Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła Ariston Nimbus Flex opinie

szukaj

Recommended Posts

Jestem na etapie zbierania ofert na pompy ciepła do budynku biurowo-usługowego o powierzchni 84m2 OGRZEWANIEJ - budynek 96m2

Dostałem bardzo ciekawą ofertę na pompę Aristona Nimbus Flex 6kW.

Czy ktoś miał z nimi doświadczenie? Użytkuje je?

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Edytowane przez szukaj

• Odpowiedzi 52
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czas nagli więc poszło zamówienie na taką pompę.

Decyzja wynikła przede wszystkim z tego:

- jednostka wewnętrzna zintegrowana ze zbiornikiem;

- cena za komplet ( pompa, podłączenie w kotłowni, uruchomienie itp. ) 17900zł brutto.

Montaż w ostatnim tygodniu marca.

Na pewno wrzucę zdjęcia z montażu.

I po roku będę mógł porównać Viessmann vs. Ariston

• 11 months później...

Witam. Jak się sprawuje pompa. Jakie koszty eksploatacyjne, poboru prądu? Czy może Pan polecić firmę Ariston.

Z góry dziękuje za odpowiedź

Pozdrawiam

Czas nagli więc poszło zamówienie na taką pompę.

Decyzja wynikła przede wszystkim z tego:

- jednostka wewnętrzna zintegrowana ze zbiornikiem;

- cena za komplet ( pompa, podłączenie w kotłowni, uruchomienie itp. ) 17900zł brutto.

Montaż w ostatnim tygodniu marca.

Na pewno wrzucę zdjęcia z montażu.

I po roku będę mógł porównać Viessmann vs. Ariston

• 5 months później...
  • 5 months później...
  • 6 months później...
też jestem bardzo ciekawy ale najwyraźniej mało użytkowników

Używam Ariston Flex 40 od stycznia 2018. Jak na razie ok.

Przy temperaturach poniżej -3 st. słychać z jednostki wewnętrznej oszranianie jedn. zewnętrznej.

Koszty luty - marzec 2018 około 650 zł/mc (ogrzewanie i prąd/ 4 osoby).

Dom 100 m2 parter, ocieplenie dach 25 cm, ściany 20.

DK

• 5 months później...
Rozważam PC Ariston Flex 70 oraz Daikin Altherma 11kW w nowo budowanym budynku. Różnica w cenie kotłowni to ok 8000zł na korzyść Aristona. Daikina ma mój szwagier od ponad 2 lat i sobie chwali (poza tym że trzeba ją czasem zrestartować). Mimo polecenia zastanawiam się czy warto dokładać do Daikina, bo patrząc na parametry to w obydwu przypadkach podobne (wręcz na korzyść Aristona). Czy ktoś jest w stanie porównać te 2 urządzenia, szczególnie jeśli chodzi o pracę przy niskich temperaturach zewnętrznych? Czy różnica w cenie przekłada się na trwałość urządzenia?

Jeszcze zależy o jakich kwotach mowa bo nieraz mozna sie zdziwić jak ja zaczynałem szukac to pompa z montażem na przezemnie przyszykowanym fundamencie i kablach bez cwu czyli z podlaczeniem freonowym do pradu i do hydrauliki u vallianta 40 tys potem kilka panasonikow za 30 tys potem ariston na super promocji za 24tys a skonczy sie na panasonicu za 20tys w cenie jeszcze buforek 50l ,dodatkowa pompa i wszystkie gadzety do podpiecia do istniejacej inst.grzejnikowej mowa wszystko o jedn 9kw

Jeśli to komuś pomoże w wyborze między Daikin Altherma i Ariston Nimbus Flex: od przedstawiciela Daikina dostałem wyjaśnienie, że mimo podobnych parametrów to podzespoły japońskich producentów są lepsze, bardziej sprawdzone i automatyk oraz hydraulika działają tam pewniej. Pompy z poza kraju kwitnącej wiśni mogą nie radzić sobie z niskimi temperaturami oraz dogrzewać się często grzałkami. Nie wiem tylko na ile to wyjaśnienie jest stronnicze...

Dzisiaj drążyłem temat sprawnosci i osiaganej mocy przy minus 15 i poniżej w pompach Aristona czułem się jak ufoludek .

Nikt nic nie wie konsultanci dział techniczny itp.

Zdziwieni wogóle byli i chyba lekko obóżeni że wogóle o takie żeczy pytam powinienem normalnie zadzwonić i nie wnikając w nic poprostu kupić

• 1 month później...

Mają całkiem sporą ilość danych na temat swoich pomp tylko ich nie udostępniają.

Po analizie danych (przynajmniej na papierze)wychodzi że są to pompy o bardzo dobrych parametrach napewno lepsze parametry niż podstawowe modele np.nibe,vailant,viessman itp. A nawet chyba lepsze niż lg i panasonic.