Andrzej_M_ 24.06.2016 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2016 (edytowane) ,,,, 2. Każdy wymiennik posiada swoją posiada swoją charakterystykę i nie istnieje prędkość optymalna przy której odzysk jest najwyższy. Im wolniejszy przepływ tym większy odzysk i to dąży do zera, czyli największy odzysk będzie przy przepływie bliskim zero. ,,,, Ciekawe to co piszesz. Reasumując: To co napisałeś oznacza, że wymianie ciepła poprzez wymiennik przeponowy, sprzyja bezruch materii ?. Edytowane 24 Czerwca 2016 przez Andrzej_M_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Instaltechnic 05.07.2016 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2016 (edytowane) napisałem PRZEPŁYWIE BLISKIM ZERO. Bez przepływu odzysku nie będzie. Temperatury się wyrównają i tyle. To co piszesz to nie reasumowanie a własna nadinterpretacja. Nie wchodzę w fizykę kwantową. Jeżeli nawet powietrze nie przepływa przez wymiennik, to nie znaczy że cząsteczki się nie poruszają. Miałoby to miejsce tylko w przypadku zera bezwzględnego. Olbrzymia nadinterpretacja. Edytowane 5 Lipca 2016 przez Instaltechnic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Instaltechnic 05.07.2016 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2016 Mogę Tobie zacytować kilka przykładów (jeśli chcesz) np. Rekuperator Paul 300 przy strumieniu 121 m3/h - ma odzysk ciepła na poziomie 93% ten sam produkt, lecz już w wersji 400 ma odzysk ciepła mniej niż 89% Chodzi o to, że im większy jest rekuperator tym strumienie, które powinny przepływać przez wymiennik także POWINNY być większe ! Na podstawie dwóch certyfikatów dwóch central próbujesz zmieniać prawa fizyki i niewłaściwie interpretujesz fakty. Paul Novus 300 ma średni odzysk w danym przedziale 121-231m3/h na poziomie 93%, a 94% przy 144m3/h, natomiast Paul Novus 450 ma średni odzysk w danym przedziale 140-348m3/h na poziomie 89%. Odzysk na poziomie 144m3/h nie jest podany. 1. Centrale mogę mieć te same lub inne wymienniki (taka sama lub inna ilość m2 wymiennika - tego nie wiem). 2. Centrale mogą mieć inną budowę, wymiary, parametry, wentylatory. 3. Centrala mają podane sprawności przy różnych przepływach. Na tej podstawie nie można wysnuć wiarygodnych wniosków i porównać central przy tym samym przepływanie, bo nigdzie nie jest to podane. Centrale o rożnych nazwach modelowych mogą mieć te same wymienniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 05.07.2016 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2016 Tak z ciekawości podpytam może ktoś wie bo przy instalacji zapomniałem pomierzyć i dopytać. Jeśli moja 300 przy 7,5V daje 180 m3 to ile może dać przy 10V? Czy dobrze liczę że powinno być w okolicach 240 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 05.07.2016 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2016 Tak z ciekawości podpytam może ktoś wie bo przy instalacji zapomniałem pomierzyć i dopytać. Jeśli moja 300 przy 7,5V daje 180 m3 to ile może dać przy 10V? Czy dobrze liczę że powinno być w okolicach 240 ? Niekoniecznie. Wydajność nie wzrasta liniowo. Inne są wydajności na nawiewie i na wywiewie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 05.07.2016 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2016 Na podstawie dwóch certyfikatów dwóch central próbujesz zmieniać prawa fizyki i niewłaściwie interpretujesz fakty. Paul Novus 300 ma średni odzysk w danym przedziale 121-231m3/h na poziomie 93%, a 94% przy 144m3/h, natomiast Paul Novus 450 ma średni odzysk w danym przedziale 140-348m3/h na poziomie 89%. Odzysk na poziomie 144m3/h nie jest podany. 1. Centrale mogę mieć te same lub inne wymienniki (taka sama lub inna ilość m2 wymiennika - tego nie wiem). 2. Centrale mogą mieć inną budowę, wymiary, parametry, wentylatory. 3. Centrala mają podane sprawności przy różnych przepływach. Na tej podstawie nie można wysnuć wiarygodnych wniosków i porównać central przy tym samym przepływanie, bo nigdzie nie jest to podane. Centrale o rożnych nazwach modelowych mogą mieć te same wymienniki. Podaje Tobie "na tacy" wyniki, a Ty dalej swoje... (że inne wymienniki, obudowa, a wystarczy przeczytać DTR danego rekuperatora). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pavosnop44 06.07.2016 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2016 Witam. Wlasnie zakupilem reku airpack 300v ze sterownikiem air++. I mam pytanie. Czy i jak bedzie dostepna obsługa przez internet. Airmobile czy jakos tak. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 06.07.2016 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2016 Będzie a być może już nawet jest. Zadzwoń do Thesli lub swojego dostawcy. Cenę znasz tysiąc z hakiem netto. Może twój dostawca coś z tego uszczknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pavosnop44 06.07.2016 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2016 Byc moze udaloby sie uszczypac cos z ceny. Centralke ze sterownikiem dostalem za 6800 brutto. Ale mysle ze za taki dodatek i tak duzo sobie zycza. Powinien byc za gora dwie stowki, wtedy bym sie zdecydowal. Moze to sie komus przyda dostawka Constant flow kosztuje 800 zl netto. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz13 10.09.2017 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2017 Witam Wszystkich.Widzę że ostatni post w tym temacie jest z roku 2016 jednak może podłącze się do tematu i uzyskam odpowiedź. Mój projekt to dom w kalateach 3 o metrażu 180 m2 i zastanawiam sie nad zamontowaniem tej rekuperacji.Czy jest ona godna polecenia? Może ktoś się wypowie kto już jej używa.Czy jesteście zadowoleni z niej i czy może są lepsze niż ta. Pozdrawiam i dziękuję z góry za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts