Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła Ariston Nimbus Flex opinie

szukaj

Recommended Posts

Np.sprawnosc z etykiet erp panasonic 5kw 130% lg 5kw 126% nimbus40s 135%

Dla minus 7 odpowiednia kolejnosc panas cop 1,9. Lg 2,0 ariston 2,35

Halas pan 65db ,lg 65db ,ari 56db

Max temp pan 55 lg57 ari 60

W kilku pozycjach panasonic lepszy ale te nibe valianty i viesmany to juz lipa.

Którą codix wybrałeś bo ja się zastanawiam poważnie nad Aristonem. Tylko nie wiem od jakiej temperatury się grzałki włączają w Aristonie ???

• Odpowiedzi 52
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam.

Też myślę nad pompa ariston flex 90. Dostałem od producenta tabele cop i max mocy do temperatur - 20 i wydaje mi się że całkiem to dobrze wygląda. Nie mogę ich zalaczyc. Postaram się je jutro ogarnąć na kompie i może uda się wrzucić to porównać je bo sam jestem ciekaw waszych opinii. Apropo jak wam te pompy działają? Macie jakieś problemy?

Nie wiem jak wkleić tabele z wartosciami ciagle wychodzi ze plik za duzy wiec napisze cop i maks mocy dla poszczególnych temperatur. -7 max 9,97kw, dla -10 9,16kw, dla -15 7,75kw, dla -20 6,33kw to jest dla temperatury wody 35 stopni..Wartości cop dla +7 4,87, dla +2 3,78, dla -2 3,45, dla -7 3,08 dla -10 2,50, dla -15 2,25, dla -20 1,96 dla temperatury 35 stopni. co o tym sadzicie?

Edytowane przez brzozas

Nimbus flex 70 s net zestaw 20tys flex 90 s net 25tys. ceny z 8% vat. Duzo poczytalem na forum apropo innych pomp ciepla i raczej nie zdecyduje sie na aristona, Wystarczy ja porownac z innymi markowymi pompami i wychodzi dosc slabo jesli chodzi o moc jaka uzyskac mozna w niskich temperaturach. Mysle ze raczej wejde w Panasonica moze w Mitshubishi sprawdzone w naszym klimacie. Co do aristona to przemawia za nia jak dla mnie tylko cena za caly zestaw i 7 lat gwarancji ( 5 lat standardowa plus 2 mozna wykupic ). Edytowane przez brzozas

Nimbus flex 70 s net zestaw 20tys flex 90 s net 25tys. ceny z 8% vat. Duzo poczytalem na forum apropo innych pomp ciepla i raczej nie zdecyduje sie na aristona, Wystarczy ja porownac z innymi markowymi pompami i wychodzi dosc slabo jesli chodzi o moc jaka uzyskac mozna w niskich temperaturach. Mysle ze raczej wejde w Panasonica moze w Mitshubishi sprawdzone w naszym klimacie. Co do aristona to przemawia za nia jak dla mnie tylko cena za caly zestaw i 7 lat gwarancji ( 5 lat standardowa plus 2 mozna wykupic ).

Witam, Podaj przykłady dlaczego Panasonic jest lepszy od Aristona, masz jakieś porównanie bo ja twierdzę że raczej Ariston lepiej wychodzi. Przekonaj mnie w tym bo raczej widzę odwrotnie.

Wchodzisz w śliskie tematy -COP, SCOP . To może poczytaj jak to producenci manipulują osiagami

https://blog.karbon.com.pl/pc-powietrzna/jak-dobrac-moc-pompy-ciepla-czyli-festiwal-copow/

blog prowadzi autoryzowny dealer Daikin i siłą rzeczy porównuje do Daikina, ale naprawdę wie o czym pisze!

EDIT: jeszcze lepsze https://blog.karbon.com.pl/pc-powietrzna/jak-madrze-wybrac-pompe-ciepla/#comment-174489

ten wpis wyżej to absolutna lektura obowiązkowa

Edytowane przez plamiak

• 2 weeks później...
  • 2 months później...

Cześć,

Odnośnie Aristona - zdecydowałem się na Nimbusa 70 + zbiornik 300litrów bez żadnego bufora. Nie będę chwalił dnia przed zachodem - coś więcej opiszę po sezonie zimowym. Na razie jestem na etapie wykańczania więc nawet wody nie grzeje. Ogólnie sterownik dość intuicyjny i bez problemu można go zaprogramować. Co mnie zaskoczyło na plus to to, że sam agregat jest spory - na pewno to nie jest jakieś maleństwo jak do klimatyzacji. Co do samych parametrów SCOPów COPów i innych wg doboru do mojego zapotrzebowania grzałki będą wspomagały od około -14. Niestety słabsza wersja jest za mała.

• 3 months później...
  • 3 months później...
Jako, że pierwszy sezon grzeje to mogę coś więcej napisać. Bałem się taktowania bo nimbus 70 to kawał pompy. Włączyłem tryb auto bez podziału na godziny taryfy itp. No i pompa idzie cały czas spokojnie sobie radzi przy temp nawet +7. Niestety automatykę można oszukać odpalając kominek lub gdy słoneczko w dzień nagrzewa dom, a mam sporo szkła więc o to nie trudno. Tak więc podsumowując działa wyśmienicie i jak ktoś ma obawy to może je schować i kupować.