Lunarii 21.02.2016 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2016 Chciałem pociągnąć prąd na działce z domu do domku letniskowego odległego kilkadziesiąt m. Tak się składa, że mam do dyspozycji kabel o oznaczeniu YKY 3x4mm2. Długość kabla jaka jest potrzebna to około 70-80 metrów. Na elektryce się nie znam, ale wydaje mi się, że ten kabel się nie nadaje na taką dużą odległość i będę musiał kupić przynajmniej coś w stylu 5x12mm czy może się mylę i wystarczy ten 3x4mm2? Chodzi tutaj o domek ogrodowy gdzie nie zakładam większego obciążenia niż 5 KW. Tzn - maksymalnie może być tam odpalona farelka 2KW+telewizor+chwilowo czajnik elektryczny - jednak przez większość czasu obciążenie nie będzie przekraczać 2KW. Czy taki kabel 3x4 wystarczy czy nie ma w ogóle o czym rozmawiać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matik370 21.02.2016 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2016 Odpowiedź na twoje pytanie na forum byłaby lekkomyślnością ... jest kilka czynników, które powinien na miejscu ocenić (przeliczyć) kompetentny elektryk i wtedy on może udzielić Ci odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzcel 21.02.2016 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2016 (edytowane) Średnio kompetentny elektryk odpowiada, że kabel 70m o przekroju 4mm2 wprowadzi dodatkowe 0,6 ohma do pętli zwarciowej. Wziąwszy poprawkę na połączenia niech będzie nawet 1 ohm. Przy zabezpieczeniu 16A dopuszczone jest 2,8 oma- łącznie z tym co już masz na bloku rozdzielczym tablicy mieszkaniowej. Spadki napięcia przy maxymalnym obciążeniu będą ponadnormatywne, ale ponieważ planujesz tam farelkę, czajnik i żarówkę to można to przełknąć.Gdyby nie wyszły pomiary, to zmniejszenie zabezpieczenia do 10A powinno pomóc.Widziałem coś podobnego (z YKY 3x2,5) w praktyce i dało się eksploatować. Nawet ta dziesiątka nie wybijała przy jednoczesnym obciążeniu farelką i czajnikiem. Nie zapomnij też o zabezpieczeniu RCD. Miłego grilowania.Oczywiście jeżeli zamierzasz w tym domku na stałe zamieszkać, to ten przekrój nie będzie odpowiedni ze względu na potencjalną konieczność zabezpieczenia 10 amperami. Ale jako zasilanie altany przeznaczonej na weekendowe spożywanie płynów - spoko da radę. Edytowane 21 Lutego 2016 przez krzcel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil929 22.02.2016 04:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2016 [.....] Tak się składa, że mam do dyspozycji kabel o oznaczeniu YKY 3x4mm2. Długość kabla jaka jest potrzebna to około 70-80 metrów. [......] Tzn. masz już ten kabel czy jeszcze go nie masz ? W cenie YKY 3x4mm2 dostaniesz o wiele lepszy kabel YAKY 4x16mm2 lub za niewielką dopłatą YAKY 4x25mm2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lunarii 22.02.2016 07:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2016 Tzn. masz już ten kabel czy jeszcze go nie masz ? W cenie YKY 3x4mm2 dostaniesz o wiele lepszy kabel YAKY 4x16mm2 lub za niewielką dopłatą YAKY 4x25mm2. Mam, ale rozważam kupienie czegoś w stylu 16mm2 bo mnie nastraszyliście. Jakie są wady w stosunku do miedzi przy aluminium (tym się chyba różni YAKY)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzcel 22.02.2016 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2016 Mam, ale rozważam kupienie czegoś w stylu 16mm2 Oczywiście masz na myśli aluminium. bo mnie nastraszyliście. A to źle mnie zrozumiałeś. Moim zdaniem możesz to powiesić na tym kablu. Jeżeli jednak masz obawy, to zrób test: połóż go po wierzchu a zakop dopiero jak się sprawdzi. . Jakie są wady w stosunku do miedzi przy aluminium Użyłbym raczej słowa "cechy" a nie "wady". W przypadku kabla ułożonego na stałe w ziemi zalecam aluminium, przeważa cecha cena/ mb . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil929 22.02.2016 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2016 Mam, ale rozważam kupienie czegoś w stylu 16mm2 bo mnie nastraszyliście. Jakie są wady w stosunku do miedzi przy aluminium (tym się chyba różni YAKY)? Wadą jedyną miedzi względem aluminium jest cena. Mowa oczywiście o przekrojach min. 16mm2 dla Al. Zdecydowanie niech podłączy to elektryk bo: - Jest to strefa prądu zabezpieczenia przedlicznikowego a to może usmażyć - Przewód 4xcoś nie ma PE i wymaga podłączenia z miejsca przed podziałem PEN. Jeżeli podział był w złączu to elektryk będzie wiedział co robić. - Użycie Twojego YKY 3x4mm2 również powinien zrobić elektryk. Najlepiej niech zrobi pomiary aby spełniony był warunek SWZ. Poza tym kabel w ziemi powinno się prowadzić według określonych reguł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzcel 22.02.2016 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2016 (edytowane) No i znowu człowieka straszymy. Najlepiej niech zrobi pomiary aby spełniony był warunek SWZ. . To jest oczywista oczywistość a nie "najlepiej". Jeżeli istniejąca instalacja jest ok, to mi kaktus wyrośnie jeżeli na tej wstawce nie wyjdą pomiary. Co nie oznacza, że nie należy ich zrobić. Poza tym kabel w ziemi powinno się prowadzić według określonych reguł. Pełna zgoda: zakop poniżej strefy przemarzania, daj dwie warstwy piasku, przepuść przez rury DVK pod ciągami komunikacyjnymi, zachowaj wymagane odległości od innych mediów, oznakuj folią kalandarową, nie zapomnij o opaskach OKI z opisem, zapłać za odbiory i projekt powykonawczy i nie zapomnij zgłosić trasy tego kabla do Wydziału Geodezji w celu naniesienia na mapy. Odechciało się altanki? Edytowane 22 Lutego 2016 przez krzcel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil929 22.02.2016 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2016 No i znowu człowieka straszymy. To jest oczywista oczywistość a nie "najlepiej". Jeżeli istniejąca instalacja jest ok, to mi kaktus wyrośnie jeżeli na tej wstawce nie wyjdą pomiary. Co nie oznacza, że nie należy ich zrobić. Pełna zgoda: zakop poniżej strefy przemarzania, daj dwie warstwy piasku, przepuść przez rury DVK pod ciągami komunikacyjnymi, zachowaj wymagane odległości od innych mediów, oznakuj folią kalandarową, nie zapomnij o opaskach OKI z opisem, zapłać za odbiory i projekt powykonawczy i nie zapomnij zgłosić trasy tego kabla do Wydziału Geodezji w celu naniesienia na mapy. Odechciało się altanki? Wystarczy dalekie i obciążone trafo, spory długością WLZ (typowe na wioskach) + 80m 3x4mm2 i kaktusik na rączce kłuje. W kwestii wykopu - a zgodnie z regułami jest jakimś problemem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zoozka 21.03.2016 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2016 Podłączę się pod wątek. Jaki kabel powinienem zastosować do podciągnięcia do pomieszczenia gospodarczego, zakładając że całkowita długość kabla od rozdzielni w domu do przyłącza w pomieszczeniu gospodarczym 30m? Nie wiem jakie obciążenie przyjąć, będę tam używał elektronarzędzi, największym obciążeniem będzie chyba spawarka (migomat). Dzięki z góry, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 21.03.2016 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2016 Pytanie, jaki układ sieci mamy na myśli ?W którym miejscu rozdzielnicy ten kabel będzie podłączony ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zoozka 21.03.2016 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2016 Pytanie, jaki układ sieci mamy na myśli ? W którym miejscu rozdzielnicy ten kabel będzie podłączony ? W dziedzinie elektryki jestem laikiem, nie znam odpowiedzi na powyższe pytania, ale postaram się bardziej rozjaśnić o co mi chodzi. Domek gospodarczy (powstanie dopiero w przyszłym roku) nie jest uwzględniony w projekcie budowlanym, w związku z czym nie mam tego przyłączenia w projekcie rozdzielni. Jestem na etapie przygotowywania przyłącza skrzynka elektryczna - rozdzielnia (będzie to oczywiście robił elektryk) i przy okazji chciałem położyć kabel do domku. Późniejsze przyłączenia do rozdzielni zlecę elektrykowi, ale położenie kabla chciałem wykonać samodzielnie. P.S. Przyjąłem do wiadomości powyższe posty dotyczące reguł kładzenia kabla, zastosuje je zdroworozsądkowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts