noswer 20.02.2016 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2016 Witam - zdecydowałem się na instalacje rekuperacji i na 95% będę brał rekuperator z tematu.Rekuperacje robię w już zamieszkałym domu - kubatura około 250m3 i tu uwzględniając już pewien naddatek na parter schodze instniejącymi kanałami wentylacji grawitacyjnej - na pietrze planuje przejść przez strop - rekuperator i rozprowadzenie przewodów na nieocieplonym poddaszu - wiatr hula.Z racji że nie udało mi się znaleźć racjonalnej firmy (dostawałem oferty z kosmosu - albo bardzo oszczędne - np 2,5 cm izolacji na przewodach (przypominam że poddasze nie ocieplone). Na chwilę obecną stoję przed krokiem zamówienia rekuperatora ma on przede wszystkim:- wydajność minimum 300m3- mieć wbudowaną nagrzewnicę (o jak najniższej mocy)- mieć najmniejszy wymiar nie większy niż 510mm (taki mam właz)- wbudowany bypass- wysoką wydajność- wentylatory stało prądowe (ce)- przyzwoite wykonanie- cenę która mnie nie zabije (wraz z sterownikiem) Przeglądnąłem różne oferty i obecnie obstawiam to co w temacie - mam jednak kilka pytań:1. Co o tym sądzicie?2. ile to może prądu brać na poszczególnych biegach ( specyfikacja nie daje wprost)?3. Jak z głośnością?4. Czy w przypadku tego reku są jakieś niespodzianki o których powinienem wiedzieć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okobar 26.02.2016 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2016 moim zdaniem jeśli żadnej innej firmy w podobnej cenie nie masz, to bierz ja mam Smarta i jestem zadowolony (ps. nie mam pojęcia czy mój ma nagrzewnicę) muszę to sprawdzić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noswer 28.08.2016 16:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2016 Aby ułatwić innym wybór - mistral zamontowany - nie jest przesadnie głośny - sam montaż ok - panel sterujący też - zobaczymy po zimie - co do samych materiałów - wewnątrz praktycznie 0 izolacji (bardzo negatywnie mnie to zaskoczyło)- a same materiały wskazują że jest to jednostka budżetowa - warto dodać że rekuperator jest lekki i sam w sobie nie wielki (dla jednych + innych - ) będę opisywał przemyślenia wraz z rozwojem sytuacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts