makaveli1990 21.02.2016 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2016 (edytowane) WitamPewnie nie raz pojawiał się już ten temat lub problem ale zapytam się was jeszcze raz o to:)W pomieszczeniu mam nierówne chropowate ściany (tynk wapienno cementowy) odchył w pionie to max. 1 cm (niby niewiele) stąd moje pytania:1. Czytałem ze nierówności można się pozbyć poprzez zaprawę wyrównującą ale czy w takim razie trzeba ja zastosować na całej powierzchni ściany? czy tylko w miejscach gdzie jest odchył?2. Czy przed położeniem zaprawy wyrównującej (lub innego materiału zależy co kto z was mi poleci) ścianę trzeba zagruntować? Dodam że ściana jest pomalowana zwykłą farbą lateksową czy może też lekko zetrzeć farbę papierem ściernym ?Z góry dziękuje za wszystkie udzielone mi odpowiedzi:)Zapomniałem jeszcze tylko dodać że będę chciał położyc płytki dlatego potrzebne mi są tak równe ściany Edytowane 21 Lutego 2016 przez makaveli1990 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elvis26 21.02.2016 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2016 1. Zaprawa wyrownująca będzie ok, zaciagnij nią ścianę tylko tam gdzie jest odchył od pionu. 2. Grunt koniecznie, ale najpierw namocz farbę i usuń ją do gołego tynku najlepiej ostra szpachelką 3. Na reszcie ściany gdzie będą plytki też usuń farbę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
makaveli1990 21.02.2016 17:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2016 Dzięki wielkie za odpowiedź A w przypadku gdybym kładł płytki dekoracyjne ceglane mam postępować tak samo? Czyli najpierw zdrapać namoczoną farbę następnie zagruntować, położyć zaprawę wyrównującą (znowu zagruntować) a potem już klej i płytki dekoracyjne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elvis26 21.02.2016 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2016 Czyli najpierw zdrapać namoczoną farbę następnie zagruntować, położyć zaprawę wyrównującą (znowu zagruntować) a potem już klej i płytki dekoracyjne? Dokładnie tak, zawsze to lepiej zdrapać farbę i mieć pewność, że plytki nie będą odpadały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
E-Rzecznik Śnieżka 07.03.2016 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2016 Szanowny Panie,w celu wyrównania ściany polecam nałożenie gładzie szpachlowej ACRYL-PUTZ® FS 20 FINISZ: http://www.acrylputz.pl/produkty/gladzie-i-gotowe-masy-szpachlowe/opis/acrylputz-fs20-finisz miejscowo, w punktach, gdzie jest największa nierówność. Wyrób nakładamy w kilku warstwach, pamiętając o każdorazowym szpachlowaniu nałożonej warstwy.Przed aplikacją gładzi podłoże należy zagruntować ACRYL-PUTZ® GU 40 Grunt polimerowy uniwersalny: http://www.acrylputz.pl/produkty/grunty/opis/acrylputz-gu40-grunt-uniwersalny Powłokę malarską można usunąć lub przeszlifować ją papierem ściernym pamiętając o późniejszym oczyszczeniu powierzchni. Po wyschnięciu gładź trzeba przeszlifować, odpylić i ponownie zagruntować. Na tak przygotowane podłoże można nakładać płytki dekoracyjne (stosując się przy tym do zaleceń producenta płytek).Pozdrawiam serdecznie,E-rzecznik FFiL Śnieżka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts