Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nowy dom - jakie ogrzewanie ?

Filip80

Recommended Posts

• Odpowiedzi 40
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ten domek ma pięć pomieszczeń , oświeć mnie i powiedz jak to równomiernie ogrzać jednym przerobionym splitem ...

a kto pisze coś o przerobionym splicie? mieszkałeś kiedyś w domu grzanym klimą, że się wypowiadasz?

wg mnie największym dyskomfortem mogą być ściany murowane, szczególnie jeśli są z ciężkiego materiału, a nie np. z betonu komórkowego. przy jakimkolwiek innym grzaniu niż płaszczyznowe trzeba będzie trzymać wysoką temperaturę, żeby nie było uczucia chłodu.

autor może jeszcze zastosować ogrzewanie ścienne, skoro podłogówka mu się nie podoba (aczkolwiek uważam, że w jego domu nawet nie poczułby, że podłogówka działa)

Edytowane przez imrahil

Może zacznijmy od tego czy inwestor jest na tyle kumaty i manualny że sam podoła w zaprojektowaniu i wykonaniu całego systemu ogrzewania nadmuchowego opartego na pompie ciepła powietrze-powietrze ...?

Oczywiście jak mu coś nie wypali i będzie miał problemy z utrzymaniem komfortu w jakichś pomieszczeniach to sobie tam farelkę podłączy ...

Do grzania CWU to rozumiem że bojler elektryczny czy może zaproponować kolejne rozwiązanie z pompą ...?

ściany beton komórkowy

sam na pewno nie będę montował, zlecę firmie

CWU:

przepływowy podgrzewacz albo pompa do cwu (tylko wtedy z braku miejsca, musiałaby być na poddaszu, nad łazienką)

firewall:

"Roczne koszty ogrzewania z 1200-1500zł. "

myślisz że będą takie niskie ?

Edytowane przez Filip80

proponuje zwykłe grzejniki elektryczne - u mnie się super sprawdzają - mam 11 takich - http://allegro.pl/grzejnik-konwektor-atlantic-f117-1000w-elektryczny-i5923666262.html

Z twoim metrażem i z dobrym ociepleniem to nawet w normalnej taryfie wyjdzie ci max - 1500zł za ogrzewanie....

U mnie cała instalacja czyli materiał+robocizna wyszły 3500zł - domek 126m2

Do ciepłej wody mam ogrzewacze przeplywowe - też polecam

czyli zwykłe grzejniki elektryczne (jeśli 1000zł) ? bo akumulacyjne albo jakieś energooszczędne to już droższe (do 10 tyś)

5 pomieszczeń czyli atlantiki od 180zł do 220zł za sztukę (średnio da 1000zł). Jak będziesz kupować to kupuj takie zgodnie z OZC,albo blisko z mocą. Nie dawaj mocy w nadmiarze bo będą się ciągle włączać i wyłączać.

proponuje zwykłe grzejniki elektryczne - u mnie się super sprawdzają - mam 11 takich - http://allegro.pl/grzejnik-konwektor-atlantic-f117-1000w-elektryczny-i5923666262.html

Z twoim metrażem i z dobrym ociepleniem to nawet w normalnej taryfie wyjdzie ci max - 1500zł za ogrzewanie....

U mnie cała instalacja czyli materiał+robocizna wyszły 3500zł - domek 126m2

Do ciepłej wody mam ogrzewacze przeplywowe - też polecam

a jakie masz przepływowe ? sprawdzają się ? myślałem jeszcze o pompie ciepła tylko do cwu

a jakie masz przepływowe ? sprawdzają się ? myślałem jeszcze o pompie ciepła tylko do cwu

w łazience 15kw ... w ubikacji 4kw..... w kuchni 4kw - całkowity koszt podgrzewaczy to około 1200zł.....

Ciepłej wody mam ile chce i kiedy chce.... wszystkie podgrzewacze mam pod szafkowe więc w kranach ciepła woda leci praktycznie od razu, nie muszę czekać tak jak w przypadku bojlera, aż zimna woda zleci z rur....

Pompa ciepła wyłącznie do CWU to nieporozumienie. Taniej-lepiej grzać wodę grzałką elektryczną w bojlerze. Pompa ciepła w tym wypadku raczej nie ma szans się zwrócić. Czy raczej zwrot tej inwestycji będzie trwał zbyt długo. Nie ma sensu.

• 4 weeks później...

Wszystko zależy od budżetu jakim dysponujesz, skoro nie ma gazu polecam powietrzną pompę ciepła, której ceny spadają a sprawność to nie to samo co jeszcze kilka lat temu.

Jeżeli idzie o sposób realizacji ogrzewania to konwektory/klimakonwektory (w przypadku chłodzenia w lecie), a jeżeli idzie o ogrzewanie płaszczyznowe (nie podłogowe) to są systemy ogrzewania sufitowe i ścienne. Trzeba więcej poczytać na ten temat i "zważyć" plusy i minusy.

Klimakonwektory do współpracy z rewersyjną powietrzną pompą ciepła typu split czy monoblock. Przy pompie gruntowej dochodzi nam dodatkowy koszt w postaci odwiertu. Trzeba jednak pamiętać, że pompa ciepła nie wychodzi tak drogo w momencie gdy odliczymy koszty przyłącza czy koszt wybudowania komina.

w łazience 15kw ... w ubikacji 4kw..... w kuchni 4kw - całkowity koszt podgrzewaczy to około 1200zł.....

Ciepłej wody mam ile chce i kiedy chce.... wszystkie podgrzewacze mam pod szafkowe więc w kranach ciepła woda leci praktycznie od razu, nie muszę czekać tak jak w przypadku bojlera, aż zimna woda zleci z rur....

ile osób ? ile płacisz miesięcznie za podgrzanie ?

• 2 weeks później...
Witam,

budujemy właśnie dom, jesteśmy na etapie fundamentów.

Zaczynamy myśleć o ogrzewaniu, może polecicie coś z doświadczenia ?

Dom parterowy 75m2:

- poddasze nieużytkowe (strych-graty)

- fundament 20cm styropianu

- podłoga 20cm styropianu

- ściany 25cm styropianu

- sufit 30cm wełny

- okna 0,8

- rekuperacja

Dziękuję

Pozdrawiam

Filip

Witam,

Wspominał Pan o zastosowaniu rekuperacji w budynku oraz o braku instalacji ogrzewania podłogowego, więc ciekawym rozwiązaniem może być wykorzystanie powietrznej pompy ciepła. Powietrze wyrzutowe z rekuperatora może być dostarczane do pompy ciepła, co w niewielkim stopniu zwiększy jej sprawność. Marka Buderus posiada w swojej ofercie powietrzną pompę ciepła Logatherm WPL AR. Zachęcam do odwiedzenia strony internetowej produktu: http://www.buderus.pl/produkty/kategorie-produktow/pompy-ciepla/powietrzne/logatherm-wpl-ar.html

Marka Buderus posiada również w swojej ofercie centralę wentylacyjną z odzyskiem ciepła Logavent HRV2 do kontrolowanej wentylacji, która może być sterowana za pomocą prostego regulatora w urządzeniu, pilota zdalnego sterowania RCV lub bezpłatnego programu komputerowego Configuration Tool. Więcej szczegółowych informacji o produkcie można znaleźć na stronie: http://www.buderus.pl/produkty/kategorie-produktow/rekuperacja/

Chętnie odpowiem na ewentualne pytania.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Buderus

Gość Gos**c
Powietrze wyrzutowe z rekuperatora może być dostarczane do pompy ciepła, co w niewielkim stopniu zwiększy jej sprawność.

Baaardzo niewielkim, wręcz pomijalnym. Tak pomijalnym, że szanujące sie firmy nawet o tym nie wspominają,