Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła Ariston Nimbus Flex opinie

szukaj

Recommended Posts

Mają całkiem sporą ilość danych na temat swoich pomp tylko ich nie udostępniają.

Po analizie danych (przynajmniej na papierze)wychodzi że są to pompy o bardzo dobrych parametrach napewno lepsze parametry niż podstawowe modele np.nibe,vailant,viessman itp. A nawet chyba lepsze niż lg i panasonic.

Poprosze o dane z badan wg norm z uwzglednieniem odszraniania...tak z ciekawosci:)

• Odpowiedzi 52
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Poprosze o dane z badan wg norm z uwzglednieniem odszraniania...tak z ciekawosci:)

Np.sprawnosc z etykiet erp panasonic 5kw 130% lg 5kw 126% nimbus40s 135%

Dla minus 7 odpowiednia kolejnosc panas cop 1,9. Lg 2,0 ariston 2,35

Halas pan 65db ,lg 65db ,ari 56db

Max temp pan 55 lg57 ari 60

W kilku pozycjach panasonic lepszy ale te nibe valianty i viesmany to juz lipa.

Edytowane przez codix

codix widzę ze znasz sie na PC. Jaka byś PC polecił?

A gdzie ja sie tam znam na pompach.

Szukam dla siebie to studiuje te wszystkie tabelki szukam po internecie dzwonie po dzialach technicznych próbuje realnie ocenic różne pompy w okolicach 5kw na zasadzie danych a nie moja mojsza.

Wykluczam wszystkie poza panasonic,lg i aristonem oczywiscie chodzi o pompy w podobnej klasie i podobnych cenach tych raczej najnizszych

Edytowane przez codix

A gdzie ja sie tam znam na pompach.

Szukam dla siebie to studiuje te wszystkie tabelki szukam po internecie dzwonie po dzialach technicznych próbuje realnie ocenic różne pompy w okolicach 5kw na zasadzie danych a nie moja mojsza.

Wykluczam wszystkie poza panasonic,lg i aristonem oczywiscie chodzi o pompy w podobnej klasie i podobnych cenach tych raczej najnizszych

Aha. No ale znasz sie. To widać. Patrzyłeś jeszcze na takie STIEBEL ELTRON.

Aha. No ale znasz sie. To widać. Patrzyłeś jeszcze na takie STIEBEL ELTRON.

Wyslalem Ci na priv

tarnów 6kw.jpg

Tu masz taki wykresik dla Tarnowa zwróć uwagę ile tak naprawdę masz godzin poniżej -10 w stosunku do całego sezonu

i stosunek kwh ile idzie w całym sezonie

tarnów 6kw a.jpg

tarnów 6kw.jpg

Edytowane przez codix

Np.sprawnosc z etykiet erp panasonic 5kw 130% lg 5kw 126% nimbus40s 135%

Dla minus 7 odpowiednia kolejnosc panas cop 1,9. Lg 2,0 ariston 2,35

Halas pan 65db ,lg 65db ,ari 56db

Max temp pan 55 lg57 ari 60

W kilku pozycjach panasonic lepszy ale te nibe valianty i viesmany to juz lipa.

Ten COP to przy jakiej temperaturze zasilania wody?Przy 35C 5 kw Panasonic ma 2,98.Podejrzane te COP-y,podeslij link, prosze

Chciałeś według norm z etykiet Erp panasonic podaje tylko etykietę dla klimatu sredniego i dla zastosowań sredniotemperaturowych nie znalazlem Erp dla niskotemperaturowych.Masz ten cop z etykiety czy z jakiejs tabelki?

Dla Aristona mam sporo danych ale jedynie pospisywanych nie dam Ci linka jak pisalem nie udostępniają w internecie .

Wedlug erp ariston dla minus 7 i 35 sredni klimat ma cop 3,34 lg 5kw ma 3,0

Edytowane przez codix

Wyslalem Ci na priv

[ATTACH=CONFIG]428128[/ATTACH]

Tu masz taki wykresik dla Tarnowa zwróć uwagę ile tak naprawdę masz godzin poniżej -10 w stosunku do całego sezonu

i stosunek kwh ile idzie w całym sezonie

[ATTACH=CONFIG]428129[/ATTACH]

Dzięki. Fajne do przemyślenia. Tak Tarnów to taki "biegun południa".

@codix a porównywałeś monoblok LG ten co chodzi na czynniku R32? Ja też rozważam LG,Samsunga, panasa i aristona.

COP dla A7W35 wynosi 4,5 grzeje wodę do 65 stopni (choć pewnie nie efektywnie) zakres pracy w tabeli do -25

link do specyfikacji co prawda po włosku http://ecommerce.abs-one.com/photobook/eShops_57/scheda_tecnica_hm051m_u43.pdf

jak się zmieni w linku ....hm051m... na071 - to wtedy będą dane do pomy 7kW - 091 dla 9kW i tak dalej

Takiej zmiany oczekiwałem w Panasie po przejściu na R32

@codix a porównywałeś monoblok LG ten co chodzi na czynniku R32? Ja też rozważam LG,Samsunga, panasa i aristona.

COP dla A7W35 wynosi 4,5 grzeje wodę do 65 stopni (choć pewnie nie efektywnie) zakres pracy w tabeli do -25

link do specyfikacji co prawda po włosku http://ecommerce.abs-one.com/photobook/eShops_57/scheda_tecnica_hm051m_u43.pdf

jak się zmieni w linku ....hm051m... na071 - to wtedy będą dane do pomy 7kW - 091 dla 9kW i tak dalej

Takiej zmiany oczekiwałem w Panasie po przejściu na R32

Cos tam kiedys patrzyłem tylko to monoblok to trzeba porownywac do monobloka a nie do splitów.

Lg kiepsko wypada ten cop 4,5 co podales to jest dla +7 i 35 klimat sredni ale nie dla punktu wymaganego przez normy erp tylko dla mocy nominalnej to ariston dla tych samych warunkow ma cop 5,11 a panasonic chyba 5,0 i to na starych gazach

Dla punktow z norm erp ten nowy monoblok wypada gorzej od lg splita na starym gazie.

Lg wypada lepiej od panasonica i aristona w wyzszych temperaturach ale w nizszych jest gorszy i ogolna sprawnosc srednioroczna lg wypada sporo gorzej bo lg ma 175% a panas 195% lg split na starym gazie 178%

Edytowane przez codix

Witam,

Rozważam zakup Aristona Nimbus Flex, ale niepokoi mnie poziom hałasu - w opisie 58dB(A). Do tego producent pisze, że to jest bardzo cicho, ale jak patrzę na Panasonica to tam jest 49dB(A) i są też*cichsze pompy.

Czy ktoś*z użytkowników Aristona mógłby się wypowiedzieć*na temat hałasu? W odległości 8m od pompy zamierzam mieć*taras i nie chciałbym tam słyszeć*pompy.

Z góry dziękuję za opinie.

Panasoniki mają po 65db porównuj te same dane najlepiej z kart energetycznych według norm a nie z katalogów i ulotek reklamowych bo tam producenci podają co chcą.

Niewiem jakiej mocy pompy potrzebujesz ale zwróć uwagę na odleglosc pomiędzy jednostkami bo chcesz 8m od tarasu plus ze 3m taras niewiadomo ile w domu np.5m to zrobi się 16m to np panasonic 5kw jest tylko do 15metrow.

Przeważnie każda pompa powyzej 8m ma juz jakieś straty na wydajnosci.