grok 18.02.2016 23:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2016 Dzień Dobry Piszę gdyż planuję wykonać podłogę i szukam optymalnego rozwiązania. Budynek z lat 60, strop żużlowy-pospółka o grubości 7 cm oparty na dwuteownikach o rozstawie ok 120cmbelki o 7cm wystają ponad strop. chciałbym wykonać posadzkę unikając obciążania stropu nie znając jego nośności. Piętro ma być zaadaptowane jako użytkowe, do wykonania jest podłoga w pokojach 16 i 19m2 i hol 5m2(powierzchnia stropu jest w miarę równa) Według kilku osób wykonujących wylewki powinno nie być problemu z użytkowaniem domu po wykonaniu wylewki mixokretem. Jednak osobiście mam obawy. Możliwe rozwiązania:1. ułożyć warstwę styropianu między belkami oraz nad nimi (w sumie ok 10cm) w celu wytłumienia następnie wylać 5 cm wylewkę z mixokreta(ewentualną wylewkę wzmocnić zbrojeniem, Czy w takim przypadku ciężar wylewki będzie rozłożony bardziej równomiernie?)koszt ok 30zł + styropian więc ok 40zł za m2 2. wykonać lekką wylewkę ze styrobetonu o grubości 10-12 cm aby nie narażać stropu na dodatkowe obciążenia statyczne, następnie wyrównać wylewką samopoziomującą w razie potrzeby(ponoć aby uzyskać solidną powierzchnię potrzeba wyspecjalizowanej ekipy z innym agregatem niż do miksokreta)cena nieco wyższa niż w powyższym rozwiązaniu, jednak dokładnie nie szukałem. 3. wykonać podłogę na legarach z deski sosnowej, między legarami wełna lub styropian dla wytłumieniaCzy w tym wypadku lepiej było by legary umieścić bezpośrednio na stropie, czy na tych stalowych belkach i wówczas do legarów przymocować deskę?(jednak rozwiązanie to wydaje mi się zbyt kosztowne, przekroczy 50 zł za m2 przy najtańszym materiale-ok 70m bieżących legarów, deska to koszt min.35zł) Nie chciałbym ponosić nadmiernych kosztów, najprostsza opcja to styropian+miksokret jednak obawiam się czy nie będzie problemów ze zbytnim obciążeniem stropu? Proszę o opinie i podzielenie się z ewentualnym doświadczeniem w podobnych przypadkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
280m 27.02.2016 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2016 ja miałem podobny problem nie chciałem obciążać lichego stropu wylewką betonową położyłem podłogę na legarach różnica w wadze jest taka mniej więcej: jeden metr kwadratowy wylewki waży ok. 160 kg. a jeden metr podłogi na legarach ok. 25 dla podłogi u ciebie czyli 40m2 x 160kg = 6400kg a podłoga na legarach 1000kg U mnie było 120m2 czyli ponad 19000 kg do 3000kg wybrałem podłogę na legarach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiesiek6308 27.02.2016 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2016 Nie szalej w wylewkami bo możesz strop mieć na parterze. Ten strop, który masz na bank zawiera cegłę oklejoną betonem a na wzmocnienia była stosowana bednarka od szyny do szyny ( te 2T o których wspomniałeś). Takie są uroki dawnych stropów. Więc poprzednik napisał Ci już o w miarę bezpiecznym sposobie wykonania. Czasem jest tak, że oszczędność w portfelu nie jest równa oszczędności zdrowia i życia. Możesz też dać legary gęsto, 2X płyta OSB na zakłądkę i następnie panele, ale czy to wyniesie taniej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts