audiomono 19.02.2016 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2016 Dobry wieczór. Chciałbym w tym roku ocieplić pomieszczenie wielkości 22m2 + (poddasze, ale to już inny temat) i zastanawiam się nad grubością styropianu. Ściany mają grubość ok. 32cm a zbudowane są z pustaka (dziurawy w środku) betonowego 15cm + pustak żużlowy od wewnątrz (dziurawy w środku) również 15cm -brak pustki powietrznej między nimi, zaprawa cementowo wapienna. Pomieszczenie ogrzewane jest kozą Met-Spos KACPER 5kW. Tu rodzi się pytanie czy wystarczy dać w tym wypadku grubość 10cm (pomieszczenie jest dosyć małe) czy brać grubszą izolacje, czyli15cm? Okna będą wymieniane na PCV (teraz stare drewniaki) i będą montowane na skraju muru "ciepły montaż?". Dodatkowo myślę aby zaizolować i ocieplić fundament, jest izolacja pozioma (2x papa) ale brak pionowej, chcę zrobić -(abizol>styropian>folia kubełkowa). Ściany są o dziwo bardzo równe, i rozważam przyklejanie styro pianką, tylko nie wiem jak z przyczepnością do takich pustaków. Za wszelkie opinie z góry dziękuje... Te przebarwienia na pustakach na drugim zdjęciu spowodowane są tymczasowym brakiem rynny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarekKRK45 21.02.2016 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2016 Wielkość pomieszczenia nie ma znaczenia , nie napisałeś jakie jest przeznaczenie tego lokalu .Jak mieszkalne to daj 15 cm. zużyjesz mniej opału do ogrzania a jak chodzi tylko o estetykę ścian to możesz dać nawet 5 cm i nie zapomnij o rynnach . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts