Spookodzieciak 18.02.2016 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2016 Witam temat walkowany setki albo tysiące razy, setki przeczytanych stron w internetach, setki za i przeciw a właśnie w tym roku i to niedługim czasie stanie przez decyzją wyboru kotła co do nowego domu. I pytanie do was wszystkich a raczej prośbą onwymiane swoich doświadczeń gdyż w domu mam już od początku zaplanowane że będzie pięć na paliwa stałe i oto pytanie jaki i jakiensa koszty takiego ogrzewania tzn chodzi mi o przybliżone w mire koszty eksploatacji i zuzycia paliwa. Domek ok 110mkw z tego naradzie robony sam dół czyli pow użytkowej 70mkw kiedyś góra, przyłącza gazu nie ma więc nie ma takiej opcji, co do ogrzewania elektrycznego raczej jestem nie nastawiony, więc zostaje piec co najlepiej z podajnikiem czyli zostaje ekogroszek ew pellet, i teraz wasze doświadczenia czysto ma sens? Jakie nagrzewanie wyszloby w miarę tanio? Cegłą phoroterm 24cm imdo ntego będzie izolacja 12cm, ocieplenia strop i dach. Prossae o opinię na temat ogrzewania i zuzycia np ekogroszku i jak w ogóle wy to widzicie bo ją juz się pogubilem z góry dziękuje za zainteresowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaliMi 18.02.2016 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2016 Witam temat walkowany setki albo tysiące razy, setki przeczytanych stron w internetach, setki za i przeciw a właśnie w tym roku i to niedługim czasie stanie przez decyzją wyboru kotła co do nowego domu. I pytanie do was wszystkich a raczej prośbą onwymiane swoich doświadczeń gdyż w domu mam już od początku zaplanowane że będzie pięć na paliwa stałe i oto pytanie jaki i jakiensa koszty takiego ogrzewania tzn chodzi mi o przybliżone w mire koszty eksploatacji i zuzycia paliwa. Domek ok 110mkw z tego naradzie robony sam dół czyli pow użytkowej 70mkw kiedyś góra, przyłącza gazu nie ma więc nie ma takiej opcji, co do ogrzewania elektrycznego raczej jestem nie nastawiony, więc zostaje piec co najlepiej z podajnikiem czyli zostaje ekogroszek ew pellet, i teraz wasze doświadczenia czysto ma sens? Jakie nagrzewanie wyszloby w miarę tanio? Cegłą phoroterm 24cm imdo ntego będzie izolacja 12cm, ocieplenia strop i dach. Prossae o opinię na temat ogrzewania i zuzycia np ekogroszku i jak w ogóle wy to widzicie bo ją juz się pogubilem z góry dziękuje za zainteresowanie Bardzo słabe ocieplenie domu. Nie ma tak małych kotłów na eko groszek, no może skamp ma chyba 7 kW. Zwiększ docieplenie i ogrzejesz dom prądem. Będzie czysto i bez kotłowni, wiem coś na ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spookodzieciak 18.02.2016 23:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2016 Kotłownia już stoi a wnim komin fi 200 i wentylacji do kotłowni... Założenia z góry były na pięć na paliwa stałe a nie wiem kurcze w te tanie ogrzanie domu energia elektryczną trochę nie wierze ...właśnie patrzylem na ten skam p premium 7 kw, instalacja na początek 7 grzejników dol plus bojler dwufunkcyjny 100l później gora dojdzie około 40m do ogrzania. Patrzylem też defro ekr 10kw rzekomo do tych powierzchni, przyłączono jest do domu zrobiony 14kw linia i czy podlaczajac do tego ogrzewanie elektryczne plus wszystkie pralki kuchenki sprzetitp to czy nie będzie teraz zamalo dodam że w tym temacie jestem laikiem a zależy mi żeby było dobrze i jak każdemu dość tanio i ekonomicznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcus312 18.02.2016 23:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2016 Mozliwe ze okolo 500kg ekogroszku na miesiac wystarczy oczywiscie to tylko takie przyblizenie z zapasem wiecej chyba nie wyjdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spookodzieciak 18.02.2016 23:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2016 A co do pieców poza tymi co portalem co jet jeszcze warte polecenia? I pytanie czy 7 czy 9 czy 10kw? Planowane ocieplenie budynku jak naradzie 12 cm w budynku są dwa okna 150x150 i balkonów około 2mx3m mniej więcej w oknach tzn kuchnia łazienka i pokoje nawietrzniki okienne:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 19.02.2016 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2016 Bardzo słabe ocieplenie domu. Nie ma tak małych kotłów na eko groszek, no może skamp ma chyba 7 kW. Zwiększ docieplenie i ogrzejesz dom prądem. Będzie czysto i bez kotłowni, wiem coś na ten temat. Dokładnie tak,izolacja zdecydowanie za słaba,ogranicz straty ciepła czyli energii bo to podstawa i od tego zależą niskie rachunki za ogrzewanie czyli małe zużycie energii. Nie ma tak małych kotłów na rynku bo potrzebujesz max.5kW przy bardzo dużych mrozach. Taki dom ogrzejesz tanio prądem lub pompą ciepła bez syfu w nowym domu. Wykonaj OZC to dowiesz się ile zużyjesz energii na ogrzewanie i wtedy wybieraj źródło ciepła bo teraz nie wiesz o swoim domu nic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spookodzieciak 19.02.2016 18:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2016 zeby zrobic ozc musze miec juz okna drzwi ocieplenie czy poprostu wiedziec conz czego bede dokladnie robil? mam zrobiona srodowiskowa i ekonimiczna analiza optymalizacyjno porownawcza i tam cis wyczytalem ze niby zuzycie wegla na wentylacje i ogrzewsnie to ok 1.5t i na cwu ok 1.5 na rok czyli jakies 3t na ogrzewanie wentylacje i cwu... niby 8400kwh/r na ogrzewanie iwentylacja i 4900kwh/r na cwu. i zapotrzwbowanie na energie elwktryczna produkcji mieszanej od urzadzen pomocniczych do ogrzewania i prYgotowania cwu po 464kwh/r.jestemlaikiem wiec w sumie nawet nie wiem na jakiej podstawie takie wartosci sa dobrane. gdzies w ptojekce cos 45w/m2 ...a w tym ze np w projekcie nie ma napowietrznikow okiennych krtore zamowilem wraz z oknamiczyli najlepiej ozc a pozniej myslec co dalej? nie jestem za bardzo przekonany co do pradu nie wiem czemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spookodzieciak 19.02.2016 18:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2016 aha pow zabudowy az 87m2pow netto a 139m2kubatura v 184m3strefa klimatyczna 32 kondygnacje, tyle wiem z projektu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 19.02.2016 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2016 niby 8400kwh/r na ogrzewanie iwentylacja i 4900kwh/r na cwu. i zapotrzwbowanie Niby zużycie energii na ogrzewanie wyglada ok ale zużycie energii na cwu jest zawyżone i przedstawione dla 5 osób bo na osobę liczy się max.1000kWh/rok. Przy tym zużyciu na ogrzewanie czyli 8400kWh gdybyś grzał pradem za to zapłaciłbyś 2500zł gdybyś grzał pompą powietrzną zużycie dzięki COP spadłoby do ok.2800kWh czyli 840zł za sezon grzewczy,oczywiście bez cwu bo nie wiem na ile osób. I teraz patrz,robisz lepszą izolację i schodzisz ze zużyciem do np.5000kWh i inwestujac jedynie 2,5tys.zł w kociołek na prąd ogrzewanie będzie Cię kosztowało ok.1500zł za sezon grzewczy. Zatem po co Ci wegiel ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spookodzieciak 20.02.2016 13:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2016 Niby tak z tym że dom to model z12 ze strony z500. Nie wiem czy to zapotrzebowanie jest w takiej granicy jak znalazłem może to tylko jakieś częściowe dane które znalazłem z drugiej strony pompy ciepła już dawno odrzuciłem ze względu na duży koszt inwestycji a domek buduje dlatego że wybralem mały nowy dom jak stary do remontu albo mieszkanie w starej kamienicy nie zamierzam też nie wiadomo ile pakować w termomodernizacje jakieś dodatkowe ocieplenie kombinowaną bo domek ma stanąć jak najszybciej nim chciałbym zamieszkać i liczne się z jakimś wiekszym zapotrzebowaniem na energię, dom posiada nawietrzniki i wentylację grawitacyjna nie mechaniczną więc i straty przy takiej są dość duże dlatego myślę o piecu z podajnikiem na ekogroszek plus cwu to patrzylem na piece od 7 smamp do 10 kW np ogniwo, per eko, defro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 20.02.2016 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2016 (edytowane) Niby tak z tym że dom to model z12 ze strony z500. Nie wiem czy to zapotrzebowanie jest w takiej granicy jak znalazłem może to tylko jakieś częściowe dane które znalazłem z drugiej strony pompy ciepła już dawno odrzuciłem ze względu na duży koszt inwestycji a domek buduje dlatego że wybralem mały nowy dom jak stary do remontu albo mieszkanie w starej kamienicy nie zamierzam też nie wiadomo ile pakować w termomodernizacje jakieś dodatkowe ocieplenie kombinowaną bo domek ma stanąć jak najszybciej nim chciałbym zamieszkać i liczne się z jakimś wiekszym zapotrzebowaniem na energię, dom posiada nawietrzniki i wentylację grawitacyjna nie mechaniczną więc i straty przy takiej są dość duże dlatego myślę o piecu z podajnikiem na ekogroszek plus cwu to patrzylem na piece od 7 smamp do 10 kW np ogniwo, per eko, defro Błąd,że nie pomyślałeś o tym przed budową i masz już komin i kotłownię a dodając do tego kocioł miałbyś za to tańsze w inwestycji i w eksploatacji od węgla bezobsługowe i czyste źródło ciepła. W małym domu kazdy m2 jest na wagę złota to tym bardziej bez pomyślunku to zrobiłeś bo teraz nie dość,że będziesz płacił dużo za wegiel z uwagi na mocno przewymiarowany kocioł czyli kosmicznie niską sprawnosć to masz zagracone i nieuzytkowe m2 no i syf w nowiuśkim domu Ale człowiek uczy się na błedach Szok,teraz spojrzałem na ten z12,toż to karygodne nawet i nie wiem jak głupie ,żeby do 70m2 pakować syf wegielny.Przecież tam nawet nie ma kotłowni na wegiel ani miejsca na sklad opału. Ale głupota nie zna granic Ciemnogród jednak istnieje bo zamach był Edytowane 20 Lutego 2016 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 20.02.2016 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2016 (edytowane) Co masz już gotowe?Piszesz, że będzie 12cm na ściany i będziesz ocieplać strop i dach.Może dasz z 15/20 grafitu na ściany + 30cm wełny w dach.CO już masz? Tz grzejniki/podłogówka?U mnie w starej chałupie z 5cm styro i dużą ilością mostków, przy -16*C w nocy i -10*C za dnia wystarczy kocioł 9KW.Tyle wychodzi po zużytym węglu (50kg/doba) i zakładanej sprawności kotła 50%.Kocioł to wykastrowany śmieciuch (viadrus u22) palony od góry węglem typ33/28MJ. Edytowane 20 Lutego 2016 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spookodzieciak 20.02.2016 13:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2016 Pomyśleć o tym nie pomyślałem w projekcie był gaz ale u nas możliwości podpięcia gazu nie ma bo to wieś, domek 70m dół plus gora w planie użytkowa. Co do prądu to podłączona linia 14kw 25a chyba, komin wszystko stoi, człowiek nie myślał o tym wcześniej a działka pod dom duza także miejsce na jakiś opał na wszystko bez problemu się znajdzie. W obecnym domu jest tzw smieciuch palenie węglem od góry pięć defro tylko przemianowany chyba niestety ale ok 250m po podlogach i 2x120l cwu piec 25 kw zasypowy rozpalany od góry około 55-60 stopni na zasilaniu i ok 30kg opału pali sie około 10-12 h non-stop póki co brak termostatow na grzejnikach i nie ma tragedi więc czasem do pieca zajzec się nie boje jedyne jak wybrnąć z ogrzewania w tej sytuacji bo prąd nawet jakby może wyjść dość tanio przy tej izolacji ok 15/20 cm styropian i ocieplony dach i strop ale jak będzie i miesiąc czy dwa po minus 20 a zdarzało się w tym rejonie to i rachunki będą dość spore... Poza tym jestem laikiem nie znam się więc pytam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 20.02.2016 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2016 (edytowane) Pomyśleć o tym nie pomyślałem w projekcie był gaz ale u nas możliwości podpięcia gazu nie ma bo to wieś, domek 70m dół plus gora w planie użytkowa. Co do prądu to podłączona linia 14kw 25a chyba, komin wszystko stoi, człowiek nie myślał o tym wcześniej a działka pod dom duza także miejsce na jakiś opał na wszystko bez problemu się znajdzie. W obecnym domu jest tzw smieciuch palenie węglem od góry pięć defro tylko przemianowany chyba niestety ale ok 250m po podlogach i 2x120l cwu piec 25 kw zasypowy rozpalany od góry około 55-60 stopni na zasilaniu i ok 30kg opału pali sie około 10-12 h non-stop póki co brak termostatow na grzejnikach i nie ma tragedi więc czasem do pieca zajzec się nie boje jedyne jak wybrnąć z ogrzewania w tej sytuacji bo prąd nawet jakby może wyjść dość tanio przy tej izolacji ok 15/20 cm styropian i ocieplony dach i strop ale jak będzie i miesiąc czy dwa po minus 20 a zdarzało się w tym rejonie to i rachunki będą dość spore... Poza tym jestem laikiem nie znam się więc pytam Naprawdę odpuść sobie węgiel,w tych 70m2 będziesz potrzebował max.3-4kW w największe mrozy czyli sprawność kotła będziesz miał na poziomie 40-50% czyli wrzucisz 2t a 1-1,2t wyrzucisz kominem czyli ponad 50% kasy wywalisz w powietrze. Bufor z grzałką lub Kospel i za ogrzewanie zapłacisz max.1500zł czyli ok.5000kWh a to na te 70m2 to i tak za dużo a "kotłownię" podziel na pół i powstanie ci pralnia z jednej strony a z drugiej spiżarka. Edytowane 20 Lutego 2016 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 20.02.2016 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2016 (edytowane) Co do prądu to podłączona linia 14kw 25a c U mnie przyłącze 17kW i także 25A. Dasz radę prądem. Tylko grzejniki trochę komplikują sprawę. Kocioł to raczej jakiś mały. Bez rusztu wodnego, bez rusztu awaryjnego. Szukaj czegoś o sprawności na papierze powyżej 90%. To co niżej, to nie patrz. Szkoda kasy wydawać na kocioł o niskiej sprawności. Sam nie mam, ale z opisów taki skamp-plus/premium powrót mają w połowie kotła. Nie potrzeba dodatkowej pompki do obiegu wewnętrznego i nie potrzeba zaworu 4d. Wystarczy 3d. Jednak moim zdaniem, dołóż trochę cm w izolacje i idź w prąd z używanym kospelem lub buforem i g12w. EDIT. Wejdź do tematu o grzaniu prądem. Tam znajdziesz krzyśka bb który ma dom z 15cm imieszka w Bielsku (3 strefa) Zobacz ile prądu żużywa na grzanie. Sprawdź także jaśka71. Podobnie. Edytowane 20 Lutego 2016 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spookodzieciak 20.02.2016 14:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2016 Myślałem też o podlogowce w domu bufor ciepła albo grzałka do buforu albo mały piecyk co i załadowanie bufora np maksymalnym wykorzystaniem mocy grzewczej kotła np palac od góry ale żeby było to opłacalne i sensowne chyba musiabym mieć bardzo duzy zbiornik buforowy żeby dwa razy dziennie nie lądować bufora. Jak to by mogło wyglądać?ew Jakiej mocy musiałaby być grzałka ile kW i ile czasu musialaby grzac ile l wody żeby to wyszło opłacalne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 20.02.2016 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2016 Myślałem też o podlogowce w domu bufor ciepła albo grzałka do buforu albo mały piecyk co i załadowanie bufora np maksymalnym wykorzystaniem mocy grzewczej kotła np palac od góry ale żeby było to opłacalne i sensowne chyba musiabym mieć bardzo duzy zbiornik buforowy żeby dwa razy dziennie nie lądować bufora. Jak to by mogło wyglądać?ew Jakiej mocy musiałaby być grzałka ile kW i ile czasu musialaby grzac ile l wody żeby to wyszło opłacalne Sądzę,że 9kW w grzałce spokojnie by wystarczyło,jeśli nie masz jeszcze grzejników ściennych to odpuść je sobie i zrób podłogówkę po całości bo scienne nie mają absolutnie żadnych zalet a są anarchonizmem w dzisiejszych czasach a ja uważam montowanie ich za głupotę. imrahil ogrzewa buforem z grzalką swój dom,ma o wiele wiekszy dom od Twojego i ma tylko 300l bufor,pogadaj z nim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 20.02.2016 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2016 Sądzę,że 9kW w grzałce spokojnie by wystarczyło,jeśli nie masz jeszcze grzejników ściennych to odpuść je sobie i zrób podłogówkę po całości bo scienne nie mają absolutnie żadnych zalet a są anarchonizmem w dzisiejszych czasach a ja uważam montowanie ich za głupotę. imrahil ogrzewa buforem z grzalką swój dom,ma o wiele wiekszy dom od Twojego i ma tylko 300l bufor,pogadaj z nim. ten dom z 12 cm styropianu i wentylacją grawitacyjną to jednak inna sprawa. ja na miejscu autora wątku zrobiłbym tak: - więcej izolacji, tylko co ze ścianami i ewentualną zmianą wymiarów budynku? pytanie do kierownika budowy, projektanta i ewentualnie geodety - wodna podłogówka (jak tam izolacja pod podłogą?) - bufor kilkaset litrów z grzałką około 10 kW (zmiana mocy przyłączeniowej w dzisiejszych czasach to kwestia dopłaty kilkudziesięciu zł za 1 kW) + oddzielny bojler CWU - ewentualnie klimatyzator do obniżenia rachunku - jeśli poddasze ma nie być grzane w najbliższym czasie to kupiłbym 10 cm najtańszej wełny i rozłożył na stropie parteru tak spróbowałbym grzać w taniej taryfie. skoro komin już jest, to w razie niezadowolenia zawsze można dokupić kocioł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 20.02.2016 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2016 (edytowane) Myślałem też o podlogowce w domu bufor ciepła albo grzałka do buforu albo mały piecyk co i załadowanie bufora np maksymalnym wykorzystaniem mocy grzewczej kotła np palac od góry ale żeby było to opłacalne i sensowne chyba musiabym mieć bardzo duzy zbiornik buforowy żeby dwa razy dziennie nie lądować bufora. Jak to by mogło wyglądać?ew Jakiej mocy musiałaby być grzałka ile kW i ile czasu musialaby grzac ile l wody żeby to wyszło opłacalne Masz 25A. Spokojnie pociągnie 17kW. W taryfie nocnej masz 10 godzin w tygodniu taniej taryfy. Wejdź w wątek o grzaniu prądem. Zobaczysz ile potrzeba. Musisz uwzględnić w tych 17kW kuchenkę, żelazko i inne drobne sprawy. Realnie masz do dyspozycji na moje oko około 11kW mocy na CO i CWU, Elektryk może zrobić Ci takie zabezpieczenie, włączasz indukcję i automatycznie odłącza Ci jedną grzałkę w ewentualnym buforze. Tak samo z pralką i suszarką elektryczną. Sam palę w kotle od góry. Generalnie to mam dojść. Nie ma bufora, trzeba palić według pogody. Jesteś uziemniony. Nie podałeś po ile masz węgiel i jaki to. Jeśli masz kasę i nie liczysz każdego grosza, odpuść węgiel. Chyba że węgiel kosztuje 800zł, wtedy tak czy tak nie ma sensu ładować się w palacza nawet przy groszku. Możesz pokombinować z miałem i dobrym kotłem. Wtedy zejdziesz z kosztem kWh do poziomu tej uzyskanej z pompy ciepła. U mnie kWh od Taurona to 25gr (do końca grudnia). Teraz pewnie podwyższyli opłatę za przesył. Gaz wychodzi około 20 do 25gr. Inwestycja znacznie większa. Jest wiele opcji. Najważniejsza, to zwiększenie izolacji. A potem prąd będzie taniutki (na dziś). U mnie rura z gazem jest około 20m od granicy mojej działki. Aktualnie mi się nie opłaca jej