Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Płyta fundamentowa i posadzka

Lukasz11

Recommended Posts

Nie znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie w internecie, więc zamieszczam je tutaj. Pytanie czysto teoretyczne.

Zauważyłem, że na płycie fundamentowej nie robi się posadzek pływających. Tylko od razu na płytę kładzie się okładzinę podłogową. Dlaczego? Chodzi tylko o koszty? Może się mylę, ale posadzka pływająca ma zalety:

- lepsza izolacja akustyczna

- jeśli mamy ogrzewanie podłogowe, to rurki zatopione bezpośrednio w płycie (a nie wylewce pływającej) muszą ogrzać całą płytę (a nie samą wylewkę), a więc takie ogrzewanie ma znacznie większą bezwładność. A ogrzewanie podłogowe samo w sobie ma dużą bezwładność, co często traktowane jest jako wada.

Podłoga pływająca - masz na myśli ogrzewanie nad płytą fundamentową (izolacja+styropian+CO+klasyczna wylewka)? Robi się tak i tak. Jest to wybór miedzy sterownością a akumulacją. Każde z tych rozwiązań ma swoje zalety i wady. Jeśli jednak priorytetem jest dla Ciebie sterowność, wybierz płytę bez CO, ale zaplanuj jakąś akumulację ciepła. Ogólnie, nowoczesne domy, przez swoją izolację i szczelność działają trochę inaczej niż te tradycyjne, które w większości znamy z dzieciństwa, więc inne zagadnienia musisz wziąć pod uwagę.

• 2 weeks później...

Dzień dobry,

Mamy doświadczenie w robieniu ogrzewania podłogowego bezpośrednio na płycie fundamentowej. Trzeba tylko pamiętać o ułożeniu folii budowlanej 0,2 mm grubości na betonowej płycie, która będzie rozdzielać wylewkę anhydrytową od płyty betonowej.

Serdecznie pozdrawiam

Marek Tucholski

Online Ekspert marki Lafarge