Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jaka posadzka do starego stropu (o grubości 7cm opartego na belakch)?

grok

Recommended Posts

Dzień Dobry

Piszę gdyż planuję wykonać podłogę i szukam optymalnego rozwiązania.

Budynek z lat 60, strop żużlowy-pospółka o grubości 7 cm oparty na dwuteownikach o rozstawie ok 120cm

belki o 7cm wystają ponad strop. chciałbym wykonać posadzkę unikając obciążania stropu nie znając jego

nośności.

Piętro ma być zaadaptowane jako użytkowe, do wykonania jest podłoga w pokojach 16 i 19m2 i hol 5m2

(powierzchnia stropu jest w miarę równa)

Według kilku osób wykonujących wylewki powinno nie być problemu z użytkowaniem domu po wykonaniu

wylewki mixokretem. Jednak osobiście mam obawy.

Możliwe rozwiązania:

1. ułożyć warstwę styropianu między belkami oraz nad nimi (w sumie ok 10cm) w celu wytłumienia

następnie wylać 5 cm wylewkę z mixokreta

(ewentualną wylewkę wzmocnić zbrojeniem, Czy w takim przypadku ciężar wylewki będzie rozłożony

bardziej równomiernie?)

koszt ok 30zł + styropian więc ok 40zł za m2

2. wykonać lekką wylewkę ze styrobetonu o grubości 10-12 cm aby nie narażać stropu na dodatkowe

obciążenia statyczne, następnie wyrównać wylewką samopoziomującą w razie potrzeby

(ponoć aby uzyskać solidną powierzchnię potrzeba wyspecjalizowanej ekipy z innym agregatem niż do

miksokreta)

cena nieco wyższa niż w powyższym rozwiązaniu, jednak dokładnie nie szukałem.

3. wykonać podłogę na legarach z deski sosnowej, między legarami wełna lub styropian dla wytłumienia

Czy w tym wypadku lepiej było by legary umieścić bezpośrednio na stropie, czy na tych stalowych

belkach i wówczas do legarów przymocować deskę?

(jednak rozwiązanie to wydaje mi się zbyt kosztowne, przekroczy 50 zł za m2 przy najtańszym

materiale-ok 70m bieżących legarów, deska to koszt min.35zł)

Nie chciałbym ponosić nadmiernych kosztów, najprostsza opcja to styropian+miksokret jednak obawiam

się czy nie będzie problemów ze zbytnim obciążeniem stropu?

Proszę o opinie i podzielenie się z ewentualnym doświadczeniem w podobnych przypadkach.

• 2 weeks później...

ja miałem podobny problem nie chciałem obciążać lichego stropu wylewką betonową położyłem podłogę na legarach różnica w wadze jest taka mniej więcej: jeden metr kwadratowy wylewki waży ok. 160 kg. a jeden metr podłogi na legarach ok. 25 dla podłogi u ciebie czyli 40m2 x 160kg = 6400kg a podłoga na legarach 1000kg

U mnie było 120m2 czyli ponad 19000 kg do 3000kg wybrałem podłogę na legarach

Nie szalej w wylewkami bo możesz strop mieć na parterze. Ten strop, który masz na bank zawiera cegłę oklejoną betonem a na wzmocnienia była stosowana bednarka od szyny do szyny ( te 2T o których wspomniałeś). Takie są uroki dawnych stropów. Więc poprzednik napisał Ci już o w miarę bezpiecznym sposobie wykonania. Czasem jest tak, że oszczędność w portfelu nie jest równa oszczędności zdrowia i życia. Możesz też dać legary gęsto, 2X płyta OSB na zakłądkę i następnie panele, ale czy to wyniesie taniej?