Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy malowa? kto? elewacj? farb? silikonow??

Recommended Posts

• Odpowiedzi 101
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Sonika, jako jedyna podałas cenę tej farby silikonowej / 1500zl na 150m2/. Czy mogłabys podać ile kosztowalo cie tynkowanie /tynk mineralny/ grunt i farba. Bez kosztow robocizny.

Tak się zastanawiam, ale wychodzi mi, ze tynk barwiony w masie /akryl/ to koszt ok. 14 zł/m2, sprawdzę jeszcze tynk silikonowy, ile jest droższy.

Bardzo proszę o dokladne obliczenia kosztów, bo muszę podjąć na dniach decyzję :D

cenniki tynków, gruntów i farb są na stronach atlasa (ja ich nie pamiętam)

cena farby zależy barzo od koloru - im ciemniejszy tym droższa (czasem prawie o 100%). 10 litrowe wiaderko farby (1 l na 9 m2) to cena u atlasa od 250 do 450 zeta w zależności od koloru. Piszę z pamięci. Worek 25 kg zaprawy tynkarskiej atlasa jakieś kilkanaście zeta. Buteleczka 5 l gruntu (nie pamiętam na ile starcza - sprawdź na stronach altasa) kilkadziesiąt zeta.

Ja kupowałem to wszystko w swojej hurtowni, w której kupowałem cały dom i dostałem bardzo dobry upust. (Na razie tylko na gębę, cały czas czekam na fakturę. )

Majka

napiszę, ale jutro rano z domu. Muszę sprawdzić faktury, ale jeśli się nie mylę to:

za 12 worków tynku + wiadro podkładu zapłaciłam 1233,00 zł.

Te 12 worków było za mało i musiałam jeszcze zamówić 3, bo zabrakło na lukarny i węgarki garażowe.

Trzy wiadra farby kosztowały 1500,00 zł. - farba LOTUSAN.

Jutro sprawdzę jeszcze raz.

Ta wersja kosztowała nas mniej niż tynk barwiony w masie, a farba "sama się myje".

Jest jeszcze wątek pt. " Tynk zewnętrzny - co i dlaczego", tam też jest trochę wiadomości na temat firmy STO, ich tynków i farby Lotusan

(sorry - nie umiem robić tych czerwonych odnośników).

Gorąco polecam i firmę i mojego wykonawcę.

Pozdrawiam

Majka,

wydatki przedstawiają się następująco:

1. grunt - 25 kg - 1 wiadro - 299,75zł (wystarczyło na cały dom)

2. tynk - 25 kg - 1 worek - 102,75zł (zużyliśmy 14,5 worka)

3. farba - 12,5 l - 1 wiadro - 499,25zł (zużyliśmy 3 wiadra)

wszystko - 3 027,50 (brutto)

Właśnie pomalowałem pierwszą ścianę farbą silikonową Atlasa i mam jeden wniosek. Trochę niedokładnie podają wydajność farby. Bo podają że przy tynku mineralnym zużywa się 1l farby na 4m2 elewacji ale tak na prawdę idzie dużo więcej. Ale za to wystarczy tylko raz dokładnie pomalować.