teres1719510421 20.02.2016 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2016 Witam, potrzebuję przerobić połączenie bojlera elektrycznego i kotła 2F. Aktualnie jest sytuacja przedstawiona na samej górze załącznika (kocioł 2F i zasobnik są osobno, albo jeden ma otwarte zawory od ciepłej wody albo drugi). Niestety pojawia się problem, gdy skończy się woda w bojlerze, bo kocioł niezbyt chętnie sobie radzi z ogrzewaniem wody na bieżąco. Pomyślałem, że dobrym rozwiązaniem byłoby albo: a) podłączenie bojlera jako źródła zimnej wody do kotła 2F, a następnie na wyjściu CWU z kotła dać termostatyczny zawór mieszający. Kocioł zacznie się załączać dopiero gdy temperatura wody z bojlera będzie niższa niż temperatura zadana na kotle dla CWU. b) dodać termostatyczny zawór mieszający pomiędzy kocioł a bojler, dzięki czemu do kotła będzie trafiała woda o temp. np. 45'C. Dopiero gdy zacznie wpadać zimniejsza, kocioł zacznie się włączać by ogrzewać CWU. Dla zwiększenia czytelności usunąłem podłączenia kotła do ZW i bojlera do CWU (ale będą). Które rozwiązanie byłoby lepsze? Wiem, że najlepiej byłoby przerobić to jakoś z zasobnikiem, ale niestety za dużo $$$ Pozdrawiam, Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts