Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podstawowa literatura dotycząca projektowania/architektury wnętrz

patrickptb

Recommended Posts

Witam.

Chciałem zapytać, jaką literaturę możecie polecić dot. projektowania i architektury wnętrz?

Chcę poszerzyć swoją wiedzą w tym zakresie, a jestem na początku drogi do jej zdobycia ;)

Wyczytałem, że warto zacząć od "Historii wnętrz" Pile John'a i "Podręcznika projektowania architektoniczno-budowlanego" autorstwa Ernsta Neuferta. Orientuje się ktoś czy warto do tej drugiej zajrzeć i czym się różni jej wydanie sprzed 30 lat od tego ostatniego z 2007r.?

Krótko mówiąc, co na początek wkuwać do głowy z literatury?

Pozdrawiam.

Edytowane przez patrickptb

Zależy co chcesz robić.

Ja jestem po studiach architektonicznych i po własnym doświadczeniu mogę powiedzieć że potocznie zwany "Neufert" jest dobry. Jako "biblia projektowania" warto czasami tam zaglądać. Ale trzeba pamiętać i zawsze mówili nam to na studiach, że Neufert jest dyktowany dla projektowania w Niemczech. U nas bardzo się pilnuje np. kierunku otwierania drzwi w łazience. Może mnie ktoś tu pogoni, ale w Neufercie dużo jest tego rodzaju gaf. Na pewno nie można się opierać na tej książce w 100%, potrzebna jest też inna wiedza. Studiowałam w Niemczech i szczerze mówiąc, nawet tam jako wymóg- drzwi na zewnątrz, ze względów bezpieczeństwa. Zależy to od regionu, bo w każdym Landzie są inne przepisy, ale w projektach obowiązkowo na zewnątrz.

Pamiętam jak pan od projektowania zrobił nam wykład odnośnie błędów znajdujących się w Neufercie. I naprawdę było tego sporo. Zaczynając od tych nieszczęsnych drzwi, poprzez najlepszy rozkład pomieszczeń wzgl. kierunków świata kończąc na ergonomii.

Można mnożyć przykłady.

Ja osobiście z Neuferta korzystałam w czasie studiowania sporadycznie. Raczej wiedza przekazana na wykładach, ćwiczeniach czy projektach lepiej zostawała w pamięci. Teraz jak projektuję, to już mam tak wyrobione zdanie w niektórych kwestiach, że nigdzie nie trzeba zaglądać. Potrzebna jest praktyka.

Jeśli chcesz projektować domy, to bez uprawnień się wiele nie zrobi. No i wiedza jest podstawą. A jak bardziej interesuje Cię praca Projektanta Wnętrz, to sama po sobie mogę stwierdzić, że różnica między pierwszym moim projektem, a teraz już kolejnymi jest duża. Łatwiej przychodzą mi niektóre rozwiązania, szybciej można wpaść na nietypowe pomysły, a na pewno można zdobyć to poprzez praktykę, a nie z książek... książki uczą jedynie jakiś schematów, podstaw, a nie kreatywności. Także jak chcesz być lepszy, to polecam zahaczenie się przy biurze projektowym, nabycie praktyki, dużo oglądania wnętrz, zdjęć w internecie, a nawet pokuszenie się o własny projekt. Dużą zaletą jest obycie z programami do projektowania, zasady rysunku technicznego, bo o ile wizualizacje są głównym argumentem przy wyborze projektanta, to trzeba mieć wiedzę i tą techniczną (podłączenia, wykończenie, materiałoznawstwo, elektryka itd.).

Dziękuję Ci anika1003 za szczegółową odpowiedź, szczególnie cenne informacje o Neufercie.

Sytuacja, w której się znajduję, niekoniecznie zmusza mnie do nabywania praktyki teraz i tu, ponieważ mam swoją stabilną pracę.

A że czas pozwala to chcę projektowanie wnętrz na spokojnie poznać od podszewki, aby być może za jakiś czas spróbować swoich sił na studiach i w reklamie swoich własnych projektów. Czytałem sporo czego wymaga się od projektanta, jak ważna jest umiejętność rysunku technicznego, jakich programów używać, jak ważna jest kreatywność, wiedza techniczna itp. Stawiam za to na samokształcenie, stąd też moja dociekliwość dotycząca wiedzy teoretycznej w zakresie projektowania. Uważam, że od tego trzeba zacząć. Z czasem też biorę pod uwagę stworzenie własnego projektu, przelanie go z papieru na ekran komputera, może jakieś własne portfolio. Ot taki odległy cel :).

Upierając się przy teorii, może jesteś w stanie polecić jakieś inne niż Neufert, w miarę nowe, książkowe wydania dot. projektowania wnętrz? Konkretnie zależy mi nie tyle na samej historii sztuki, architektury, a bardziej na technicznych nowinkach dot. projektowania.

Jakie studia skończyłaś?

Odnośnie książek, to przyznam szczerze, że nic nie czytam... wiem jak to może brzmieć, ale nie mam na to po prostu czasu...

Raczej zauważam, że w trakcie szukania inspiracji do projektów, natrafiam na różnego rodzaju rozwiązania, które zanim przedstawię klientowi, dogłębnie prześledzę w internecie (skarbnicy wiedzy mimo wszystko...). A jako że mam dociekliwą naturę, to suchy tekst mnie zbytnio nie zadowala... dlatego szperam po forach, zadaję pytania, polecam różne grupy z projektowania na fb, bardzo wiele osób wrzuca tam ciekawe rzeczy, a można również nawiązać interesujące kontakty i się czegoś dowiedzieć. No i dużo czasu na muratorze, czytanie wpisów, postów, nauka na błędach i doświadczeniu innych. YT też przychodzi czasem z pomocą, żeby wytłumaczyć klientowi najlepiej i pokazać jak sam powinien nałożyć beton architektoniczny (też miałam takich chętnych).

Studia na pewno będą dużym atutem. Osobiście jeśli miałabym proponować swoje usługi bez wiedzy, którą nabyłam na studiach, to podejrzewam, że w tym życiu by to nie nastąpiło. Jeszcze przede mną połowa drogi do pełnoprawnego tytułu, ale zajęłam się obecnie projektowaniem wnętrz, żeby nie wypaść z obiegu i ciągle tą wiedzę jakoś utrwalać. Przydaje się i to bardzo. Studiowałam architekturę i urbanistykę, ale jakoś wielkie projekty mnie nie ciągną. Lepiej się czuję w małych wnętrzach, domach, niż w projektach centrów handlowych, kin, filharmonii, dworców... a że wnętrz w szkole było jak na lekarstwo, to sama musiałam jakoś się rozwijać poprzez właśnie tą moją dociekliwość. Może warto pomyśleć o samym kierunku aranżacja wnętrz, są uczelnie, które oferują taki kierunek. Bo jeśli nie masz zapędów na bycie Zaha Hadid, to lepiej przeznaczyć studiowanie i być ukierunkowanym od razu na konkretną dziedzinę.

• 2 years później...
Witam.

Chciałem zapytać, jaką literaturę możecie polecić dot. projektowania i architektury wnętrz?

Chcę poszerzyć swoją wiedzą w tym zakresie, a jestem na początku drogi do jej zdobycia ;)

Wyczytałem, że warto zacząć od "Historii wnętrz" Pile John'a i "Podręcznika projektowania architektoniczno-budowlanego" autorstwa Ernsta Neuferta. Orientuje się ktoś czy warto do tej drugiej zajrzeć i czym się różni jej wydanie sprzed 30 lat od tego ostatniego z 2007r.?

Krótko mówiąc, co na początek wkuwać do głowy z literatury?

Pozdrawiam.

Czesc Patrickptb

mam pytanie - jak skonczyly sie Twoje poszukiwania literatury? Czy teraz akurat Ty mozesz cos konkretnego polecic? Mam dokladnie takie same poszukiwania jak Ty :)) Z gory dzieki

Pozdrowionka