Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wybor ogrzewania Homekoncept 13 energo

grzegorz177

Recommended Posts

Witam wszystkich.

Stoje przed wyborem ogrzewania dla projektu Homekoncept 13 energo. Wedlug informacji EUco wynosi 40 kWh/(m2*rok). Zastanawiam się nad ogrzewaniem na podczerwien, ponieważ jest wygodne (oboje z zona pracujemy), dość tanie jeśli chodzi o zakup systemu no i nie mam możliwości podlaczenia gazu, a jeśli chodzi o pompe ciepla to koszt inwestycji jest duzy. Jeśli chodzi o ocieplenie to planuje pustak ceramiczny (porotherm) 25cm + welna 20cm poddasze również welna 20 cm, okna 3 szybowe. Zamierzam również zainwestować w rekuperacje oraz panele fotowoltaniczne (poki co nie wiem jeszcze ile, ale będą na pewno). Z wyliczen wchodzi mi 7640 kwh rocznie mnożąc to przez cene kwh dla mojej miejscowości 0,62 (cena stala) wychodzi 4737 zl rocznie na ogrzewanie bez cwu. Jeśli chodzi o cwu to myslalem nad ogrzewaniem jej wlasnie panelami fotowoltanicznymi + kominkiem, ponieważ jest w projekcie i można by go wykorzystać. Teraz pytanie do was "czy dobrze mysle"? Moglem się pomylić w tych obliczeniach, jestem otwarty na krytykę byle konstruktywna(nie chce mi się czytac ze jestem glupi tylko dlatego ze mysle o takim ogrzewaniu).Proszę o rady dotyczące ogrzewania, czy jest to dobry wybor, bądź nie, oraz wszelkie inne opinie. Pozdrawiam

• 1 year później...