szukaj 21.02.2016 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2016 (edytowane) Jestem na etapie zbierania ofert na pompy ciepła do budynku biurowo-usługowego o powierzchni 84m2 OGRZEWANIEJ - budynek 96m2Dostałem bardzo ciekawą ofertę na pompę Aristona Nimbus Flex 6kW.Czy ktoś miał z nimi doświadczenie? Użytkuje je?Z góry dziękuję za odpowiedź. Edytowane 21 Lutego 2016 przez szukaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szukaj 26.02.2016 21:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2016 Czas nagli więc poszło zamówienie na taką pompę.Decyzja wynikła przede wszystkim z tego:- jednostka wewnętrzna zintegrowana ze zbiornikiem;- cena za komplet ( pompa, podłączenie w kotłowni, uruchomienie itp. ) 17900zł brutto.Montaż w ostatnim tygodniu marca.Na pewno wrzucę zdjęcia z montażu.I po roku będę mógł porównać Viessmann vs. Ariston Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubaSZ 08.02.2017 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2017 Witam. Jak się sprawuje pompa. Jakie koszty eksploatacyjne, poboru prądu? Czy może Pan polecić firmę Ariston. Z góry dziękuje za odpowiedź Pozdrawiam Czas nagli więc poszło zamówienie na taką pompę. Decyzja wynikła przede wszystkim z tego: - jednostka wewnętrzna zintegrowana ze zbiornikiem; - cena za komplet ( pompa, podłączenie w kotłowni, uruchomienie itp. ) 17900zł brutto. Montaż w ostatnim tygodniu marca. Na pewno wrzucę zdjęcia z montażu. I po roku będę mógł porównać Viessmann vs. Ariston Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szukaj 09.02.2017 00:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2017 Jak na razie ok. Ale po jednym sezonie trudno wyrokować coś więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wujekbaniu 28.07.2017 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2017 Witam, jaki roczny koszt użytkowania? Ile osób, podłogowa instalacja? Sam się nad takim modelem zastanawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zwolis 03.01.2018 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2018 Witam.Czy ktoś może napisać coś więcej o pompach Aristona. Mają dość atrakcyjną cenę w porównaniu do Lg, Panasonica. Jestem zainteresowany montażem pompy i na ten model też mam ofertę od instalatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manwithnoname 10.01.2018 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 też jestem bardzo ciekawy ale najwyraźniej mało użytkowników Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dafi_11 03.08.2018 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2018 też jestem bardzo ciekawy ale najwyraźniej mało użytkowników Używam Ariston Flex 40 od stycznia 2018. Jak na razie ok. Przy temperaturach poniżej -3 st. słychać z jednostki wewnętrznej oszranianie jedn. zewnętrznej. Koszty luty - marzec 2018 około 650 zł/mc (ogrzewanie i prąd/ 4 osoby). Dom 100 m2 parter, ocieplenie dach 25 cm, ściany 20. DK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alldevourer 02.02.2019 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2019 Rozważam PC Ariston Flex 70 oraz Daikin Altherma 11kW w nowo budowanym budynku. Różnica w cenie kotłowni to ok 8000zł na korzyść Aristona. Daikina ma mój szwagier od ponad 2 lat i sobie chwali (poza tym że trzeba ją czasem zrestartować). Mimo polecenia zastanawiam się czy warto dokładać do Daikina, bo patrząc na parametry to w obydwu przypadkach podobne (wręcz na korzyść Aristona). Czy ktoś jest w stanie porównać te 2 urządzenia, szczególnie jeśli chodzi o pracę przy niskich temperaturach zewnętrznych? Czy różnica w cenie przekłada się na trwałość urządzenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 02.02.2019 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2019 Ciężko tu coś porównywać bo nie udostępniają danych przynajmniej ja nie moglem nic znaleźć podaja tylko dla dwóch temperatur(widocznie nie mają się czym pochwalić).Wątpię że są lepsze niż Daikin.Ciekawe jakie moce uzyskuja przy np.min 15 i jakim kosztem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alldevourer 02.02.2019 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2019 Ja również nie mogę znaleźć żadnych parametrów poniżej -7° Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alldevourer 02.02.2019 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2019 Szwagier nie jest w stanie zmierzyć zużycia u Daikina tylko w mrozy, ale mówi że nie zauważył wtedy wzmożonej pracy pompy. Też wątpię aby Ariston był lepszy od Daikina, ale jeśli okazałoby się że jest taki sam to po co przepłacać, i to próbuje ustalić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 02.02.2019 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2019 Jeszcze zależy o jakich kwotach mowa bo nieraz mozna sie zdziwić jak ja zaczynałem szukac to pompa z montażem na przezemnie przyszykowanym fundamencie i kablach bez cwu czyli z podlaczeniem freonowym do pradu i do hydrauliki u vallianta 40 tys potem kilka panasonikow za 30 tys potem ariston na super promocji za 24tys a skonczy sie na panasonicu za 20tys w cenie jeszcze buforek 50l ,dodatkowa pompa i wszystkie gadzety do podpiecia do istniejacej inst.grzejnikowej mowa wszystko o jedn 9kw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek231984 02.02.2019 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2019 Jak można firmę na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fugaz 02.02.2019 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2019 Na 9 kW miałem oferty na całą kotłownie ze zbiornikiem i innymi paskudztwami LG, Samsung ok.21 tys. Panas 9kW (nie t cap) z montażem jak widzę na stronce 17 400 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 02.02.2019 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2019 To podaj ta stronke na panasonica z kompletnym montazem freonowym na odleglosc 10metrow ,elektrycznym i hydraulicznym z buforem bo ja juz ponizej 20 nie moge znaleźć sama jednostka to i 14500 kosztuje ale bez montazu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alldevourer 05.02.2019 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2019 Jeśli to komuś pomoże w wyborze między Daikin Altherma i Ariston Nimbus Flex: od przedstawiciela Daikina dostałem wyjaśnienie, że mimo podobnych parametrów to podzespoły japońskich producentów są lepsze, bardziej sprawdzone i automatyk oraz hydraulika działają tam pewniej. Pompy z poza kraju kwitnącej wiśni mogą nie radzić sobie z niskimi temperaturami oraz dogrzewać się często grzałkami. Nie wiem tylko na ile to wyjaśnienie jest stronnicze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 05.02.2019 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2019 Dzisiaj drążyłem temat sprawnosci i osiaganej mocy przy minus 15 i poniżej w pompach Aristona czułem się jak ufoludek .Nikt nic nie wie konsultanci dział techniczny itp.Zdziwieni wogóle byli i chyba lekko obóżeni że wogóle o takie żeczy pytam powinienem normalnie zadzwonić i nie wnikając w nic poprostu kupić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OTTO123 13.03.2019 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2019 Nadal cisza ?Czyli Aristona można wykreślić z listy godnych uwagi (zaufania) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 15.03.2019 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2019 Mają całkiem sporą ilość danych na temat swoich pomp tylko ich nie udostępniają.Po analizie danych (przynajmniej na papierze)wychodzi że są to pompy o bardzo dobrych parametrach napewno lepsze parametry niż podstawowe modele np.nibe,vailant,viessman itp. A nawet chyba lepsze niż lg i panasonic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts