Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioł co do nowego domu

Recommended Posts

• Odpowiedzi 246
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Prądu nie da rady legalnie przed odbiorem wstawić jako źródła CO i CWU.

Nie przeskoczy EP..

Więc jeśli legalnie nie przeskoczy to w miarę rozsądnym wyjściem nie narażając się na problemy do odbioru jest piecyk na wengiel, żeby było jak na papierku? :)

W sumie też o tym myślę i zastanawia się czy w zamiast kotła na eko po prostu nie wziasc 10kw kotła i około 1000 l bufor. Inwestycja jest nieco zbliżona ale każde z dwóch rozważań ma swoje wady i zalety, zalety ekogroszku z podajnikiem to w miarę mała obsługiwosć kotła ale i mała efektywność przy pracy poniżej 30% swojej mocy biarac fakt że mimo wszystko na etapie ocieplenia pomyśle o lepszej izolacji, zostaje opcja numer dwa czyli pięć 10 kW(szacuje taka moc ale ozc powiecie prawdę plus kilka kW żeby nie męczyć pieca, spalać czysto efektywnie i mieć zapas w buforze "na później" bo pałac od góry coś non-stop musi odbierać ta energię) plus bufor który odbierze nadmiar potrzebnej mocy na zapas który zawsze może się przydać i przy ocieplonym "lepiej" domku może stać się też dość wygodne :) pozatym taki kocioł zawsze można jeszcze odsprzedać tak samo jak i bufor bo zważając na jego cenę to myślę że problemu że życiem nie będzie po "przemeczonych" lub też nie sezonie lub dwóch w razie opłacalności można po odbiorze i wygrzaniu budynku zmienić zasilanie na kocioł elektryczny co :)opcja numer dwa pozwoli też na próbę oszacowania komfortu użytkowania takiego zestawu i na odczucia komfortu ciepła w domu :) ponadto teoretycznie to co przez ten czas zaoszczędze na paleniu węglem cyklicznie raz na dobę być może rzadziej powinno w jakimś stopniu zrekompensować mi straty w razie decyzji przejścia na prąd osprzętu z kotłowni a i przy odbiorze nie będę musiał komponować ani się tłumaczyć :)

A może mój tok myślenia jest błędny i być może ciemnogrodu nie da się wybić z głowy ale dla mnie takie wyjście to też wyjście stosunkowo proste :)

Jak myślicie?

Więc jeśli legalnie nie przeskoczy to w miarę rozsądnym wyjściem nie narażając się na problemy do odbioru jest piecyk na wengiel, żeby było jak na papierku? :)

W sumie też o tym myślę i zastanawia się czy w zamiast kotła na eko po prostu nie wziasc 10kw kotła i około 1000 l bufor. Inwestycja jest nieco zbliżona ale każde z dwóch rozważań ma swoje wady i zalety, zalety ekogroszku z podajnikiem to w miarę mała obsługiwosć kotła ale i mała efektywność przy pracy poniżej 30% swojej mocy biarac fakt że mimo wszystko na etapie ocieplenia pomyśle o lepszej izolacji, zostaje opcja numer dwa czyli pięć 10 kW(szacuje taka moc ale ozc powiecie prawdę plus kilka kW żeby nie męczyć pieca, spalać czysto efektywnie i mieć zapas w buforze "na później" bo pałac od góry coś non-stop musi odbierać ta energię) plus bufor który odbierze nadmiar potrzebnej mocy na zapas który zawsze może się przydać i

A kto Ci takich bzdur nagadał , oczywiście pytanie retoryczne , bo wiem kto ...

Zobacz sobie jaką sprawność na malutkie mocy uzyskuje kobra :

http://ekotlownia.pl/sterownik-5/230

Ma kocioł 17KW i grzeje obecnie tylko 45m2 ... Stary rodzaj palnika (fajka) , kilka razy za mocny kocioł do ogrzewanej powierzchni , zużywa obecnie około 6kg opału i ma sprawność ponad 70% ...

I koszt dzienny grzania to 3,3 złotego ...

W Twoim przypadku kupujesz kocioł 7KW Skamp za 6300zł z sterownikiem SPP i sądzę że sprawność bedziesz miał jeszcze wyższą bo lepiej dopasowany palnik i kocioł ....

Na pewno bym NIGDY nie kupił śmieciucha i buforu. Szkoda czasu i nerwów ....

Odpalać co chwilę kocioł , kombinować , kontrolować ?

Bez sensu ...

Jak dla mnie najrozsądniejsze są dwa wyjścia.

1. Wersja tańsza , ale wymagająca trochę pracy - dobrze dopasowany kocioł - w Twoim przypadku 7KW (potrafi pracować do 10KW). Komin już masz jak i kotlownię. Bojler styknie 80-120L , to może byc wyższa temepratura wody w bojlerze a po drugie kocioł szybko nagrzeje wodę.

2. Wersja drozsza , ale całkowicie komfortowa. Pompa ciepła 7-9KW + duży bojler z 200-300L , bo wtedy najtaniej jest aby pompa i bojler działały tylko i wyłącznie w II taryfie ...

I chyba tyle ...

W żadne ogrzewanie domu "czystym" prądem bym nie wchodził , bo szkoda kasy. Po co płacić 2-3 razy więcej za ogrzewanie ( i to pod warunkiem że grzejemy tylko w II taryfie) ???

A kto Ci takich bzdur nagadał , oczywiście pytanie retoryczne , bo wiem kto ...

Zobacz sobie jaką sprawność na malutkie mocy uzyskuje kobra :

http://ekotlownia.pl/sterownik-5/230

Ma kocioł 17KW i grzeje obecnie tylko 45m2 ... Stary rodzaj palnika (fajka) , kilka razy za mocny kocioł do ogrzewanej powierzchni , zużywa obecnie około 6kg opału i ma sprawność ponad 70% ...

Wczoraj po południu musiałem załączyć grzanie na 60 m2 hali. Najemca ma tam magazyn i normalnie się nie grzeje poza większymi mrozami, ale przez najbliższe 3 - 4 dni robią jakąś superinwentaryzację. Hala 4 m wysoka, kubatura 240 m3. Przez tych kilka dni zużycie będzie sporo większe. Ale sprawności spodziewam się w okolicach 80% i kosztu kWh w okolicach 10 - 10,5 grosza. Z ekogroszku. Natomiast za parę dni opomiaruję kocioł z podajnikiem zasilany miałem. Spodziewam się że tam koszt kWh będzie się wahał między 7 a 8 groszy.

Musisz zrobić odbiór domu.

Po co robić to 2 razy?

Na razie masz dół, ale dla góry musisz zrobić to drugi raz jeśli nie będzie gotowa przy pierwszym odbiorze.

Oczywiście zależy to od tego ,co masz w papierach.

Bufory są drogie, bardzo drogie jeśli chcesz je kupić.

Lepiej kup dobry kocioł z podajnikiem.

Możesz kupic ex śmieciucha w markecie za 1000zł i go podłączyć przez jakiś mieszacz do podłogówki i nie kupować bufora. Wtedy to ma sens na papierze.

CWU oblecisz tanim bojlerem elektrycznym, nawet do odbioru (pewnie się uda).

Można kombinować.

Tylko każde pośrednie rozwiązanie podnosi koszty.

Do instalatorów.

Czy skamp-p premium/plus 7kW nie ma przypadkiem palnika 12kW?

Edytowane przez klaudiusz_x

Musisz zrobić odbiór domu.

Po co robić to 2 razy?

Na razie masz dół, ale dla góry musisz zrobić to drugi raz jeśli nie będzie gotowa przy pierwszym odbiorze.

Oczywiście zależy to od tego ,co masz w papierach.

Bufory są drogie, bardzo drogie jeśli chcesz je kupić.

Lepiej kup dobry kocioł z podajnikiem.

Możesz kupic ex śmieciucha w markecie za 1000zł i go podłączyć przez jakiś mieszacz do podłogówki i nie kupować bufora. Wtedy to ma sens na papierze.

CWU oblecisz tanim bojlerem elektrycznym, nawet do odbioru (pewnie się uda).

Można kombinować.

Tylko każde pośrednie rozwiązanie podnosi koszty.

Do instalatorów.

Czy skamp-p premium/plus 7kW nie ma przypadkiem palnika 12kW?

Podobno palnik o mocy 10-12 kW mniejszy dla mniejszego kotła o zakres mocy pieca od 3 do 10 kw tak wyczytalem, ale tak myślę że jeśli w niedługim czasie chciałbym zainwestować być może w pompę ciepła powietrzną to może wystawie po prostu tani piec ale taki żeby jakiś czas wytrzymał a później w razie co przy pomoce ciepła może zostać jako pięć awaryjny :)

Ten pomysł uważam bardzo dobry.

Pomieszczenie i komin i tak już masz. Mały, prosty piec to nie jest duży wydatek. Możesz go używać sezon, dwa czy pięć, utwierdzić się w przekonaniu, że nie "męczy Cię węgiel" lub wręcz przeciwnie - wtedy kupujesz pompę, wpinasz ją w cały układ i tyle. Jeśli jest miejsce, piec zostaje i pozostaje jako rezerwowe źródło ciepła.

Podsumowując: decydując się na oba rozwiązania dołożysz rozsądne pieniądze, a będziesz miał i pompę jako podstawowe źródło ciepła i piec węglowy w razie "W". Jednocześnie nie rezygnuj z dobrego zaizolowania budynku.

To powinien być rozsądny kompromis. Pogodzić tok myślenia "ciemnogrodniaka" z "arturogrodniakiem" :lol2::lol2::lol2::lol2:

Nie zrozum mnie źle. Mam podobne problemy i wątpliwości jak Ty.

Edytowane przez dawiddur

Gość Arturo72

To powinien być rozsądny kompromis. Pogodzić tok myślenia "ciemnogrodniaka" z "arturogrodniakiem" :lol2::lol2::lol2::lol2:

Nie zrozum mnie źle. Mam podobne problemy i wątpliwości jak Ty.

Podoba mi się to,naprawdę czyli takie określenie ;)

Oczywiście kasa jest Wasza a i mentalność ludzka jest różna stąd ja osobiście nie szedłem na żadne kompromisy przy budowie bo szkoda kasy bylo,miało być od poczatku do konca "drogo prądem" bez komina i kotłowni i ch... ;)

W takiej konfiguracji nie tylko kocioł będzie do wyrzucenia bo i bufor jak i cała instalacja czy tam po waszemu "kotłownia" bo żaden element nie będzie przydatny do niskotemleraturowego źródła ciepła dlatego też zamiast bufora z grzałką proponowałem Kospela z grzałką bo wtedy mniej szkoda by było.

Edytowane przez Arturo72

Podobno palnik o mocy 10-12 kW mniejszy dla mniejszego kotła o zakres mocy pieca od 3 do 10 kw tak wyczytalem, ale tak myślę że jeśli w niedługim czasie chciałbym zainwestować być może w pompę ciepła powietrzną to może wystawie po prostu tani piec ale taki żeby jakiś czas wytrzymał a później w razie co przy pomoce ciepła może zostać jako pięć awaryjny :)

Naprawdę to Ci się opłaca ????

Kupować tani kocioł (śmieciucha) za 2000zł , codziennie go rozpalać , dokładać co chwilę opału , kontrolowac , zostać jego niewolnikim.

Syf a dodatkowo sprawność będzie nędzna i tak naprawdę zużyjesz więcej węgla niż w nowoczesnym kotle z podajnikiem za 6000zł ...

Później się okaże że zamiast zużyć około 1,5 tony opału zużyjesz 3 tony i się napracujesz co nie miara ...

Jak dla mnie śmieciuchy obecnie montują jedynie hardcorowi masochiści , którzy bardzo lubią wywalać kasę kominem ;-)

Śmieciuch to nędzna sprawność a co za tym idzie bardzo duże zużycie opału + mnóstwo , mnóstwo pracy i syfu ...

Naprawdę to Ci się opłaca ????

Kupować tani kocioł (śmieciucha) za 2000zł , codziennie go rozpalać , dokładać co chwilę opału , kontrolowac , zostać jego niewolnikim.

Syf a dodatkowo sprawność będzie nędzna i tak naprawdę zużyjesz więcej węgla niż w nowoczesnym kotle z podajnikiem za 6000zł ...

Później się okaże że zamiast zużyć około 1,5 tony opału zużyjesz 3 tony i się napracujesz co nie miara ...

Jak dla mnie śmieciuchy obecnie montują jedynie hardcorowi masochiści , którzy bardzo lubią wywalać kasę kominem ;-)

Śmieciuch to nędzna sprawność a co za tym idzie bardzo duże zużycie opału + mnóstwo , mnóstwo pracy i syfu ...

ale w razie przejscia na pompe ciepla jest to tania opcja i mala strata, fakt ze pracy duzo brudu niby tez choc znajomy na male mieszkanko tzn czesc blizniaka ale ocieplona i ma.ok 80m pali raz dziennie tzn rozpala, tyg z palenia od gory i dopalenia ma okolo wiaderko popiolu wiec nie ma tragedi w porownaniu do mojego 25kw smieciucha choc tez nie narzekam a stalopalbosc jest na dosc dobrym poziomie ;) wyjscie ze wGLEDU NA PROJEKTOWANY STAN INSTLACJI CZYLI PALIWO STALE ;)

jesli bedzie uciazliwe mozna wstawic potem grubsza inwestycje czyli albo eko albo pompke ciepla ;)

moze to okolica ciemno grodu ale albo u nas nie oplaca sie grzac pradem albo ludzie nie wiedza bostoi masa nowyxh domow i wiekszoc ma po dwa kominy jeden do kotla co drugi do kominka. gazu u nas nie ma zbiorniki tez ani na gaz anni na olej nie stoja ;) moze ze wzgledu na dosc czeste brako w dostawie prady czesto zima ;)

ten rok czy dwa w razie co beudzeni raczej mnie nie zbawi ;)

Gość Arturo72

moze to okolica ciemno grodu ale albo u nas nie oplaca sie grzac pradem albo ludzie nie wiedza bostoi masa nowyxh domow i wiekszoc ma po dwa kominy jeden do kotla co drugi do kominka. gazu u nas nie ma zbiorniki tez ani na gaz anni na olej nie stoja ;) moze ze wzgledu na dosc czeste brako w dostawie prady czesto zima ;)

ten rok czy dwa w razie co beudzeni raczej mnie nie zbawi ;)

Nie może a na pewno mieszkasz w okolicy ciemnych ludzi czyli tzw.ciemnogrodu,którzy z fizyką i matematyką mieli w szkole pod górkę ;)

Prosty test możesz wykonać pytając się tego ciemnogrodu ile ich domy pochłaniają energii na ogrzewanie lub jakie straty energii posiadają ich domy.

Sądzę,że żaden z nich nie odpowie na to pytanie i stąd ciemna masa zwana ciemnogrodem :)

A że ciemnogrod nie wyszkolony i rodem spod budki z piwem to i wegiel w nowych domach....

Zresztą sam nie masz zielonego pojęcia ile twój dom potrzebuje energii na ogrzewanie to co się dziwić ;)

Chyba,że masz pojęcie to sorki,zatem ile Twój dom potrzebuje energii w sezonie grzewczym do tego,żeby w domu było zawsze 22st.C ?

Edytowane przez Arturo72

Nie może a na pewno mieszkasz w okolicy ciemnych ludzi czyli tzw.ciemnogrodu,którzy z fizyką i matematyką mieli w szkole pod górkę ;)

Prosty test możesz wykonać pytając się tego ciemnogrodu ile ich domy pochłaniają energii na ogrzewanie lub jakie straty energii posiadają ich domy.

Sądzę,że żaden z nich nie odpowie na to pytanie i stąd ciemna masa zwana ciemnogrodem :)

A że ciemnogrod nie wyszkolony i rodem spod budki z piwem to i wegiel w nowych domach....

Zresztą sam nie masz zielonego pojęcia ile twój dom potrzebuje energii na ogrzewanie to co się dziwić ;)

Chyba,że masz pojęcie to sorki,zatem ile Twój dom potrzebuje energii w sezonie grzewczym do tego,żeby w domu było zawsze 22st.C ?

A Ty Arturo Wielonickowy przypomnij może w jakiej to okolicy mieszkasz? Czyżby w samym centrum ciemnogrodu? Czy Twoi sąsiedzi obsrywający okolicę syfem ze swoich śmieciuchów to ta ciemna masa spod budy z piwem o której piszesz? Wybrali cię już na króla ciemnogrodzian?

W takiej konfiguracji nie tylko kocioł będzie do wyrzucenia bo i bufor jak i cała instalacja czy tam po waszemu "kotłownia" bo żaden element nie będzie przydatny do niskotemleraturowego źródła ciepła

Bufor można wykorzystać. Tylko trzeba go odpowiednio wykonać, czyli włożyć do niego wężownice CWU z Cu. Taki niewielki 300 do max 500l podepnie pod PC, pod kocioł, czy pod grzałeczkę.

dlatego też zamiast bufora z grzałką proponowałem Kospela z grzałką bo wtedy mniej szkoda by było.

EP=3 dla prądu.

Edytowane przez klaudiusz_x

Gość Arturo72
A Ty Arturo Wielonickowy przypomnij może w jakiej to okolicy mieszkasz? Czyżby w samym centrum ciemnogrodu? Czy Twoi sąsiedzi obsrywający okolicę syfem ze swoich śmieciuchów to ta ciemna masa spod budy z piwem o której piszesz? Wybrali cię już na króla ciemnogrodzian?

Oczywiście,że u mnie też jest ciemnogród chociaż sąsiad obok będzie budował dom już bez węgla w domu i z 25cm styro na ścianie czyli więcej ode mnie nawet ;)

• 2 weeks później...
Gość Arturo72
Pomocne będzie to :

1kWh z ekogroszka 0,15-0,17zł inwestycja w kocioł i osprzet ok.9tys.zł

1kWh z prądu 0,30zł inwestycja w kocioł 2,5tys.zł

1kWh z pompy p-w 0,10zł inwestycja w pompę ok.16-18tys.zł

jak na tle powyższego kształtuje się ogrzewanie pelletem?

Do kotła na pellet i węgiel trzeba doliczyć jeszcze konieczny komin bez którego system ten nie będzie działał czyli jakieś 4-5tys.zł.

I chyba rachunek jest prosty dla kumatych inwestorów.

Do kotła na pellet i węgiel trzeba doliczyć jeszcze konieczny komin bez którego system ten nie będzie działał czyli jakieś 4-5tys.zł.

I chyba rachunek jest prosty dla kumatych inwestorów.

Pytam raczej jak sie pellet prezentuje pod katem kosztow ogrzewania abstrahujac od kosztow instalacji