rustin 19.02.2016 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2016 Nie długo tynki wewnętrzne , więc czas na poprawki po majstrach. Wyczystkę i trójnik odkułem na około bo oczywiście były na około za murowane. Komin to zapel eco. Jeżeli będzie do paliwa stałego to na ekogroszek, jeżeli na gaz to będzie wstawiony w niego kanał i jak zrozumiałem , skropliny będą nim odprowadzane do kotła a z niego do kanalizy, przestrzeń pomiędzy wkładem a ceramika posłuży za czerpnię powietrza.1. Kupię płytę czołową trójnika, tylko o grubości 3cm czy 5cm ? pianką dylatacyjną owinę trójnik aby po tynkach go wyrwać , tak powstanie dylatacja. Czy jakoś inaczej zrobić dylatację ?2. Czy drzwiczki wyczystki powinny tym wypustem co na foto wchodzić w wyczystkę,wtedy drzwiczki wyjdą tak jakby w otworze wyciętym w pustaku, czy przykręca się ją do pustaków za pomocą 4 łapek jakie są na nich ? ( jeżeli przykręcę to nie będą dochodziły do wyczystki )http://kominy.zapel.com.pl/upload/animacja/drzwiczki-wyczystkowe.jpg[ATTACH=CONFIG]347337[/ATTACH]3. W kominie na dole jest odkraplacz taki ja niżejhttp://www.daass.pl/images/daass/systemyceramiczne/ksztaltkiceramiczne_06.jpgWyciąłem na niego otwór[ATTACH=CONFIG]347338[/ATTACH]Problem w tym, że posadzka wyjdzie praktycznie na równo z otworem na kratkę, więc nie bardzo wiem jak podłączyć skraplacz do jakiegoś pojemnika. Czy zabetonować jakiś w posadzce i do niego zwykłą rurką PCV czy musi być stalowa?4. Otwór pod drzwiczki wyczystki jest za duży, czy wypełnić go zwykłą wełną mineralną i niech obtynkują ją równo z drzwiczkami ?[ATTACH=CONFIG]347341[/ATTACH] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 19.02.2016 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2016 Do wełny raczej nie da się stabilnie przymocować drzwiczek wyczystki .... Dylatacja wokół trójnika to zazwyczaj kształtka z wełny do otynkowania , grubość pianki może być zbyt mała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 19.02.2016 16:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2016 Jakbyś mógł dokładniej i na wszystko pytania odpowiedzieć.W takim razie z czego zrobić dylatację ? Czyli drzwiczki przykręcić do pustaka keramzytowego i nie przeszkadza , że ten wypust drzwiczek nie wejdzie w wyczystkę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 19.02.2016 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2016 Płytę czołową trójnika z twardej wełny może być 3 lub 5cm docinamy i wsuwamy w przestrzeń pomiędzy ceramiką a pustakiem z keramzytobetonu – jak tynkujemy ścianę pozostawiamy przestrzeń pomiędzy trójnikiem a tynkiem.Wąsy w drzwiczkach są podtynkowe, przykręcamy je do pustaka – jak niedojdą do ceramicznej wyczystki można tam zrobić wstawkę z blachy. Dziurwa jest niewskazana ponieważ przy wybieraniu sadzy będzie ona tam niepotrzebnie wpadała.Zbiorniki w systemach ceramicznych są niedopracowane. Masz pan taki i kombinuj se pan później… można usłyszeć od sprzedawcy. Przy kotle węglowym skroplin tam raczej nie będzie a jak będą to w niewielkiej ilości. Można w zbiornik wkręcić na silikon kształtkę ¾ cala i do kanalizy.Przestrzenie wokół wyczystki śmiało można wypełnić wełną i zamurować, ta część komina się nie grzeje – no chyba, że zapali się w wyczystce sadza to wówczas pęknie, ale to nie ma znaczenia ponieważ pęknie także do góry więc i tak komin do naprawy. Najlepszym rozwiązaniem jest zrobienie dokumentacji fotograficznej i wysłanie tego do producenta z zapytaniem, czy tak może być? Jak tak, maila drukujemy, chowamy z innymi papierami, ponieważ jak coś kiedy się stanie to nie będzie gadki, że sobie samowolę robiliśmy z tak poważnym systemem ewakuacji spalin. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 19.02.2016 19:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2016 Kominiarz dziękuję bardzo.1. W takim razie , jest sens montować odprowadzenie do kanalizy skoro tam nie będzie takiej ilości skroplin ?( do kanalizy będzie trochę problemów bo będzie dużo kucia aby był spadek ) Myślałem , wstawić króciec i go zaślepić, jeżeli nie odparuje to co jakiś czas odetkać i spuścić kondensat. Czy można jakiś zbiorniczek zalać w posadzce ? jeżeli tak to z czego lub jaki ? Proszę o radę jak sam byś to zrobił.2. Znalazłem w instrukcji , że dylatacja czopucha powinna być 5-10mm , wiec najwyżej owinę kilka razy taką piankę. Powiedz czy ta dylatacja ma być też pomiędzy wełna? czy wełna na styk z trójnikiem a tynk z dylatowany ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 19.02.2016 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2016 ... jest sens montować odprowadzenie do kanalizy skoro tam nie będzie takiej ilości skroplin ?( do kanalizy będzie trochę problemów bo będzie dużo kucia aby był spadek ) Tak, jak napisał jeden z poprzedników - z ekogroszku wiele kondensatu nie będzie, ale z gazu - może być sporo. Jakiekolwiek króćce, rurki czy inna armatura do odprowadzania kondensatu powinna być albo z PCW, albo z "kwasówki". Ja miałem taki króciec z ocynkowanej stali i starczył mi na ...tydzień (był dziurawy, jak "durszlak" ). Kondensat jest b. kwaśny! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 19.02.2016 21:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2016 Ale z gazu w moim przypadku będzie kondesat spływał rurą która będzie włożona w komin a z niej przez kocioł do kanalizy. Proszę jeszcze o odpowiedzi na 3 punkty wyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 22.02.2016 12:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2016 @kominiarz co zrobić z tym skraplaczem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 22.02.2016 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2016 ...Napal mokrym drewnem .. samo się zalepi.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 22.02.2016 18:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2016 rozumiem, ze nie ma sensu robić tego odprowadzenia ze skraplacza według ciebie? drewnem nie będę palił niestety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 22.02.2016 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2016 (edytowane) 1. W takim razie , jest sens montować odprowadzenie do kanalizy skoro tam nie będzie takiej ilości skroplin ?( do kanalizy będzie trochę problemów bo będzie dużo kucia aby był spadek ) Myślałem , wstawić króciec i go zaślepić, jeżeli nie odparuje to co jakiś czas odetkać i spuścić kondensat. Czy można jakiś zbiorniczek zalać w posadzce ? jeżeli tak to z czego lub jaki ? Proszę o radę jak sam byś to zrobił. Przydałby się szkic (przekrój osiowy komina) lub fotki z podaniem wysokości, aby można było coś sensownego doradzić. Już pisałem, że przy gazie kondensatu jest sporo, więc w takim przypadku problem jego odprowadzenia - będzie. 2. Znalazłem w instrukcji , że dylatacja czopucha powinna być 5-10mm , wiec najwyżej owinę kilka razy taką piankę. Powiedz czy ta dylatacja ma być też pomiędzy wełna? czy wełna na styk z trójnikiem a tynk z dylatowany ? A po co ci w dylatacji jakaś pianka? Pająków tam nie chcesz wpuszczać? Dylatacja jest po to, aby kompensować różnice odkształceń termicznych i w związku z tym musi tam być pustka powietrzna. Edytowane 22 Lutego 2016 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 22.02.2016 21:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2016 JTD z całym szacunkiem ale wiesz jak działa kocioł kondensacyjny i wkład montowany w komin do niego ? Powtarzam , będzie włożona rura kominowa do komina, która będzie podłączona szczelnie z kotłem. Ta rura to będzie wyrzutnia spalin i z niej będzie spływał kondensat do kotła a z niego do kanalizy. Przestrzeń pomiędzy wkładem do kondensat a ceramiką będzie służyła za czerpnię do kotła. Skąd ma się wziąć kondensat jeżeli będą to dwa oddzielne systemy, przewody ? Bardziej mnie interesuje kondesat przy ekogrochu czy muszę to gdzieś podłączać. A z czego mam dylatację zrobić jak będą tynkować ? może być z tektury jak ci to lepiej pasuje. Przecież potem ją wyjmę czy piankę czy tekturę i będzie pusta przestrzeń. masło maślane i dalej nic nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 23.02.2016 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2016 JTD z całym szacunkiem ale wiesz jak działa kocioł kondensacyjny i wkład montowany w komin do niego ? Powtarzam , będzie włożona rura kominowa do komina, która będzie podłączona szczelnie z kotłem. Ta rura to będzie wyrzutnia spalin i z niej będzie spływał kondensat do kotła a z niego do kanalizy. Przestrzeń pomiędzy wkładem do kondensat a ceramiką będzie służyła za czerpnię do kotła. Skąd ma się wziąć kondensat jeżeli będą to dwa oddzielne systemy, przewody ? Przecież to jasne - o TO nie pytałem Bardziej mnie interesuje kondesat przy ekogrochu czy muszę to gdzieś podłączać. Właśnie o TO pytałem, bo nie wiem, na jakiej dokładnie wysokości (nad podłogą) jest króciec spustowy kondensatu(?) Na twoim miejscu wkleiłbym rurkę z PCW (np. na silikon) w ten otwór tego dolnego garnka i (jeśli jest nisko), to podstawiłbym jakąś płaską kuwetę. Tego kondensatu (przy ekogroszku) nie powinno być wiele, więc nie ma co z tego robić pracy doktorskiej A z czego mam dylatację zrobić jak będą tynkować ? może być z tektury jak ci to lepiej pasuje. Przecież potem ją wyjmę czy piankę czy tekturę i będzie pusta przestrzeń. Gdybyś się jaśniej wyrażał, to nie byłoby problemu. Wyglądało na to, że chcesz tę dylatację zrobić z czegoś na stałe, a tego robić nie wolno! Jeśli zaś już wiemy o co chodzi (nie dylatacja, a jej wypełnienie na czas tynkowania), to zrób ją nawet ze styro lub jakiejkolwiek pianki (do wydłubania po tynkowaniu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 23.02.2016 17:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2016 gdybyś przeczytał pierwszy post to byś wiedział na jakiej wysokości będzie krociec skraplacza. post wcześniej piszesz że przy gazie będzie dużo kondesatu a jak ja piszę i pisałem wcześniej ze nie prawda bo będzie wkład w kominie dla gazu to dopiero teraz piszesz ze to oczywiste. nie rob ze mnie wariata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 23.02.2016 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2016 Zbyt nerwowy jesteś, zaczepny i dość roszczeniowy, a przecież ci tu wolontariusze gratis porady dają Jakoś słabo to doceniasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 23.02.2016 18:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2016 sorry ale nie czytanie pytań i odpowiadanie na pytaniami na które odpowiedz juz jest to żadna pomoc a tylko śmietnik się robi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 28.02.2016 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2016 sorry ale nie czytanie pytań i odpowiadanie na pytaniami na które odpowiedz juz jest to żadna pomoc a tylko śmietnik się robi. Ale są punkty za aktywność... Ze skraplaczem poczekaj na kocioł. Monter takiego kotła powinien to ogarnąć. Jak będzie się migał, zmień... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 01.03.2016 09:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2016 Ale sam nie wiem jaki będzie kocioł a przed trzeba wylać posadzki, dlatego się zastanawiam czy jakiś pojemnik zabetonować w posadzce. Jeżeli tak to jaki byłby odpowiedni na kondensat ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 01.03.2016 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2016 Pojemnik w posadzce ?Raczej odprowadzenie skroplin do kanalizacji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 02.03.2016 12:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2016 Kanalizy już nie da rady do tego podłączyć bo jest zalana w chudziaku.Przy węglu jak pisałeś będzie mało skroplin lub wcale albo i tak się zapcha ten odpływ w skraplaczu to do niczego nie podłączać i nie robić w posadzce pojemnika ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts