Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nierówne ściany - mały czy duży problem?

Recommended Posts

Witam

Pewnie nie raz pojawiał się już ten temat lub problem ale zapytam się was jeszcze raz o to:)

W pomieszczeniu mam nierówne chropowate ściany (tynk wapienno cementowy) odchył w pionie to max. 1 cm (niby niewiele) stąd moje pytania:

1. Czytałem ze nierówności można się pozbyć poprzez zaprawę wyrównującą ale czy w takim razie trzeba ja zastosować na całej powierzchni ściany? czy tylko w miejscach gdzie jest odchył?

2. Czy przed położeniem zaprawy wyrównującej (lub innego materiału zależy co kto z was mi poleci) ścianę trzeba zagruntować? Dodam że ściana jest pomalowana zwykłą farbą lateksową czy może też lekko zetrzeć farbę papierem ściernym ?

Z góry dziękuje za wszystkie udzielone mi odpowiedzi:)

Zapomniałem jeszcze tylko dodać że będę chciał położyc płytki dlatego potrzebne mi są tak równe ściany

Edytowane przez makaveli1990

• 3 weeks później...

Szanowny Panie,

w celu wyrównania ściany polecam nałożenie gładzie szpachlowej ACRYL-PUTZ® FS 20 FINISZ: http://www.acrylputz.pl/produkty/gladzie-i-gotowe-masy-szpachlowe/opis/acrylputz-fs20-finisz miejscowo, w punktach, gdzie jest największa nierówność. Wyrób nakładamy w kilku warstwach, pamiętając o każdorazowym szpachlowaniu nałożonej warstwy.

Przed aplikacją gładzi podłoże należy zagruntować ACRYL-PUTZ® GU 40 Grunt polimerowy uniwersalny: http://www.acrylputz.pl/produkty/grunty/opis/acrylputz-gu40-grunt-uniwersalny Powłokę malarską można usunąć lub przeszlifować ją papierem ściernym pamiętając o późniejszym oczyszczeniu powierzchni. Po wyschnięciu gładź trzeba przeszlifować, odpylić i ponownie zagruntować. Na tak przygotowane podłoże można nakładać płytki dekoracyjne (stosując się przy tym do zaleceń producenta płytek).

Pozdrawiam serdecznie,

E-rzecznik FFiL Śnieżka