artur_s 20.02.2016 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2016 (edytowane) Witam, mam do wszystkich użytkowników prośbę o opinię projektu budowlanego. Założenia. Wjazd na działkę od strony południowej. Dom parterowy bez poddasza użytkowego dla 4 osobowej rodziny o pow. ok 135 metrów. Ogrzewanie pompa ciepła pw, wentylacja rekuperator. W załączeniu wklejam skan i proszę o rady i opinie. Edytowane 20 Lutego 2016 przez artur_s Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Niechaj 20.02.2016 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2016 Witaj, bardzo mały ten skan, trudno coś dokładnie zobaczyć. Wjazd (nie widać garażu), czyli wejście od południa? Nie będzie zbyt ciemno w pokoju dziennym - tylko jedno okno na wschód + tarasowe na północ? Mieszkam teraz w ok 35m2 pokoju na północny-wschód i mimo dwóch sporych okien jest przygnębiająco ciemno już po 10 rano Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artur_s 21.02.2016 07:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2016 (edytowane) Układ działki jest z wjazdem od południa. Dom nie ma garażu. Także się zastanawiam czy nie będzie za ciemno a nie potrafię wkleić większych rzutów. Wklejam link i proszę o dalsze opinie.http://www.fotosik.pl/zdjecie/57e9c81f80e40423 Edytowane 21 Lutego 2016 przez artur_s Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Niechaj 21.02.2016 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2016 Teraz lepiej widać bardzo duża powierzchnia komunikacyjna, kotłownia (czym planujesz grzać?) z wejściem z pokoju dziennego, pomieszczenia-przechowalnie od południa (chyba, że to zamierzone, bo nie lubicie/nie zależy Wam na południowym świetle) to dla mnie najsłabsze punkty, ale ja też mam projekt z wjazdem od południa i rozkład pomieszczeń niezgodny ze sztuką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iscra 21.02.2016 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2016 1. Wejście do kotłowni z części dziennej - czym będziecie grzać? 2. Układ domu to jak na wjazd od północy lub wschodu, a nie od południa - przynajmniej jak dla mnie 3. Kuchnia od południa może się przegrzewać przy gotowaniu 4. Gdzie pralka? W tej mikro łazience niekoniecznie się zmieści. 5. Po co okno w spiżarni? Chyba jedynie dla zachowania symetrii, bo użytkowo w ogóle się nie sprawdzi 6. Na co ta mikro działówka między korytarzem a jadalnią? 7. Bardzo duża komunikacja. Owszem, szerokie korytarze są wygodne, ale nie wiem, czy aż 18 mkw warto wykorzystywać tylko na samą komunikację. Ale na plus: 1. Wejście do WC nie ze strony części dziennej 2. Spiżarnia przy kuchni 3. Metraże pokoi jak najbardziej OK. 4. Osobna garderoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 21.02.2016 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2016 [ATTACH=CONFIG]347412[/ATTACH]Witam, mam do wszystkich użytkowników prośbę o opinię projektu budowlanego. Założenia. Wjazd na działkę od strony południowej. Dom parterowy bez poddasza użytkowego dla 4 osobowej rodziny o pow. ok 135 metrów. Ogrzewanie pompa ciepła pw, wentylacja rekuperator. W załączeniu wklejam skan i proszę o rady i opinie. Jako że siedzę w energooszczędności to napisz proszę jak dom będzie izolowany? Grunt, ściany, dach... jakie izolacje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artur_s 22.02.2016 08:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2016 Dziękuję za zainteresowanie. Dom będzie grzany pompą ciepłą. Kotłownia to pomieszczenie gospodarcze z osobnym wejściem. Pralka będzie w tym pomieszczeniu. Okno w spiżarni właśnie dla symetrii. Kuchnia od strony wjazdu - żona chce wszystko widzieć. Niestety nie widzę innych rozwiązań jak zmieścić się w powierzchni zabudowy, prostoty wykonania. Co do samej energooszczędności planuję ocieplić fundamenty 10 cm, ściany 20 cm styropianu grafitowego, podłoga na gruncie 15 cm, poddasze nie użytkowe ok 15 cm. styropianu. Ogrzewanie 100% pompa ciepłą powietrze - woda. rekuperacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iscra 22.02.2016 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2016 A, to jak kotłownia będzie "czysta" to luz Zrobić tam pralnię, suszarnię i składzik na mopy to będzie akurat Chociaż nie wiem czy jest sens robienia stamtąd wyjścia na zewnątrz, skoro niedaleko są drzwi tarasowe. W końcu nic brudnego tam się wnosić i wynosić nie będzie, prawda? Czekaj... Rekuperacja? To co robią te kominy wentylacyjne w wc??? A może daj w podłogę daj 20 cm, a w poddasze 30 cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artur_s 22.02.2016 10:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2016 Też myślę że bez sensu jest ta wentylacja w wc. Komin jest przewidziany w pom. gospodarczym do kominka. Oczywiście także pomysł żony - jak by co itp. Pomieszczenie gospodarcze będzie z wejściem ponieważ prowadzę gospodarstwo rolne i nieraz wracam do domu tylko z czystymi oczami a głównym wejściem wchodzić i tak przez cały dom roznosić ... W sprawie kwestii energooszczędności i rozmieszczenia pomieszczeń jestem otwarty. Możliwa jest także zamiana wschodu na zachód. Działka szeroka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 22.02.2016 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2016 A, to jak kotłownia będzie "czysta" to luz Zrobić tam pralnię, suszarnię i składzik na mopy to będzie akurat Chociaż nie wiem czy jest sens robienia stamtąd wyjścia na zewnątrz, skoro niedaleko są drzwi tarasowe. W końcu nic brudnego tam się wnosić i wynosić nie będzie, prawda? Czekaj... Rekuperacja? To co robią te kominy wentylacyjne w wc??? A może daj w podłogę daj 20 cm, a w poddasze 30 cm? Dokładnie w podłogę conajmniej 20 cm a w dach minimum 30 cm. Wszystko szczelnie i precyzyjnie. Żadne kominy w WC. Wentylacja mechaniczna pozwala na rezygnację z kominów a więc i mostków cieplnych no i tniemy koszty. W wc wyciąg z wm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agao_83 08.04.2016 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2016 zamień kuchnię z salonem - żeby salon był jaśniejszy lub zrób lustrzane odbicie, żeby salon był od strony pł-zach., a nie pn-wsch. jak teraz, bo będziesz miał strasznie ciemno :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 08.04.2016 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2016 artur_s … ile tu „projektantów” na FM … - a tak poważnie : Twój rzut jest dobrą podstawą do stworzenia Programu Funkcjonalno Użytkowego dla 4-o osobowej rodziny - … o drzwiach toalety / łazienki w osi stołu jadalnego już tyle napisano na FM, że nie ma sensu o takich, czy innych „bzdurach” pisać - rozwiązania projektowe ( pisząc wprost ) są tragiczne !, ale też, że nie spotkałem na FM nikogo, kto zrealizowałby obiekt za set tys. zł i był niezadowolony ( bez względu na rozwiązania projektowe ), tym samym mogę Ci życzyć powodzenia … lub / i jednak znalezienia dobrego projektanta obiektu i zagospodarowania. - posługiwanie się sformułowaniem „ projekt budowlany ” jest oczywiście dużym nadużyciem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iscra 08.04.2016 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2016 artur_s … ile tu „projektantów” na FM … No weź! Każdy z nas może tu jedynie - na podstawie własnego doświadczenia z mieszkania - wyrazić swoją opinię na temat rozwiązań, coś zasugerować, podpowiedzieć jakie mogą być niektóre konsekwencje (jak, przykładowo, MOŻLIWOŚĆ przegrzewania się kuchni usytuowanej od południa) Absolutnie nic poza tym! Ani mi w głowie sugerować inny podział pomieszczeń, itp - nie zajmuję sie przecież konstrukcją budynku, nie widzę działki. Gdzież tu projektowanie, o którym piszesz, hm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 08.04.2016 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2016 (edytowane) ... to ja już swoją opinię wyraziłem - no tak, masz rację : MOŻLIWOŚCI jest wiele - faktycznie nie widać działki, sąsiedztwa, ... Warunki Zabudowy - nieznane, istniejący / projektowany obszar oddziaływania - nie wiadomo ... - ... fajnie by było, gdyby to wszystko jw wrzucić do kosza i skupić się na ( co najmniej ) poprawnych rozwiązaniach funkcjonalnych wewnątrz obiektu, ale przecież ( w domyśle ) działka istnieje, sąsiedztwo również, Warunki Zabudowy na pewno są określone, o.o.o. istniejący - jest, ... granice działki, geotechnika, strony świata, ... to stanowi podstawę projektowania, nie tylko i wyłącznie PROGRAM FUNKCJONALNY, czy też WYTYCZNE UŻYTKOWE Inwestora, w tym przypadku przedstawione w formie graficznej. - z tą lokalizacją kuchni - oczywiście masz rację, jak dołożymy oś łazienka / stół jadalny i ( np. ), lokalizację sypialni głównej od PN, to okaże się, że całe " założenie " jest do kosza i nie ma sensu tego rozwijać ( jak kto lubi ) dlatego zasugerowałem znalezienie dobrego projektanta obiektu i zagospodarowania Edytowane 8 Kwietnia 2016 przez ŁUKASZ ŁADZIŃSKI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniellos_ 16.04.2016 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2016 (edytowane) Ja bym przesunął ten blok pomieszczeń z sienią, WC i spiżarką w prawo zmiejszając kuchnię. Wtedy garderoba będzie wystarczająco duża , aby przerobić ją na łazienkę. To znowu pozwoli zwęzić od góry korytarz powiekszajac pokoój 1 i 3, a pomniejszone pomieszczenie (dawna łazienka) będzie garderobą. Dzięki tym zabiegom nie marnujesz metrażu na korytarz. Jak planujesz kominek to też możesz pomyśleć żeby zabudować go w kotłowni, a w salonie szyba będzie zlicowana ze ścianą. Ja też bym zamienił salon z kuchnią, żeby nie grzać w gorącej latem kuchi od południa. No ale jak żona sie upiera to trudno No i północne okno w salonie przesunąłbym na wschód i wtedy były by dwa od wschodu i jedno od południa. A może zrobić odbicie lustrzane i salon miałby okna południe-zachód. Jeszcze więcej ogrzewania słońcem w zimie. Edytowane 16 Kwietnia 2016 przez Daniellos_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts