Gość Arturo72 23.02.2016 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2016 (edytowane) Wodę użytkową też tanio ogrzejesz prądem? Masz już odpowiedź wyżej,cwu tak samo ogrzejesz tanim prądem jak i c.o. Ba,powiem więcej,użytkownicy węgla twierdzą że grzejąc cwu w lato węglem wychodzi tak samo jak prądem. Jak znajdę to zapodam Ci te wypowiedzi m.in Maher tak twierdził i inni. Po prostu zamiast myśleć i liczyc dajecie sobie robić wodę z mózgu sprzedawcom kotłów i "fachmanow" od węgla którzy twierdzą że prund to Panie drogi,wungiel je tani Stąd właśnie ciemnogród. A widać,że to kobieta ma jaja w przeciwieństwie do innych Czyli dokładnie to o czym pisałam. W zaściankowej Polsce nadal góruje mit nad faktem. Głupota wciskana ludziom nadal ma przewagę nad logiką i zdrowym rozsądkiem. Z uporem powtarzane dyrdymały w końcu przybierają rangę prawdy, a ludzie to łykają jak cukierki. Edytowane 23 Lutego 2016 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spookodzieciak 23.02.2016 17:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2016 Popatrz na to z innej strony. Różnica w zakupie samych kotłów to ok.6000zl czyli te 6000zl wydajesz na zmniejszenie strat ciepła czyli na zmniejszenie ilości energii potrzebnej na ogrzanie domu i redukujesz te 8000kWh do 3000kWh czyli wtedy płacisz tyle samo co za węgiel ale całkowicie bezobslugowo. Budżet na budowę nie zmienia Ci się ale nie masz syfu w domu i masz pralnie i spizarnie. Kocioł zasypowy w nowiuskim domu ? Żona też będzie robiła za palacza ? Zdrowia nie szkoda ? Kręgosłup masz dobry...narazie ? Skład opału masz czy węgiel na podjeździe będziesz wystawial ? chyba tak i chyba nie tzn ta "roznica"6000 jest wtedy kiedy bierzemy pod uwage ekogrossek gdzie obsluga kotla w wiekszoci nie polega na ciaglym siedzeniu w piecu pilnowaniu ognia i ciaglemu sypaniu opalu tylko przy dobrze zestrojonej instalacji mysle z ciekawosci dogladaniu i ew probie optymalizacji dzialka kolo domu 20+arow kolo budynku wiata garazowa gdzie bez problemu wynajde miejsca na dwie palety eko ta roznica w porownaniu pradu i eko na niekorzysx pradu po kilku latach generuje straty i ta roznica zmniejsza sie proporcjonalnie do ilosci potrzeby przygotowania cwu ktore nie sa wliczone q koszt ogtzewania w eko cwu sobie pracuje ciagle i sie wygrzewa pozatyn z przodu nie mam nawet 3. w latach wiec te worki po 25kg tez nie tragedia a jesli chodzi o czyste palenie od gory z buforem czy bez to podlaczajac prad i wydane pieniadze ktore teoretycznie zaoszczedzamy na co elektrycznym a ktore doliczajac koszty cwu sie zmniejsza to ciezko za to porzadnie doizolowac donek i dalej generowac starty a mysle ze pojscie do pieca raz dziennie czy z buforem raz na dwa dni na kilkanasxie minut to nie problem bo ten kociol nie jest wielkosci domu a oszczednosci tez za siebie mowia bo jesli moj dom nie potrzebuje calej mocy kotla zrby sie ogrzac a ja optymalnie chce wykorzystac moc kotla dodajac bufor to magazynuje jakas ilosc ciepla na pozbiej zaleznie od temp zewnetrznej mozna tez grzac cyklicznie np u mnie teraz przy paleniu zaleznie od zapotrzebowabia czy weglarka od gory czy pol pieca i 10-12h pracy pieca na weglu uzyskuje temp min zarejestrowana od poczatku sezonu 20.5 st do max 26 st wg dwoch pokoi dwoch czujnikow temp wiec moze wybor bardziej zalezy od byc moze ekologi jesli stac albo od checi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 23.02.2016 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2016 (edytowane) Ale do kotła zasypowego musisz mieć bufor a on nie jest za darmo bo dobre bufory ciepła tzn.odpowiednio zaizolowane i z możliwością grzania cwu to 4-10tys.zł + kocioł to przekraczasz znacznie budżet i dalej jest potężna różnica w inwestycji do elterma za 2,5tys.zł. W imię czego chcesz płacić więcej za węgiel ? Czy myślisz,że nawet jak kocioł będzie z podajnikiem nie będziesz po parę razy chodził do kotłowni ? Poczytaj sobie tematy o węglu to zmienisz zdanie Wiem,że ciężko oswoić się z myślą,że grzanie prądem może być tanie ale matematyki głupotą i zacofaniem się nie zmieni Edytowane 23 Lutego 2016 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spookodzieciak 23.02.2016 17:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2016 dla scilosci nie jestem fanem wegla pale bo musze w starym a w nowym szukam odp co i jak lepiej i poprostu wbtrakcie rozmowy i wysinietych snioskow wysowam moim zdaniem argumenty ktore uwazam za trafne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spookodzieciak 23.02.2016 18:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2016 Ale do kotła zasypowego musisz mieć bufor a on nie jest za darmo bo dobre bufory ciepła tzn.odpowiednio zaizolowane i z możliwością grzania cwu to 4-10tys.zł + kocioł to przekraczasz znacznie budżet i dalej jest potężna różnica w inwestycji do elterma za 2,5tys.zł. W imię czego chcesz płacić więcej za węgiel ? Czy myślisz,że nawet jak kocioł będzie z podajnikiem nie będziesz po parę razy chodził do kotłowni ? Poczytaj sobie tematy o węglu to zmienisz zdanie Wiem,że ciężko oswoić się z myślą,że grzanie prądem może być tanie ale matematyki głupotą i zacofaniem się nie zmieni przyjmijmy fakt ze mniw przekonales w takim razie jak wygladaja kossty obslugi takiego piecyka elektrycznego ze tak powiem tzn czas gwarancji, koszty serwisow przegladow i ew czesci zamiennych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 23.02.2016 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2016 dla scilosci nie jestem fanem wegla pale bo musze w starym a w nowym szukam odp co i jak lepiej i poprostu wbtrakcie rozmowy i wysinietych snioskow wysowam moim zdaniem argumenty ktore uwazam za trafne Bez OZC nie zrobisz nic.Pisałeś o 8000kWh za c.o,nie wiemy ile na cwu bo nie sądzę żebyś budował 70m2 dom na 5 osób bo 4000kWh na cwu jakie piszesz to zużycie roczne właśnie dla 5 osób czyli w sumie sądzę ze na c.o i cwu rocznie zuzyjesz 10000kWh. Teraz koszt 1kWh z węgla przy dobrze dobranym kotle to 0,15zl inwestycja w kocioł z podajnikiem to 6,8tys.zl+osprzęt typu pompki mieszacze itp to w sumie ok.9tys.zl Koszt 1kWh z prądu to 0,30zl koszt kotła 2,5tys.zl bez osprzętu bo wpina się go bezpośrednio pod rozdzielacz. Różnica w inwestycji 6500zl a w eksploatacji ok.1500zl gdybyś nie chciał zainwestować tych 6500zl w zmniejszenie zużycia energii do 5000kWh rocznie czyli do 1500zl czyli do tyle ile byś płacił grzejąc węglem. Matematyka jest naprawdę prosta wystarczy wiedzieć co liczyć a nie oglądać się na instalatorów od węgla lub innych ciemnogrodzian. Kocioł zasypowy to też inwestycja ok.2000zl+bufor min.4000zl + taki sam osprzęt czyli na jedno wychodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 23.02.2016 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2016 przyjmijmy fakt ze mniw przekonales w takim razie jak wygladaja kossty obslugi takiego piecyka elektrycznego ze tak powiem tzn czas gwarancji, koszty serwisow przegladow i ew czesci zamiennych? Nie ma czegoś takiego. Tam jest zwykła grzałka 9kW i nic poza tym Grzałki się nie serwisuje ani nie przegląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spookodzieciak 23.02.2016 18:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2016 no ok sama grzalka nic innego nie pracuje nie steruje tym nic sie nie moze rozszczelnic przepalic itp ogolnie jedno urzadzenie na 30lat pracy tak? niech bedzie za te wyliczone ok 5 tys roznicy na korzysc pradu nie liczac podniesienia mocy przylacza i oplat