podłączać. Koszt to przeszło 10 tys. Za kospela i zwykły bojler do ciepłej wody z podłączeniem zmieścisz się za nówki w 4 tys. U mnie jest Tauron gliwicki. U innych prąd może być znacznie droższy. Edytowane 20 Lutego 2016 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spookodzieciak 20.02.2016 18:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2016 ten dom z 12 cm styropianu i wentylacją grawitacyjną to jednak inna sprawa. ja na miejscu autora wątku zrobiłbym tak: - więcej izolacji, tylko co ze ścianami i ewentualną zmianą wymiarów budynku? pytanie do kierownika budowy, projektanta i ewentualnie geodety - wodna podłogówka (jak tam izolacja pod podłogą?) - bufor kilkaset litrów z grzałką około 10 kW (zmiana mocy przyłączeniowej w dzisiejszych czasach to kwestia dopłaty kilkudziesięciu zł za 1 kW) + oddzielny bojler CWU - ewentualnie klimatyzator do obniżenia rachunku - jeśli poddasze ma nie być grzane w najbliższym czasie to kupiłbym 10 cm najtańszej wełny i rozłożył na stropie parteru tak spróbowałbym grzać w taniej taryfie. skoro komin już jest, to w razie niezadowolenia zawsze można dokupić kocioł. dlatego wlasnie bede musial sie zastanowic, w projekcie napisane jest chyba 12/15 cm na sciany musialbyn kierownika dopytac czy mozna i 20cm, strop na chwile obecna bede chcial ocieplic mimo ze bedzie jak.narazie nieuzywany to izolacje z 10/15 cm podloga i ok 20cm dach, budynek jest posadowiony powyzej gruntu okolo 50cm fundament zaizolowany ptzeciwilgociowo dodatkowo styrodur i folia kubelkowa, na tym folia i plyta chyba 15 cm na tonwejdzie 10cm izolacji , folia i 5cm wylewki. dom na chwile obecna stoi w stanie surowym zamknietym w tym roku chcialbym tynki posadzki i instalacje wodna kanalozacyjna tzn ta w posadzce bo w fundamencie juz odplywy sa i wlasnie centralne ogrzewanie. nie chcialbym byc tylko uzalezniony od samego pradu bo nigdy nie wiadomo jak bwdzie rosla cena energi, poczatkowo myslac o lekkim "luksusie" z racji ze teraz pale w smieciuchu weglem flotem to myslalem o piecu z podajnikiem i grzejniki np 7kw albo 10, jesli mialbym w nim przez sezon grzewczy spalic ekogroszku za okolo 1000-1500 zl byloby ok mysle, tyle ze nie orientuje sie ile taki piec w takim domu moze mi tego spalic dlatego pytam bo wiadoomo kwestie ceny te sa wazne, druga opcja o jakiej pomyslalem to smieciuch rozpalany od gory weglem raz dziennie albo raz na dwa dni jesli jest opcja i zalezbie od tego ile l zbiornika i wszystkiego musialbym zmiescix w tej malej kotlowni, smieciuch palony na max przez 3 czy 4h to cieplo w domu na termostatach ustawione plus bufor to zmagazynowane cieplo z racji czestych u nas problemow z pradem racjonalne podejsxis bo nie ma pradu mam cieplo bo na upartego budfor w piecu naladuje sie grawitacyjnie a podlogowka nampompie obiegowej ktora moze bys zasilana z zasilacA ups z akumulatorem przez jakis tam czas w razie w. bo rozumiem ze kociol z podaknikien plus bufor i podlogowka to wyjscie nie wyjscie? tzn po dniu palenia powiedzmy spalenie.na dobe te 15-25 kg o ile nie mniej ekogroszku i nastepny dzien cieplo na podlogowke z bufora a wiadomo zaleznie od pogody inne zuzycie. co o tym myslicie? a co do smieciucha u nas tanie drewno i dosc dobry dostep wiec i w raIe co do nagrzania bufora mozabyloby w razie "biedy" i drzewa wrzucic moze jestem uprzedzony do pradu jak o znajomych slysze ile im doplaty za kawalerki przychodzi po zimie, a i czy jesli bede chcial podlogowke to tez musze jakos warstwy podlogi pozmieniac? i co do ogrzewabia elektrycznego bo w projekcie jest ze piec na.palowa stale czy to tez nie koliduje i mozna zawsze zmienic? dzieki bardzo za wszystkie opinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts