Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła z podwójnym dolnym źródłem

alibipl

Recommended Posts

Witajcie,

jestem na etapie projektowania domu i jako źródło ogrzewania planuję wykorzystać pompę ciepła z odwiertami pionowymi. W czasie projektowania instalacji wpadłem na pomysł połączenia pompy powietrznej i gruntowej w jedno. Przy temperaturach < 10*C pompa ciepła wykorzystywałaby pionowe odwierty a przy temperaturze >=10*C obieg glikolu przełączałby się na nagrzewnicę z wentylatorem umieszczone obok budynku (np. takiego typu tylko zabezpieczona przed warunkami atmosferycznymi http://kurtyny-nagrzewnice.pl/wp-content/uploads/2014/05/nagrzewnica-wodna-LEO-FB1.jpg ). Nagrzewnicę sporej wielkości można kupić za 1500-2000zł wraz z wentylatorem.

Jak myślicie, czy takie rozwiązanie miałoby sens ? Temperatura "dolnego źródła" byłaby wyższa a co za tym idzie wyższe COP. Latem podgrzanie CWU zajmowałoby znaczniej mniej czasu i wymagana byłaby mniejsza ilość energii. Czy zbyt wysoka temperatura na wejściu dolnego źródła (powiedzmy 30*C latem) nie uszkodziłaby pompy ?

alibipl

Moim zdaniem lepiej zbudować DZ na tyle wydajne, aby nie było konieczności stosowania jakichkolwiek "wspomagaczy".

Dopuszczalna maksymalna temperatura na wejściu parownika dla różnych konstrukcji może być różna. Np. dla niektórych polskich gruntówek jest to przedział od 15 do 20*C.

Nie masz miejsca na poziomy?

Zigobar,

miejsce na poziomy kolektor mam ale nie chcę przeznaczać dużej części działki na trawnik. Z tego co się orientuję, w miejscu kolektora nie można sadzić drzew bo korzenie mogą uszkodzić rury. Mam nadzieję, że wydajność kolektora pionowego będzie wystarczająca (planuję wykonać ok 20-30% dłuższe niż wynikać to będzie z wyliczeń). Zastanawiałem się po prostu nad wyduszeniem większego COP w okresie maj-październik. Skoro jednak większość pomp nie toleruje temperatur dolnego źródła powyżej 20* to nie będę sobie zawracał tym głowy :D

• 3 weeks później...
Witajcie,

jestem na etapie projektowania domu i jako źródło ogrzewania planuję wykorzystać pompę ciepła z odwiertami pionowymi. W czasie projektowania instalacji wpadłem na pomysł połączenia pompy powietrznej i gruntowej w jedno. Przy temperaturach < 10*C pompa ciepła wykorzystywałaby pionowe odwierty a przy temperaturze >=10*C obieg glikolu przełączałby się na nagrzewnicę z wentylatorem umieszczone obok budynku (np. takiego typu tylko zabezpieczona przed warunkami atmosferycznymi http://kurtyny-nagrzewnice.pl/wp-content/uploads/2014/05/nagrzewnica-wodna-LEO-FB1.jpg ). Nagrzewnicę sporej wielkości można kupić za 1500-2000zł wraz z wentylatorem.

Jak myślicie, czy takie rozwiązanie miałoby sens ? Temperatura "dolnego źródła" byłaby wyższa a co za tym idzie wyższe COP. Latem podgrzanie CWU zajmowałoby znaczniej mniej czasu i wymagana byłaby mniejsza ilość energii. Czy zbyt wysoka temperatura na wejściu dolnego źródła (powiedzmy 30*C latem) nie uszkodziłaby pompy ?

Witam,

Wymienione przez Pana rozwiązanie nie jest zalecane ze względów ekonomicznych. Pompy ciepła pracują przy maksymalnej temperaturach dolnego źródła wynoszącej ok. 20-22oC, więc bardziej opłaca się stosować jedno urządzenie. Natomiast ciepło z gruntu można wykorzystać do wentylacji/rekuperacji w postaci gruntowego wymiennika ciepła czyli podnoszenia temperatury powietrza świeżego zasysanego przez rekuperator. Stosowanie rekuperacji to oszczędności rzędu 45% kosztów ogrzewania. Zachęcam do wyboru pompy ciepła marki Buderus w wersji gruntowej WPS lub powietrznej WPL. Więcej informacji o produktach można znaleźć na stronie: http://www.buderus.pl/produkty/kategorie-produktow/pompy-ciepla/.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Buderus