transportowych bo praca instalacji pol zimy czy iles mies pod max obciazeniem dodajac innw urzadzebia bo nikt jak kret nie bedziensiedzial to czy to dobry pomysl? ale mniejsza o to to zeby doIzolowac dom wraz z kosztwm wykonastwa to co za te 5 tys mozna. docieploc dom jeszcze? moze to ma sens ale jaknsie przeklada na matematyke liczby i realne obnizenie tego zapotrzebownia? aha i w domu termos bez wietrzenia zeby cieplo nie ucieklo? bo kisic ciagle sie nie mozna w imie wynikow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 23.02.2016 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2016 no ok sama grzalka nic innego nie pracuje nie steruje tym nic sie nie moze rozszczelnic przepalic itp ogolnie jedno urzadzenie na 30lat pracy tak? niech bedzie za te wyliczone ok 5 tys roznicy na korzysc pradu nie liczac podniesienia mocy przylacza i oplat transportowych bo praca instalacji pol zimy czy iles mies pod max obciazeniem dodajac innw urzadzebia bo nikt jak kret nie bedziensiedzial to czy to dobry pomysl? ale mniejsza o to to zeby doIzolowac dom wraz z kosztwm wykonastwa to co za te 5 tys mozna. docieploc dom jeszcze? moze to ma sens ale jaknsie przeklada na matematyke liczby i realne obnizenie tego zapotrzebownia? aha i w domu termos bez wietrzenia zeby cieplo nie ucieklo? bo kisic ciagle sie nie mozna w imie wynikow w domu wentylacja mechaniczna, działająca sprawnie przez cały rok (nawet wtedy gdy grawitacyjna nie działa) - raczej jest problem przy mrozach ze zbyt suchym powietrzem, a nie kiszeniem. ile można na czym zaoszczędzić odpowie OZC. tylko z OZC można w łatwy sposób sprawdzić w co opłaca się zainwestować w celu redukcji zapotrzebowania a kocioł elektryczny na pewno pożyje dłużej niż węglowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 23.02.2016 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2016 (edytowane) Masz malutki domek. Sądzę,ze ścian zewnętrznych masz max.100m2. Czyli dolożenie 10cm styropianu na ściany to ok.1600zl,podobnie na strop i już masz prawie miarę ciepły dom i zszedles mocno z zapotrzebowaniem na ciepło a wydales tylko ok.3500zl zostaje Ci w kieszeni jeszcze 2500zl różnicy między kotłem na prąd a na węgiel. Dom 70m2 to kubatura jakieś max.200m3 a najtańszy rekuperator to 1500zl,kanały do wentylacji z anemostatami to max.1000zl,przez sobotę sam je rozlozysz. I patrz,za 6000zl różnicy między węglem a prądem masz dom z niskimi stratami ciepła z zapotrzebowaniem na ciepło ok.40kWh/m2/rok czyli zuzyjesz na ogrzewanie 40*70=2800kWh +2000kWh na cwu = 4800kWh*0,30zl=1440zl rocznie za c.o+cwu. A gdybyś jeszcze nie miał komina to by kasy starczyło na kostkę na taras I podjazd I w imię czego w takim domu węgiel ? W imię sprzedawców syfu robiących ludzi za ciemnogród ? Pokażcie idiote,który twierdzi,że nie opłaca się dobrze izolować domu a zamiast tego pakować węgiel do nowego domu. I ze domy energooszczedne to kosmiczne pieniądze. I że ogrzewanie domu prądem to majątek w rachunkach. Edytowane 23 Lutego 2016 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spookodzieciak 23.02.2016 19:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2016 w domu wentylacja mechaniczna, działająca sprawnie przez cały rok (nawet wtedy gdy grawitacyjna nie działa) - raczej jest problem przy mrozach ze zbyt suchym powietrzem, a nie kiszeniem. ile można na czym zaoszczędzić odpowie OZC. tylko z OZC można w łatwy sposób sprawdzić w co opłaca się zainwestować w celu redukcji zapotrzebowania a kocioł elektryczny na pewno pożyje dłużej niż węglowy czyli zeby efektywnie zmniejszyc zapotrzebowanie do np 5000 wypadaloby zastanowoc sie nad wentylacja meczaniczna bo dodawanie kolejnych warstw styro tylko do jakichs grubosci przynosi wymierne efekty? zmienic izo welne np na natrysk pur? to mogloby przyniesc najwieksze efekty ale tez generuje duze dodatkowe koszty aby osiagnac optimum dla pradu czy nie? i okna drzwi pow przeszklone czy ich wspolczynnki przewodzenia to wartosci to takie ktore raczej ciezko poprawic, moze jakas folia termo cos ale watpie w takie wynalazki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 23.02.2016 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2016 czyli zeby efektywnie zmniejszyc zapotrzebowanie do np 5000 wypadaloby zastanowoc sie nad wentylacja meczaniczna bo dodawanie kolejnych warstw styro tylko do jakichs grubosci przynosi wymierne efekty? zmienic izo welne np na natrysk pur? niekoniecznie. to takie gdybanie. OZC powie prawdę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 23.02.2016 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2016 czyli zeby efektywnie zmniejszyc zapotrzebowanie do np 5000 wypadaloby zastanowoc sie nad wentylacja meczaniczna bo dodawanie kolejnych warstw styro tylko do jakichs grubosci przynosi wymierne efekty? zmienic izo welne np na natrysk pur? to mogloby przyniesc najwieksze efekty ale tez generuje duze dodatkowe koszty aby osiagnac optimum dla pradu czy nie? i okna drzwi pow przeszklone czy ich wspolczynnki przewodzenia to wartosci to takie ktore raczej ciezko poprawic, moze jakas folia termo cos ale watpie w takie wynalazki Dokładnie na to odpowie Ci OZC ale widzę,że dalej jesteś mamiony mitem i głupota że na ściany max.12cm bo potem się nie opłaca To jest totalna bzdura. Masz mały dom czyli straty na wentylacji nie byłyby duże ale jakie to nie będę gdybal. W każdym razie najtańsza WM z rekuperatorem jest znacznie lepsza niż grawitacja a w tej samej cenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 23.02.2016 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2016 Masz już odpowiedź wyżej,cwu tak samo ogrzejesz tanim prądem jak i c.o. Ba,powiem więcej,użytkownicy węgla twierdzą że grzejąc cwu w lato węglem wychodzi tak samo jak prądem. Jak znajdę to zapodam Ci te wypowiedzi m.in Maher tak twierdził i inni. No widzisz ... Ja grzałem wodę prądem przez kilka lat , tylko i wyłącznie w II taryfie. Mam mały bojler 80L , więc grzałem wodę do dość wysokiej temp (okolo 60-70 stopni) i zawsze miałem deficyt i naprawdę trzeba było się pilnować aby nie kąpać się w zimnej wodzie ... Płaciłem chyba około 50zł miesięcznie ... Teraz pierwszy rok grzeję wodę kotłem i wychodzi mi że miesięcznie wychodzi mi taniej niż prądem (okolo 2kg opału na dzień) ... A mam komfort taki że przez cały dzień mam nieograniczoną ilość cieplej wody i nie muszę oszczędzać i faktycznie zużywam teraz więcej wody , bo nie ma "bariery" że zabraknie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 23.02.2016 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2016 (edytowane) No widzisz ... Ja grzałem wodę prądem przez kilka lat , tylko i wyłącznie w II taryfie. Mam mały bojler 80L , więc grzałem wodę do dość wysokiej temp (okolo 60-70 stopni) i zawsze miałem deficyt i naprawdę trzeba było się pilnować aby nie kąpać się w zimnej wodzie ... Płaciłem chyba około 50zł miesięcznie ... Teraz pierwszy rok grzeję wodę kotłem i wychodzi mi że miesięcznie wychodzi mi taniej niż prądem (okolo 2kg opału na dzień) ... A mam komfort taki że przez cały dzień mam nieograniczoną ilość cieplej wody i nie muszę oszczędzać i faktycznie zużywam teraz więcej wody , bo nie ma "bariery" że zabraknie ... No widzisz,gdybyś miał większy bojler to nie narzekalbys na deficyt wody i nie musiałbyś oszczędzać na niczym. Ilość zużycia energii na podgrzanie cwu zależy od ilości zużycia samej cwu. Edytowane 23 Lutego 2016 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 23.02.2016 