Liwko 24.02.2016 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2016 Nad czym tu się jeszcze zastanawiać? https://www.nfosigw.gov.pl/oferta-finansowania/srodki-krajowe/programy-priorytetowe/prosument-dofinansowanie-mikroinstalacji-oze/informacje-o-programie/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 24.02.2016 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2016 Coś sie ruszyło - u mnie w gminie tez ruszyły zapisy na fotowoltanikę i to nawet do sporych mocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 24.02.2016 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2016 U siebie bym tego nie zamontowal nawet za darmo Brzydkie toto na dachu. Ale dobra sprawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcus312 24.02.2016 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2016 Trudno mi powiedzieć jak sie myje ciemnogród No jak w kotłowni bo gdzie z takimi łapami od sadzy sie myc pyły z popiołu na głowie i sadza ,mozliwe ze ktos wpadnie na pomysł zeby zrobic taka kabine na kocioł jak jest w labo chemicznym z takimi rekawicami gumowymi w które tylko sie wkłada rece i było by czysciutko obsługa bez brudu czyszcenie itd w koncu dało by sie suszarnio pralnie zrobic z kotlowni .Coraz bardziej podoba mi sie te grzanie pradem te wyliczenia wszystko przemawia za pradem , zeby tak jeszcze z ZE wpadli na pomysł i do pompy dla uzytkownika dolozyli ta taryfe nocna na cała dobe , nie wykluczone ze tak moze sie stac za jakis czas zeby zachecic ludzi pomysł juz jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 24.02.2016 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2016 Coś sie ruszyło - u mnie w gminie tez ruszyły zapisy na fotowoltanikę i to nawet do sporych mocy. Fotowoltanika ? Nie dziękuję ... Następna "super rzecz" dla ludzi którzy lubią wywalać kasę w błoto , łudząc się że kiedyś się zwróci i będzie zarabia na siebie ... Nie zwróci się , bo sprawność 100% nie ma szansy w większości nigdy uzyskać a dodatkowo po kilku latach sprawność samych paneli spada ... To jest super biznes dla producentów , banków które daja pożyczki i instalatorów ... Gdyby nie dopłaty i późniejsze "odbieranie" wyprodukowanej energii po cenie wyższej niż może kupić sobie energetyka to nikt by na to nawet nie spojrzał. Może pomysł jest dobry , ale ciągle ta technologia jest za mało wydajna i ... za droga ... To taki "następca" solarów Najśmieszniejsze w tym jest to że czym więcej będzie fotowoltaniki w PL , tym będą wyższe ceny prądu dla ludzi , bo ktoś będzie musiał dopłacać tym co kupili fotowoltanikę ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 24.02.2016 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2016 Wiesz ja ponoszę tylko 20% wiec akurat tyle ile to obecnie jest warte wiec w czym problem wyjdzie to wyjdzie nie wyjdzie to też strata niewielka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcus312 24.02.2016 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2016 Fotowoltanika ? Nie dziękuję ... Następna "super rzecz" dla ludzi którzy lubią wywalać kasę w błoto , łudząc się że kiedyś się zwróci i będzie zarabia na siebie ... Ale to masz kolejne hobby czysciejsze niz wegiel kocioł jedynie dzialanie w podziemiu z elementow z rynku wtórnego bez zgłoszenia ongrid powiedzmy ze 2Kw zbudujesz do 7tys razem z wattrouterem i nie puscisz nic do sieci To taki "następca" solarów solary złe zrobisz za 2tys zł na rurach prózniowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 24.02.2016 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2016 Fotowoltanika ? Nie dziękuję ... No widzisz, a ja planuję sobie położyć 3kW i za jakieś 12 lat płacić połowę za prąd. Przez te 12 lat i tak mi się nic w rachunkach nie zmieni, po za tym że będę płacił część do ENEA, a część do banku. Za gotówkę w to nie wejdę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 24.02.2016 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2016 (edytowane) Coraz bardziej podoba mi sie te grzanie pradem te wyliczenia wszystko przemawia za pradem , zeby tak jeszcze z ZE wpadli na pomysł i do pompy dla uzytkownika dolozyli ta taryfe nocna na cała dobe , No widzisz,ucz się ziomku ucz bo dzięki temu mniej ludzi umrze u Ciebie w szpitalu na płuca... A do czego taryfa nocna całą dobę ? Widzisz poniżej jakiś brak komfortu ?Widzisz w jakich godzinach jest włączone grzanie ? Nie znaczy to,że grzeje cały czas bo to sterownik decyduje o tym ale w tych godzinach są uzupełniane straty ciepła. Skutecznie ? Po kilku dniach z G12W spostrzeżenia mam takie: -od 22-23 grzeje cwu -od 23.10-6 grzeje c.o -od 13-15 grzeje cwu i c.o z priorytetem cwu. O godz. 6.00 temp.w salonie 23,2 w sypialni 22,8 po przyjściu do domu ok.17 temp.w salonie 22,8 w sypialni 22,2 o godz 22 temp.w salonie 23,1 w sypialni 22,4. Temp zasilania ustawiona na max.36st C. Wentylacja śmiga cały czas na 4 biegu z 7. Dobowe zużycie w takim przypadku przy temp. 0-2st.C to ok.15kWh w tym 3,5kWh na cwu,ogrzewanie nocne 7-9kWh. Kolejna rzez jaką musi się "naumieć" ciemnogród,że w nowych domach nie jest konieczne grzanie non stop,że nie ma dużych wahań temp.w nowych domach,wiem,wiem,że węglem się tak nie da bo nie da się wygasić ognia i ciepło kominem wypieprza jak w domu jest już odpowiednia temperatura,dlatego to musicie wbić sobie do głowy Edytowane 24 Lutego 2016 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcus312 24.02.2016 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2016 No widzisz, a ja planuję sobie położyć 3kW i za jakieś 12 lat płacić połowę za prąd. Inwerter sieciowy z gornej połki wytrzymuje okolo 15lat , ubezpieczenie tych gratow tez by sie przydało od pioruna kradziezy od szkod powstałych podczas eksploatacji .Jaka cena takiego zestwu 3kW wychodzi moze faktycznie jest juz lepiej czy ciagle jako hobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcus312 24.02.2016 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2016 (edytowane) A do czego taryfa nocna całą dobę ? Ja wiem ze u ciebie to zdaje egzamin i jest ok ale pomslałem tez o tych co maja juz wybudowane , same kaloryfery albo mieszanki z podłogowka było by to jakas zacheta , chocby np zabudowac PC PW dodatkowo i kozystac wiosna jesien okres przejsciowy CWU latem klimatyzator juz w tych okresach kotłowcy by mniej dymili osobiscie od dłuzszego czasu sie nad tym zastanawiam zeby tak zrobic u siebie .Zeby tak jeszcze te PC PW miały mozliwosc wpiecia dodatkowego wymiennika np wykozystanie studni jako dolne zródło wzucasz spiralke i juz lepsze to niz same powietrze zawsze jakis dodatkowy uzysk a duzo ludzi ma studnie a juz z nich nie kozysta albo tylko do podlewania .Sa do współpracy z solarem moze z tymi dało by sie pokombinowac .Do tego fotowoltaika hybryda najlepiej i pełny komfort Edytowane 24 Lutego 2016 przez marcus312 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 24.02.2016 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2016 Ja wiem ze u ciebie to zdaje egzamin i jest ok ale pomslałem tez o tych co maja juz wybudowane , same kaloryfery albo mieszanki z podłogowka było by to jakas zacheta , chocby np zabudowac PC PW dodatkowo i kozystac wiosna jesien okres przejsciowy CWU latem klimatyzator juz w tych okresach kotłowcy by mniej dymili osobiscie od dłuzszego czasu sie nad tym zastanawiam zeby tak zrobic u siebie .Zeby tak jeszcze te PC PW miały mozliwosc wpiecia dodatkowego wymiennika np wykozystanie studni jako dolne zródło wzucasz spiralke i juz lepsze to niz same powietrze zawsze jakis dodatkowy uzysk a duzo ludzi ma studnie a juz z nich nie kozysta albo tylko do podlewania Dzisiaj powietrzne są prawie tak samo wydajne jak gruntowe także czy jest sens to nie wiem. W temacie pomp powietrznych jest kilku z grzejnikami i z pompami powietrznymi a sprawność ich tam jest mniejsza ale nie ze względu na temp.zewnętrzne ale ze względu na temp.zasilania co przy gruntownych również by wplywalo na sprawność systemu bo każda pompa nie zależnie czy gruntowa czy powietrzna jest niskotemperaturowa czyli najwyższa sprawność ma przy jak najniższej temp.zasilania. Kiedyś na allegro były tanie chinczyki gruntowe ale osobiście bym się w to nie bawił gdyż nawet powietrzna na grzejnikach i w G11 będzie miała 1kWh ok.0,20zl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 24.02.2016 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2016 Kiedyś na allegro były tanie chinczyki gruntowe ale osobiście bym się w to nie bawił gdyż nawet powietrzna na grzejnikach i w G11 będzie miała 1kWh ok.0,20zl. No Arturo powiem szczerze że optymista bardzo delikatnie mówiąc jesteś ... COP3 przy pompie PW i GRZEJNIKACH , i to zapewne jeszcze w zimę (normalną) ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 24.02.2016 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2016 (edytowane) No Arturo powiem szczerze że optymista bardzo delikatnie mówiąc jesteś ... COP3 przy pompie PW i GRZEJNIKACH , i to zapewne jeszcze w zimę (normalną) ... Żeby daleko nie szukać kaszpir,grzejniki,powietrzna panasa i przejście z węgla na pompę: witam , odnośnie scop co+cwu od 05.05.2015 do dzisiaj scop=3 (grzejniki+przeciętne ocieplenie) , w tym są : próby , praca 3 miesiące na zbiorniku dwupłaszczowym z cop=2,7 , mroźny styczeń (ok 1500kWh) 4630kWhx0,43=ok 2050 pln dla porównania : w zimie 2014/2015 poszło mi 4 tony węgla tj ok 3200pln +cwu latem ok 1200pln=razem sezon z najsłabszą zimą 4400 pln wnioski : -koszt szacuję na 45-50% w stosunku do wcześniejszego systemu Także kolejny mit ciemnogrodzian do obalenia PC panasonic t-cap sprawdziła się w mrozy poniżej 20st ( generowała moc 7,7 kW bez grzałek) , a dla gwarantowanej 9kW przy -15st miała 10,5kW.Koszty jak na standard domu i poprzednie zimy- lepsze od zakładanych (o ok 50% mniejsze ) Moje doświadczenia potwierdziły opinie innych użytkowników PC tego producenta . pozdrawiam Edytowane 24 Lutego 2016 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcus312 24.02.2016 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2016 Dzisiaj powietrzne są prawie tak samo wydajne jak gruntowe także czy jest sens to nie wiem. W temacie pomp powietrznych jest kilku z grzejnikami i z pompami powietrznymi a sprawność ich tam jest mniejsza ale nie ze względu na temp.zewnętrzne ale ze względu na temp.zasilania co przy gruntownych również by wplywalo na sprawność systemu bo każda pompa nie zależnie czy gruntowa czy powietrzna jest niskotemperaturowa czyli najwyższa sprawność ma przy jak najniższej temp.zasilania. No widzisz ja to wiem ale dobrze ze przypominasz ze najlepiej jak PC pracuje 28 st 30 st i podłogowka wtedy najlepsze COP ,ale np co sie dzieje jak ktos dociepli np stary dom instalacja na kaloryferach albo mieszanka z podlogowka ma wtedy mniejsze straty ciepła ,ma rowniez przewymiarowane kaloryfery wiec tu juz PC PW moze dzialac na 35 albo 40st w okresie przejsciowym albo i cąły czas w takie zimy jak teraz wiec i COP nie bedzie taki całkiem zły .No i kociol zostanie pod reka w razie czego jak juz jest awaryjnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spookodzieciak 24.02.2016 19:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2016 Witam mam jeszcze takie pytanie i pewnie zostanę skarcony bo powszechnie wiadomo że teraz robi się tylko podłogowke bo ma same zalety :] ale aktualnie zostało mi 15 cm na zagospodarowanie ocieplenia i wylewki czyli 10 styro i 5 chudziak czy ta 5 do podlogowki wystarczy? Drugą kwestia w 10 styro dopuszczane będą odcinki odpływów z łazienki i kuchni do niedalekich wpustow kanalizacyjnych zabudowanych już w fundamencie, i są już położone kable elektryczne w peszlach,. Jak z trwaloscia podlogowki czy można to bezproblemowo odizolować i robić czy jednak zostać przy projektowanych grzejnikach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 24.02.2016 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2016 Jak z trwaloscia podlogowki czy można to bezproblemowo odizolować i robić czy jednak zostać przy projektowanych grzejnikach No jaja sobie chyba teraz robisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 24.02.2016 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2016 (edytowane) On nie żartuje niestety tak ludzie budują i właśnie od tego trzeba zacząć reformowanie a nie od końca czyli wyboru źródła ciepła. A poźniej jest niestety tak że pc sobie nie radzi o prądzie nie wspomnę a te wszystkie wyliczenia ile to powinien zużyć energii i jakie rachunki powinien zapłacić są o d........... rozbić. I Panie kochany miał flot to jest najlepszy. Edytowane 24 Lutego 2016 przez Puławiak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spookodzieciak 24.02.2016 20:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2016 No jaja sobie chyba teraz robisz Nie wszyscy są najmadrzejsi nie wszystko obrazu wiedzieli, może decyzją o budowanie trwała za krótko nie było czasu szukać patrzeć a pozatym dom budowany na odległość więc jest jak jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 24.02.2016 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2016 No niestey i teraz trzeba się poważnie zastanowić jak wybrnąć z tej sytuacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts