Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piana PUR a wentylacja dachu

Baka890

Recommended Posts

Witam

Co sadzicie o wentylacji dachu w przypadku ocieplania dachu pianka? Czytalem ze wiekszosc raczej zostawiloby szczeline i ja takze jestem zwolennikiem szczeliny wentylacyjnej ale jak to zrobic w przypadku pianki? Pomiedzy krokwie przybic wloknine paraprzepuszczalna?czy jakis inny sposob? Czy taka wloknina nie obwiesi sie pod ciezarem piany?

I jeszcze jedno. Jak potem zostawic ta wentylacje gdy bede sciany ocieplali styropianem? Podbitke dachu tez chce miec w elewacji wiec nie wiem jak to ugryzc.

Z gory dzieki za odpowiedz

Witam

Co sadzicie o wentylacji dachu w przypadku ocieplania dachu pianka? Czytalem ze wiekszosc raczej zostawiloby szczeline i ja takze jestem zwolennikiem szczeliny wentylacyjnej ale jak to zrobic w przypadku pianki? Pomiedzy krokwie przybic wloknine paraprzepuszczalna?czy jakis inny sposob? Czy taka wloknina nie obwiesi sie pod ciezarem piany?

I jeszcze jedno. Jak potem zostawic ta wentylacje gdy bede sciany ocieplali styropianem? Podbitke dachu tez chce miec w elewacji wiec nie wiem jak to ugryzc.

Z gory dzieki za odpowiedz

Przy folii wiatroszczelnej nie potrzebna jest szczelina wentylacyjna, sprawa wygląda inaczej przy pełnym deskowaniu.

• 2 weeks później...
Dzis gadalem z jednym z wykonawcow i stwierdzil ze jesli chce szczeline to nie ma problemu jej zrobic ale jego zdaniem nie ma sensu.tlumaczyl mi cos ze najwazniejsze to dac jakas folie specjalna pod nide ktora bedzie oddawac wilgoc z dachu do wnetrza pomieszczen a zadna wilgoc nie bedzie wchodzila w piane.. nie wiem co o tym myslec..?

Panie Andrzeju czyli pan jednak radzi zrobic szczeline? W takim razie tak zrobie. Chcialem szczeline wykonac przez nabicie miedzy krokwie foli paraprzepuszczalnej w odstepie 3-4cm od deskowania.widzialem ze folie sa wysoko paraprzepuszczalne i nisko paraprzepyszczalne.roznica w cenie dosc znaczna.czy wstarczy jesli dam niskoprzepuszczalna w tym przypadku?

Tak wiec nie pozostaje mi nic innego jak zastosowac sie do panskich rad. czyi dla potomnych moj dach wyglada tak dachowka-papa-deskowanie(osb)-szczelina wentylacyjna-folia wysokoparoprzepusczalna-pianka pur OK-folia paroizolacyjna-plyta gipsowa .

Dziekuje wszystkim za udzielenie sie w temacie.Pozdrawiam