grzegorz177 18.02.2016 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2016 Witam wszystkich. Stoje przed wyborem ogrzewania dla projektu Homekoncept 13 energo. Wedlug informacji EUco wynosi 40 kWh/(m2*rok). Zastanawiam się nad ogrzewaniem na podczerwien, ponieważ jest wygodne (oboje z zona pracujemy), dość tanie jeśli chodzi o zakup systemu no i nie mam możliwości podlaczenia gazu, a jeśli chodzi o pompe ciepla to koszt inwestycji jest duzy. Jeśli chodzi o ocieplenie to planuje pustak ceramiczny (porotherm) 25cm + welna 20cm poddasze również welna 20 cm, okna 3 szybowe. Zamierzam również zainwestować w rekuperacje oraz panele fotowoltaniczne (poki co nie wiem jeszcze ile, ale będą na pewno). Z wyliczen wchodzi mi 7640 kwh rocznie mnożąc to przez cene kwh dla mojej miejscowości 0,62 (cena stala) wychodzi 4737 zl rocznie na ogrzewanie bez cwu. Jeśli chodzi o cwu to myslalem nad ogrzewaniem jej wlasnie panelami fotowoltanicznymi + kominkiem, ponieważ jest w projekcie i można by go wykorzystać. Teraz pytanie do was "czy dobrze mysle"? Moglem się pomylić w tych obliczeniach, jestem otwarty na krytykę byle konstruktywna(nie chce mi się czytac ze jestem glupi tylko dlatego ze mysle o takim ogrzewaniu).Proszę o rady dotyczące ogrzewania, czy jest to dobry wybor, bądź nie, oraz wszelkie inne opinie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekKisiel 05.11.2017 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2017 Witam i jak sobie poradziłeś z tym tematem? , stoję przed podobnym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts