MarcinU 21.07.2004 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2004 WItam. U nas jest tynk mineralny Rockwool-a pomalowany farbą silikonową Bolix-a. Farba lezy od roku. Cały czas wygląda jak nowa. Ale następnym razem jeśłi w ogóle zdecydowałbym się na ścianę dwuwarstwową (w co watpię) tynkowałbym tynkiem barwionym w masie. Niestety w przeciwnym wypadku każde obicie jest widoczne. Szczególnie przy wejściu. Czemu nie decydowałbyś się na ścianę dwuwasrtwową? Jest problem z wytrzymałością? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aishan 21.07.2004 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2004 Sonika!Jeśli możesz to prześlij namiary na priva. Mnie tynkowanie i malowanie czeka pod koniec października. Tynk mineralny. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sonika 22.07.2004 03:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2004 Aishan, wysłałam Ci informacje na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fugas 22.07.2004 05:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2004 Korzystajac z tego ze temat zblizony.Prosze o pomoc wobec dylematu: beton komorkowy + welna tynk mineralny + farba (jakich firm tynk i farby stosuje cie?)czy tynk silikatowo-silikonowy barwiony w masie (czy Terranova moze byc?) Bardzo prosze o jakies komentarze Fugas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtMedia 22.07.2004 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2004 ... Czemu nie decydowałbyś się na ścianę dwuwasrtwową? Jest problem z wytrzymałością? Dlatego, że się obija byle czym. A jak już malowana, to w ogóle wystarczy drasnąć, nawet łokciem przy wejściu aby się malutka grudka tynku ułamała i już biała kropka. Dlatego jesli już 2W to koniecznie tynk barwiony w masie. Ponadto w narożnikach i przy wejściach fragmenty 3W lub przynajmniej płytki klinkierowe itp. A następnym razem i tak buduję 3W bo jest tańsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel P. 22.07.2004 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2004 A co sądzicie o farbie elewacyjnej akrylowo-silikonowej?Nadaje się na elewację z cegły silikatowej?Czym tak naprawdę różni się od tylko silikonowej i jakie ma to znaczenie praktyczne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 22.07.2004 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2004 Dlatego, że się obija byle czym. A jak już malowana, to w ogóle wystarczy drasnąć, nawet łokciem przy wejściu aby się malutka grudka tynku ułamała i już biała kropka. Dlatego jesli już 2W to koniecznie tynk barwiony w masie. Ponadto w narożnikach i przy wejściach fragmenty 3W lub przynajmniej płytki klinkierowe itp. A następnym razem i tak buduję 3W bo jest tańsza. Dlatego dałem tynk o najmniejszym możliwym ziarnie (baranek 1,5mm) i pomalowałem farbą silikatową, która barwi w masie (petryfikuje), a nie tworzy powłoki malarskiej. Żadnych problemów z odpryskami. A z narożnikami masz racje - z tego powodu podcienie na tarasie i przy wejściu będę okładał płytkami klinkierowymi, a przy garażu myślę o zrobieniu jakiejś solidniejszej oblicówki. Ech... żeby oblicowanie klinkierem tyle nie kosztowało to też bym zrobił 3W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sonika 26.07.2004 04:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2004 Skończyliśmy elewację.Jesteśmy bardzo zadowoleni zarówno z tynku jak i z farby Lotusana.Także wykonanie jest na piątkę. I to cieszy. Na około 130m2 zużyliśmy 14 worków tynku - baranek 2mm i 3 wiadra farby.Koszt tynku i farby wyniesie ok. 3 tys. złotych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtMedia 26.07.2004 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2004 ... Dlatego dałem tynk o najmniejszym możliwym ziarnie (baranek 1,5mm) i ... My także, ale to nic nie daje. Wystarczy zaczepić rękawem... Wczoraj żona zaczepiła krzesełkiem plastikowym przy wejściu i już biała rysa 1x3cm... Będę oklejał płytkami przy wejściu przy okazji oklejania cokołu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 26.07.2004 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2004 Ten najmniejszy baranek w zamyśle miał minimalizowac kurzenie się elewacji (na odpryski oczywiscie nic nie pomaga ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GrzegorzS 26.07.2004 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2004 Ja używałem silikonowej farby Atlasa. Na początku miała być silikatowa (taniej), ale wymarzyliśmy sobie czerwony domek, a takie kolory w farbach silikonowych są nie do uzyskania. O doświadczeniach z użytkowania nic nie powiem, bo malowanie odbyło się tylko kilka miesięcy temu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mieczotronix 26.07.2004 16:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2004 no to jak są nie do uzyskania w silikonowych, to jaką w końcu pomalowaliście? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GrzegorzS 30.07.2004 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2004 no to jak są nie do uzyskania w silikonowych, to jaką w końcu pomalowaliście? Sorki, przejęzyczenie (lub przeklawiaturowanie ). Kolorów nie było w farbach silikatowych, dlatego malowaliśmy droższymi farbami silikonowymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sonika 30.07.2004 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2004 My też malowaliśmy silikonowymi. Kolorów, aż głowa boli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekS 17.08.2004 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2004 Czy malowaliscie podkladem, np jakąs białą farbą elewacyjną, a na to kolor, czy tez od razu kolorem? Czy wystarczyło jednokrotne malowanie kolorem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mieczotronix 17.08.2004 08:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2004 ja kupiłem farby atlasa i do nich specjalnych grunt pod farby silikonowe też atlasa.Malowali od razu na tynk. Miałem jedną ścianę zatartą na gładko jakimś cekolem i tam wystarczyło malować raz. Na reszcie ścian miałem zaprawę tynkarską atlasa - dość chropowatą i tam trzeba było malować 2 razy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 17.08.2004 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2004 Ja miałem wszystko Cersita ale tak samo jak u Miecza - tynk -> grunt (specjalny ?) -> farba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ella 17.08.2004 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2004 WItam. U nas jest tynk mineralny Rockwool-a pomalowany farbą silikonową Bolix-a. Farba lezy od roku. Cały czas wygląda jak nowa. Ale następnym razem jeśłi w ogóle zdecydowałbym się na ścianę dwuwarstwową (w co watpię) tynkowałbym tynkiem barwionym w masie. Niestety w przeciwnym wypadku każde obicie jest widoczne. Szczególnie przy wejściu. ArtMedia, jak oceniasz - czy te obicia, to w całości wina ściany 2-warstwowej, czy również jakości farby? Pytam, bo zastanawiam się między innymi nad farbą silikonowa Bolix. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ella 17.08.2004 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2004 ja kupiłem farby atlasa i do nich specjalnych grunt pod farby silikonowe też atlasa. Malowali od razu na tynk. Miałem jedną ścianę zatartą na gładko jakimś cekolem i tam wystarczyło malować raz. Na reszcie ścian miałem zaprawę tynkarską atlasa - dość chropowatą i tam trzeba było malować 2 razy. Jak to jest z tym gruntem? Chcę położyć farbę silikonową na zwykły tynk cementowo -wapienny na ścianie 3-warstwowej. W Bolixie i Kabe powiedziano mi, że grunt jest konieczny, a w Caparolu, że wcale nie, ale za to konieczne jest 2-krotne malowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sonika 18.08.2004 04:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2004 My mamy tynk mineralny firmy STO i dawaliśmy grunt, a potem tynk silikonowy.Koszt gruntu jest niewielki, ok. 1zł/m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts