Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kilka pytań w sprawie komina systemowego

Recommended Posts

Nie długo tynki wewnętrzne , więc czas na poprawki po majstrach. Wyczystkę i trójnik odkułem na około bo oczywiście były na około za murowane. Komin to zapel eco. Jeżeli będzie do paliwa stałego to na ekogroszek, jeżeli na gaz to będzie wstawiony w niego kanał i jak zrozumiałem , skropliny będą nim odprowadzane do kotła a z niego do kanalizy, przestrzeń pomiędzy wkładem a ceramika posłuży za czerpnię powietrza.

1. Kupię płytę czołową trójnika, tylko o grubości 3cm czy 5cm ? pianką dylatacyjną owinę trójnik aby po tynkach go wyrwać , tak powstanie dylatacja. Czy jakoś inaczej zrobić dylatację ?

2. Czy drzwiczki wyczystki powinny tym wypustem co na foto wchodzić w wyczystkę,wtedy drzwiczki wyjdą tak jakby w otworze wyciętym w pustaku, czy przykręca się ją do pustaków za pomocą 4 łapek jakie są na nich ? ( jeżeli przykręcę to nie będą dochodziły do wyczystki )

http://kominy.zapel.com.pl/upload/animacja/drzwiczki-wyczystkowe.jpg

[ATTACH=CONFIG]347337[/ATTACH]

3. W kominie na dole jest odkraplacz taki ja niżej

http://www.daass.pl/images/daass/systemyceramiczne/ksztaltkiceramiczne_06.jpg

Wyciąłem na niego otwór

[ATTACH=CONFIG]347338[/ATTACH]

Problem w tym, że posadzka wyjdzie praktycznie na równo z otworem na kratkę, więc nie bardzo wiem jak podłączyć skraplacz do jakiegoś pojemnika. Czy zabetonować jakiś w posadzce i do niego zwykłą rurką PCV czy musi być stalowa?

4. Otwór pod drzwiczki wyczystki jest za duży, czy wypełnić go zwykłą wełną mineralną i niech obtynkują ją równo z drzwiczkami ?

[ATTACH=CONFIG]347341[/ATTACH]

Płytę czołową trójnika z twardej wełny może być 3 lub 5cm docinamy i wsuwamy w przestrzeń pomiędzy ceramiką a pustakiem z keramzytobetonu – jak tynkujemy ścianę pozostawiamy przestrzeń pomiędzy trójnikiem a tynkiem.

Wąsy w drzwiczkach są podtynkowe, przykręcamy je do pustaka – jak niedojdą do ceramicznej wyczystki można tam zrobić wstawkę z blachy. Dziurwa jest niewskazana ponieważ przy wybieraniu sadzy będzie ona tam niepotrzebnie wpadała.

Zbiorniki w systemach ceramicznych są niedopracowane. Masz pan taki i kombinuj se pan później… można usłyszeć od sprzedawcy. Przy kotle węglowym skroplin tam raczej nie będzie a jak będą to w niewielkiej ilości. Można w zbiornik wkręcić na silikon kształtkę ¾ cala i do kanalizy.

Przestrzenie wokół wyczystki śmiało można wypełnić wełną i zamurować, ta część komina się nie grzeje – no chyba, że zapali się w wyczystce sadza to wówczas pęknie, ale to nie ma znaczenia ponieważ pęknie także do góry więc i tak komin do naprawy.

Najlepszym rozwiązaniem jest zrobienie dokumentacji fotograficznej i wysłanie tego do producenta z zapytaniem, czy tak może być? Jak tak, maila drukujemy, chowamy z innymi papierami, ponieważ jak coś kiedy się stanie to nie będzie gadki, że sobie samowolę robiliśmy z tak poważnym systemem ewakuacji spalin.

Pozdrawiam.

Kominiarz dziękuję bardzo.

1. W takim razie , jest sens montować odprowadzenie do kanalizy skoro tam nie będzie takiej ilości skroplin ?( do kanalizy będzie trochę problemów bo będzie dużo kucia aby był spadek ) Myślałem , wstawić króciec i go zaślepić, jeżeli nie odparuje to co jakiś czas odetkać i spuścić kondensat. Czy można jakiś zbiorniczek zalać w posadzce ? jeżeli tak to z czego lub jaki ? Proszę o radę jak sam byś to zrobił.

2. Znalazłem w instrukcji , że dylatacja czopucha powinna być 5-10mm , wiec najwyżej owinę kilka razy taką piankę. Powiedz czy ta dylatacja ma być też pomiędzy wełna? czy wełna na styk z trójnikiem a tynk z dylatowany ?

Gość Konto usunięte_12*
... jest sens montować odprowadzenie do kanalizy skoro tam nie będzie takiej ilości skroplin ?( do kanalizy będzie trochę problemów bo będzie dużo kucia aby był spadek )

Tak, jak napisał jeden z poprzedników - z ekogroszku wiele kondensatu nie będzie, ale z gazu - może być sporo. Jakiekolwiek króćce, rurki czy inna armatura do odprowadzania kondensatu powinna być albo z PCW, albo

z "kwasówki". Ja miałem taki króciec z ocynkowanej stali i starczył mi na ...tydzień (był dziurawy, jak "durszlak" :D). Kondensat jest b. kwaśny!

Gość Konto usunięte_12*
1. W takim razie , jest sens montować odprowadzenie do kanalizy skoro tam nie będzie takiej ilości skroplin ?( do kanalizy będzie trochę problemów bo będzie dużo kucia aby był spadek ) Myślałem , wstawić króciec i go zaślepić, jeżeli nie odparuje to co jakiś czas odetkać i spuścić kondensat. Czy można jakiś zbiorniczek zalać w posadzce ? jeżeli tak to z czego lub jaki ? Proszę o radę jak sam byś to zrobił.

Przydałby się szkic (przekrój osiowy komina) lub fotki z podaniem wysokości, aby można było coś sensownego doradzić. Już pisałem, że przy gazie kondensatu jest sporo, więc w takim przypadku problem jego odprowadzenia - będzie.

2. Znalazłem w instrukcji , że dylatacja czopucha powinna być 5-10mm , wiec najwyżej owinę kilka razy taką piankę. Powiedz czy ta dylatacja ma być też pomiędzy wełna? czy wełna na styk z trójnikiem a tynk z dylatowany ?

A po co ci w dylatacji jakaś pianka? Pająków tam nie chcesz wpuszczać? :D

Dylatacja jest po to, aby kompensować różnice odkształceń termicznych i w związku z tym musi tam być pustka powietrzna.

Edytowane przez Konto usunięte_12*

JTD z całym szacunkiem ale wiesz jak działa kocioł kondensacyjny i wkład montowany w komin do niego ? Powtarzam , będzie włożona rura kominowa do komina, która będzie podłączona szczelnie z kotłem. Ta rura to będzie wyrzutnia spalin i z niej będzie spływał kondensat do kotła a z niego do kanalizy. Przestrzeń pomiędzy wkładem do kondensat a ceramiką będzie służyła za czerpnię do kotła. Skąd ma się wziąć kondensat jeżeli będą to dwa oddzielne systemy, przewody ?

Bardziej mnie interesuje kondesat przy ekogrochu czy muszę to gdzieś podłączać.

A z czego mam dylatację zrobić jak będą tynkować ? może być z tektury jak ci to lepiej pasuje. Przecież potem ją wyjmę czy piankę czy tekturę i będzie pusta przestrzeń.

masło maślane i dalej nic nie wiem.

Gość Konto usunięte_12*
JTD z całym szacunkiem ale wiesz jak działa kocioł kondensacyjny i wkład montowany w komin do niego ? Powtarzam , będzie włożona rura kominowa do komina, która będzie podłączona szczelnie z kotłem. Ta rura to będzie wyrzutnia spalin i z niej będzie spływał kondensat do kotła a z niego do kanalizy. Przestrzeń pomiędzy wkładem do kondensat a ceramiką będzie służyła za czerpnię do kotła. Skąd ma się wziąć kondensat jeżeli będą to dwa oddzielne systemy, przewody ?

Przecież to jasne - o TO nie pytałem :no:

Bardziej mnie interesuje kondesat przy ekogrochu czy muszę to gdzieś podłączać.

Właśnie o TO pytałem, bo nie wiem, na jakiej dokładnie wysokości (nad podłogą) jest króciec spustowy kondensatu(?)

Na twoim miejscu wkleiłbym rurkę z PCW (np. na silikon) w ten otwór tego dolnego garnka i (jeśli jest nisko), to podstawiłbym jakąś płaską kuwetę. Tego kondensatu (przy ekogroszku) nie powinno być wiele, więc nie ma co

z tego robić pracy doktorskiej :D

A z czego mam dylatację zrobić jak będą tynkować ? może być z tektury jak ci to lepiej pasuje. Przecież potem ją wyjmę czy piankę czy tekturę i będzie pusta przestrzeń.

Gdybyś się jaśniej wyrażał, to nie byłoby problemu. Wyglądało na to, że chcesz tę dylatację zrobić z czegoś na stałe, a tego robić nie wolno! Jeśli zaś już wiemy o co chodzi (nie dylatacja, a jej wypełnienie na czas tynkowania), to zrób ją nawet ze styro lub jakiejkolwiek pianki (do wydłubania po tynkowaniu) :)

gdybyś przeczytał pierwszy post to byś wiedział na jakiej wysokości będzie krociec skraplacza.

post wcześniej piszesz że przy gazie będzie dużo kondesatu a jak ja piszę i pisałem wcześniej ze nie prawda bo będzie wkład w kominie dla gazu to dopiero teraz piszesz ze to oczywiste. nie rob ze mnie wariata

sorry ale nie czytanie pytań i odpowiadanie na pytaniami na które odpowiedz juz jest to żadna pomoc a tylko śmietnik się robi.

Ale są punkty za aktywność...;)

Ze skraplaczem poczekaj na kocioł. Monter takiego kotła powinien to ogarnąć. Jak będzie się migał, zmień...