Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka grubość styropianu -adaptacja budynku gospodarczego.

audiomono

Recommended Posts

Dobry wieczór.

Chciałbym w tym roku ocieplić pomieszczenie wielkości 22m2 + (poddasze, ale to już inny temat) i zastanawiam się nad grubością styropianu. Ściany mają grubość ok. 32cm a zbudowane są z pustaka (dziurawy w środku) betonowego 15cm + pustak żużlowy od wewnątrz (dziurawy w środku) również 15cm -brak pustki powietrznej między nimi, zaprawa cementowo wapienna. Pomieszczenie ogrzewane jest kozą Met-Spos KACPER 5kW. Tu rodzi się pytanie czy wystarczy dać w tym wypadku grubość 10cm (pomieszczenie jest dosyć małe) czy brać grubszą izolacje, czyli15cm? Okna będą wymieniane na PCV (teraz stare drewniaki) i będą montowane na skraju muru "ciepły montaż?".

Dodatkowo myślę aby zaizolować i ocieplić fundament, jest izolacja pozioma (2x papa) ale brak pionowej, chcę zrobić -(abizol>styropian>folia kubełkowa).

Ściany są o dziwo bardzo równe, i rozważam przyklejanie styro pianką, tylko nie wiem jak z przyczepnością do takich pustaków.

Za wszelkie opinie z góry dziękuje...

Te przebarwienia na pustakach na drugim zdjęciu spowodowane są tymczasowym brakiem rynny.

IMAG0209.jpg

IMAG0215.jpg