Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioł co do nowego domu

Recommended Posts

• Odpowiedzi 246
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No niestey i teraz trzeba się poważnie zastanowić jak wybrnąć z tej sytuacji.

Nie wymagam od domu jak najwyższych parametrów izolacji itp po prostu wszystko robione jak w projekcie tylko zmienione z gazowego na paliwa stałe z braku możliwości podłączenia gazu. Dom będzie nowy i powinien być bardziej kłopotliwy od starego domu który ciągle trzeba remontować :)

Gość Arturo72
Nie stanie się nic tylko muszę dokładnie sprawdzić ile tych cm zostanie żeby zmieścić się z oknem balkonowym :)

O właśnie. Takiej odpowiedzi oczekiwałem ;)

Okna można robić na dowolny wymiar także bez problemu coś takiego można zrobić.

Gość Arturo72
Nie wymagam od domu jak najwyższych parametrów izolacji itp po prostu wszystko robione jak w projekcie tylko zmienione z gazowego na paliwa stałe z braku możliwości podłączenia gazu. Dom będzie nowy i powinien być bardziej kłopotliwy od starego domu który ciągle trzeba remontować :)

A to jest podstawowy błąd że nie wymagasz od domu niczego i niskich kosztów eksploatacji no chyba że budujesz go na rok albo dwa ale nie sądzę.

Teraz Cię stać będzie na utrzymanie a za 10 lat jak ceny energii wzrosną a tobie dom będzie tej energii zarl ile wlezie ?

Płacz i zgrzytanie zębami czy palenie śmieci ?

Okno już wstawione :) więc będę to zmierze ile dokładnie zostało :)

A tak z czystej ciekawości....

Dlaczego zarejestrowałeś się na tym forum teraz, jak masz już SSZ ?

Żeby o kocioł zapytać ?

To kocioł niby ważniejszy, niż izolacja, instalacje, okna itp, itd ?

A to jest podstawowy błąd że nie wymagasz od domu niczego i niskich kosztów eksploatacji no chyba że budujesz go na rok albo dwa ale nie sądzę.

Teraz Cię stać będzie na utrzymanie a za 10 lat jak ceny energii wzrosną a tobie dom będzie tej energii zarl ile wlezie ?

Płacz i zgrzytanie zębami czy palenie śmieci ?

Fundament stanął około półtora roku, dostał trochę w ty! Roku zostały postawione ściany stropy dachy okna instalacja elektrycznej i media, dom zacząłem budować z powodu takiej możliwości i nabycia działki w kuszacej cenie, chciałem mieć nowy a nie stary aktualny wymagający wielkich nakładów finansowych żeby polapac go na lata :) a póki co nie wiem ile czasu w tym domku po mieszkań może 2 może 5 a może 50 lat, jestem laikiem więc wydawało mi się że jeśli dom w projekcie jest tak a nie inaczej zaprojektowany a jest to nowy dom to na pewno obowiązują go jakieś normy i wytyczne. Dla mnie nie siedzącego taka ilość np izolacji wydawała się wystarczającą to ma być nowy dom który można poddać później dodatkowym modernizacjom nie budowany 20 lat żeby był super ekstra eko ':)

Co do rejestracji teraz to że tak powiem "urlop" i chęć wiedzy i w końcu czas na zainteresowanie się domem i choć chwilą na dowiadywanie i planowanie :)

Arturo 72

A jak się nie ma kasy na budowę domu to siedzi się na d...tam gdzie się mieszkało.

Poza tym węgiel w nowym domu to dodatkowo min.20tys.zl trzeba przeznaczyć podczas budowy co liczyłem wyżej także węgiel tylko dla bogatych i ciemnogrodu :)

Mierzysz wszystkich swoją miarą . Nasz kraj to nie tylko ludzie którzy mieszkali w bloku i nie wszyscy mają kominy za 15tys . Zresztą ja nie wciskam nikomu ani pomp ciepła ani ekogroszku . W przeciwieństwie do ciebie jestem tylko szczęśliwym użytkownikiem Skama-p i ekogroszku Każdy niech decyduje sam na co go stać i co będzie dla niego lepsze . W przeciwieństwie do ciebie nie życzę nikomu kredytów choćby to było najbardziej matematycznie uzasadnione,Powiem ci ze 'grzeje 'mnie twoja opryskliwość , w tym sezonie na grzanie domu zużyje może 1450 zł choć w to wątpię bo narazie nawet 1.5 tony nie spaliłem słąbego groszku a to ile z tego poszło w komin ( który kosztował 3tys ) mnie nie obchodzi .

W sumie została kwestia ogrzewania na chwilę obecna dlatego pytam bo wiem że do nowych domów nie daje się ogrzewania takiego jak do starych że technicznie już się różnią mimo w moim przypadku "słabej" izolacji, dlatego chciałem Zaczerpnąć opinię forumowiczow. Chyba każdy ma prawo zapytać po to jest to forum :)

Gość Arturo72
Mierzysz wszystkich swoją miarą . Nasz kraj to nie tylko ludzie którzy mieszkali w bloku i nie wszyscy mają kominy za 15tys . Zresztą ja nie wciskam nikomu ani pomp ciepła ani ekogroszku . W przeciwieństwie do ciebie jestem tylko szczęśliwym użytkownikiem Skama-p i ekogroszku Każdy niech decyduje sam na co go stać i co będzie dla niego lepsze . W przeciwieństwie do ciebie nie życzę nikomu kredytów choćby to było najbardziej matematycznie uzasadnione,Powiem ci ze 'grzeje 'mnie twoja opryskliwość , w tym sezonie na grzanie domu zużyje może 1450 zł choć w to wątpię bo narazie nawet 1.5 tony nie spaliłem słąbego groszku a to ile z tego poszło w komin ( który kosztował 3tys ) mnie nie obchodzi .

Stać Cię było na węgiel to ok,mnie nie było stać dlatego myślałem co zrobić,żeby nie mieć drogiego wegla w domu i wymysliłem.

Ale nie wciskaj kitów jaki to węgiel jest tani i super bo węgiel jest drogi i nie jest super.

Matematyka już Ci odpowiedziała,której tak boisz się używać i nie uzywałeś.

Inwestor w tym temacie się pyta o drogi kocioł na węgiel a Ty zamiast mu doradzic,żeby nie pchał się w to bo można taniej i lepiej wtórujesz sprzedawcom kotłów właśnie na wegiel.

Ciebie zrobili już w jajo to nie daj innym żeby ich robili.

Wyrosłeś w ciemnogrodzie nie wiedząc o bożym świecie to teraz się ucz bo jak wyrzucisz tego skampa to bedziesz już coś kumał.

Edytowane przez Arturo72

Arturo 72 często dobrze bronisz swoich racji i potrafisz uzasadnić swoje zdanie, tylko właśnie niepotrzebnie wszystkich miezysz swoją miarą, bo nie wiem kiedy za ile i z jakiego źródła finansowales swój dom i nie chce pytać bo to każdego indywidualna sprawa tak samo jak i budżet i nawet nie mów bo nie tutaj o to chodzi :)

Ale mimo mojego domu że tak powiem kiepskiego z kiepskim i parametrami bezsensowne budowanego i od du...y strony gdzie można było to zrobić odrazu lepiej to ją się cieszę że go buduje bno wiem ile mnie to kosztuje pracy wysiłku i ile sprawi mi radości jak już zamieszkam nie mając hipoteki ani żadnych innych ustrojstw :)

Po prostu może lepiej jak wcześniej zaproponować rozwiązanie że o można byłoby zrobić tak może to poprawić bo ją się nie znam a "duza ilość forumowiczow" ma taką wiedzę i może zasugerować ale bez uszcxypliwosci i wysyłania :)

Byłoby całkiem fajnie i Milo :)

Bo forum jest po to żeby pomagać i komuś poradzić :) przekonałes mnie odnośnie pompy ciepła kto wie może gdybym wcześniej był całkiem świadomy to może myslalbym w inną stronę, ale nie miałem tego czasu i jest jak jest czyli pomieszczenie komin obróbka :) do tego już dość daleki etap dlatego rozmawiamy wymieniany zdania i zadajemy pytania żeby rzeczy dla jednych oczywiste mogłyby stać się rzeczami bardziej przyswojonymi dla laika :)

Wszakze dziękuje za udział w rozmowie która się już dość ciekawie rozwinęła przedstawiła kilka istotnych informacji i porównań żebyś nie myślał że jakoś krytykuje twoje postępowanie bo nic nie mam do wymiany zdań a każdy ma swoje :)

Gość Arturo72
Arturo 72 często dobrze bronisz swoich racji i potrafisz uzasadnić swoje zdanie, tylko właśnie niepotrzebnie wszystkich miezysz swoją miarą, bo nie wiem kiedy za ile i z jakiego źródła finansowales swój dom i nie chce pytać bo to każdego indywidualna sprawa tak samo jak i budżet i nawet nie mów bo nie tutaj o to chodzi :)

Ale mimo mojego domu że tak powiem kiepskiego z kiepskim i parametrami bezsensowne budowanego i od du...y strony gdzie można było to zrobić odrazu lepiej to ją się cieszę że go buduje bno wiem ile mnie to kosztuje pracy wysiłku i ile sprawi mi radości jak już zamieszkam nie mając hipoteki ani żadnych innych ustrojstw :)

Po prostu może lepiej jak wcześniej zaproponować rozwiązanie że o można byłoby zrobić tak może to poprawić bo ją się nie znam a "duza ilość forumowiczow" ma taką wiedzę i może zasugerować ale bez uszcxypliwosci i wysyłania :)

Byłoby całkiem fajnie i Milo :)

Ale już nie raz było o tym mowa.Po pierwsze i przede wszystkim OZC robione pod etap projektowy,będziesz wiedział ile dom zużyje energii na ogrzewanie,to jest podstawa przed wyborem jakiegokolwiek systemu grzewczego.

