qosek 20.02.2016 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2016 CześćNa początku kwietnia planuję robić wylewki (mixokretem).I teraz pytanie - po jakim czasie mogę ją obciążyć (postawić urządzenie tak z 500kg [waga rozlożona na 4-ry nóżki - pod nie mogę dać płytki by trochę bardziej rozłożyć ciężar). Tydzień ? Więcej ?(pomieszczenie nieogrzewane, garaż, brak podłogówki) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekFTW 20.02.2016 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2016 Gdzieś słyszałem o 2-3 tygodniach procesu schnięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qosek 21.02.2016 00:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2016 Gdzieś słyszałem o 2-3 tygodniach procesu schnięcia. Schnięcie to nawet dłużej,. Chodzi mi o uzyskanie odpowiedniej wytrzymałości. Z tego co wiem po 48h ma już wytrzymałość taką, że można chodzić. Pytanie po jakim czasie można postawić 500kg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekFTW 21.02.2016 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2016 no mam na myśli, że proces wiązania trwa 2-3 tygodnie. Potem można obciążać.Wiadomo że schnie nawet kilka miesięcy, aż nie będzie wygrzany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teka 21.02.2016 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2016 Cześć Na początku kwietnia planuję robić wylewki (mixokretem). I teraz pytanie - po jakim czasie mogę ją obciążyć (postawić urządzenie tak z 500kg [waga rozlożona na 4-ry nóżki - pod nie mogę dać płytki by trochę bardziej rozłożyć ciężar). Tydzień ? Więcej ? (pomieszczenie nieogrzewane, garaż, brak podłogówki) 28dni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qosek 21.02.2016 11:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2016 Az tyle ? To przekichane ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 21.02.2016 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2016 teka: zależy od tego jaki cement jest użyty, jeśli I-ka to 3/4 wytrzymałości finalnej - ma po 7 dniach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ek_ge 06.03.2016 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2016 Witam, raczej nie znajdzie Pan na rynku betonu, który wyschnie szybciej niż w ciągu 28 dni. PozdrawiamMarek Tucholski Online Ekspert marki Lafarge. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 06.03.2016 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2016 EL: czym innym jest to, że beton jest suchy (?) co to znaczy, chyba że zrobi Pan beton wodoszczelny (poniżej 2% nasiąkliwości o ile pamiętam), a czym innym jest możliwość chodzenia, lub inaczej obciążenia wylewki, szerzej - betonu. Inaczej nabiera wytrzymałości beton na cemencie IR inaczej na "afałce"... to jedno. Wtóre - 28 dni, to czas kiedy beton, dokładniej cement w wylewkach, betonach etc, ma osiągnąć wytrzymałość normową. Nie oznacza to że nagle 29 dnia cement przestaje jej nabierać. Amerykanie przeprowadzili badania (się w tym lubują) i sprawdzili wytrzymałości betonu klasy o ile pamiętam coś kole B40 (wiem tzw. stara norma), w zależności od tego w jakim środowisku jest. Jeśli jest to w miarę suche otoczenie to po ok. 20 latach sięgnęła ona 50 MPa, w mocno wilgotnym środowisku - już ok 80 MPa, w przypadku stałego kontaktu z wodą - grubo ponad 100... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts