Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy to duzo czy malo?

jacek.zoo

Recommended Posts

Witam, mam taka zagwózdke, nowy dom parterowy, pow 140m plus garaz 36m ogrzewany (antyzamrozeniowo). Ocieplenie domu 15cm welna elewacja, 10 cm eps posadzka 10cm xps fundamenty, 30cm welna strop. Ogrzewanie gazowe kociol vitodens 100 z zasobnikiem 100L, 4os w domu, zuzycie wody 15m3 na miesiac. Mieszkamy od sierpnia, ale dom juz wysechl bo wilgotnosc jest na poziomie 30%. Temp w domu 22,5st, zuzycie za styczen za co i cwu wyszlo 7,3m na dobe, czyli za miesiac 450zl. To duzo, malo czy w normie?

Na poczatku tygodnia robilem badanie termowizyjne to wszystko igla, jedynie w jednym pokoju na polaczeniu styroduru i listwy startowej musze podpiankowac, ale tragedii nie ma, roznica rzedu 4st, i pod oknem tarasowym, ale tez mala roznica temp, takze dom dobrze ocieplony i szczelny. Co o tym myslicie?

Poczekaj do drugiego sezonu. A od termowizji ważniejsza jest szczelność.

Tak niska wilgotność przy nowym jednak domu może świadczyć o nieszczelnościach...

Tą termowizję to przy jakiej temperaturze zewnętrznej robiłeś ? +5C ?

Na zewnatrz bylo ok 0 st. Dom byl budowany 4 lata, takze tez mial czas doschnac, ostatnie mokre rzeczy to wylewki 1,5 roku przed wprowadzeniem i tynki rok przed wprowadzeniem.

Gość Gos**c

nowy dom parterowy, pow 140m plus garaz 36m - mniej więcej jak u mnie, drobne różnice poniżej

fundament 15cm styropianu

podłoga 23cm styropianu

ściany 20cm styropianu grafit

strop 25cm styropianu

plus WM z reku oraz wszędzie ogrzewanie gazowe

cyrkulacja

za styczeń wyszło 144m3 gazu, temperatura podobna

W garażu brak grzejników, brak styropianu w posadzce a ściana oddzielająca garaż z domem to 10cm styropianu (w największe mrozy temp. 5-6stopni).

No i mieszkam od pażdziernika, 4 osoby.

Wg mnie masz w norme ale wydaje mi się, ze jakieś 40-50m3 gazu mniej było by wskazane.

nowy dom parterowy, pow 140m plus garaz 36m - mniej więcej jak u mnie, drobne różnice poniżej

fundament 15cm styropianu

podłoga 23cm styropianu

ściany 20cm styropianu grafit

strop 25cm styropianu

plus WM z reku oraz wszędzie ogrzewanie gazowe

cyrkulacja

za styczeń wyszło 144m3 gazu, temperatura podobna

W garażu brak grzejników, brak styropianu w posadzce a ściana oddzielająca garaż z domem to 10cm styropianu (w największe mrozy temp. 5-6stopni).

No i mieszkam od pażdziernika, 4 osoby.

Wg mnie masz w norme ale wydaje mi się, ze jakieś 40-50m3 gazu mniej było by wskazane.

Moze tez wynikac z tego ze mam inst mieszana, i kociol chodzi na gorszym parametrze, bo na grzejniki podaje wyzsza temp zasilania. I mam went grawitacyjna, cyrkulacji nie mam

Gość Gos**c
Moze tez wynikac z tego ze mam inst mieszana, i kociol chodzi na gorszym parametrze, bo na grzejniki podaje wyzsza temp zasilania. I mam went grawitacyjna, cyrkulacji nie mam

Dokładnie. Załóżmy, że przez każdy z tych czynników: instalacja mieszana, WG, ocieplenie, garaż masz 15% więcej gazu zużycia i wtedy wynik masz jak mój

Gość Gos**c
A z tym ze w pierwszyk sezonie idzie zawsze wiecej to prawda? Nawet jak dom suchy tak jak u mnie?

Ja też mam pierwszy sezon więc nie wiem jak to jest.

Skoro jednak prawie wszyscy tak piszą to coś w tym musi być. Wilgoć technologiczna, nagrzewanie gruntu pod domem, regulacje i stabilizacja temperatury.

Tak jak pisał fotohobby sprawdź czy nie masz nieszczelności bo masz niska wilgotność jak na nowy dom z WG. Chyba, że dobrze wietrzysz nawiewnikami lub rozszczelniaczami.

Gość Gos**c
Ogrzewanie gazowe kociol vitodens 100

Moc minimalna to chyba 6,5kW tego kotła. Użytkownicy, którzy mają taką wysoką moc minimalną kotła też mają większe spalanie. U mnie buderus GB162-15 ma chyba 3,1kW moc minimalna, u fotohobby imergas z jeszcze niższa moca minimalną, bodajże 1,9kW.

Nie zawsze. Ja tego nie odczułem w poprzednim domu, w ktorym mieszkałem (5 lat budowany).

Zastanawia mnie jeszcze ta wilgotnośc u Ciebie. Te 30% masz teraz, czy przy mrozach ?

Patrzylem przy mrozach, a jak teraz to pozniej zobacze. A z wietrzeniem to dwa razy dziennie porzadnie wietrze, po spaniu i przed spaniem, plus dodatkowo czesto okna sa na rozczelnieniu. Lubie dobrze wywietrzony dom :)

Uprzedze pytanie, dlaczego nie went mechaniczna. Nie znam nikogo kto ma w domu mechaniczna i nie mialem jak sprawdzic odczucie powietrza powietrza w domu, dlatego wybralem rozwiqzanie mi znane. Moze tez dlatego wiecej gazu mi idzie bo jak wietrze to duzo chlodniej robi sie w pomieszczeniu

Moc minimalna to chyba 6,5kW tego kotła. Użytkownicy, którzy mają taką wysoką moc minimalną kotła też mają większe spalanie. U mnie buderus GB162-15 ma chyba 3,1kW moc minimalna, u fotohobby imergas z jeszcze niższa moca minimalną, bodajże 1,9kW.

http://www.viessmann.pl/pl/budynki-mieszkalne/kotly-gazowe/gazowe-kotly-kondensacyjne/vitodens-100-w.html

Od 5,9kw, ale to juz kosmetyczna roznica. Takze jest kilka czynnikow ktore sie lacza i razem daja te kilka % wieksze zuzycie, ale chyba na te warunki, sprzet itp ktory u mnie jest to tragedii w spalaniu nie ma?

U siebie to może raz tyle widziałem, praktycznie zawsze jest 42-50 (teraz).

W poprzednim domu z Porothermu 44 (gdzie wiało gniazdkami) miałem 28-36% i to nie było komfortowe.

To moze ten wzkaznik jest do d... bo to zwykla stacja pogodowa z lidla. W poniedzialek wymienie baterie w higrometrze z terrarium i wtedy sprawdze. Bo tak na odczucie to nie czuje zeby cos bylo nie tak, tzn nie odczuwam niekomfortowego powietrza :)