, kominek nie. a pomocniczym o udziale 50%? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 01.03.2016 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2016 (edytowane) Nie chce byc zlosliwy, ale minimum wiedzy w obszarze dyskusji bardzo wskazane. (...) Niestety budynek ok 210 kWh/m2*a liczac ze sprawnosc urzadzenia grzewczego wynosi 3 (powiedzmy ze to COP a w zasadzie SCOP) nie spełni I warunku. Kolejna sprawa to uwzglednienie w Ep cwu co znacznie utrudnia osiagniecie zakladanego Ep. Idzmy dalej, Ep to jest Ek*wsp nakładu, a Ek to Eu/sprawnosc. Uwgledniajac te wszystkie zaleznosci dodając cwu okazuje sie nie tak prosto jest uzyskach bez pomp ciepła Ep=120 kWh/m2*a, a w 2017 roku bedzie to 95 kWh/m2*a, zas w 2021 roku tylko 70 kWh/m2*a. przecież to napisałem powyżej... żeby dom napędzany pompą ciepła o SCOP=3 zmieścił się w normie 2021, to musi mieć zapotrzebowanie na CO+CWU max 70 kWh/m2. wtedy wychodzi Ep=70kWh/m2. ten sam dom napędzany prądem ma Ep=210 kWh/m2 Twoja odpowiedź brzmiała odwrotnie niż to co jest w rzeczywistości, nawet Varme tak to zrozumiał: Po A wiec stare domy sie bezproblemowo mieszcza... Z duzym marginalem. Zarazem dziwi tak "slaby" wymog co do nowych... Czy to nie pogorszenie kryteriow? Edytowane 1 Marca 2016 przez imrahil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 01.03.2016 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2016 (edytowane) przecież to napisałem powyżej... żeby dom napędzany pompą ciepła o SCOP=3 zmieścił się w normie 2021, to musi mieć zapotrzebowanie na CO+CWU max 70 kWh/m2. wtedy wychodzi Ep=70kWh/m2. ten sam dom napędzany prądem ma Ep=210 kWh/m2 Moze inaczej, stary dom to Eu ok powiedzmy 150-200 kWh/m2, liczac pompe i calkowita sprawnosc ok 2,5 to mamy 60-80 kWh/m2 następnie mnozymy to x 3 i otrzymujemy Ep=180-240 kWh/m2, gdy dodamy cwu to zadną miarą nie uzyskamy wymaganego Ep nie liczac niespełnienia warunku I czyli izolacyjnosci przegrod. Zeby dom miesscił sie w WT2021 to musi byc spełnione przy uzyciu pompy ciepła: Eu= 58 kWh, dla czystego pradu ok 23,33 kWh oczywiscie razem cwu. Wniosek jest taki ze pompa ciepła nie ma dla Ep wiekszego znaczenia w porównaniu do gazu, wegla, ma duze znaczenie jezeli chodzi o czysty prąd. 70 kWh jest zawsze po, poniewaz Ep uwzglednia i COP (sprawnosc) i wspołcznynnik nakładu. Jest to wielkosc koncowa. Edytowane 1 Marca 2016 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 01.03.2016 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2016 a pomocniczym o udziale 50%? 50%nie, co najwyzej 49% ale jest naciąganie. Takie prawo, ale gdy bedzie zabronione palenie w kominku , a kiedys bedzie to nic nam to nie da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darianus 03.03.2016 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2016 @ rafalcn "...Sam zbieram teraz oferty na całą kotłownie z Tcap-em 9kw 1f i kotłownia kompletna to ok 28-30 tyś pln,natomiast koszt zagazowania domu to ok 12 tyś zł...przy czym jak posypie mi się coś w kotle to koszt wymiany na pewno będzie dużo mniejszy niż w pc, no i serwisantów od kotów jednak jest więcej niż serwisantów od pomp ciepła, tak pompa to troszke bardziej wypasiona klima, ale czemu ta troszke bardziej wypasiona klima tyle kosztuje jak i jej serwis nie jest najtanszy?." "Szanowny Värmepumpsägare, droga dedukcji, skoro kocioł przykładowo kosztuje 5k, to przy najgorszej z mozliwych awarii kupie nowy za 5k, jeżeli pompa kosztuje 20k ,a sprężarka np4k? sorry,ale tutaj akurat wnioski nasuwają się same" Świetny post Dostępność serwisu i ewentualne koszty napraw to poważny agrument, którego wcześniej nie brałem pod uwagę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 03.03.2016 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2016 Świetny post Dostępność serwisu i ewentualne koszty napraw to poważny agrument, którego wcześniej nie brałem pod uwagę. Podchodzicie do tego jak do jeża,dziwi mnie to bardzo z jednej strony ale z drugiej rozumiem. Jak się mieszka na zadupiu gdzie nikt nie wie co to jest lodówka,klimatyzator,pompa ciepła które to stanowią jeden mianownik a w każdym domu jest świeczka i ognisko to tak jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gos**c 03.03.2016 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2016 Podchodzicie do tego jak do jeża,dziwi mnie to bardzo z jednej strony ale z drugiej rozumiem.z Jak się mieszka na zadupiu gdzie nikt nie wie co to jest lodówka,klimatyzator,pompa ciepła które to stanowią jeden mianownik a w każdym domu jest świeczka i ognisko to tak jest Wg mnie podchodzą zdroworozsądkowo. Teraz sprzedaje się nowe urządzenia a za jakiś czas będzie, co naturalne, dużo napraw. Skoro było kogoś stać na PC to będzie musiał zapłacić wiecej niż za naprawę lodówki. WM też jest prosta a kosztuje zdecydowanie za dużo. Rekuperator... też cena mocno zawyżona. I tego nie zmienisz choćbyś napisał 100 tyś postów, ze coś można zrobić taniej i samemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 03.03.2016 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2016 (edytowane) Pralka whirpoola padła mi po 11 latach,obecna mastercooka smiga 5 rok,lodówka whirlpoola ma już 14 lat i dalej działa,odkurzacz zelmera padł po 10 latach,obecny zelmer też już śmiga 5 lat,TV samsung ma chyba z 15 lat i działa dalej,mały 14 calowy deawo ma ze 25 lat i działa bez problemu. Czy wy się teraz urodziliscie czy przed chwilą od mamusi uciekliscie ? Jak czytam tego typu argumenty to myślę że piszą to albo dzieci albo stare zdewociale kawalery bez doświadczenia i z "chłopaki do wzięcia" Edytowane 3 Marca 2016 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kmil_ 03.03.2016 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2016 Wczoraj podjąłem tę wiekopomną decyzję i pojechałem do gazowni zrezygnować ze wstępnie podpisanej umowy na przyłącze (w ciągu 14 dni od podpisania - bezkosztowo). Także proszę mnie tu teraz nie straszyć naprawami PC za 10k zł Oczywiście liczę się z naprawami - nic nie jest niezniszczalne. Powinienem liczyć się z tym, że będą kosztowniejsze, niż przy ew. gazie, ale rynek PC na szczęście się rozrasta i temat się upowszechnia, także (mam taką nadzieję) prawdziwych specjalistów przybywa, a części zamianne, że tak to nazwę, powoli i sukcesywnie będą tanieć. Np., wczoraj widziałem bilboard z reklamą LCD-ka 40" za 900zł - 5, 10 lat temu ta cena była kilkukrotnie wyższa. Także trzeba być dobrej myśli i trochę uwierzyć w temat (i nie mówię, zapewne troszkę zaryzykować), bo inaczej nadal byśmy jarali w domach śmieciuchami Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darianus 03.03.2016 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2016 Wczoraj podjąłem tę wiekopomną decyzję i pojechałem do gazowni zrezygnować ze wstępnie podpisanej umowy na przyłącze (w ciągu 14 dni od podpisania - bezkosztowo). Także proszę mnie tu teraz nie straszyć naprawami PC za 10k zł Oczywiście liczę się z naprawami - nic nie jest niezniszczalne. Powinienem liczyć się z tym, że będą kosztowniejsze, niż przy ew. gazie, ale rynek PC na szczęście się rozrasta i temat się upowszechnia, także (mam taką nadzieję) prawdziwych specjalistów przybywa, a części zamianne, że tak to nazwę, powoli i sukcesywnie będą tanieć. Np., wczoraj widziałem bilboard z reklamą LCD-ka 40" za 900zł - 5, 10 lat temu ta cena była kilkukrotnie wyższa. Także trzeba być dobrej myśli i trochę uwierzyć w temat (i nie mówię, zapewne troszkę zaryzykować), bo inaczej nadal byśmy jarali w domach śmieciuchami Pozdr. Zdecydowałeś już jaką pompę bierzesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darianus 03.03.2016 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2016 Podchodzicie do tego jak do jeża,dziwi mnie to bardzo z jednej strony ale z drugiej rozumiem. Jak się mieszka na zadupiu gdzie nikt nie wie co to jest lodówka,klimatyzator,pompa ciepła które to stanowią jeden mianownik a w każdym domu jest świeczka i ognisko to tak jest No ja właśnie stawiam dom za "zadupiu", gdzie nie wiedzą co to pompa ciepła. Parę gruntówek ponoć jest, ale P-W w okolicy nie widziałem. I tak już jestem pewnie uważany za dziwoląga w okolicy, po tym jak ociepliłem ściany piwnicy różowym styrodurem XPS a nie standardowo styro, siata, klej,disperbit 2x i folia kubełkowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 03.03.2016 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2016 No ja właśnie stawiam dom za "zadupiu", gdzie nie wiedzą co to pompa ciepła. A no własnie. Zapodawałem i jeszcze raz zapodam prosto ze Szwecji: Witam! Troszkę wtrącę sie do dyskusji. Od 10 lat użytkowuje PC powietrze woda, nikogo nie namawiam i uważam, ze każdy ma prawo zdecydować we własnym domku na najbardziej dla niego optymalny rodzaj ogrzewania. Powiem może tylko tyle, ze tu gdzie mieszkam, jest zimniej i wietrznej niż w Polsce i nigdy nie zdażyło mi sie zmarznąć W nowym domku tez planujemy podłogówkę i PC. Pozdrawiam Polska to dziwny kraj i samych siebie ludzie traktują jako ciemnogród. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 03.03.2016 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2016 No i bardzo dobrze, że zdecydowałeś się na powietrzną pompę ciepła i nie ma co się sugerować opinią sąsiadów - kwestia zazdrości (pieniędzy, odwagi) Dobrze, że niskoemisyjne źródła ciepła są coraz bardziej popularne Teraz tylko wybierz odpowiednią firmę, sprawdź warunki serwisu i gwarancje urządzeń no i projektuj i działaj. Napisz na jaką firmę się zdecydowałeś i chwal się efektami A jeśli masz jakieś wątpliwości - postaram się pomóc w konsultacji z działem technicznym Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darianus 03.03.2016 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2016 Ciężko w naszym kraju z nowościami jeśli chodzi o budowlankę szeroko pojętą. Jakiś czas temu pewien lokalny hydarulik o dobrej renomie robił mi ofertę na co-wod-kan i wrzucił mi piec KOTREM 35kw za 9 tys.. Pytam, się dlaczego taki duży. Odpowiedź tego Pana, "W sumie mógłby być 26kw ale jest tylko 200 zł tańszy";) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 03.03.2016 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2016 A potem się dziwić, że jak ktoś się mniej zna, to ma takiego giganta nie wiadomo po co... o poszanowaniu energii i efektywności nie wspomnę... eh.....Widzicie ile jest jeszcze do zrobienia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kmil_ 03.03.2016 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2016 Niestety, ale również potwierdzam, że obecna świadomość ludzka nt. alternatywnych źródeł ciepła jest po prostu marna. Pan w gazowni widząc moją rezygnację z przyłącza, aż nie wiedział co powiedzieć, ze smutną minką tylko wystękał: 'ma Pan takie prawo'. Pracuję w firmie ciepłowniczej i jak opowiadam specjalistom z pracy co i jak mam zamiar zrobić, to słyszę, że to nie może działać, niemożliwe są takie rachunki itd. itp. Na szczęście znajomi reagują zgoła odmiennie, wręcz dopytując co i jak i trzech zaczęło głębiej wchodzić w temat chcąc wymienić śmieciucha, kocioł na ekogroszek, a trzeci LPG z kominkiem. Zdecydowałeś już jaką pompę bierzesz? Czekam na OZC - to do decyzji czy 1, czy 3-fazowa pompa, 9kW. Natomiast wybieram pomiędzy Panasoniciem i Samsungiem. Panasonic miał być ALL-IN-ONE, ale zobaczę jak ceny. Samsung kusi w ogóle ceną, a i parametry ma ciut lepsze (wyższa moc przy <2*C, COPy podobne), jednak ciężko uzyskać informacje o Samsungu z praktyki, byłem oglądać 2 ich PC na żywo i.. działają pierwszy sezon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asaselllo 03.03.2016 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2016 Osobiście mam panasonica. Zaryzykowałem bo nie mogłem nigdzie tej pompy zobaczyć na żywo, nie mówiąc już o kilkuletnich doświadczeniach jakiegoś użytkownika panasonica. Teraz wiem, że zrobiłem dobrze....Super jednak by było gdybyś wybrał Samsunga i podzielił się doświadczeniami. Może okazałby się świetną alternatywą dla Panasa w relacji jakości do ceny.Oczywiście do niczego nie namawiam i życzę sukcesów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts