Rączy Emeryt 20.07.2016 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2016 Pytanie nie bylo o WYCENE, a o przedstawienie DOWODOW ze instalacja zwroci sie w czasie gwarancji. Doskonale wiesz SPRZEDAWCO o co chodzi wiec nie rznij glupa, tylko przedstaw DOWODY publicznie JJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 21.07.2016 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2016 Nie przedstawi bo takowe nie istnieją - zwłaszcza przy śmiesznej 5 letniej gwarancji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rączy Emeryt 22.07.2016 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2016 Ja to wiem, Ty to wiesz, teraz rowniez ON to wie JJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 22.07.2016 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2016 On to wiedział bez nas, ale z czegoś musi żyć Ps. tylko powinien pamiętać że owce się strzyże a nie obdziera ze skóry , ale spokojnie poczekamy http://gramwzielone.pl/energia-sloneczna/22551/deutsche-bank-moduly-pv-w-usa-wkrotce-ponizej-05-usdw i wtedy szansa na realny zysk z instalacji a nie tylko hobby i finansowanie producentów, montażystów itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EkologicznyDom 26.07.2016 10:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2016 Wcześniej dobrze było napisane, że różny czas zwrotu instalacji PV może być "opłacalny" dla danego klienta. Rzeczywiście czas zwrotu 5 lat, który dla wielu wydaje się być takim kiedy opłaca się zainwestować, jest niemożliwy do osiągnięcia. Przy obecnym systemie dla domku jednorodzinnego, w optymistycznym wariancie, w zależności od lokalizacji i rozkładu dziennego zużycia energii, bez dopłat wynosi on 12-18 lat. Nie jest to szybko zwrot, ale zakładając, że ktoś traktuje taką instalację jako inwestycję, to może się okazać, że inwestycja zwróci się i jeszcze kilka lat będzie "zarabiała". Zgadzamy się jednak, że czas zwrotu wynoszący poniżej 10 lat jest praktycznie niemożliwy. Ceny paneli fotowoltaicznych wciąż jednak spadają, więc już wkrótce może się to zmienić i instalacja PV będzie nie tylko ekologiczna, ale i ekonomiczna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa.834 03.08.2016 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2016 Hej, ja wyczytałam TUTAJ między innymi, że: Jeżeli miesięczny rachunek za prąd wynosi 200 zł w tym opłaty stałe 10 zł to roczne rachunki za prąd wyniosą ok. 2400 zł. Przy twoich rachunkach potrzebujesz instalację o mocy ok. 5 kWp. (sprawdź ceny zestawów) W kolejnym roku po montażu instalacji miesięczne rachunki spadną do ok. 10 zł miesięcznie co oznacza oszczędności ok. 190 zł miesięcznie czyli 2280 zł rocznie. Piszą tam tez o technologii smart - że można z niej wyciągnąć jeszcze więcej energii więc zyski będą większe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EkologicznyDom 03.08.2016 14:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2016 Hej, ja wyczytałam TUTAJ między innymi, że: Jeżeli miesięczny rachunek za prąd wynosi 200 zł w tym opłaty stałe 10 zł to roczne rachunki za prąd wyniosą ok. 2400 zł. Przy twoich rachunkach potrzebujesz instalację o mocy ok. 5 kWp. (sprawdź ceny zestawów) W kolejnym roku po montażu instalacji miesięczne rachunki spadną do ok. 10 zł miesięcznie co oznacza oszczędności ok. 190 zł miesięcznie czyli 2280 zł rocznie. Piszą tam tez o technologii smart - że można z niej wyciągnąć jeszcze więcej energii więc zyski będą większe Niestety nie do końca tak to działa. Energia elektryczna, którą wytwarzamy, może być tylko w nieznacznej ilości skonsumowana w momencie jej wytworzenia w domowej instalacji PV. Przy dobrze zaprojektowanej instalacji, nieprzewymiarowanej, będziemy w stanie wykorzystać do 30% w skali roku (przy założeniu braku domowego magazynu energii). Pozostałe 70 % musimy zakupić z sieci. Chociaż dzięki nowelizacji ustawy OZE, w której pojawia się opust na 80% energii oddanej do sieci (po oddaniu energii elektrycznej do sieci, możemy pobrać 80% tej ilości z powrotem) sytuacja wygląda korzystniej, to na pewno nie możemy założyć, że oszczędzamy całe 190 zł miesięcznie jak w przytoczonym na stronie przykładnie. Odwołując się do przykładu na wskazanej przez Panią stronie, podano, że ceny energii nieustannie rosną (średnio o 3,5% rocznie). Należy zwrócić uwagę na fakt, że chociaż rzeczywiście zakłada się często, że cena energii elektrycznej rośnie (przeważnie zakłada się do 1,5% rocznie), to w ostatnich latach trend się odwrócił i cena energii maleje. Być może wkrótce zacznie rosnąć, ale założenie, że na pewno cena energii będzie rosła o 3,5% w sakli roku przez cały okres życia instalacji jest bardzo ryzykownym założeniem i nie radzimy na nim opierać swojej analizy ekonomicznej inwestycji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa.834 04.08.2016 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2016 Niestety nie do końca tak to działa. Energia elektryczna, którą wytwarzamy, może być tylko w nieznacznej ilości skonsumowana w momencie jej wytworzenia w domowej instalacji PV. Przy dobrze zaprojektowanej instalacji, nieprzewymiarowanej, będziemy w stanie wykorzystać do 30% w skali roku (przy założeniu braku domowego magazynu energii). Pozostałe 70 % musimy zakupić z sieci. Chociaż dzięki nowelizacji ustawy OZE, w której pojawia się opust na 80% energii oddanej do sieci (po oddaniu energii elektrycznej do sieci, możemy pobrać 80% tej ilości z powrotem) sytuacja wygląda korzystniej, to na pewno nie możemy założyć, że oszczędzamy całe 190 zł miesięcznie jak w przytoczonym na stronie przykładnie. . No ja tam nie będę wnikać w takie szczegóły, bo mnie interesował bardziej schemat rozliczeń. Jak to wszystko działa. Każdy założenia może mieć swoje i nie da się wszystkiego w przyszłości przewidzieć, ale przynajmniej jest napisane jakich założeń się trzymali i jakie współczynniki wzięli pod uwagę. Masa jest w internecie ofert, gdzie okres zwrotu wychodzi dwa lata, ofert, według których ciągle można sprzedawać energię po 75 groszy za kilowatogodzinę itd...... więc akurat w tym przypadku procentowy wzrost ceny jest najmniejszych problemem - tym bardziej, że go podano i można sobie według siebie zweryfikować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EkologicznyDom 04.08.2016 12:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2016 No ja tam nie będę wnikać w takie szczegóły, bo mnie interesował bardziej schemat rozliczeń. Jak to wszystko działa. Każdy założenia może mieć swoje i nie da się wszystkiego w przyszłości przewidzieć, ale przynajmniej jest napisane jakich założeń się trzymali i jakie współczynniki wzięli pod uwagę. Masa jest w internecie ofert, gdzie okres zwrotu wychodzi dwa lata, ofert, według których ciągle można sprzedawać energię po 75 groszy za kilowatogodzinę itd...... więc akurat w tym przypadku procentowy wzrost ceny jest najmniejszych problemem - tym bardziej, że go podano i można sobie według siebie zweryfikować Na szczęście coraz więcej osób zaczyna się orientować w temacie Większość takich osób, jak zobaczy ofertę, która mówi o czasie zwrotu instalacji PV rzędu 2-5 lat, to z góry wie, że coś jest nie tak i lepiej z dala się trzymać od takiej firmy. Miejmy jednak nadzieję, że rozwój rynku OZE pozwoli, żeby za kilka lat czas zwrotu instalacji fotowoltaicznych w Polsce wynosił kilka lat. Ma Pani rację, że ważne jest aby przynajmniej podać swój sposób myślenia/obliczeń. W tym wypadku było podane więc można zmienić zawsze założenia. Najgorzej gdy ktoś podaje konkretne czasy zwrotu, a nie podaje żadnych założeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa.834 08.08.2016 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2016 Na szczęście coraz więcej osób zaczyna się orientować w temacie Większość takich osób, jak zobaczy ofertę, która mówi o czasie zwrotu instalacji PV rzędu 2-5 lat, to z góry wie, że coś jest nie tak i lepiej z dala się trzymać od takiej firmy. Miejmy jednak nadzieję, że rozwój rynku OZE pozwoli, żeby za kilka lat czas zwrotu instalacji fotowoltaicznych w Polsce wynosił kilka lat. Ma Pani rację, że ważne jest aby przynajmniej podać swój sposób myślenia/obliczeń. W tym wypadku było podane więc można zmienić zawsze założenia. Najgorzej gdy ktoś podaje konkretne czasy zwrotu, a nie podaje żadnych założeń. Ja chcąc być zorientowana czytam o tym bardzo dużo.... wpadłam na kilka ciekawych wydań miesięcznika: TUTAJ Tam własnie zobaczyłam przykładowe wyceny takich instalacji..... No i wyrabiam sobie powoli opinię.... Więc jak ktoś jest zainteresowany, to link może się przydać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adasi 22.09.2016 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2016 ostatnio zainteresowałem się tematem fotowoltaniki, ale za bardzo nie podoba mi się umieszczenie kolektorów na dachu, nie za dobrze to wygląda, a moja działka nie jest za duża więc taki sposób odpada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 22.09.2016 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2016 ostatnio zainteresowałem się tematem fotowoltaniki, ale za bardzo nie podoba mi się umieszczenie kolektorów na dachu, nie za dobrze to wygląda, a moja działka nie jest za duża więc taki sposób odpada I co w związku z tym? Prosisz o poradę, czy utwierdzasz się w przekonaniu że moduły fotowoltaiczne wyglądają nieestetycznie? Wszystko jest kwestią gustu - zależy jakie moduły wybierzesz i jak firma rozplanuje ci je na dachu. Instalacja dachowa może wyglądać całkiem ciekawie i nowocześnie. Kwestia odpowiedniej firmy i podejścia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pan Kejk 22.09.2016 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2016 ostatnio zainteresowałem się tematem fotowoltaniki, ale za bardzo nie podoba mi się umieszczenie kolektorów na dachu, nie za dobrze to wygląda, a moja działka nie jest za duża więc taki sposób odpada A co jest nieestetycznego w bezramkowych modułach szkło/szkło w kolorze dachu, zamocowanych na niskim profilu? Mnie moje moduły nie kolą w oczy, wręcz przeciwnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EkologicznyDom 27.09.2016 11:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2016 ostatnio zainteresowałem się tematem fotowoltaniki, ale za bardzo nie podoba mi się umieszczenie kolektorów na dachu, nie za dobrze to wygląda, a moja działka nie jest za duża więc taki sposób odpada Niestety najpopularniejszą metodą instalacji paneli PV dla domów jednorodzinnych jest umieszczenie ich na dachu. Są one jednak coraz bardziej dopasowane do dachu co sprawia, że nie wyróżniają się tak bardzo. Przy dostępności większych nakładów finansowych można zainstalować panele o wyższej sprawności, a w związku z tym będą one mniejszą powierzchnię zajmowały co może wpłynąć korzystanie zarówno na to, że mniej miejsca zajmą na dachu, jak i mniej powierzchni działki gdy chcemy na na ziemi zamontować. Są również nowe technologie dachówek fotowoltaicznych, które są zintegrowane z dachem, przez co nie rzucają się w oczy. Są to jednak na tyle drogie rozwiązania, że w naszych warunkach klimatycznych czas zwrotu inwestycji może być dłuższy niż okres ich życia. Tradycyjne rozwiązania wypadają przy tym o wiele lepiej i dlatego znajdują zainteresowanie wśród coraz większej liczby ludzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 30.10.2016 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2016 Z instalacją paneli poczekałbym 1-2 lata. Musk może całkowicie zmienić podejście do tematu. https://techcrunch.com/2016/10/28/these-are-teslas-stunning-new-solar-roof-tiles-for-homes/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 28.12.2017 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2017 Witajcie, słyszeliście może o nowej promocji Viessmann na instalacje fotowoltaiczne pod klucz? Już spieszę i podaję szczegóły:Promocyjne ceny brutto pakietów fotowoltaicznych wraz z montażem zawierają:-Profesjonalne doradztwo-Montaż instalacji fotowoltaicznej-Opieka serwisowa-Panele fotowoltaiczne wraz z niezbędnym wyposażeniem dodatkowym Kalkulator i więcej informacji na temat promocji znajdziecie TUTAJ! Firma Viessmann przygotowała promocyjną ofertę na instalację fotowoltaiczną pod klucz. Zestawy fotowoltaiczne zawierają wszystkie składniki, niezbędne do wykonania instalacji fotowoltaicznej. Co zyskujesz?-Gwarancja ceny zestawu wraz z montażem-10 lat gwarancji na panele fotowoltaiczne-Oszczędzasz do 16 500 zł z każdego kW zainstalowanej instalacji Pozdrawiam i zachęcam do zapoznania się ze szczegółami! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibuch 08.01.2018 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2018 -Oszczędzasz do 16 500 zł z każdego kW zainstalowanej instalacji 16500zł ?? Zaraz padnę. Nawet z Waszego kalkulatora na wskazanej stronie wychodzi maksymalnie 14500. I to nie jest "oszczędność" tylko "przychód". Ale co tam, przecież to prawie to samo . A gdzie koszt inwestycji, odsetki od kredytu, opusty? Nawet nie pofatygowaliliście się, żeby do tego kalkulatora wstawić współczynnik spadku mocy paneli po tych 25 latach. Żenada. Budujcie instalacje PV, owszem, ale bez żadnych dotacji czy progamów. Jak macie wolną kasę na koncie, poszukajcie paneli w dobrych cenach kładźcie na dach, żadna inwestycja Wam tyle nie da Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawid_dawid 28.02.2018 00:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2018 zibuch jakie panele mógłbyś polecić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibuch 06.03.2018 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2018 (edytowane) Zaznaczam, że ekspertem nie jestem. Trochę poczytałem i wychodziło na to, że CIS, CIGS dają więcej z każdego kWp zainstalowanego. Do tego mają niższą cenę każdego kWp, to czego więcej chcieć? Wada, potrzebują więcej miejsca (cena systemu montażowego i robocizna ale to nie są duże koszty w skali inwestycji) co u mnie było zaletą bo chciałem pokryć calutką połać. Jak porównywałem na PVmonitor to żadna instalacja w rejonie nie daje tyle mocy. Od 1 września mam ponad 2tys kWh z 7kWp mocy, w ciągu ostatnich dni rekord to 38kWh w ciągu dnia. Edytowane 6 Marca 2018 przez zibuch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 07.03.2018 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2018 Witajcie - temat to fotowoltaika w moim domu! Wiecie ile osób w Polsce postawiło już na mikroinstalacje? Według najnowszych danych SBF POLSKA PV w polskim systemie elektroenergetycznym pracuje już 27 310 mikroinstalacji fotowoltaicznych. O dynamice wzrostu mikroinstalacji świadczy fakt, że jeszcze w 2013 roku, w polskim systemie elektroenergetycznym pracowało 40 mikroinstalacji fotowoltaicznych. W 2017 roku, łączna moc zainstalowana w mikroinstalacjach fotowoltaicznych wzrosła o 81,3 MWp, osiągając poziom 172,5 MWp. Wzrost na poziomie 81,3 MWp ciągu jednego roku to najwyższy wzrost w historii polskiego rynku mikroinstalacji. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts