Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szambo i garaż -o dległości od granicy z sąsiadem oraz od domu

Recommended Posts

Witam.

Mam zamiar zrobić szambo ekologiczne i skorzystać z dofinansowania, bo u nas gmina nie przewiduje kanalizacji. Planuje też zbudować garaż na zgłoszenie do 35m2. Umieszczam zdjęcie jak to miałoby wyglądać.

http://images77.fotosik.pl/347/b9ae981b89cd1c53.png

Pytanie:

1.Ile mb zbiornik główny musi być od domu i od studni

2. Czy jeśli zbiornik mógłby być na miejscu w jakim go narysowałem to czy będzie miał on znaczenie przy budowie garażu - odległości, czy można po nim jezdzić ?

3. Ile od granicy działki muszę się odsunąć budując garaż na zgłoszenie i czy ten garaż musi mieć jakieś wymiary konkretne czy mogę mieć np 6,20m x 5,60m i wysokość 2,5m z dachem spadzistym na moją stronę.

Da się zrealizować to co narysowałem na czerwono ?

Szukając odpowiedzi w internecie przeczytałem kilka artykułów i teraz tak:

1. Zbiornik od domu min. 5m, a od studni - nie ma ? Z tym, że rozsącznik musi być min. 30m od studni dla oczyszczalni biologicznej

2. Wiem, że zbiornik od oczyszczalni ma byc 2m od granicy z sąsiadem. Czy musi być też 5m od garazu?

3. Czy garaż musi byc 3m od granicy ?

Dzięki za odpowiedzi.

Odnośnie pierwszego pytania to przydomowa oczyszczalnia ścieków może być 15 m od studni wody pitnej. Natomiast do do garażu to Obiekty o długości mniejszej niż 5,5 m i o wysokości mniejszej niż 3 m można sytuować bezpośrednio przy granicy z sąsiednią działką (ale wtedy chyba musisz mieć zgodę sąsiada) lub w odległości nie mniejszej niż 1,5m. Co do drugiego pytania to oczyszczalnia chyba może być bardzo blisko bo tylko 5 m od obiektu pobytu człowieka musi być a w garażu nie mieszkasz.