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2016 (edytowane) No widzisz,gdybyś miał większy bojler to nie narzekalbys na deficyt wody i nie musiałbyś oszczędzać na niczym. Ilość zużycia energii na podgrzanie cwu zależy od ilości zużycia samej cwu. Ale chyba nie zrozumiałeś ... Mało płaciłem za ogrzanie prądem , bo miałem mało ciepłej wody do wykorzystania , dlatego kąpiele były krótsze Gdyby nie było "kagańca" to czas kąpieli byłby dłuższy i zużyłbym więcej ciepłej wody , którą za pomocą prądu trzeba by dogrzać ... Więc cudów nie ma ... Więcej zużytej CW to większe zużycie prądu i większy rachunek ... W przypadku ekogroszku zużywam więcej ciepłej wody i płacą mniej niż poprzednio ... Więc w moim przypadku nie opłaca mi się grzać ciepłej wody nawet w II taryfie prądem ... Jednakże mimo wszystko w przypadku pytającego z ogrzewania kotłem na paliwo stałe bym dał sobie spokój. Po prostu dom za mały ... Do takiego domu to sądzę że dobrym pomysłem było by grzanie klimatyzatorami SPLIT , tyle że nie każdy lubi ogrzewanie nadmuchowe , albo podłógówka i na razie grzanie prądem w II taryfie a kiedyś może wymiana na pompę ... Edytowane 23 Lutego 2016 przez kaszpir007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spookodzieciak 23.02.2016 21:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2016 no do 70 m tak ale jak zaadoptuje gore moze dosc szybko bo teraz bede musial zdazyc z odbiorem to pow csie zwiekszy do 110 czy to nie ma znaczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 23.02.2016 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2016 (edytowane) no do 70 m tak ale jak zaadoptuje gore moze dosc szybko bo teraz bede musial zdazyc z odbiorem to pow csie zwiekszy do 110 czy to nie ma znaczenia? Oczywiście,że ma znaczenie bo zwiększy się zużycie na ogrzewanie.Pytanie o ile ? Jeśli zejdziesz z zapotrzebowaniem do 40kWh/m2/rok to zużycie energii na ogrzewanie zwiększy się o ok.1600kWh czyli o 500zł a węglem o 250zł. Oj ciężko zrozumieć i pojąć widzę że ogrzewanie węglem wcale nie jest tak tanie jak wbijaja do lbow i że ogrzewanie prądem wcale nie jest tak drogie też jak wybijają do lbow Ale w razie czego zawsze jest COP do ogarnięcia Edytowane 23 Lutego 2016 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szukaj 23.02.2016 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2016 Panowie tak szczerze to każdy wybierze tak jak będzie uważał i na ile mu pozwoli budżet.Nieraz ktoś ma więcej i wybierze droższe rozwiązanie niezależnie od opłacalności.Ale fakt że dla mojej skromnej osóbki kolej urządzeń grzewczych to : pompa ciepła, gaz, prąd, pellet i drewno. Jakoś nie widzę węglopochodnych u siebie w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bolek_bolecki 23.02.2016 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2016 (edytowane) Teraz koszt 1kWh z węgla przy dobrze dobranym kotle to 0,15zl ... Koszt 1kWh z prądu to 0,30zl . Zaśta... zaśta. Na podstawie całych dwóch osób śmiem twierdzić że te 15gr to chyba przy bardzo tragicznym kotle i opale. (poniżej jest obrazek, ale mało widoczny) Co dalej?, ano nie pchał bym się z kotłem na taką powierzchnie. Spokodzieciak, inwestycja w ocieplenie się nie zmarnuje. 2 tysiaki na eksperymentalny kocioł to nie jest tragedia, a na pewno to lepsze wyjście niż przekląć 8 koła na węglowy. Miejsce na kocioł i tak już jest więc w pamięci miał bym koszt kWh i brał bym pod uwagę przy ewentualnej rozbudowie. Na piecyk elektryczny bez problemu i za grosze założysz sobie osobny licznik energii, będziesz miał OZC jakiego Ci nawet Arturo nie wyliczy. Obiecaj jednak że regularnie będziesz się dzielić wrażeniami. Edytowane 23 Lutego 2016 przez bolek_bolecki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts