fraksipon 21.02.2016 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2016 Cześć, nie jestem budowlańcem dlatego zdaje się na wasze rady. Na ścianie wewnętrznej w toalecie i łazience będą kafle (na tej ścianie którą widzimy na zdjęciu). Ościeżnica będzie stała dosunięta do przedpokoju. Na zdjęciu widzimy narożnik do którego dochodzą kaflę. Mam kilka pytań w związku z tym. Jaki narożnik powinienem wstawić aby zakończyć kaflę, które mogą być nierówno docięte? Nie wiem jak wykończyć miejsce pomiędzy kaflą a futryną. Ściana ma 12 cm. futryna 9. Pozostanie zatem ledwie 3cm? Proszę o Wasze porady, zdjęcia. Dziękuję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MD. 21.02.2016 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2016 Nie lepsza byłaby ościeżnica regulowana, która objęłaby cała grubość ściany, wykończona z jednej i drugiej strony listwami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 21.02.2016 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2016 Wiem że za późno, ale cóż. Fachowcy w takich przypadkach proponują ościeżnicę regulowaną. Tylko pozornie jest droższa. Teraz musisz się postarać i ładnie dociąć płytki, albo pytaj wykończeniowców. Montażyści drzwi co od zasady nie zajmują się glazurą, więc na odpowiedź na pytanie nie musi przyjść szybko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maniak00 21.02.2016 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2016 Masz dwa wyjścia. Najlepiej narożnik płytki zeszlifowany na 45 stopni i dołożona płytka 3 cm tez ze zeszlifowanym narożnikiem. Wszystko na styk i będzie dobrze wyglądać. Przy futrynie silikon w kolorze futryny lub płytek. Oczywiście jeżeli planujesz płytki co najmniej do wysokości wnęki. Druga opcja to aluminiowy kątownik z marketu budowlanego o wymiarze takim by zlicował się z płytką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fraksipon 21.02.2016 15:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2016 Masz dwa wyjścia. Najlepiej narożnik płytki zeszlifowany na 45 stopni i dołożona płytka 3 cm tez ze zeszlifowanym narożnikiem. Wszystko na styk i będzie dobrze wyglądać. Przy futrynie silikon w kolorze futryny lub płytek. Oczywiście jeżeli planujesz płytki co najmniej do wysokości wnęki. Druga opcja to aluminiowy kątownik z marketu budowlanego o wymiarze takim by zlicował się z płytką. Musiałbym pojechać do jakiegoś zakładu gdzie dotną mi płytki pod kątem 45 stopni. Z drugiej strony 3 cm płytki doklejać? nie wiem czy to będzie wyglądało fajnie, a pracy jest sporo. Ościeżnicy regulowanej nie mogę mieć, ponieważ nie mam miejsca na listwę z jednej strony drzwi X X X XDRZWIXXXX Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maniak00 21.02.2016 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2016 Jeżeli sam to robisz i nie masz możliwości samemu wyszlifować płytek to najlepszym sposobem będzie zakończyć kątownikiem. Aluminium, miedz, kwasiak. Zależy od koloru płytek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 21.02.2016 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2016 Ależ dało się stawić regulowaną. Wystarczyło obciąć zbędną część opaski. Nie wiem jaki efekt chcesz uzyskać - ale jak ma być tanio (bo szlifowanie płytek pewnie będzie trochę kosztowało) to zakończ płytli na prostej ścianie a resztę glifu obrób tynkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theme 26.02.2016 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2016 Jeszcze jedna rzecz - jak ktoś planuje dojechać płytką do ościeżnicy to pamiętajcie, że:a) klej do glazury jest mokry i nie powinien chlapać się całymi strumieniami po ościeżnicach - wierzcie mi na słowo, że mogą spuchnąć lub odklei się laminatb) przy fugowaniu też jest sporo wodyc) każdy producent pisze, że ościeżnicę montuje się PO zakończeniu prac "mokrych" To tak jakby ktoś chciał składać reklamacje na pozornie "dziadowskie" ościeżnice z MDFu. Finlandia daje najtańsze rozwiązanie. Inna opcja to zastosowanie opasek lub ćwierćwałków ale nie wiem czy Ci się to spodoba w jakikolwiek sposób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts