citrix 21.02.2016 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2016 Witam. Chcę kupić mieszkanie. Właściciel przebywa w Wielkiej Brytanii i do sprzedaży upoważni swoją matkę. Mieszkanie jest zadłużone w spółdzielni i z tytułu kredytu hipotecznego. Agent poinformował mnie, że w tej chwili przebiega procedura nadania pełnomocnictwa. Z tego, co wyczytałem, to w przypadku przeniesienia własności nieruchomości podpis mocodawcy na tego rodzaju dokumencie musi być poświadczony przez brytyjskiego notariusza a następnie poświadczony w formie klauzuli Apostille przez Foreign and Commonwealth Office. Potem przetłumaczony przez tłumacza przysięgłego. Agent poinformował mnie, że ogólnie to do kupującego należy wybór notariusza, ale w tym przypadku nie ma takiej możliwości, ponieważ sprawę pełnomocnictwa prowadzi już konkretny notariusz i umowa przedwstępna i ostateczna będzie zawarta u niego. Nie za bardzo wiem, co oznacza, że polski notariusz prowadzi sprawę zagranicznego pełnomocnictwa. Przecież cała procedura przebiega w UK i z gotowym pełnomocnictwem można chyba przyjść do dowolnego polskiego notariusza. Trochę się tego obawiam, ponieważ sytuacja jest dość nietypowa (pełnomocnictwo zagraniczne, zadłużenia itd.) i wolałbym żeby sprawę sprzedaży przeprowadził niezależny notariusz wybrany przeze mnie, żeby wykluczyć ewentualną próbę oszustwa na moją szkodę. Czy jestem zbyt podejrzliwy, czy jednak powinienem naciskać na sprzedającego, żeby notariusz nie był od niego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts