Filip80 20.02.2016 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2016 Witam, budujemy właśnie dom, jesteśmy na etapie fundamentów. Zaczynamy myśleć o ogrzewaniu, może polecicie coś z doświadczenia ? Dom parterowy 75m2: - poddasze nieużytkowe (strych-graty) - fundament 20cm styropianu - podłoga 20cm styropianu - ściany 25cm styropianu - sufit 30cm wełny - okna 0,8 - rekuperacja Dziękuję Pozdrawiam Filip Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 20.02.2016 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2016 dałbym więcej wełny w sufit. do tego ogrzewanie elektryczne (osobiście wodna podłogówka + grzałka) i/lub klimatyzator Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Filip80 20.02.2016 17:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2016 no właśnie podłogówka nie wchodzi w grę, chciałbym ją pominąć gazu nie ma w okolicy, więc elektryczne wskazane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 20.02.2016 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2016 A z ciekawości - dlaczego nie podłogówka ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Filip80 20.02.2016 17:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2016 rodzina miała wcześniej i nie podobało im się, więc nic na siłę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 20.02.2016 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2016 Rozumiem. Tylko warto jeszcze zastanowić się, czy ńie była to podłogówka z średnio/słabo ocieplonym domu, zasilana w dodatku z kotła na paliwo stałe....Bo wtedy podłoga mogła być zbyt ciepła.... Jeśli nie podłogówka, to klimatyzacja kanałowa z opcja grzania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Filip80 20.02.2016 17:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2016 a ten klimatyzator kanałowy nie będzie kłócił się z rekuperacją ? różni się czymś od zwykłego klimatyzatora ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 20.02.2016 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2016 a ten klimatyzator kanałowy nie będzie kłócił się z rekuperacją ? różni się czymś od zwykłego klimatyzatora ? jedna centrala + kanały do pomieszczeń zamiast oddzielnych jednostek w każdym pomieszczeniu. sumarycznie na pewno wyjdzie taniej w instalacji niż kilka indywidualnych splitów. zwykle te kanałówki mają chyba trochę gorsze parametry niż najnowsze splity. z rekuperacją nie powinno być problemów, o ile wszystko zostanie dobrze poskładane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Filip80 20.02.2016 18:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2016 hmm faktycznie ciekawy pomysł, wcześniej myślałem o grzejnikach w każdym pomieszczeniu, ale klima kanałowa jest bardziej wydajna i chłodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 20.02.2016 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2016 jedna centrala + kanały do pomieszczeń zamiast oddzielnych jednostek w każdym pomieszczeniu. sumarycznie na pewno wyjdzie taniej w instalacji niż kilka indywidualnych splitów. zwykle te kanałówki mają chyba trochę gorsze parametry niż najnowsze splity. z rekuperacją nie powinno być problemów, o ile wszystko zostanie dobrze poskładane Zrobiłeś i przetestowałeś kiedykolwiek taki rozwiązanie ...? Mam wrażenie że wystarczyło aby ktoś " kłapnął" taki pomysł i od razu stał się " prawdą dokonaną " ... Do autora wątku ... Dla takiej chatki i z takimi izolacja i to najbardziej odpowiednie są kable grzewcze w wylewkach , rozwiązanie najbardziej komfortowe i jedno z najtańszych inwestycyjne ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 20.02.2016 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2016 Przecieź nie chce podłogówki.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bracianka 20.02.2016 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2016 A ja bym się jeszcze radziła zastanowić nad podłogówką - dobrze wykonana jest moim zdaniem najlepsza. Zwłaszcza, że będziesz mieć mały dobrze ocieplony domek. Sama nie chciałam podłogówki w ogóle (no może w łazience), mąż chciał w kuchni, przedpokoju, w łazienkach, i w końcu jak zaczęłam czytać, to wyszło na to, że podłogówka jest w domu na całości i moim zdaniem to był najlepszy wybór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 20.02.2016 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2016 hmm faktycznie ciekawy pomysł, wcześniej myślałem o grzejnikach w każdym pomieszczeniu, ale klima kanałowa jest bardziej wydajna i chłodzi Klimatyzator jak najbardziej jako wspomaganie ale nie jak jedyny system grzewczy... Konwektory elektryczne mogą być ale znacznie stabilniejszy jest układ podłogowy..., o lepszym wykorzystaniu taniej taryfy i tego że nie widać systemu grzewczego to chyba przypominać nie trzeba ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 20.02.2016 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2016 Przecieź nie chce podłogówki.... Na zasadzie " nie bo nie ...";) Chłop nawet w życiu nie " pomacał " takiego rozwiązania a już wie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 20.02.2016 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2016 Zrobiłeś i przetestowałeś kiedykolwiek taki rozwiązanie ...? Mam wrażenie że wystarczyło aby ktoś " kłapnął" taki pomysł i od razu stał się " prawdą dokonaną " ... Do autora wątku ... Dla takiej chatki i z takimi izolacja i to najbardziej odpowiednie są kable grzewcze w wylewkach , rozwiązanie najbardziej komfortowe i jedno z najtańszych inwestycyjne ... mieszkałem w mieszkaniach grzanymi starymi klimatyzatorami przez dość długi czas (trzy lata) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 20.02.2016 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2016 mieszkałem w mieszkaniach grzanymi starymi klimatyzatorami przez dość długi czas (trzy lata) Ten domek ma pięć pomieszczeń , oświeć mnie i powiedz jak to równomiernie ogrzać jednym przerobionym splitem ... Oczywiście jeszcze jest słowo kluczowe " przerobionym" czyli jak wyjdzie tak będzie ( w nowym domu...) Ja rozumiem że można zamontować takie ustrojstwo w otwartej przestrzeni salonu i z powodzeniem używać ale mamy jeszcze sypialnię jakiś gabinet ,łazienkę i wiatrołap ... Jak coś się nie spisze to zawsze można przecież jakiegoś olejaka dostawić w nowym wychuchanym domku ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 20.02.2016 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2016 Ten domek ma pięć pomieszczeń , oświeć mnie i powiedz jak to równomiernie ogrzać jednym przerobionym splitem ... Na takiej zasadzie, jak grzeje sie podłogówką wodną ? Ustawiając przepływy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 20.02.2016 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2016 Na takiej zasadzie, jak grzeje sie podłogówką wodną ? Ustawiając przepływy ? Wsadź sobie jaką nagrzewnicę do DGP kominka i reguluj temp we wszystkich pomieszczeniach ... Powodzenia ... Trzeba też pamiętać o nieustannym szumie takiej instalacji bo przepływ 200-300m3/h tutaj nie wystarczy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 20.02.2016 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2016 Proponuję http://www.domkowicz.pl/images/ogrzewanie/grzejnik-elektryczny-atlantic-f117 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Filip80 20.02.2016 21:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2016 niestety podłogówka odpada (testowana kilka lat i się nie podoba) czyli jak napisał firewall > skazany na grzejniki elektryczne ? czy jeszcze są jakieś opcje ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts