Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wylane ławy fundamentowe do gruntu a zebranie humusu i dalszą budowa

sony87

Recommended Posts

Witam,

W tym tygodniu zostały wylane u mnie ławy fundamentowe do gruntu tzn operator koparki wykonał wykop o głębokości około 130 cm i szerokości około 50 cm ( w niektórych miejscach nieco płycej ze względu na niewielki spadek terenu. Następnie do dziury w ziemi bez żadnego szalunku czy folii został wlany beton b20 i powstały ławy o wysokości od 60 do 80 cm ( różnica wynika z mało dokładnego wykopu i różnic w terenie) i szerokości około 50-55cm (czasem szerzej ze względu na obrywanie się ziemi). W efekcie mam teraz ławy i ponad nie wystaje ziemia około 30-50 cm zależy w którym miejscu.

Humus nie został zebrany. Mam pytanie czy zebrać go teraz ( koparka skarpówka) czy może najpierw postawić fundamenty - zaplanowane na wysokość 5 bloczków i dopiero wtedy zebrać?. Warstwa próchnicy to około 20-30cm poniżej jest taka jakby lekka glina zmieszana z piaskiem. Nie chciałbym żeby ławy zostały zabrudzone ziemią to może lepiej najpierw postawić bloczek ? Do środka po zebraniu około 20 cm humusu wsypałbym piasek około 30cm i zagęścił a na to mam w projekcie beton 15cm.

A co dać na zewnątrz ? Obsypać fundamenty ziemią rodzimą tzn tą lekką gliną czy raczej też piasek?

Czy humus zbierać też po zewnętrznej stronie ław czy tylko w środku budynku ?

Humus nie został zebrany wcześniej ponieważ w miejscu budowy było trochę mokro i były obawy czy potem sprzęt nie będzie miał problemu z wykonaniem fundamentow. Teren jest niby suchy ( nieco wyżej położony niż otoczenie i woda nigdy nie stała) ale w miejscu budowy miałem kilka dni wcześniej tartak i podczas ładowania ciężkim sprzętem klockow drzewa teren został rozjezdzony, trochę popadało - stąd błoto.

Edytowane przez sony87

na ławach będzie stawiany bloczek fundamentowy - 5 szt x12 cm co da z zaprawą około 68 cm wysokości od poziomu ław, dalej ściany z betonukomórkowego.

Czy wystarczy na ocieplenie pionowe fundamentów jedna płyta styroduru 125x60 o gr 10 cm ? czy wysokość 60 cm to za mało ?

poziom "0" czyli gotowa podłoga będzie zaczynał się prawdopodobnie około 92cm od ław ( 68 cm bloczek+ 24cm jeden pustak)

na ścianach planowany jest styro 20 cm

stam222 ,

dzięki za odp. czytam właśnie Twój dziennik ale dopiero jestem na 1 str

mam więcej pytań:

1. dlaczego 15 cm ? stabdard jak widzę to chyba 10 cm ?

2. na jaką wysokośc użyć ten styrodur? chciałem ocieplić jedną płytą czyli na wysokośc 60 cm ale chyba może się okazać za mało? w takim razie dać dłuższa krawędzią tzn 125 cm ? czy docinać drugą płytę np na pół i 90 cm ?

3 czym smarować ściany fundamentowe (dysperbit?) i na co kleić sturodur tzn pianka, klej ?

4 co użyć na poziomą izolację ław i bloczków? słyszałem że stosuje się papę (2 warstwy?) ale czytam też że niektórzy piszą o specjalnej folii , czego Ty użyłes?

5 dlaczego odradzasz folię kubełkową na pokrycie styroduru? chyba koszt nie jest zbyt wysoki a wydaje mi się ze powinna osłonić ściany od wody

1.Kilkanaście lat temu nikt nie ocieplał fundamentów, kilka lat temu 5cm było standardem , ja mam 15cm ale jeszcze 2 lub 3 dołożę.

2.Granica przemarzania gruntu w mojej okolicy to 80 cm nie widzę w Twoim profilu miejscowości więc nie wiem jak jest z tym u Ciebie, ale ociepliłbym od ław aż do chudziaka czyli całą ściankę fundamentową.

3. Dysperbit itp. sobie od razu odpusć bo szkoda kasy a to coś co niby ma być izolacją przeciwwilgociową luszczy się i marszczy od wilgoci czyli tak jakby tego nie było. U mnie smarowałem 2 warstwy szlamem cementowym (Remers) trochę to droższe od dysperbitu ale mam pewność, ze mam izolację. 2 warstwy tworzą izolację przeciwwodną. Ten etap dokładnie ( na kolanach) sprawdzałem i kazałem poprawiać, smarowane oczywiście od zew. i od wew. od wewnętrznej strony zabezpieczone 2 cm styrodur, na zewnątrz 15 w dwóch warstwach 10+5 klejone na piankę. Teraz wiem, ze to nie ma znaczenia bo jak zasypiesz ziemią to i tak się nie odklei choć byś to na klej do papieru przykleił.

4. na ławy miałem papę położoną a szlam (kładziony na ściany fundamentowe) musi się z tą papą łączyć.

5.Kładąc styrodur na ściany fundamentowe nie ma potrzeby kłaść foli kubełkowej bo i po co? Te folie nie są szczelne a kładzie się je raczej jako warstwę wentylacyjną dla styropianów hydrofobowych. Swoją drogą nie daj się na takie nabrać bo one z czasem tracą ponoć swoją hydrofobowość i stają się normalnym nasiąkliwym styropianem. Styrodur nie zmieni swojej struktury i nie zacznie nasiąkać wodą (więc folia w niczym mu nie pomoże . Widziałem też jak co niektórzy fachofcy kołkują takie styrodury i folie do ściany fundamentowej a to już zostawiam bez komentarza ale gdyby twoje majstry miały takie plany to bedzie to jednoznaczny sygnał do rozstania się z nimi w trybie natychmiastowym.

U mnie glina i ił i poziom wód gruntowych dość wysoki stąd też takie zabezpieczenia fundamentów to tak dla wiadomości ogólnej. Mam jeszcze drenaż opaskowy dookoła ław.

Pzdr.