Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy malowa? kto? elewacj? farb? silikonow??

Recommended Posts

WItam.

U nas jest tynk mineralny Rockwool-a pomalowany farbą silikonową Bolix-a. Farba lezy od roku. Cały czas wygląda jak nowa. Ale następnym razem jeśłi w ogóle zdecydowałbym się na ścianę dwuwarstwową (w co watpię) tynkowałbym tynkiem barwionym w masie. Niestety w przeciwnym wypadku każde obicie jest widoczne. Szczególnie przy wejściu.

Czemu nie decydowałbyś się na ścianę dwuwasrtwową? Jest problem z wytrzymałością?

• Odpowiedzi 101
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

...

Czemu nie decydowałbyś się na ścianę dwuwasrtwową? Jest problem z wytrzymałością?

Dlatego, że się obija byle czym. A jak już malowana, to w ogóle wystarczy drasnąć, nawet łokciem przy wejściu aby się malutka grudka tynku ułamała i już biała kropka. Dlatego jesli już 2W to koniecznie tynk barwiony w masie. Ponadto w narożnikach i przy wejściach fragmenty 3W lub przynajmniej płytki klinkierowe itp. A następnym razem i tak buduję 3W bo jest tańsza.

Dlatego, że się obija byle czym. A jak już malowana, to w ogóle wystarczy drasnąć, nawet łokciem przy wejściu aby się malutka grudka tynku ułamała i już biała kropka. Dlatego jesli już 2W to koniecznie tynk barwiony w masie. Ponadto w narożnikach i przy wejściach fragmenty 3W lub przynajmniej płytki klinkierowe itp. A następnym razem i tak buduję 3W bo jest tańsza.

Dlatego dałem tynk o najmniejszym możliwym ziarnie (baranek 1,5mm) i pomalowałem farbą silikatową, która barwi w masie (petryfikuje), a nie tworzy powłoki malarskiej. Żadnych problemów z odpryskami.

A z narożnikami masz racje - z tego powodu podcienie na tarasie i przy wejściu będę okładał płytkami klinkierowymi, a przy garażu myślę o zrobieniu jakiejś solidniejszej oblicówki.

Ech... żeby oblicowanie klinkierem tyle nie kosztowało to też bym zrobił 3W :)

Skończyliśmy elewację.

Jesteśmy bardzo zadowoleni zarówno z tynku jak i z farby Lotusana.

Także wykonanie jest na piątkę. I to cieszy.

Na około 130m2 zużyliśmy 14 worków tynku - baranek 2mm i 3 wiadra farby.

Koszt tynku i farby wyniesie ok. 3 tys. złotych.

...

Dlatego dałem tynk o najmniejszym możliwym ziarnie (baranek 1,5mm) i ...

My także, ale to nic nie daje. Wystarczy zaczepić rękawem... Wczoraj żona zaczepiła krzesełkiem plastikowym przy wejściu i już biała rysa 1x3cm...

Będę oklejał płytkami przy wejściu przy okazji oklejania cokołu...

• 3 weeks później...

ja kupiłem farby atlasa i do nich specjalnych grunt pod farby silikonowe też atlasa.

Malowali od razu na tynk. Miałem jedną ścianę zatartą na gładko jakimś cekolem i tam wystarczyło malować raz. Na reszcie ścian miałem zaprawę tynkarską atlasa - dość chropowatą i tam trzeba było malować 2 razy.

WItam.

U nas jest tynk mineralny Rockwool-a pomalowany farbą silikonową Bolix-a. Farba lezy od roku. Cały czas wygląda jak nowa. Ale następnym razem jeśłi w ogóle zdecydowałbym się na ścianę dwuwarstwową (w co watpię) tynkowałbym tynkiem barwionym w masie. Niestety w przeciwnym wypadku każde obicie jest widoczne. Szczególnie przy wejściu.

ArtMedia, jak oceniasz - czy te obicia, to w całości wina ściany 2-warstwowej, czy również jakości farby? Pytam, bo zastanawiam się między innymi nad farbą silikonowa Bolix.

ja kupiłem farby atlasa i do nich specjalnych grunt pod farby silikonowe też atlasa.

Malowali od razu na tynk. Miałem jedną ścianę zatartą na gładko jakimś cekolem i tam wystarczyło malować raz. Na reszcie ścian miałem zaprawę tynkarską atlasa - dość chropowatą i tam trzeba było malować 2 razy.

Jak to jest z tym gruntem? Chcę położyć farbę silikonową na zwykły tynk cementowo -wapienny na ścianie 3-warstwowej.

W Bolixie i Kabe powiedziano mi, że grunt jest konieczny, a w Caparolu, że wcale nie, ale za to konieczne jest 2-krotne malowanie.