Spookodzieciak 23.02.2016 22:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2016 Zaśta... zaśta. Na podstawie całych dwóch osób śmiem twierdzić że te 15gr to chyba przy bardzo tragicznym kotle i opale. (poniżej jest obrazek, ale mało widoczny) [ATTACH=CONFIG]347778[/ATTACH] Co dalej?, ano nie pchał bym się z kotłem na taką powierzchnie. Spokodzieciak, inwestycja w ocieplenie się nie zmarnuje. 2 tysiaki na eksperymentalny kocioł to nie jest tragedia, a na pewno to lepsze wyjście niż przekląć 8 koła na węglowy. Miejsce na kocioł i tak już jest więc w pamięci miał bym koszt kWh i brał bym pod uwagę przy ewentualnej rozbudowie. Na piecyk elektryczny bez problemu i za grosze założysz sobie osobny licznik energii, będziesz miał OZC jakiego Ci nawet Arturo nie wyliczy. Obiecaj jednak że regularnie będziesz się dzielić wrażeniami. no tak doceniam wszystkie rady i spostrzezenia a takze zaangazowanie o chec pomocy wyboru wlasciwie, ttlko pytanie jk na tym etapie wyglada zmiana zasilania co jeli jest pozwolenie stoi dom i w papiwrkch projektach wszedzie nampaliwo stale? ew co myslicie o pellecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 23.02.2016 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2016 no tak doceniam wszystkie rady i spostrzezenia a takze zaangazowanie o chec pomocy wyboru wlasciwie, ttlko pytanie jk na tym etapie wyglada zmiana zasilania co jeli jest pozwolenie stoi dom i w papiwrkch projektach wszedzie nampaliwo stale? ew co myslicie o pellecie? Nie ma żadnego problemu ze zmianą systemu grzewczego na obojętnie jaki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spookodzieciak 23.02.2016 22:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2016 rozumiem kazdy chce pomoc stara sie doradzic ale jak w projekcie mam juz i do pozwolenia paliwa stale to chyba powinienem tak zostawic czy nie ma problenu? myslalem jeszcze o pelecie bo podobno jest dobrze sterowalny co obtym myslicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bolek_bolecki 23.02.2016 23:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2016 Wg mnie czy pellet, czy węgiel to jeden kłopot. Fakt pellet jest czystszy, jest mniej odpadu. Możesz go automatycznie wygasić i rozpalić na letnie grzanie CWU Jednak urządzenia są bardziej skomplikowane i droższe, bywa że musisz się ożenić z regularnym serwisem co jest dodatkowym kosztem. Poczytaj opinie o tych kołach lub warunki gwarancji. Paliwa też nie możesz składować byle jak.Taka jest moja opinia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szukaj 23.02.2016 23:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2016 Spokodzieciak jeśli myślisz o tym aby jak najtaniej zrobić ogrzewanie to myślę że grzejniki elektryczne thermovala lub atalntica i do tego boiler elektryczny pojemnościowo dopasowany do Twojej rodziny. Trochę drożej ale bardziej rozwojowo wyjdzie podłogówka plus piec elektryczny jak za kilka lat będą super - mega promocje to sobie kupisz pompę wtedy ale jakiś magiczny kocioł na pellet. Przy grzejnikach elektrycznych fajnie by było dać kable grzewcze w łazience.Takie moje skromne zdanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 24.02.2016 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2016 Zaśta... zaśta. Na podstawie całych dwóch osób śmiem twierdzić że te 15gr to chyba przy bardzo tragicznym kotle i opale. (poniżej jest obrazek, ale mało widoczny) [ATTACH=CONFIG]347778[/ATTACH] Co dalej?, ano nie pchał bym się z kotłem na taką powierzchnie. Spokodzieciak, inwestycja w ocieplenie się nie zmarnuje. 2 tysiaki na eksperymentalny kocioł to nie jest tragedia, a na pewno to lepsze wyjście niż przekląć 8 koła na węglowy. Miejsce na kocioł i tak już jest więc w pamięci miał bym koszt kWh i brał bym pod uwagę przy ewentualnej rozbudowie. No mi by się nie chciało płacić MINIMUM 2 razy drożej niż obecnie , a może i więcej ... Chyba już wolę co załadunek poświęcić powiedzmy 20 minut czasu i zając się kotłem ... A już czytam że z 70m2 robi się już 110m2 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 24.02.2016 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2016 (edytowane) No mi by się nie chciało płacić MINIMUM 2 razy drożej niż obecnie , a może i więcej ... Chyba już wolę co załadunek poświęcić powiedzmy 20 minut czasu i zając się kotłem ... A już czytam że z 70m2 robi się już 110m2 ... Bo jesteś otumaniony,nie znasz matematyki,zjadlbys spod siebie swoje własne ....żeby było taniej ogólnie wyrosles z ciemnogrodu Te 2× więcej to raptem max.700zł rocznie czyli mój miesięczny czynsz z mediami w mieszkaniu 52m2 a do zapłacenia pozostawało 11 miesięcy i tyle płaci się nie w ciemnogrodzie a w cywilizowanym świecie Ale ja nie z ciemnogrodu się wywodze i nie palilem nigdy śmieciami żeby było taniej to może dlatego nie zrozumie tego typu inwestorów którzy na budowę wydają setki tys.zl po to żeby być niewolnikiem węgla w swoim nowiuskim domu Tutaj jak widać inwestor nie pomyślał budując komin bo bez niego miałby w kieszeni i w budżecie ok.15tys.zl do wydania na system grzewczy ale chłop jest jeszcze do uratowania co pokazała matematyka. A za kilka tyś.zl pow.budżetu ma COP3 i znacznie taniej w eksploatacji niż węgiel z tym,że z takim zużyciem energii to głównie prąd. Zresztą Tobie też daleko było do myślenia o budowie przed budową Edytowane 24 Lutego 2016 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamihi 24.02.2016 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2016 (edytowane) Niektórzy też wolą być niewolnikiem banku . I na siłe przekonywać że ogrzewanie prądem jest.......... Ale jak trzeba to trzeba wyjścia niema kaszpir007 - ciebie też komin kosztował 15 tys . >??? Edytowane 24 Lutego 2016 przez kamihi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 24.02.2016 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2016 Osoba chcąca grzać oszczędnie i mniej więcej znająca się na rzeczy stosując kocioł z podajnikiem wyda na ogrzewanie + CWU dla 4 osób w tym domu rocznie jakieś 8 do 9 stówek ( licząc już grzanie całości, czyli tych 110 metrów ). Co nie zmienia mojej opinii na temat grzania tego domu węglem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 24.02.2016 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2016 Niektórzy też wolą być niewolnikiem banku . I na siłe przekonywać że ogrzewanie prądem jest.......... Ale jak trzeba to trzeba wyjścia niema Oczywiście że to najlepsze wyjście czyli kredyt hipoteczny mając mieszkanie wartości domu bo tylko idiota sprzedalby mieszkanie i za gotówkę budował. Ale niestety wychodzą braki w matematyce A jak się nie ma kasy na budowę domu to siedzi się na d...tam gdzie się mieszkało. Poza tym węgiel w nowym domu to dodatkowo min.20tys.zl trzeba przeznaczyć podczas budowy co liczyłem wyżej także węgiel tylko dla bogatych i ciemnogrodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 24.02.2016 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2016 Osoba chcąca grzać oszczędnie i mniej więcej znająca się na rzeczy stosując kocioł z podajnikiem wyda na ogrzewanie + CWU dla 4 osób w tym domu rocznie jakieś 8 do 9 stówek ( licząc już grzanie całości, czyli tych 110 metrów ). Co nie zmienia mojej opinii na temat grzania tego domu węglem. No dokładnie o tym pisałem. Osoba chcaca grzać w tym domu prądem z zapotrzebowaniem jego na energię 40kWh/m2/rok i zużyciem 2000kWh na cwu zuzyje i wyda na ogrzewanie i cwu 6400kWh czyli 1900zl rocznie a gdyby był COP3 to ok.630zł rocznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gos**c 24.02.2016 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2016 Bo jesteś otumaniony,nie znasz matematyki,zjadlbys spod siebie swoje własne ....żeby było taniej ogólnie wyrosles z ciemnogrodu Czemu nie ogrzewasz czystym prądem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcus312 24.02.2016 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2016 Czemu nie ogrzewasz czystym prądem? No własnie z fotowoltaiki czy wiatru tylko tym brudnym z wegla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 24.02.2016 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2016 (edytowane) Czemu nie ogrzewasz czystym prądem? Ponieważ chciałem mieć jeszcze taniej i wybrałem droższa inwestycję ale tańsza eksploatację. Zużycie wg OZC na ogrzewanie 5500kWh a zużycie cwu na 3 osoby jedynie z wanną ok.4000kWh co dawało 9500kWh całościowego rocznego zużycia czyli prądem byłoby tego 2850zł rocznie czyli całkowicie do przyjęcia bez inwestycji w komin i w kotłownię. A jako,że grzeje z COP3 czyli zużycie energii spadło do 3300kWh co mi daje 1000zł rocznie. Inwestycja w wyższy COP była wieksza od prądu o 10tys.zl w dalszym ciągu bez potrzeby komina i kotłowni czyli w dalszym ciągu taniej niż ogrzewanie węglem. Kojarzysz logikę myślenia i liczenia ? Edytowane 24 Lutego 2016 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 24.02.2016 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2016 Spookodzieciak, rób OZC, celuj w okolice zapotrzebowania 45-60 kWh/m2*rok i wstawiaj pompę ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gos**c 24.02.2016 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2016 Inwestycja w wyższy COP była wieksza od prądu o 10tys.zl Bardzo mała różnica. U mnie wyszo by z 20tys. 10tys. różnicy to miałem między PC i gazem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 24.02.2016 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2016 (edytowane) No dokładnie o tym pisałem. Osoba chcaca grzać w tym domu prądem z zapotrzebowaniem jego na energię 40kWh/m2/rok i zużyciem 2000kWh na cwu zuzyje i wyda na ogrzewanie i cwu 6400kWh czyli 1900zl rocznie a gdyby był COP3 to ok.630zł rocznie. A ja pisałem o tym domu " as it is ". Bez dodatkowych inwestycji w poprawę izolacji i z grzejnikami , nie z podłogówką. Czyli o takim domu jak jest w projekcie. 12 cm styropianu na ścianach, wentylacja grawitacyjna, grzejniki. I na CWU założyłem około 3,5 do 4 tys kWh. Edytowane 24 Lutego 2016 przez kobra64 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 24.02.2016 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2016 (edytowane) Bardzo mała różnica. U mnie wyszo by z 20tys. 10tys. różnicy to miałem między PC i gazem. Dlatego ja się nie zastanawiałem bo miałem grzać tym: http://www.eko-logicznie.com.pl/atlantic-alfea-extensa-8/136/ Ona 4 lata temu kosztowała 14tys.zł i też żaden dodatkowy osprzęt nie był konieczny jak w przypadku Elterma czyli bez koniecznych pompek obiegowych czy mieszaczy i innych pierdół koniecznych do kotła na wegiel,wpinana była też bezpośrednio pod rozdzielacz. Ktoś mówił,że pompki będą taniały Edytowane 24 Lutego 2016 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 24.02.2016 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2016 Spokodzieciak jeśli myślisz o tym aby jak najtaniej zrobić ogrzewanie to myślę że grzejniki elektryczne thermovala lub atalntica i do tego boiler elektryczny pojemnościowo dopasowany do Twojej rodziny. Trochę drożej ale bardziej rozwojowo wyjdzie podłogówka plus piec elektryczny jak za kilka lat będą super - mega promocje to sobie kupisz pompę wtedy ale jakiś magiczny kocioł na pellet. Przy grzejnikach elektrycznych fajnie by było dać kable grzewcze w łazience. Takie moje skromne zdanie. Czyli co ? Sugerujesz że teraz ma wydać 2,5 tys zł i płacić za ogrzewanie MINIMUM 2x drożej a później ma wywalić kocioł na prąd i kupić pompę ? Trochę nie rozumiem sensu ekonomicznego ... Ma już komin , więc nie "zaoszczędzi" na tym że nie zbuduje komina. Kocioł na prąd to 2,5tys zł , kocioł na węgiel z podajnikiem i dobrą elektroniką to około 6300zł (7KW Skamp). Przy prądzie będzie miał 1KWh za MINIMUM 30 groszy Przy węglu od około 10 groszy do 15 groszy ... Jak dla mnie albo inwestuje w pompę i wtedy będzie miał też 1KWh za około 10 groszy albo mimo wszystko w jego przypadku kocioł na ekogroszke nie jest złym pomysłem , tym bardziej że pytający już wspomina że nie będzie to 70m2 a 110m2 ... Najważniejsze jest aby zrobić 100% podłogówki , zawsze później może kocioł wywalić i jak bedzie kasa zamontować pompę ... Ja rozumie komfort ale nie za każdą cenę. Mnie by wkurzało że płacę za ogrzewanie 2-3 razy drożej niż mógłbym ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 24.02.2016 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2016 (edytowane) Kocioł na prąd to 2,5tys zł , kocioł na węgiel z podajnikiem i dobrą elektroniką to około 6300zł (7KW Skamp). Do tego skampa kolego dolicz min.2 pompki obiegowe,dolicz zawór 4 drogowy,dolicz inne pierdoły zbędne przy Eltermie czy pompie i wyjdzie Ci dodatkowo +2000zł do skampa. Jakoś tego nie liczycie zawsze później może kocioł wywalić i jak bedzie kasa zamontować pompę ... I to jest najlepsze Można te 9 klocków wywalić od tak Mówiłem nie raz,że użytkownicy wegla w domu to albo bogaci albo niezbyt rozgarnieci Edytowane 24 Lutego 2016 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts