Maher 20.02.2016 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2016 Ja mam dom 150m2 temperatury w środku powyżej 22C i ocieplenie podobne jak u ciebie (poroterm + 12cm styropianu) i kupując jeden z droższych ekogroszków koszt całoroczny CO + CWU to 2100zł (drugi pełny rok grzania), Także niech cię nie straszą kosztami i też nie zaniżają grzania prądem i pompami ciepła bo liczą koszty w II tańszej taryfie i jakbyś miał 100% podłogówki, przy kaloryferach nie pogrzejesz tylko w II taryfie bo nie zmagazynujesz tego ciepła jak w przypadku podłogówki i potrzebujesz wyższej temperatury zasilania i pompy już nie mają takiej sprawności co w przypadku węgla jest bez znaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 20.02.2016 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2016 (edytowane) Ja mam dom 150m2 A czy Ty czytasz,że rozmawiamy o domu 70m2 gdzie przy -20st.C potrzebny jest kocioł o mocy max.5kW ??? A Ty czytasz,że grzejniki ścienne albo instalacja mieszana to totalna głupota ? Że ty masz nowy dom ale jeszcze zanim go wybudowałeś to był już stary rodem z PRL-u opalany syfem wegielnym czy mułem to nie znaczy,że każdy musi być tak bezmyślny. Maher,obudź się... Edytowane 20 Lutego 2016 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 20.02.2016 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2016 (edytowane) Moher, Poczytaj o sprawności kotłów.Średnio masz poniżej 60% sprawności.Poniżej, nie czytaj ulotek sprzedawców.One są po to, by sprzedać szajs z 80% sprawnością uzyskaną w laboratorium.Te 80% to także nie jest wyczynem. Obecnie to przeszło 90% jest akceptowalne. Przelicz to na prąd po 25gr za kWh (u mnie). Podaj czym palisz i w jakim kotle. Edytowane 20 Lutego 2016 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maher 20.02.2016 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2016 (edytowane) A czy Ty czytasz,że rozmawiamy o domu 70m2 gdzie przy -20st.C potrzebny jest kocioł o mocy max.5kW ??? A Ty czytasz,że grzejniki ścienne albo instalacja mieszana to totalna głupota ? Że ty masz nowy dom ale jeszcze zanim go wybudowałeś to był już stary rodem z PRL-u opalany syfem wegielnym czy mułem to nie znaczy,że każdy musi być tak bezmyślny. Maher,obudź się... Po to to piszę abyś komuś głupot nie doradzał że pompą ciepła przy kaloryferach ogrzeje za ok. 800zł. Jak kogoś nie stać na wykończenie całego domu, a tym bardziej zrobienia podłogówki to nie wciskaj mu pompki. To samo dotyczy ocieplenia, zresztą ktoś ostatnio wyliczył że oszczędzi rocznie 40zł na ogrzewaniu dając 20cm styropianu zamiast 15cm. Podaj czym palisz i w jakim kotle. Palę ekogroszkiem za prawię 900zł/t i w kotle RBR-12kW i jak liczyłem uzyskuje z węgla 1kW po 17groszy i mam tą energie dostępną przez 24h . Edytowane 20 Lutego 2016 przez Maher Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spookodzieciak 20.02.2016 20:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2016 Tak się zastanawialem bo te kotły np defro 10 kW maja zakres mocy od 3 do 10 kW zależnie od mocy potrzebnej do ogrzania zużywają odpowiednią ilość opalu. Skam p 7kw tak samo jak rbr i każdy inny pięć pracuje w jakimś zakresie mocy i jeśli jest to spalanie na dość dobrym "poziomie" ilości paliwa to czemu taki pięć nie może pracować np na minimalnej mocy? Np pokoje wiadomo na termostacje ustawione łazienka przedpokój czy wiatrolap salon niech grzeja i jeśli wyjdzie akceptowana ilość paliwa to czemu nie? Zważywszy że później na górę dojdą że 3 grzejniki w projekcie są 4 co do kosztów domek staram się robić bez kredytów żadnych magicznych sztuczek i staram się zrobić tak żeby było ok ale bez jakich pilotów fantazji i finezji jeśli mógłbym wydać sto tys czy dwieście w pompy ciepla solary repekuratory itp to czemu nie ale wizja była inny nowy świeży akceptowalny dom jak stary z grzybem pleśnią i ciągłymi remontami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 20.02.2016 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2016 ...w tych 70m2 będziesz potrzebował max.3-4kW w największe mrozy czyli sprawność kotła będziesz miał na poziomie 40-50% czyli wrzucisz 2t a 1-1,2t wyrzucisz kominem czyli ponad 50% kasy wywalisz w powietrze. .... Tytułem wstępu zaznaczę - moim zdaniem węgiel w takim domu to rzeczywiście porażka. A teraz do rzeczy - mój 17 kW kocioł kilka ostatnich dni chodzi na około 1,1 - 1,2 kW. I sprawność dobowa nigdy nie spadła poniżej 73%. Kiedy szedł powyżej 2 kW, sprawność średniodobowa przekraczała 80%. Po co pierdzielisz takie durności, Arturo Wielonickowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 20.02.2016 23:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2016 Tytułem wstępu zaznaczę - moim zdaniem węgiel w takim domu to rzeczywiście porażka. A teraz do rzeczy - mój 17 kW kocioł kilka ostatnich dni chodzi na około 1,1 - 1,2 kW. I sprawność dobowa nigdy nie spadła poniżej 73%. Kiedy szedł powyżej 2 kW, sprawność średniodobowa przekraczała 80%. Po co pierdzielisz takie durności, Arturo Wielonickowy? Arturo "wielkolinikowy" rozłożył już to forum na łopatki ze swoimi pompowymi kompanami. Murator w sferze ogrzewania przez przyzwolenie trollowania wszystkich wątków kotłowych przez trolli typu Arturo, Liwko, itp doprowadził do "zgonu" tego forum w tych temtach. Niech sponsorzy tych trolli sponsoruję teraz to forum. Pozdrawiam, szanowną Redakcję która nie będzie miała co redagować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gos**c 21.02.2016 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2016 A poniżej przykłąd Twojego klienta/bezmózga" A co powiesz na tych co grzeją w nocy aby mieć jako tako ciepło w dzień? Jest to grzanie ewidentnie pod oszczędzanie a nie pod komfort. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 21.02.2016 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2016 ... Zatem podaj zużycie i sprawność tego kotła czyli 10kW przy 15% wykorzystania max.mocy ? 30% ? 40% ? Pakujesz 1t wegla do podajnika tzn na dom idzie 300kg aw w komin 700kg Ciemnogród i bezmyślność panuje... ...... mój 17 kW kiedy pracuje na 1,1 kW wykorzystuje jakieś 6,5% mocy nominalnej. Nie przeszkadza mu to osiągać sprawności powyżej 70%. Już kiedy idzie na około 10% mocy nominalnej, sprawność przekracza 80%. Ciemnogród reprezentujesz właśnie Ty - pisząc o rzeczach o których pojęcia bladego nie masz. To typowe dla ciemnogrodu. U nas takie powiedzenie funkcjonuje: Durny Jasiek na wszystkim zna sie. Pasuje do Ciebie jak ulał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spookodzieciak 21.02.2016 09:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2016 Więc przyjmijmy że ogrzewanie elektryczne czyli najlepiej podłogowka bufor i grzałka? Czy piec np kospel i pod to podłogowka? Pytanie dwa czy majac już w projekcie zaplanowane paliwo stałe to czy mogę zmienić na energię elektryczną i czy sama podłogoka w najzimniejsze dni da rade ogrzać dom? Żeby ogrzewanie pradem było ekonomicznie trzeba doliczyc koszty dodatkowych izolacji? Pozbyć się grawitacji i zrobić wentylację mechaniczna? Odozucić kominek żeby w najmrozniejsze dni i w razie awarii nie zostać na lodzie albo podczas przerwy dostawy prądu? W tym sezonie kilka razy po 6-8 nie było prądu z powodu silnych wiatrow. Jak te wszystkie koszty zbiorcze maja się do opłacalności i ciemnogrodu?Nie mowie że prąd jest zły ale jak do tego maja się koszty inwestycji żeby mieć tanio i wygodnie? Choć nikt z nas księżniczka nie jest i nie boi się czasem rąk pobudzić jak trzeba, chodzi mi o optymalne wyjście z sytuacji i wymianę właśnie doświadczeń na ten temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 21.02.2016 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2016 A co powiesz na tych co grzeją w nocy aby mieć jako tako ciepło w dzień? Jest to grzanie ewidentnie pod oszczędzanie a nie pod komfort. Tam nie tylko grzeje się w nocy ale dla Arturo mycie garów czy pranie po nocy to normalne rzeczy i pełen komfort Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 21.02.2016 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2016 No niestety karoka,żle wydana kasa na profil płatny bo nawet dzięki niemu nie zrobisz idiotów z inwestorów Jednak wiekszość nowych inwestorów myśli w przeciwieństwie do Twoich starych klientów także źle obrana strategia marketingu Artek źle to Ty kiedyś wydałeś kasę na profil, pamiętasz ( ArturoWii czy jakoś tak, z resztą ciężko spamiętać wszystkie Twoje przepoczwarzenia ) ? bo nawet dzięki niemu nie nałapałeś tylu idiotów wśród inwestorów i padłeś jak pluto na sprzedaży pompek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 21.02.2016 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2016 (edytowane) A co powiesz na tych co grzeją w nocy aby mieć jako tako ciepło w dzień? Jest to grzanie ewidentnie pod oszczędzanie a nie pod komfort. A wg poniższego gdzie i w którym miejscu i o jakiej porze występuje brak komfortu ? Po kilku dniach z G12W spostrzeżenia mam takie: -od 22-23 grzeje cwu -od 23.10-6 grzeje c.o -od 13-15 grzeje cwu i c.o z priorytetem cwu. O godz. 6.00 temp.w salonie 23,2 w sypialni 22,8 po przyjściu do domu ok.17 temp.w salonie 22,8 w sypialni 22,2 o godz 22 temp.w salonie 23,1 w sypialni 22,4. Temp zasilania ustawiona na max.36st C. Wentylacja śmiga cały czas na 4 biegu z 7. Dobowe zużycie w takim przypadku przy temp. 0-2st.C to ok.15kWh w tym 3,5kWh na cwu,ogrzewanie nocne 7-9kWh. Tam nie tylko grzeje się w nocy ale dla Arturo mycie garów czy pranie po nocy to normalne rzeczy i pełen komfort Po jakiej nocy i czemuż to i czym byłoby to spowodowane ? Nie dość karoka że również w dzień jest tani prąd to do tego przez calutki weekend czyli od piątku do poniedziałku też jest przez cały czas tani prąd Edytowane 21 Lutego 2016 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 21.02.2016 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2016 (edytowane) Więc przyjmijmy że ogrzewanie elektryczne czyli najlepiej podłogowka bufor i grzałka? Czy piec np kospel i pod to podłogowka? Pytanie dwa czy majac już w projekcie zaplanowane paliwo stałe to czy mogę zmienić na energię elektryczną i czy sama podłogoka w najzimniejsze dni da rade ogrzać dom? Żeby ogrzewanie pradem było ekonomicznie trzeba doliczyc koszty dodatkowych izolacji? Pozbyć się grawitacji i zrobić wentylację mechaniczna? Odozucić kominek żeby w najmrozniejsze dni i w razie awarii nie zostać na lodzie albo podczas przerwy dostawy prądu? W tym sezonie kilka razy po 6-8 nie było prądu z powodu silnych wiatrow. Jak te wszystkie koszty zbiorcze maja się do opłacalności i ciemnogrodu? Nie mowie że prąd jest zły ale jak do tego maja się koszty inwestycji żeby mieć tanio i wygodnie? Choć nikt z nas księżniczka nie jest i nie boi się czasem rąk pobudzić jak trzeba, chodzi mi o optymalne wyjście z sytuacji i wymianę właśnie doświadczeń na ten temat Już Ci to liczyłem z danych których przedstawiles ze w obecnym stanie domu czyli izolacji i wentylacji na ogrzewanie zużyjesz 8400kWh przez cały sezon grzewczy czyli grzejąc prądem to wyniesie ok.2500zl przy inwestycji ok.4000zl ale oszczędzasz na kominie i masz spizarnie i pralnie. Teraz od Ciebie zależy czy oszczędność z komina przeznaczysz na zmniejszenie tej energii czy to dla Ciebie jest do przyjęcia. Podlogowka nie ma nic do rzeczy jeśli chodzi o grzanie domu bo jakbyś chciał to przy -50st.C miałbyś przy niej 30st.C w domu. Brak prądu przez 6-8 godzin spowoduje obniżenie temp.W domu o Max.0,5st.C. powyżej masz to przedstawione jak zachowuje się dom jak się nie grzeje przez X godzin. Ogrzewanie prądem w eksploatacji jest niewiele droższe niż gazem ziemnym ale jest od gazu znacznie tańsze inwestycyjne. Edytowane 21 Lutego 2016 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 21.02.2016 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2016 pompa ciepła fajna rzecz nie przeczę ale ja np z powodu kupna i generalnego remontu domu musiałem na czymś zaoszczędzić więc kupiłem kocioł na węgiel co najmniej o połowę przewymiarowany 20kw a parter 90m2 w podłogówce oraz 2 kaloryfery po ok 3 kw i od września do teraz spaliłem 2 tony węgla za cenę 1300 zł dom nie był wcale ocieplony dopiero teraz to robię a w domu temp od 22 do 25 st , więc tak czy siak nie ma opcji aby w moim przypadku jakakolwiek pompa ciepła dała by mi te same oszczędności nie wspomnę że za kocioł defro dałem 3 tys a za pompę musiałbym wydać pewnie trzy razy więcej , jak na razie wegiel jest niezastąpiony jeśli chodzi o oszczędności i żadne zaklinanie rzeczywistości tu nie pomoże , co wcale pompy nie skreśla w przyszłości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 21.02.2016 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2016 Teraz od Ciebie zależy czy oszczędność z komina przeznaczysz na zmniejszenie tej energii czy to dla Ciebie jest do przyjęcia. .... Jak niby miałby zaoszczędzić na kominie który... już został wybudowany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 21.02.2016 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2016 (edytowane) pompa ciepła fajna rzecz nie przeczę ale ja np z powodu kupna i generalnego remontu domu musiałem na czymś zaoszczędzić więc kupiłem kocioł na węgiel co najmniej o połowę przewymiarowany 20kw a parter 90m2 w podłogówce oraz 2 kaloryfery po ok 3 kw i od września do teraz spaliłem 2 tony węgla za cenę 1300 zł dom nie był wcale ocieplony dopiero teraz to robię a w domu temp od 22 do 25 st , więc tak czy siak nie ma opcji aby w moim przypadku jakakolwiek pompa ciepła dała by mi te same oszczędności nie wspomnę że za kocioł defro dałem 3 tys a za pompę musiałbym wydać pewnie trzy razy więcej , jak na razie wegiel jest niezastąpiony jeśli chodzi o oszczędności i żadne zaklinanie rzeczywistości tu nie pomoże , co wcale pompy nie skreśla w przyszłości Dyskutujemy tutaj i rozpatrujemy nowy dom o pow.70m2 i ogrzewaniu go prądem a nie pompą ciepła. Chociaż w tym przypadku czyli niezbyt dobrze izolowanego domu sprawdziła by się dobrze. Edytowane 21 Lutego 2016 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 21.02.2016 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2016 Więc przyjmijmy że ogrzewanie elektryczne czyli najlepiej podłogowka bufor i grzałka? Czy piec np kospel i pod to podłogowka? Pytanie dwa czy majac już w projekcie zaplanowane paliwo stałe to czy mogę zmienić na energię elektryczną i czy sama podłogoka w najzimniejsze dni da rade ogrzać dom? Żeby ogrzewanie pradem było ekonomicznie trzeba doliczyc koszty dodatkowych izolacji? Pozbyć się grawitacji i zrobić wentylację mechaniczna? Zapomniałem o pewnej sprawie. W którym roku dostałeś pozwolenie na budowę? Od 2014r jest problem z grzaniem czystym prądem w typowych domach. Jeśli masz wcześniejsze, nie ma problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spookodzieciak 21.02.2016 16:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2016 Zapomniałem o pewnej sprawie. W którym roku dostałeś pozwolenie na budowę? Od 2014r jest problem z grzaniem czystym prądem w typowych domach. Jeśli masz wcześniejsze, nie ma problemu. z grzenien czystym praden tzn samym pradem? w donu zaplabowane wg projektu bylo gazem a ze gazu nie ma to kociol na paliwa stale produkowany po 2000 r z jakas gam norna bylo skladane do pozwolebia a pozwolebie chyba z konca roku 2014 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 21.02.2016 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2016 (edytowane) z grzenien czystym praden tzn samym pradem? w donu zaplabowane wg projektu bylo gazem a ze gazu nie ma to kociol na paliwa stale produkowany po 2000 r z jakas gam norna bylo skladane do pozwolebia a pozwolebie chyba z konca roku 2014 Musisz zmieścić się w EP w 120kWh/m2. EP dla gazu i węgla to x 1,1. https://pl.wikipedia.org/wiki/Energia_pierwotna Dla prądu x3, stąd nie dasz rady. Trzeba się mocno nakombinować przy słabym ociepleniu. Możesz założyć jakiegoś śmieciucha do odbioru, później przejść na prąd, lub od razu pompa, albo dobry mały kocioł z podajnikiem. Absurd. Edytowane 21 Lutego 2016 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts