Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nowy dom - jakie ogrzewanie ?

Filip80

Recommended Posts

Witam,

budujemy właśnie dom, jesteśmy na etapie fundamentów.

Zaczynamy myśleć o ogrzewaniu, może polecicie coś z doświadczenia ?

Dom parterowy 75m2:

- poddasze nieużytkowe (strych-graty)

- fundament 20cm styropianu

- podłoga 20cm styropianu

- ściany 25cm styropianu

- sufit 30cm wełny

- okna 0,8

- rekuperacja

Dziękuję

Pozdrawiam

Filip

n.jpg

• Odpowiedzi 40
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Rozumiem. Tylko warto jeszcze zastanowić się, czy ńie była to podłogówka z średnio/słabo ocieplonym domu, zasilana w dodatku z kotła na paliwo stałe....

Bo wtedy podłoga mogła być zbyt ciepła....

Jeśli nie podłogówka, to klimatyzacja kanałowa z opcja grzania.

a ten klimatyzator kanałowy nie będzie kłócił się z rekuperacją ? różni się czymś od zwykłego klimatyzatora ?

jedna centrala + kanały do pomieszczeń zamiast oddzielnych jednostek w każdym pomieszczeniu. sumarycznie na pewno wyjdzie taniej w instalacji niż kilka indywidualnych splitów. zwykle te kanałówki mają chyba trochę gorsze parametry niż najnowsze splity.

z rekuperacją nie powinno być problemów, o ile wszystko zostanie dobrze poskładane

jedna centrala + kanały do pomieszczeń zamiast oddzielnych jednostek w każdym pomieszczeniu. sumarycznie na pewno wyjdzie taniej w instalacji niż kilka indywidualnych splitów. zwykle te kanałówki mają chyba trochę gorsze parametry niż najnowsze splity.

z rekuperacją nie powinno być problemów, o ile wszystko zostanie dobrze poskładane

Zrobiłeś i przetestowałeś kiedykolwiek taki rozwiązanie ...?

Mam wrażenie że wystarczyło aby ktoś " kłapnął" taki pomysł i od razu stał się " prawdą dokonaną " ...;)

Do autora wątku ...

Dla takiej chatki i z takimi izolacja i to najbardziej odpowiednie są kable grzewcze w wylewkach , rozwiązanie najbardziej komfortowe i jedno z najtańszych inwestycyjne ...

A ja bym się jeszcze radziła zastanowić nad podłogówką - dobrze wykonana jest moim zdaniem najlepsza. Zwłaszcza, że będziesz mieć mały dobrze ocieplony domek. Sama nie chciałam podłogówki w ogóle (no może w łazience), mąż chciał w kuchni, przedpokoju, w łazienkach, i w końcu jak zaczęłam czytać, to wyszło na to, że podłogówka jest w domu na całości i moim zdaniem to był najlepszy wybór.

hmm faktycznie ciekawy pomysł, wcześniej myślałem o grzejnikach w każdym pomieszczeniu, ale klima kanałowa jest bardziej wydajna i chłodzi

Klimatyzator jak najbardziej jako wspomaganie ale nie jak jedyny system grzewczy...

Konwektory elektryczne mogą być ale znacznie stabilniejszy jest układ podłogowy..., o lepszym wykorzystaniu taniej taryfy i tego że nie widać systemu grzewczego to chyba przypominać nie trzeba ...

Zrobiłeś i przetestowałeś kiedykolwiek taki rozwiązanie ...?

Mam wrażenie że wystarczyło aby ktoś " kłapnął" taki pomysł i od razu stał się " prawdą dokonaną " ...;)

Do autora wątku ...

Dla takiej chatki i z takimi izolacja i to najbardziej odpowiednie są kable grzewcze w wylewkach , rozwiązanie najbardziej komfortowe i jedno z najtańszych inwestycyjne ...

mieszkałem w mieszkaniach grzanymi starymi klimatyzatorami przez dość długi czas (trzy lata)

mieszkałem w mieszkaniach grzanymi starymi klimatyzatorami przez dość długi czas (trzy lata)

Ten domek ma pięć pomieszczeń , oświeć mnie i powiedz jak to równomiernie ogrzać jednym przerobionym splitem ...

Oczywiście jeszcze jest słowo kluczowe " przerobionym" czyli jak wyjdzie tak będzie ( w nowym domu...)

Ja rozumiem że można zamontować takie ustrojstwo w otwartej przestrzeni salonu i z powodzeniem używać ale mamy jeszcze sypialnię jakiś gabinet ,łazienkę i wiatrołap ...

Jak coś się nie spisze to zawsze można przecież jakiegoś olejaka dostawić w nowym wychuchanym domku ...:cool:

Na takiej zasadzie, jak grzeje sie podłogówką wodną ?

Ustawiając przepływy ?

Wsadź sobie jaką nagrzewnicę do DGP kominka i reguluj temp we wszystkich pomieszczeniach ...

Powodzenia ...

Trzeba też pamiętać o nieustannym szumie takiej instalacji bo przepływ 200-300m3/h tutaj nie wystarczy ...