Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioł co do nowego domu

Recommended Posts

Gość Arturo72
ilu was jest pod tym nickiem bo chyba kiedyś powinieneś spać a u ciebie tego nie widać od rana do nocy , non stop i ma takie podejrzenie że nie jesteś sam

Inwestorów próbujących uświadamiać ciemnogród na forum jest dużo i coraz więcej przyswaja wiedzę.

A ja jestem jedyny i nie powtarzalny :D

• Odpowiedzi 246
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Bo jak inwestor ciemna masa, planując pompę ciepła do ogrzewania bierze projekt z dwoma kominami a później jeszcze płaci za adaptację żeby się jednego pozbyć to tak jest :)

Artek zapytam Cię po raz kolejny dlaczego tak słono liczysz i wypominasz kominy węglarzom ?

Twój to z nieba Ci spadł i to do domu z pompą ?

Wypominasz syf w kotłowni a ty pakujesz lokomotywę z całym tym syfem do salonu.

Twoją kotłownię tylko sobie inaczej nazwałeś a z nieba Ci ona też nie spadła, oszczędności ZERO.

Rata w górę, tyle z tego masz i nie nazwałbym tego oszczędnością ale bezmyślną rozrzutnością.

Taki to nasz guru roztropny inwestor i chce innych z ciemnogrodu nauczać w którym sam jest burmistrzem :)

Gość Arturo72
Bo jak inwestor ciemna masa, planując pompę ciepła do ogrzewania bierze projekt z dwoma kominami a później jeszcze płaci za adaptację żeby się jednego pozbyć to tak jest :)

Artek zapytam Cię po raz kolejny dlaczego tak słono liczysz i wypominasz kominy węglarzom ?

Twój to z nieba Ci spadł i to do domu z pompą ?

Wypominasz syf w kotłowni a ty pakujesz lokomotywę z całym tym syfem do salonu.

Twoją kotłownię tylko sobie inaczej nazwałeś a z nieba Ci ona też nie spadła, oszczędności ZERO.

Rata w górę, tyle z tego masz i nie nazwałbym tego oszczędnością ale bezmyślną rozrzutnością.

Taki to nasz guru roztropny inwestor i chce innych z ciemnogrodu nauczać w którym sam jest burmistrzem :)

Planując ogrzewanie prądem karoka,prądem bo wegiel był od niego droższy jako główny system grzewczy bo wymagał albo zmiany projektu na wiekszy dom o jedno pomieszczenie zwane kotłownia albo wymagał dostawienia dodatkowego pomieszczenia.

Adaptacje każdy robi przed budową a za wykreślenie komina z projektu czyli krzyżyk na jednym kominie nie kosztuje nic czyli na samym fakcie nie posiadania węgla w domu oszczedzilem bagatela ok.20tys.zł czyli brak komina i brak konieczności wybudowania większego domu o jedno pomieszczenie.

Nie jestem typem ciemnogrodu że najpierw buduje a potem się zastanawiam.

To juz przed wyborem projektu wiedziałem ze wegiel jest drogi w nowym domu dlatego byłem zdecydowany na grzanie....prądem na długo przed budową i nawet przed wyborem projektu bo nie stać mnie było na węgiel.

Ogrzewanie będzie elektryczne tzn.piec elektryczny:

http://www.elterm.pl/pl/files/karta_ekw_major.pdf

Całość będzie grzana prądem w II taryfie.

Mój komin z badziewnym i najtańszym wkładem z obróbką zwykłym tynkiem wyniósł 3tys.zl.

Bogaci inwestorzy z węglem mają drogie wkłady tylu schidel i wykończone klinkierem czyli w takim stanie komin kosztuje min.5tys.zl

Edytowane przez Arturo72

ilu was jest pod tym nickiem bo chyba kiedyś powinieneś spać a u ciebie tego nie widać od rana do nocy , non stop i ma takie podejrzenie że nie jesteś sam

On już ma tu taki arsenał nicków że sam ze sobą dyskutuje, czasami to zaczyna już sam ze sobą się kłócić :)

Ktoś pisał tu kiedyś że firmy pompowe płacą za taką klakę od posta.

Wiesz kredyt kosztuje :)

Arturkowi nie wyszedł biznes z pompkami to dostał obrzydzenia do węgla, tak mu za skórę zalazł :)

Mi wypomina profil a przecież sam miał jak się rozniosło po forum że jest naganiaczem Mikiego, w sumie to wspólnikiem a Ci nowi userzy nie znają tych historii i łykają te jego złote cytaty jak pelikany :) jako to on mundry jest.

Zatarł swoją działalność na tym forum kasując kilka tysięcy postów ale już znowu widzę że z 6-ciu tysięcy w krótkim czasie jest ponad 11 tysięcy.

Prawie tak samo długo jestem na forum jak nasz kaznodzieja, mam profil, to ja powinienem produkować te posty a nie daję rady go dogonić :)

Planując ogrzewanie prądem karoka,prądem bo wegiel był od niego droższy jako główny system grzewczy bo wymagał albo zmiany projektu na wiekszy dom o jedno pomieszczenie zwane kotłownia albo wymagał dostawienia dodatkowego pomieszczenia.

Adaptacje każdy robi przed budową a za wykreślenie komina z projektu czyli krzyżyk na jednym kominie nie kosztuje nic czyli na samym fakcie nie posiadania węgla w domu oszczedzilem bagatela ok.20tys.zł czyli brak komina i brak konieczności wybudowania większego domu o jedno pomieszczenie.

Nie jestem typem ciemnogrodu że najpierw buduje a potem się zastanawiam.

To juz przed wyborem projektu wiedziałem ze wegiel jest drogi w nowym domu dlatego byłem zdecydowany na grzanie....prądem na długo przed budową i nawet przed wyborem projektu bo nie stać mnie było na węgiel.

Mój komin z badziewnym i najtańszym wkładem z obróbką zwykłym tynkiem wyniósł 3tys.zl.

Bogaci inwestorzy z węglem mają drogie wkłady tylu schidel i wykończone klinkierem czyli w takim stanie komin kosztuje min.5tys.zl[/QUOT

Niezły z ciebie kręt . Ty kupiłeś jak zwykle taniej i lepiej . A sweter masz jaki ?

Gość Arturo72

Niezły z ciebie kręt . Ty kupiłeś jak zwykle taniej i lepiej . A sweter masz jaki ?

Nie jak zwykle,bo jak zwykle macie(Wy z węglem w domu) kotłownie a w niej komin i kocioł a ja już przed wyborem projektu wiedziałem,że nie będzie u mnie ani kotłowni na kocioł ani kotła ani komina czym właśnie oszczędziłem kupę kasy jw.

W swetrach nie chodzę :)

Też myślałeś podobnie przed wyborem projektu i systemu grzewczego ? Również liczyles obciążenie cieplne domu i zapotrzebowanie na ciepło przed budową i wtedy porownywales inwestycje w różne systemy grzewcze ?

Nie sądzę tym bardziej,że masz instalację mieszaną w domu co pokazuje jedno i świadczy coś o Tobie ;)

Edytowane przez Arturo72

Dlatego piszę,że ciemnogród ;)

Taryfa G12W to 0,29zł/kWh w godzinach 22-6 i 13-15 i od piątku od 22.00 do poniedziałku do 6.00 czyli miesięcznie 390h taniego prądu a tylko 280h drogiego prądu.

Jeszcze raz,Tauron Gliwice.

W grzaniu w nowym domu wyglada to tak:

Zatem tylko idiota miałby taryfę G11 i uważał,że tak jest dobrze.

Na koniec porównaj to do inwestycji w Kospel za 2,5ty.zł vs kocioł na wegiel za 8tys.zł+komin za 5tys.zł czyli w sumie 13tys.zł bez kosztów wymaganej kotłowni przy syfie.

Różnica na starcie min.10tys.zł na korzyść Kospela czyli 5-6 lat grzania pradem GRATIS w stosunku do wegla.

Mówiłem że ciemnogród ?

Co za ciemna masa

Zrozum wreszcie,że skoro piszesz,że matematyka czy fizyka jest jedna, to stosuje te same reguły obojętnie o czym piszesz

Te Twoje wyliczanki można o kant tyłka rozbić, tyle są warte

Jak można liczyć komin, skoro on już stoi, doczytałeś to, czy Ci oczy zamgliło? Jest komin, jest kotłownia.

Przypominam podawałeś na okrągło:

6000kWh

bredziłeś,że niby 600kg węgla ma wystarczyć a w realu ok. 1,2tony (co dla 6000kWh się zgadza)

dalej bredziłeś,że za prund zapłaci góra 1800zł

liczymy po Twoich cenach i w/g Twojego podziału droga/tania taryfa:

czyli na szybko ok. 1253zł z taniej taryfy

+ 1042zł z drogiej, czyli na okrągło 2300zł za 6000kWh (gdzie zatem to max. 1800zł?)

Skąd też takie ceny urządzeń? z "kontowni", bo jakoś mi się nie wydaje,że musi mieć kocioł w granicy 17kW (takie widełki cenowe podajesz)?

Skoro komin stoi odejmuj to 5000zł, to już poszło i tematu nie ma.

Kocioł za 8kę też tu nie potrzebny, urealniając ceny to max. 2,5roku i po tym czasie po ok. 1600zł rocznie w plecy przy prądzie zakładając różnice w cenie urządzeń i wydatki na paliwo/energię w/g cen Twoich oraz podziału droga/tanie taryfa i kolegi z linku w przeliczeniu na 6000kWh.

to gdzie ten ciemnogród?

heh widac ze kazdy ma swoje racje ja juz czesciowo chyba podjalem decyzje, ale jeszcze poszukam doczytam popytam ;) mamy tutaj zwolennikow jednego i drugiego, kazdy ma swoja prawde ;) mysle i tutaj prosba do moderatora alby zamknal temat bo nie wnosi juz nic nowego poza przekomazaniem i nabijaniem postow ;)

kazdy ma tak jak ma i jak zrobil i widzi tego zalezty i byc moze wady.

zalety i wady wegla znam bo pale i dlatego rozumiem ze mozna miec i cxesto tez chciec miec wygodniej i to duzy luksus grzac np pradem ale nie rozumiem jesli prad ma same zalety to czemu wszyscy w okolicy w nowych domach nie grzeja samym pradem? w okolicy widze kilka nowych domow wartych duze piebiadze i w kazdym widze komin z kazego cos sie dymi moze nie zawsse ale chocby raz na jakis czas albo jak dobrze przymrozi.

ludzie maja fajne chalupy naprawde fajny standard wykonczenia i podejrzewam docieplenia tez itp a mimo ze ma rekuperator i w okresach jesiennych czy wiosennych sobie chwali to ma tez solary bo stac i piec na ekogroszek, mimo domku ok 170m2. a nie ogrzewanie elektryczne.

tak wiec nie mowmy ze to jest dobre a reszta jest be ;) bo wszystko zalezy od budzetu jakimnktos dysponuje, od checi czy sie chce gdzies czasem zajrzec czy nie i mysle od warunkow klimatycznych polozebia itp bo mozna uscislic strefy klimatyczne ale w dalszym ciagu sama matematyka bo u jednego sie sprawdzi u innego nie ;) u mnie np teren blisko gor dosc duzo lasow i zima u mnie zawsze o kilka stopni chlodbiej niz u kolego ktory swoj budynek ma.polozony kilka km dalej i zawsze ma cieplej zima ;)

Gość Arturo72
Co za ciemna masa

Zrozum wreszcie,że skoro piszesz,że matematyka czy fizyka jest jedna, to stosuje te same reguły obojętnie o czym piszesz

Te Twoje wyliczanki można o kant tyłka rozbić, tyle są warte

Jak można liczyć komin, skoro on już stoi, doczytałeś to, czy Ci oczy zamgliło? Jest komin, jest kotłownia.

Przypominam podawałeś na okrągło:

6000kWh

bredziłeś,że niby 600kg węgla ma wystarczyć a w realu ok. 1,2tony (co dla 6000kWh się zgadza)

dalej bredziłeś,że za prund zapłaci góra 1800zł

liczymy po Twoich cenach i w/g Twojego podziału droga/tania taryfa:

czyli na szybko ok. 1253zł z taniej taryfy

+ 1042zł z drogiej, czyli na okrągło 2300zł za 6000kWh (gdzie zatem to max. 1800zł?)

Skąd też takie ceny urządzeń? z "kontowni", bo jakoś mi się nie wydaje,że musi mieć kocioł w granicy 17kW (takie widełki cenowe podajesz)?

Skoro komin stoi odejmuj to 5000zł, to już poszło i tematu nie ma.

Kocioł za 8kę też tu nie potrzebny, urealniając ceny to max. 2,5roku i po tym czasie po ok. 1600zł rocznie w plecy przy prądzie zakładając różnice w cenie urządzeń i wydatki na paliwo/energię w/g cen Twoich oraz podziału droga/tanie taryfa i kolegi z linku w przeliczeniu na 6000kWh.

to gdzie ten ciemnogród?

Poczekaj poczekaj jarecki,nie rozpędzaj się tak.

6000kWh zużywa tylko i wyłącznie w taniej taryfie czyli dalej będzie to 1800zł za te 6000kWh,żeby uprzedzić durne tłumaczenie,że będzie przegrzewał czy marzł w czasie drogiej taryfy podczas nie grzania poniżej masz jak w nowych domach wygląda grzanie w taryfie G12W:

Po kilku dniach z G12W spostrzeżenia mam takie:

-od 22-23 grzeje cwu

-od 23.10-6 grzeje c.o

-od 13-15 grzeje cwu i c.o z priorytetem cwu.

O godz. 6.00 temp.w salonie 23,2 w sypialni 22,8 po przyjściu do domu ok.17 temp.w salonie 22,8 w sypialni 22,2 o godz 22 temp.w salonie 23,1 w sypialni 22,4.

Temp zasilania ustawiona na max.36st C.

Wentylacja śmiga cały czas na 4 biegu z 7.

To,że ma już komin to znaczy,że wywalił kupę kasy w błoto bo mu jest do nieczego nie potrzebny mając system grzewczy tani i bez koniecznosci odpływu spalin.

Zatem na starcie na samym tylko koszcie inwestycji w kotły bo Elterma za 2,5tys.zł:

http://allegro.pl/elterm-major-aszn-9kw-kociol-wodny-elektryczny-gda-i5752740517.html

a skamp za 6800zł:

http://allegro.pl/skam-p-plus-12kw-iryd-pid-palnik-ardeo-eco-burn-i6007734921.html

ma w kieszeni 4300zł a doliczając konieczne do węgla,do tego skampa pompki obiegowe min.2 obiegowe,zawory czterodrogowe i inne pierdoły w kieszeni będzie miał ponad 6000tys.zł czyli przez 5-6 lat grzania prądem GRATIS bez tykania paluszkiem ze spiżarnią i pralnią zamiast kotłowni !

Gdyby nie miał komina czyli przed budową miałby takie rozterki miałby w kieszeni teraz min.10tys.zł

Widzisz ciemnogród teraz ?

u mnie np teren blisko gor dosc duzo lasow i zima u mnie zawsze o kilka stopni chlodbiej niz u kolego ktory swoj budynek ma.polozony kilka km dalej i zawsze ma cieplej zima ;)

Ale to nie ma nic do rzeczy,skoro masz wyliczone,że w Twoim domku blisko gór i lasów i w zimie masz kilka stopni chłodniej i z taką izolacją i wentylacją Twój dom potrzebuje na ogrzewanie w takich warunkach 6000kWh to zużyjesz na ogrzewanie 6000kWh.

Edytowane przez Arturo72

Poczekaj poczekaj jarecki,nie rozpędzaj się tak.

6000kWh zużywa tylko i wyłącznie w taniej taryfie czyli dalej będzie to 1800zł za te 6000kWh,żeby uprzedzić durne tłumaczenie,że będzie przegrzewał czy marzł w czasie drogiej taryfy podczas nie grzania poniżej masz jak w nowych domach wygląda grzanie w taryfie G12W:

To,że ma już komin to znaczy,że wywalił kupę kasy w błoto bo mu jest do nieczego nie potrzebny mając system grzewczy tani i bez koniecznosci odpływu spalin.

Zatem na starcie na samym tylko koszcie inwestycji w kotły bo Elterma za 2,5tys.zł:

http://allegro.pl/elterm-major-aszn-9kw-kociol-wodny-elektryczny-gda-i5752740517.html

a skamp za 6800zł:

http://allegro.pl/skam-p-plus-12kw-iryd-pid-palnik-ardeo-eco-burn-i6007734921.html

ma w kieszeni 4300zł a doliczając konieczne do węgla,do tego skampa pompki obiegowe min.2 obiegowe,zawory czterodrogowe i inne pierdoły w kieszeni będzie miał ponad 6000tys.zł czyli przez 5-6 lat grzania prądem GRATIS !

Widzisz ciemnogród teraz ?

Ale to nie ma nic do rzeczy,skoro masz wyliczone,że w Twoim domku blisko gór i lasów i w zimie masz kilka stopni chłodniej i z taką izolacją i wentylacją Twój dom potrzebuje na ogrzewanie w takich warunkach 6000kWh to zużyjesz na ogrzewanie 6000kWh.

pisalen ze ozc z projektu z12 gotowca przedstawialo takie waryosci.

analiza srodowiskowa wykazala 8400 kwh na ogrzewanie i went i chyba cos kolo 4 tysi na cwu ;)

Gość Arturo72
pisalen ze ozc z projektu z12 gotowca przedstawialo takie waryosci.

analiza srodowiskowa wykazala 8400 kwh na ogrzewanie i went i chyba cos kolo 4 tysi na cwu ;)

Czyli widzisz,że bez dokładnego wyliczenia koniecznej energii potrzebnej do ogrzania domu bzdurą i głupotą jest wybierać system grzewczy bo to jest wszystko na ślepo.

Dlatego producenci kotłów tak się jeżą bo dla nich ciemny klient,klient z ciemnogrodu nie mający o tym pojęcia jest najlepszym klientem ;)

Dlatego powtarzam i będę powtarzał,OZC wykonuje się przed budową żeby oszczędzić mnóstwo kasy przy budowie.

w mojej sytuacji zwazajac ze zaplanowane jest paliwo stale i mam komin kotlownie mieszkam na wsi i ekonomiczny dym palac od gory nikomu nie przeszkadza to jesli liczyny ze za prad plus minius rocznie zaplace kosztem wygody ok tys zl wiecej niz co weglowe to liczac ze kupie piec na eko za 7 tys a piec elektryczny to wydatek ok 2.5 to te zmarnowane 4.5 tys to 4-5 lat tego samego ogrzewania pradu i wegla bez generowania oszczedbosci z tytulu wegla a nie pradu. zostaje jesCze opcja zasypowny poprawnej budowy o duzej sprawnosci gdzie koszty pieca co weglowego i elektrycznego sa takie same to w ciagu dwuch lat tj 2 tys oszczednosci z racji roznicy kosztu ogrzewania dla poprawy konfortu moge odrazu albo pozniej zalozyc bufor 1000 l i mysle ze tez jest w miare optymistycznie ;) kolejne lata to zyski z tytulu nie placenia wiekszych rachunkow za prad ;) niestety na wygode trzeba stac a to nie dla przecietnego zjadacza chleba poki co ;) moge sie myslic moge byc ciemnogrodem ale w takich przyblizeniach wychodzi jasbo co dla przecietnego czlowieka sie chuba sprawndzi przy idrobinie checi ;)

Gość Arturo72
w mojej sytuacji zwazajac ze zaplanowane jest paliwo stale i mam komin kotlownie mieszkam na wsi i ekonomiczny dym palac od gory nikomu nie przeszkadza to jesli liczyny ze za prad plus minius rocznie zaplace kosztem wygody ok tys zl wiecej niz co weglowe to liczac ze kupie piec na eko za 7 tys a piec elektryczny to wydatek ok 2.5 to te zmarnowane 4.5 tys to 4-5 lat tego samego ogrzewania pradu i wegla bez generowania oszczedbosci z tytulu wegla a nie pradu. zostaje jesCze opcja zasypowny poprawnej budowy o duzej sprawnosci gdzie koszty pieca co weglowego i elektrycznego sa takie same to w ciagu dwuch lat tj 2 tys oszczednosci z racji roznicy kosztu ogrzewania dla poprawy konfortu moge odrazu albo pozniej zalozyc bufor 1000 l i mysle ze tez jest w miare optymistycznie ;) kolejne lata to zyski z tytulu nie placenia wiekszych rachunkow za prad ;) niestety na wygode trzeba stac a to nie dla przecietnego zjadacza chleba poki co ;) moge sie myslic moge byc ciemnogrodem ale w takich przyblizeniach wychodzi jasbo co dla przecietnego czlowieka sie chuba sprawndzi przy idrobinie checi ;)

Popatrz na to z innej strony.

Różnica w zakupie samych kotłów to ok.6000zl czyli te 6000zl wydajesz na zmniejszenie strat ciepła czyli na zmniejszenie ilości energii potrzebnej na ogrzanie domu i redukujesz te 8000kWh do 3000kWh czyli wtedy płacisz tyle samo co za węgiel ale całkowicie bezobslugowo.

Budżet na budowę nie zmienia Ci się ale nie masz syfu w domu i masz pralnie i spizarnie.

Kocioł zasypowy w nowiuskim domu ? Żona też będzie robiła za palacza ? Zdrowia nie szkoda ? Kręgosłup masz dobry...narazie ? Skład opału masz czy węgiel na podjeździe będziesz wystawial ?

Edytowane przez Arturo72