Znając koszt kWh z kazdego rodzaju żródła ciepła i znając koszt inwestycji kazdego rodzaju źródła ciepła wybierasz już świadomie

lub

stwierdzasz,że dom za dużo pochłania energii i zmniejszasz zużycie energii do poziomu akceptowalnego eksploatacyjnie i inwestycyjnie.

Prosta i krótka piłka.

W tej chwili nie wiesz nic na temat swojego domu.

Pomocne będzie to :

1kWh z ekogroszka 0,15-0,17zł inwestycja w kocioł i osprzet ok.9tys.zł

1kWh z prądu 0,30zł inwestycja w kocioł 2,5tys.zł

1kWh z pompy p-w 0,10zł inwestycja w pompę ok.16-18tys.zł

Wspominałeś coś o 8000kWh na ogrzewanie,na ile jest to wiarygodne nie wiem ale możesz sobie podstawić.

Ja w każdym razie bardziej bym zaizolował ten dom bo to nie będą duże koszty a znacznie zmniejszy zużycie energii na ogrzewanie i jak budowlany_laik pisał to jest sposób na niskie rachunki i to jest trwale i się nie zepsuje.

Edytowane przez Arturo72

Stać Cię było na węgiel to ok,mnie nie było stać dlatego myślałem co zrobić,żeby nie mieć drogiego wegla w domu i wymysliłem.

Ale nie wciskaj kitów jaki to węgiel jest tani i super bo węgiel jest drogi i nie jest super.

Matematyka już Ci odpowiedziała,której tak boisz się używać i nie uzywałeś.

Inwestor w tym temacie się pyta o drogi kocioł na węgiel a Ty zamiast mu doradzic,żeby nie pchał się w to bo można taniej i lepiej wtórujesz sprzedawcom kotłów właśnie na wegiel.

Ciebie zrobili już w jajo to nie daj innym żeby ich robili.

Wyrosłeś w ciemnogrodzie nie wiedząc o bożym świecie to teraz się ucz bo jak wyrzucisz tego skampa to bedziesz już coś kumał.

Kiedyś pewnie wyrzucę nic na wieki nie jest . Finansowo mnie nie zrujnuje na pewno .

On już nawet nic nie broni, on już tutaj kompletnie zbzikował na tym forum, siedzi całą dobę i powiela swoje "złote myśli" :)

Jak byś miał przeżyte 44 lata i jeszcze w perspektywie ze 26 lat becalowania do banku to ten domek by Cię chyba tak bardzo nie cieszył, do tego nasz "mistrz" miał jeszcze sponsorów.

Wszystko wie najlepiej ale jak na razie to jest tylko lokatorem w domu którego właścicielem jest jakiś bank.

Brutalna ale prawda.

Moją starą chałupę nie wiem kto wybudował, mieszkali tutaj moi dziadkowie, wychowała się moja mama, zostałem ja w nim wychowany, wychowała się w nim moja trójka dzieci i da Bóg że i jeszcze wychowają się tu dzieci któregoś mojego dziecka i nikt nikogo stąd nie wygoni.

Mam trochę większy dom, spalam ze 2,5 tony groszku rocznie w tym też CWU pełny rok.

Pewnie mógłbym w tej chwili po małej termomodernizacji która była zrobiona ogrzać też ten dom nawet i pompą ale jakoś nie czuję takiej potrzeby i musiałbym jej kredytować.

Gdzieś wolę przejść się raz na kilka dni, dosypać, wysypać a za tą kasę na pompkę zabrać żonę i moje "dzieciaki" na fajne wczasy :)

Gość Arturo72

Jak byś miał przeżyte 44 lata i jeszcze w perspektywie ze 26 lat becalowania do banku to ten domek by Cię chyba tak bardzo nie cieszył, do tego nasz "mistrz" miał jeszcze sponsorów.

Wszystko wie najlepiej ale jak na razie to jest tylko lokatorem w domu którego właścicielem jest jakiś bank.

oj biedny karoka,biedny ;)

Oczywiście że to najlepsze wyjście czyli kredyt hipoteczny mając mieszkanie wartości domu bo tylko idiota sprzedalby mieszkanie i za gotówkę budował.

Mieszkanie zarabia na spłatę kredytu,mówi Ci to coś ? :D

Planowany budżet to 250tys.zł

A wiesz dlaczego taki był budżet na budowę a nie inny ?

A bo taka była wartość mieszkania.

Mówi Ci to coś ? ;)

Pomogę Ci bo u Ciebie z logiką kiepsko,mam kredyt ale go nie mam :D

W dodatku zarabiam na tym kredycie,czujesz blusa ?

Innymi słowy karoka,w każdej chwili mogę sprzedać mieszkanie i spłacić kredyt,pytanie po co i w jakim celu ?

Rozumiesz teraz jakie farmazony pociskasz ?

Edytowane przez Arturo72