Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioł co do nowego domu

Recommended Posts

Ponieważ chciałem mieć jeszcze taniej i wybrałem droższa inwestycję ale tańsza eksploatację.

Zużycie wg OZC na ogrzewanie 5500kWh a zużycie cwu na 3 osoby jedynie z wanną ok.4000kWh co dawało 9500kWh całościowego rocznego zużycia czyli prądem byłoby tego 2850zł rocznie czyli całkowicie do przyjęcia bez inwestycji w komin i w kotłownię.

A jako,że grzeje z COP3 czyli zużycie energii spadło do 3300kWh co mi daje 1000zł rocznie.

Inwestycja w wyższy COP była wieksza od prądu o 10tys.zl w dalszym ciągu bez potrzeby komina i kotłowni czyli w dalszym ciągu taniej niż ogrzewanie węglem.

Kojarzysz logikę myślenia i liczenia ?

Czyli przy COP1 ogrzanie Twojego domu wyniosło by około 3000zł rocznie ...

I to domu bardzo dobrze ocieplonego , na płycie fundamnentowej , z bardzo ciepłymi oknami i z wentylacją mechaniczną ...

Pytający dom będzie miał jak sam powiedział około 110m (prawdopodobnie) , na 99% będzie gorzej ocieplony od Twojego , czyli może sie okazać że za ogrzewanie będzie płacił z 3000zł rocznie ...

Coś czuję że pytający bardzo pokocha kominek , bo wątpie że takie rachunki będą dla niego akceptowalne ...

• Odpowiedzi 246
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No mi by się nie chciało płacić MINIMUM 2 razy drożej niż obecnie , a może i więcej ...

Chyba już wolę co załadunek poświęcić powiedzmy 20 minut czasu i zając się kotłem ...

A już czytam że z 70m2 robi się już 110m2 ...

od poczatku mowilem ze poki co 70m tzn sam.dol ale pozniej z pewnoscia bede chcial i zrobic gore czyli po podlodze nastepne 70m z tym ze liczone skosy bo sciana kolankowa ok 50 cm wiec jako uzytkowa dochodzi okolo 40m2 ;) wtedy do ogrzania sie robi 110m2.

co do czy kogos stac czy nie to zalezy jeden nie lubi albo boi sie pobrudzic raczki drugi nie ;) a to nie jest tak ze maksymalnie chce ze tak powien przyzydzic trzeba przyjac optymalne rozwiazanie i stwierdzic co moze byc bardziej oplacalne w danej sytuacji ;)

a moglbym ale nie chce byc niewolnikiem banku dlatego na jakies blyskotki fajerwerki switelka lampeczki i cuda wianki za 100 tys mnie nie stac na chwile obecna :)

a z tego co wiem to ludzie w ciemnogrodzie tez jakos zyja i nawet czesto sie maja dobrze ;)

na poczatku myslalem o ekogroszku widze ze wiekszosc odradza rozumiem biore pod uwage tak samo to aale ja nie licze inwestycji na 10 czy 30 lat do przosu czy sie zwroci czy nie, w sensie ze na chwie obecna czas leci termin sie zbliza powoli i zalezy mi na ciepleku jeslli nawet mialbybto byc czy eko czy wungiel np z buforemnzeby wykorzystac optymalnie wieksza noc kotla i pobrudIx racKi czy prad, z tym ze nowy budynek tez na poczatku z tego co sie orientuje pierwszy sezon dwa sie wygrzewa i jego potrzeby moga byc wieksze ;) choc moze sie myle ;) a nie wykluczam ze jesli bedzie mnie stac to za jakis czas nie bede chcial przeprpwadzic modernizacji kotlowbi i zmiany np na xos wygodniejszy ;)

Gość Arturo72
Czyli przy COP1 ogrzanie Twojego domu wyniosło by około 3000zł rocznie ...

I to domu bardzo dobrze ocieplonego , na płycie fundamnentowej , z bardzo ciepłymi oknami i z wentylacją mechaniczną ...

Pytający dom będzie miał jak sam powiedział około 110m (prawdopodobnie) , na 99% będzie gorzej ocieplony od Twojego , czyli może sie okazać że za ogrzewanie będzie płacił z 3000zł rocznie ...

Coś czuję że pytający bardzo pokocha kominek , bo wątpie że takie rachunki będą dla niego akceptowalne ...

Dokładnie tak z tym,że u mnie zuzycie energii na cwu jest spore bo nie myje się jak Ty w miseczce ;)

W domu mam tylko wannę w łazience i dlatego takie duże zużycie,gdybym miał prysznic zuzycie na cwu byłoby znacznie niższe a tym samym rachunki w przypadku prądu spadłyby do 2200zł rocznie ale od 43 lat jestem przyzwyczajony tylko do kąpania w wannie i tylko wannę mam i nie zważam na zużycie ;)

Ale skoro nie potrafisz czytać to Ci przypomnę:

Osoba chcaca grzać w tym domu prądem z zapotrzebowaniem jego na energię 40kWh/m2/rok i zużyciem 2000kWh na cwu zuzyje i wyda na ogrzewanie i cwu 6400kWh czyli 1900zl rocznie a gdyby był COP3 to ok.630zł rocznie.
Edytowane przez Arturo72

Do tego skampa kolego dolicz min.2 pompki obiegowe,dolicz zawór 4 drogowy,dolicz inne pierdoły zbędne przy Eltermie czy pompie i wyjdzie Ci dodatkowo +2000zł do skampa.

Jakoś tego nie liczycie ;)

A przy kotle na prąd to nie będzie potrzebował pomp ???

Oczywiście że potrzebuje.

Jakoś ta woda musi krążyć w podłogówce ...

Jedyna różnica to pompa obiegowa do CWU.

Jeśli kupi bojler z własną grzałką to wtedy nie musi , ale grzałka do bojlera też za darmo nie jest ...

Zawór czterodrogowy - koszt około 100zł.

Co do wywalenia kotła na paliwo stałe.

Jeśli w moim przypadku oszczędność w ogrzewaniu jest MINIMUM 2krotna (a sądzę że wyższa). Rocznie ogrzewanie łącznie z CWU kosztuje mnie około 1500zł. Zatem gdybym grzał prądem w II taryfie to by mnie to kosztowało od 3000zł do 4500zł za ogrzewanie z CWU roczne ...

Czyli mogę mieć nawet 3000zł oszczędnosci rocznie , czyli w moim przypadku kocioł zwraca się po ponad 2 latach a potem już jest zysk ...

Kocioł działa u mnie już piąty rok ...

Gość Arturo72
A przy kotle na prąd to nie będzie potrzebował pomp ???Oczywiście że potrzebuje.

Oczywiscie,ze NIE POTRZEBUJE :)

Przypatrz się dobrze:

elterm.jpg

Podobnie pompa ciepła ma obiegówkę w sobie na wyposażeniu.

Toto wpina się BEZPOŚREDNIO pod rozdzielacz podłogówki.

Edytowane przez Arturo72

Oczywiscie,ze NIE POTRZEBUJE :)

Przypatrz się dobrze:

Podobnie pompa ciepła ma obiegówkę w sobie na wyposażeniu.

Toto wpina się BEZPOŚREDNIO pod rozdzielacz podłogówki.

OK ...

Ale i tak nie zmienia to faktu że ja osobiście nie mógłbym się pogodzić że płacę 2-3 razy więcej za ogrzewanie niż bym musiał ...

Więc albo pompa ciepła (i to jest najlepszy pomysł) albo kocioł na ekogroszek ...

Pompa jest najsensowniejsza , ale w przypadku pytającego jest 3 krotnie droższa od kotła ...

Grzanie prądem ? Faktycznie koszty inwestycyjne niższe , ale za to koszty ogrzewania dużo wyższe ....

Jeśli w moim przypadku oszczędność w ogrzewaniu jest MINIMUM 2krotna (a sądzę że wyższa). Rocznie ogrzewanie łącznie z CWU kosztuje mnie około 1500zł. Zatem gdybym grzał prądem w II taryfie to by mnie to kosztowało od 3000zł do 4500zł za ogrzewanie z CWU roczne ...

Czyli mogę mieć nawet 3000zł oszczędnosci rocznie , czyli w moim przypadku kocioł zwraca się po ponad 2 latach a potem już jest zysk ...

Kocioł działa u mnie już piąty rok ...

A nie można było zbudować bardziej energooszczędnie i ogrzewać normalnie? Zabrakło kasy na Muratory kupowane w kiosku czy zwykłe lenistwo?

Grzanie prądem ? Faktycznie koszty inwestycyjne niższe , ale za to koszty ogrzewania dużo wyższe ....

Koszty inwestycyjne wyższe, ale nie w źródło ciepła, a w DOM - izolację. Czyli coś co nigdy się nie zepsuje.

A koszt ogrzewania - patrz stopka.

Edytowane przez budowlany_laik

Gość Arturo72

Pompa jest najsensowniejsza , ale w przypadku pytającego jest 3 krotnie droższa od kotła ...

Co ???

Chcesz powiedzieć,że jak mu kocioł z osprzętem będzie kosztował prawie 9tys.zł to pompa do jego domu 27tys.zł ?

Nauczcie się matematyki chłopaki ;)

27tys.zł to wypasiona pompa p-w do domu 300m2 a nie do 70m2...

pompa ciepla powietrzna tak? a co z jej sprawnoscia i kosztami eksplatacji w przypadku duzych albo wiekszych mrozow? sama pompa ciepla powietrze moze okazzac sie nie wystarczalna czy nie ma takiej opcji? pompa wodna czy gruntowa tonjuz spore naklady odwiertow i inwestycji ;)

jesli chodzi o grzejniki elektruczne a piec co elektryczny to czy kosszty Uzycia pradu sa zblizone?

Gość Arturo72
pompa ciepla powietrzna tak? a co z jej sprawnoscia i kosztami eksplatacji w przypadku duzych albo wiekszych mrozow? sama pompa ciepla powietrze moze okazzac sie nie wystarczalna czy nie ma takiej opcji? pompa wodna czy gruntowa tonjuz spore naklady odwiertow i inwestycji ;)

jesli chodzi o grzejniki elektruczne a piec co elektryczny to czy kosszty Uzycia pradu sa zblizone?

Jeśli pompa powietrze-woda jest odpowiednio dobrana do obciażenia cieplnego domu to będzie grzała cały czas i może być jako jedyne źródło ciepła nawet w ptzypadku -30st.C.

Średnioroczny COP powietrznych pomp z cwu u inwestorów w różnych strefach zamieszkiwania jest sporo powyżej 3 także jeśli by Ci ktoś wciskał ciemnotę,że nie da rady przy -20st.C,że zamarza,że pracuje grzałką to go wyśmiej i wyzwij od ciemnogrodu ;)

Podawałem już cytat ze Szwecji ;)

Witam!

Troszkę wtrącę sie do dyskusji. Od 10 lat użytkowuje PC powietrze woda, nikogo nie namawiam i uważam, ze każdy ma prawo zdecydować we własnym domku na najbardziej dla niego optymalny rodzaj ogrzewania.

Powiem może tylko tyle, ze tu gdzie mieszkam, jest zimniej i wietrznej niż w Polsce i nigdy nie zdażyło mi sie zmarznąć :)

W nowym domku tez planujemy podłogówkę i PC.

Pozdrawiam :)

Tylko widać,że w Polsce panuje taki ciemnogród i zaścianek gdzie w nowych domach ognisko i węgiel uważają za fetysz ;)

Co do elektryki i grzejników i podłogówki absolutnie koszty nie są zbliżone i tylko ktoś nie świadomy mógł to porównać.

Grzejniki to taryfa G11 z ceną 0,54zł/kWh i zuwagi na brak akumulacji ciepła z taniej taryfy w wylewce a podłogówka to G12W z ceną 0,30zł/kWh.

Zużycie energii będzie takie same ale koszt czyli rachunek będzie zdecydowanie wyższy przy grzejnikach.

Edytowane przez Arturo72

Gość Arturo72
dla pomp powjetrznych dla prYkladu moc czyli np 11 kw jest liczona przy -5 to przy minus 20 wynosi ona okolo 7kw moc znamoinowq a takie pompki juz tez kosztuja odpowiednio i trzeba w razie co odpowiednio dobrac zapas mocy tak? pytam z ciekawosci ;)

Z ciekawosci to zrób OZC bo to nie powinna być ciekawość a obowiązek każdego inwestora,który myśli powaznie o budowie bo narazie nic nie wiesz o swoim domu.

Każde źródło ciepła dobierasz pod konkretne obciążenie cieplne a nie na oko i nic nie trzeba na wyrost brac ani z żadnym zapasem mocy.

Nie zawsze tak jest jak piszesz,są pompy które mają stałą moc do -20st.C są też pompy których moc zmniejsza się w zależności od temperatury.

Podana niżej pompa,którą miałem mieć ma przy -20st.C 5kW mocy grzewczej czyli w moim domu jak najbardziej by stykła a w Twoim domu sądzę,ze też by była odpowiednia:

http://www.eko-logicznie.com.pl/atlantic-alfea-extensa-8/136/

Jak widzisz koszty "kosmiczne" czyli w cenie kotła i komina ;)

Warto wchodzić w syf tym bardziej,że eksploatacja będzie tańsza,czystsza i bez koniecznosci odwiedzania kotłowni ze zdrowym kręgosłupem ?

Czyli albo tańsza inwestycja a droższa eksploatacja w prąd albo droższa inwestycja a tańsza eksploatacja w węgiel.

Oba warianty są tańsze od systemu na wegiel biorac pod uwagę koszt inwestycji/koszt eksploatacji.

Wegiel jedynie dla ciemnogrodu,który nie potrafi liczyć i nie wie co buduje :)

Koszty inwestycyjne wyższe, ale nie w źródło ciepła, a w DOM - izolację. Czyli coś co nigdy się nie zepsuje.

A koszt ogrzewania - patrz stopka.

Edytowane przez Arturo72

a czy np do kosztow eksplatacji o i ogrzewania pradem w taryfie nocnej doliczasz roznice tzn koszty dodatkowe z tytulu taryfy nocnej? bo z tego co sie orientuje to maja taryfe nocna w dzien placisz wiecej za prad za ktory zaplacilbys mniej majac taryfe g11 srednio 5-6 gr za kwh, czyli przyjmujac zw to okolo przyjmijmy 15% drozszy prad w dzien, jesli uzywajac urzaden w trakcie dnia na taryfie g12 na np 150zl prYjmijmy (w godzinach nocnych nie zywasz przewaznie tyle pradu bo nie pieezesz nie gotujesz w wiekszoosxi nie prowadIsz zycia nocnwgo bo taniej wiec przyjmijmy ta kwote) to koszt roczny to 1800 zl przy rachunkach w taryfie g11 a q taryfie g12 przyjmujac takie zuzycie dzienne po wiwkazym koszcie to placisz o okolo 270 zl wiecwj za prad .

wiec czy podajac ze domek grzejwsz za 1000 zl np dodajesz do tego cenw pradu drozszego niz "normalnie"?

Gość Arturo72
a czy np do kosztow eksplatacji o i ogrzewania pradem w taryfie nocnej doliczasz roznice tzn koszty dodatkowe z tytulu taryfy nocnej? bo z tego co sie orientuje to maja taryfe nocna w dzien placisz wiecej za prad za ktory zaplacilbys mniej majac taryfe g11 srednio 5-6 gr za kwh, czyli przyjmujac zw to okolo przyjmijmy 15% drozszy prad w dzien, jesli uzywajac urzaden w trakcie dnia na taryfie g12 na np 150zl prYjmijmy (w godzinach nocnych nie zywasz przewaznie tyle pradu bo nie pieezesz nie gotujesz w wiekszoosxi nie prowadIsz zycia nocnwgo bo taniej wiec przyjmijmy ta kwote) to koszt roczny to 1800 zl przy rachunkach w taryfie g11 a q taryfie g12 przyjmujac takie zuzycie dzienne po wiwkazym koszcie to placisz o okolo 270 zl wiecwj za prad .

wiec czy podajac ze domek grzejwsz za 1000 zl np dodajesz do tego cenw pradu drozszego niz "normalnie"?

Albo ktoś Ci cały czas robi wodę z mózgu albo ciężko wyliczyć Tobie ;)

Także podpowiem Ci,że mając taryfę G12W a nie mając ogrzewania opartego na prądzie koszt kWh będzie i tak niższy dla normalnego użytkownika niż w taryfie G11 a co dopiero jeśli ogrzewanie jest oparte na prądzie.

Kolejny szok dla niektórych ale to również matematyka :)

Taryfa G12W to 0,29zł/kWh w godzinach 22-6 i 13-15 i od piątku od 22.00 do poniedziałku do 6.00 czyli miesięcznie 390h taniego prądu a tylko 280h drogiego prądu w cenie 0,62zł.

Teraz licz gdybyś nie miał i obal kolejny mit ciemnogrodu :)

Policz pracującą lodówkę non stop,w weekendy również,pralkę TV,kompy itp i będziesz w szoku i taki karoka a ni nikt inny już Ci nie wbije ciemnoty do łba że pierze się i gotuje w nocy :)

Wytłuszczone to co jest najważniejsze w tej taryfie gdzie od rana do wieczora siedzi się w tych dniach cały czas w domu i od rana do wieczora kompy,TV,sprzątanie odchodzi.

Edytowane przez Arturo72

Dokładnie tak z tym,że u mnie zuzycie energii na cwu jest spore bo nie myje się jak Ty w miseczce ;)

W domu mam tylko wannę w łazience i dlatego takie duże zużycie,gdybym miał prysznic zuzycie na cwu byłoby znacznie niższe a tym samym rachunki w przypadku prądu spadłyby do 2200zł rocznie ale od 43 lat jestem przyzwyczajony tylko do kąpania w wannie i tylko wannę mam i nie zważam na zużycie ;)

Ale skoro nie potrafisz czytać to Ci przypomnę:

A ta kabina (prysznic) w kotłowni ? Znaczy ten mebel w kotłowni to tak dla ozdoby.

Gość Arturo72
A ta kabina (prysznic) w kotłowni ? Znaczy ten mebel w kotłowni to tak dla ozdoby.

Ale to jest "kotłownia" wszak chociaż pralnio-suszarnia ;)

To jest kabina "gospodarcza" gdzie myje się nogi po przyjściu z ogrodu bo mam tam od razu wyjście przez garaż na ogród,koszt 300zł z brodzikiem to można było dać bo to też jakiś szajs i badziew chiński z LM i nie szkoda było kasy.

Łazienka w cywilizowanym świecie jest od kąpania i mycia a może ciemnogród i w kotłowni się myje ;)

Nie jestem nauczony mycia się pod prysznicem zresztą każdy z nas lubi się wygrzać w wannie i pozbycie się kabiny z łazienki i zostawienie tylko wanny było celowym zabiegiem.

Edytowane przez Arturo72

Albo ktoś Ci cały czas robi wodę z mózgu albo ciężko wyliczyć Tobie ;)

Także podpowiem Ci,że mając taryfę G12W a nie mając ogrzewania opartego na prądzie koszt kWh będzie i tak niższy dla normalnego użytkownika niż w taryfie G11 a co dopiero jeśli ogrzewanie jest oparte na prądzie.

Kolejny szok dla niektórych ale to również matematyka :)

Teraz licz gdybyś nie miał i obal kolejny mit ciemnogrodu :)

Policz pracującą lodówkę non stop,w weekendy również,pralkę TV,kompy itp i będziesz w szoku i taki karoka a ni nikt inny już Ci nie wbije ciemnoty do łba że pierze się i gotuje w nocy :)

Wytłuszczone to co jest najważniejsze w tej taryfie gdzie od rana do wieczora siedzi się w tych dniach cały czas w domu i od rana do wieczora kompy,TV,sprzątanie odchodzi.

ja tutaj nie przyznaje racji zwolennikom co na prad czy na wungiel czy pc ale poprostu pytam jak to sie przedstawia.

Trzeba tylko zabezpieczyć się przed tym

http://termo.opole.pl/img/termowizja_kuna_domowa.jpg

Na termogramie efekt buszowania kuny w warstwie izolacyjnej skosów poddasza. Granatowe plamy to chłodniejsze miesca gdzie za pokryciem z karton-gipsu brakuje wełny mineralnej.

U mojego kolegi zagnieździła się kuna. Jak mówi kuny są w większości domów jego okolicy.

Gość Arturo72
ja tutaj nie przyznaje racji zwolennikom co na prad czy na wungiel czy pc ale poprostu pytam jak to sie przedstawia.

Ano tak jak widzisz.

Matematyka ponownie okazuje się być sposobem i rozwiązaniem dylematów bo wiadomo jakie mity i głupoty chodzą wśród nieświadomych niczego :)

Ale to jest "kotłownia" wszak chociaż pralnio-suszarnia ;)

To jest kabina "gospodarcza" gdzie myje się nogi po przyjściu z ogrodu bo mam tam od razu wyjście przez garaż na ogród,koszt 300zł z brodzikiem to można było dać bo to też jakiś szajs i badziew chiński z LM i nie szkoda było kasy.

Łazienka w cywilizowanym świecie jest od kąpania i mycia a może ciemnogród i w kotłowni się myje ;)

Nie jestem nauczony mycia się pod prysznicem zresztą każdy z nas lubi się wygrzać w wannie i pozbycie się kabiny z łazienki i zostawienie tylko wanny było celowym zabiegiem.

Trudno mi powiedzieć jak sie myje ciemnogród bo nie mam kabiny w kotłowni -kabinę mam w łazience, wanne też mam w łaziencei myję się w łazience.