ania_k_d 20.02.2016 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2016 Mieszkam w piętrowym domu (6 osób). Aby mieć ciepłą wodę palimy w piecu- co w lecie jest trochę uciążliwe. Gmina realizuje projekt na dofinansowania do kolektorów i pomp ciepła. Zastanawiamy się co wybrać - jesteśmy zieloni w temacie. O ile wiem jak wyglądają i mniej więcej jak działają kolektory, to na temat pomp nie wiem nic. Czy może ktoś podpowiedzieć co lepiej działa, jakie są później koszty ? Bo teraz koszty założenia podobne - 1,5-3 tyś kolektory, pompa trochę mniej. Na spotkaniu informacyjnym było powiedziane że pompa działa w temp. minimum 5 stopni, (na innym, że nawet przy "-" 10). Z tego co już czytałam to może być i tak i tak. Słyszałam opinie, że przy dofinansowaniach są właśnie te gorsze, czy tak jest? Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 24.02.2016 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2016 Do domu jednorodzinnego pompa ciepła do cwu w mojej ocenie będzie bardziej funckjonalna i bezpieczna. Pracuje wtedy kiedy potrzebujesz ciepłej wody czyli w lecie i odciąża kocioł, a w zimie, kiedy będzie temperatura poniżej tej granicznej o którą się obawiasz może pracować kocioł, który masz zainstalowany! Są pompy ciepła do cwu, które w zimie mogą być po prostu zasobnikiem na cwu - wtedy niska temperatura nie powinna się martwić, chociaż nie do końca jest tak, że pompa ciepła nie pracuje jak jest niska temperatura - pracuje ale może to robić trochę mniej efektywnie, a w skali roku takich dni jest raptem kilka. Co do takiego urządzenia ja polecam nasz nowy vitocal 060A! Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Junkers 15.03.2016 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2016 Mieszkam w piętrowym domu (6 osób). Aby mieć ciepłą wodę palimy w piecu- co w lecie jest trochę uciążliwe. Gmina realizuje projekt na dofinansowania do kolektorów i pomp ciepła. Zastanawiamy się co wybrać - jesteśmy zieloni w temacie. O ile wiem jak wyglądają i mniej więcej jak działają kolektory, to na temat pomp nie wiem nic. Czy może ktoś podpowiedzieć co lepiej działa, jakie są później koszty ? Bo teraz koszty założenia podobne - 1,5-3 tyś kolektory, pompa trochę mniej. Na spotkaniu informacyjnym było powiedziane że pompa działa w temp. minimum 5 stopni, (na innym, że nawet przy "-" 10). Z tego co już czytałam to może być i tak i tak. Słyszałam opinie, że przy dofinansowaniach są właśnie te gorsze, czy tak jest? Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi. Witam, Znacznie bardziej korzystnym rozwiązaniem przygotowania ciepłej wody użytkowej będzie zastosowanie powietrznej pompy ciepła. Ze swojej strony mogę polecić powietrzną pompę ciepłą marki Junkers SUPRAECO. Kompaktowe wymiary, bardzo cicha praca, ciekawy design oraz ładowany warstwowo wymiennik o pojemności 260 litrów gwarantują oszczędność miejsca. Pompa dzięki wykorzystaniu energii powietrza otoczenia osiąga sprawność nawet do 430%. Więcej informacji technicznych można znaleźć na stronie internetowej: http://www.junkers.pl/produkty/pompy-ciepla/pompyciepla.html Chętnie odpowiem na ewentualne pytania. Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant marki Junkers Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 15.03.2016 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2016 (edytowane) To czego Ania od przedstawicieli nie usłyszysz, to prosty fakt, że te powietrzne PC do CWU wykorzystują powietrze wewnętrzne tj wychładzają dom. O ile w lecie jest to korzystne (choć nie zawsze), to w okresach przejściowych i w zimie ciepło do CWU będziesz pobierała z CO. Mówiąc wprost, więcej zapłacisz za ogrzewanie domu. Jeżeli gmina dofinansowuje PC to zmień system ogrzewania i CWU. Zainstaluj jedną pompę ciepła i do CWU i do ogrzewania. Taka pobiera energię z powietrza zewnętrznego a nie z powietrza w domu. Te najnowsze działają nawet do - 15 a takich dni w roku jest zaledwie kilka. Zaoszczędzisz i na ogrzewaniu i na CWU. Kolektory dobra rzecz ale w zimie są praktycznie bezużyteczne. Edytowane 15 Marca 2016 przez perm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 16.03.2016 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2016 Kolektory dobra rzecz ale w zimie są praktycznie bezużyteczne. Ale jeżeli pompa ciepła zarówno ogrzewa jak i przygotowuje cwu to w zasadzie kolektory nie są wymagane i to jest właśnie zaleta pomp ciepła! są bardzo uniwersalne, bezobsługowe. Co do programów dotacyjnych - warto sprawdzić warunki dofinansowania, sprawdźcie jakie sa warunki gwarancji i co ile musi być serwis, czyli takie dodatkowe koszty dla inwestorów. No i czy nie lepiej poprosić autoryzowanego wykonawcę i sprawdzoną firmę w pomoc w zmianie systemu grzewczego PS: na spotkaniu mówili o firmie, która dostarcza pompy ciepła i jaki to program? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elrow23 17.03.2016 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2016 no właśnie dofinasowania na panele fotowoltaiczne? czy obecnie jest to tylko program BOCIAN? bo ten zdaje się być kierowany do większych inwestycji.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
strusp 21.03.2016 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2016 Powietrzna pompa ciepła do cwu może też stać np w garażu. Powietrze do niej i z niej może byc doprowadzone kanałami z zewnątrz, nie będzie wtedy wychładzać pomieszczenia w którym stoi. PPC działa równie dobrze, kiedy jest słonecznie, pochmurnie i deszczowo. Kolektory zaś tylko wtedy, jak świeci na nie słońce. Do jakich temperatur opłaci się PPC używać? To zależy od konkretnego produktu i użytkowej temperatury cwu. Jak gmina pozwala na kosultacje, to wybierz taki system, że będze można grzać wodę zarówno kotłem jak i PPC. Jeden układ na cały rok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 21.03.2016 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2016 no właśnie dofinasowania na panele fotowoltaiczne? czy obecnie jest to tylko program BOCIAN? bo ten zdaje się być kierowany do większych inwestycji.. Programów jest bardzo dużo - zależy o jak dużej inwestycji mówisz. Są programy unijne - Dla przykładu: jest Program Infrastruktura i środowisko, rozpisany na województwa, jest program rozwoju obszarów wiejskich z dotacjami własnie na takie innowacyjne systemy, gdzie większe instalacje też przejdą. Obecnie w NFOŚiGW trwają prace nad programami, sprawdzają, weryfikują, oceniają wnioski, głośno o tym ostatnio w mediach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 21.03.2016 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2016 To zależy od konkretnego produktu i użytkowej temperatury cwu. Jak gmina pozwala na kosultacje, to wybierz taki system, że będze można grzać wodę zarówno kotłem jak i PPC. Jeden układ na cały rok Dokładnie, zgadzam się z przedmówcą. Zobaczcie np jak działa vitocal 060 a - to własnie pompa ciepła dedykowana do modernizacji istniejących systemów, i współpracuje z kotłami grzewczymi, odciążając je w lecie, a w zimie może po prostu być zasobnikiem na cwu - bo wtedy pracuje kocioł. Bardzo wygodne rozwiązanie. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibuch 22.03.2016 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2016 Panie Konsultancie Vissmann proszę przedstawić całkowity koszt takiej pompy bez zbiornika. Chodzi mi zamianę zasobnika z grzałką (które i tak muszę mieć) na taką pompę. Pompki, glikole, montaż serwis itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 22.03.2016 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2016 Panie Konsultancie Vissmann proszę przedstawić całkowity koszt takiej pompy bez zbiornika. Chodzi mi zamianę zasobnika z grzałką (które i tak muszę mieć) na taką pompę. Pompki, glikole, montaż serwis itp Witam, Ta konkretnie pompa ciepła jest oferowana w dwóch wersjach: z grzałką elektryczną i z dodatkowym wymiennikiem ciepła. Od tego zależy ile kosztuje. Jest też kilka wariantów zasobników no i cena zależy od tego, czy pracuje na powietrzu wewnętrznym czy zewnętrznym. Te wszystkie warianty cenowe mamy w cenniku właśnie na to urządzenie: cennik TUTAJ W razie wątpliwości, proszę o kontakt, pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts